Neosporna energija je prisutna u crvenoj boji – energija koja ima moć da transformiše inače skroman cvet u esenciju požude, snage i strastvene ljubavi.Kako simbolizuje lepotu, hrabrost i vrelinu, nije iznenađenje što prelep buket crvenog cveća ne nailazi na odbijanje.

Prva asocijacija na crvenu boju je svakako prelepa crvena ruža. Ova ruža ima dugu istoriju značenja, a mističnost crvene ruže je bila izvor nemerljivih inspiracija vekovima. Ipak, najviše se ističe kao simbol Ljubavi i Strasti.

Crvena margareta govori „Ja volim”.Konfučije je jednom rekao da se ovo cveće koristi kao predmet meditacije i da će jedna latica ovog slavnog cveta stavljena na dno flaše vina dovesti do dugog i zdravog života.

 

Simbolična značenja lala su slava i savršena ljubav. Značenja se menjaju sa bojama, a crvene lale znače “Veruj mi” i označavaju izjavu ljubavi.

Gerberi predstavljaju simbol čistoće, simpatisanja i nevine ljubavi. Veliki jarko crveni buket gerbera neće nikog ostaviti ravnodušnim!

Legenda kaže da je amarilis nastao kao stidljiva nimfa. Amarilis se jako zaljubila u Altea, pastira sa snagom Herkula i lepotom Apolona, ali su njena osećanja bila neuzvraćena. Nadajući se da će ga osvojiti nudeći mu ono sto je najviše želeo – cvet tako jedinstven da ne postoji nigde na svetu – Amarilis je tražila savet od proroka. Sledeći njihove instrukcije, Amarilis obučena totalno u belo se pojavljivala na Alteovim vratima trideset noći zaredom, svaki put probadajući srce zlatnom strelom. Kada je napokon Alteo otvorio vrata, ugledao je ispred sebe predivan tamno crveni cvet, obojen krvlju iz Amarilisanog srca. Sa ovim romantičnim – iako tragičnim – početkom priče, nije čudo što se crveni amarilis danas smatra simbolom ponosa, odlučnosti i blistave lepote.

Sa istorijom koja datira od pre više od 2.000 godina, nije iznenadjenje što su karanfili bogati simbolima i mitologijom. Ovo cvece crvene boje nosi najznačajniju poruku zbog verovanja da je upravo ono prvo nastalo na Zemlji od suza Bogorodice – što ga čini simbolom beskrajne majčinske ljubavi.

Gladiole su simbol snage i moralnog integriteta, ali takodje, predstavljaju i zaljubljenost. Buket crvenih gladiola jasno prenosi poruku strasti i izaziva leptiriće kod voljene osobe.