Znacenje cveta jabuke otkrivanje kulturnih prica mitova i simbolizma

Prelepi cvetovi jabuke simbolizuju rano proleće, ali imaju više značenja od toga. Cveće se uživa zbog svog upečatljivog izgleda širom sveta, iako drveće pouzdano daje plodove samo u ograničenom rasponu klimatskih zona. Bez obzira da li imate cvetajuću jabuku u svom dvorištu koju cenite svakog proleća ili želite da saznate više o korišćenju ovog cveća u aranžmanima, ovaj vodič će vam pomoći.


Naučni naziv za običnu jabuku je Malus domestica . To je bukvalni prevod termina jabuka i odomaćeni na latinski.

Termin Apple je ostao skoro nepromenjen kroz jezike kao što su staroengleski i protogermanski, ali nije sasvim jasno šta znači njegov originalni koren.

Postoje neki dokazi da je originalni grčki izraz koji je postao jabuka značio vinovu lozu, što nije izraz koji se obično povezuje sa ovim drvećem.

Druge vrste, poput rakove jabuke, takođe su deo roda Malus.

Značenje cveta jabuke u floriografiji
Viktorijanci su uzgajali stabla jabuke oko svojih domova kako zbog plodova tako i zbog cvetova.

U floriografiji , slanje grančice standardnih cvetova jabuke je ukazivalo na poruku da imate jaku sklonost prema nekome ili nečemu.

To je takođe bio način da se signalizira da je neko drugi imao dobru reputaciju koja je prethodila njima.

Kada su umesto za buket birali cvet jabuke rakova, viktorijanci su nameravali da daju izjavu da je nešto veoma interesantno ili da ukažu da je neko bio bolestan. To može biti pozivnica ili upozorenje, u zavisnosti od kombinacije sa drugim cvećem.

Uobičajene boje cveta jabuke i njihovo značenje i simbolizam

Bela je najčešća boja za cvetove jabuke. Zahvaljujući vekovnom gajenju, postoje i sorte sa ružičastim do skoro crvenim cvetovima. Tačna boja cveta menja njegovo značenje kada je uključena u aranžman.

Značenje cveta bele jabuke: duhovno buđenje, novi počeci, poniznost i čistota, venčanja, sahrane, nežnost i tuga
Značenje cveta ružičaste jabuke: zabava, flert, razigranost, radost, sreća, mladost, ženstvenost i uzbuđenje
Značenje cveta crvene jabuke: strast, ljubav, romansa, uspeh, bogatstvo, moć i dobro zdravlje.
Značenje cveta jabuke u antičko doba
Grci su verovali da drvo jabuke i njegovo cveće simbolizuju ljubav i odanost. Geja je poklonila Heri i Zevsu drvo koje je pravilo zlatne jabuke koje su davale besmrtnost svakom ko ih jede. Ove zlatne jabuke su takođe dovele do svađe izazivajući takmičenje između bogova.

Cvetovi jabuke se često pojavljuju na slikama Dionisa kao deo venaca koje nosi oko glave. Ovo ga povezuje sa plodnošću i novim rastom.

Konačno, i grčka i rimska kultura povezale su cvet jabuke sa ljubavlju tako što su ga učinile svetim cvetom Venere i Afrodite.

Kineski i japanski jezici cveća
Za kineska domaćinstva, cvetovi jabuke su znak prosperiteta i uspeha . Često se daruje u proleće da poželi bogatstvo i sreću stanovnicima kuće. Takođe ćete ga koristiti za predstavljanje mladosti i energije u kineskoj umetnosti.

U Japanu je fokus prvenstveno na cvetovima trešnje . Međutim, cvetovi jabuke se često povezuju posebno sa mladićima i mogu da simbolizuju razigranost i zabavu.

Mitovi i folklor povezani sa cvetovima jabuke
Folklor povezan sa značenjem cveta jabuke uključuje čak i evropsku kulturu. U drevnoj Engleskoj, mitovi kažu da je Merlin koristio srebrnu granu jabuke prekrivenu cvetovima da bi prošao između svetova. Keltski bog Lug je rutinski slikan sa tri jabuke besmrtnosti, prosperiteta i moći.

Grad, država i seoski cvet
Cvet jabuke je državni cvet i Mičigena i Arkanzasa .

Pogodne prilike da poklonite cvet jabuke
Sveže odsečena grana puna cvetova jabuke je odličan poklon kada želite da proslavite proleće ili vam je potreban poklon za mlađu osobu.

To je takođe upadljiv način da signalizirate svoju sklonost prema nekome, što ga čini potencijalno flertnom porukom za slanje ako je u kombinaciji sa drugim romantičnim cvećem.

Upotreba i prednosti cveta jabuke

Cvetovi jabuke su bezbedni za jelo u malim količinama, iako sadrže cijanovodičnu kiselinu. Pogodni su za upotrebu kao povremeni sastojak za čaj ili kao ukras na jelu.

Cveće ima kiselkast i cvetni ukus. Kao jedno od prvih cveća koje cveta u proleće, cvetovi jabuke su neophodni za pčele i mnoge druge oprašivače.

O cvetu jabuke
Prva stabla jabuke rasla su u Kazahstanu , ali su se tokom vekova raširila po Aziji, Evropi i ostatku sveta.

Postoje stotine imenovanih sorti standardnih jabuka i rakova jabuka. Neki su strogo dekorativni, ali većina donosi nešto voća.

Drveće može biti u visini od ispod 8 stopa za orezane patuljaste vrste do preko 40 stopa za standardna stabla koja rastu u divljini.

Većina cvetova jabuke pojavljuje se između februara i aprila u zavisnosti od toga gde drvo raste.

Česta pitanja o cvetu jabuke:

Da li je cveće cveta jabuke otrovno?
Jabučni cvetovi tehnički sadrže malu količinu cijanida. Ali ako jedete nekoliko njih odjednom, ne bi trebalo da vam škodi osim ako niste veoma slabi.

Koliko različitih vrsta cveta jabuke postoji?
Postoje stotine standardnih sorti drveta jabuke, kao i mnogo jabuka rakova i drugih izdanaka.

Gde obično raste cvet jabuke?
Drveće jabuke je poreklom iz Kazahstana, ali sada se uzgaja skoro svuda gde je hladna zima i male šanse za kasni prolećni mraz.

Da li cvet jabuke privlači određene vrste divljih životinja?
Slatki cvetovi često dovode jelene da grickaju drvo, oštećujući njegovu sposobnost da postavlja plodove. Ptice i pčele takođe posećuju cveće da sakupljaju nektar.

Da li je cvet jabuke pogodan za aranžmane rezanog cveća?
Odrezana grančica ili grana jabuke je pogodan dodatak svakom modernom cvetnom aranžmanu.

Koja su simbolička značenja povezana sa cvetom jabuke?
Cvetovi jabuke mogu da simbolizuju moć, mladost, posvećenost, ljubav, bogatstvo i takmičenje. Za Viktorijance, cvetovi jabuke su signalizirali snažnu sklonost nečemu.

Koje su neke prateće biljke koje dobro rastu sa cvetom jabuke?
Drveće jabuke se često zasađuje nevenom, boražinom, nasturcijumom i drugim biljkama niskog rasta koje su poznate po čuvanju štetočina.

Značenje cveta jabuke – zaokruživanje
Bez obzira da li više volite ukrasni ružičasti cvet jabuke ili klasični standardni cvet jabuke, uzgoj jednog od ovih stabala nagradiće vas prelepim prikazom u rano proleće. Ovi značajni simboli uspeha i stabilnosti takođe su dobar dodatak cvetnim aranžmanima.