Zeleno cvece i njihova simbolika otkrijte znacenje iza boje

Ako biste morali da pogodite – odmah na vrhu glave – koja se boja cveća najčešće nalazi u prirodi, koji bi bio vaš odgovor? Pink? Beo? Žuti? Crveni? Ne baš! Odgovor je zapravo zelen. Većina vrsta drveća i drugih biljnih vrsta cvetaju zelenim cvetovima, čineći zeleno cveće najčešćim… barem mi tako mislimo. (Moramo dodati to upozorenje jer niko još nije katalogizirao sve vrste cvijeća na svijetu.)


Zeleno cveće i njihova simbolika: otkrijte značenje iza boje
Bez obzira da li je zelena zapravo najčešća nijansa cveća ili ne, sama boja sigurno preovladava u prirodnim ekosistemima u skoro svakom uglu sveta. U mnogim kulturama, zelena boja nosi značenje i simboliku povezanu sa ponovnim rođenjem, vitalnošću, plodnošću i obnovom, kao i čistoćom, opuštenošću, smirenošću i prirodom. Poklon zelenog cveća može poslati poruku nade, slavlja, isceljenja i mira. I u mnogim kulturama, zelena je povezana sa bogatstvom i bogatstvom, što zelene cvetove čini savršenim načinom da nekome poželite „sreću“ ili čestitate.

Hajde da duboko zaronimo u značenje i simboliku zelenog cveća i naučimo kako se ono može koristiti za prenošenje emocija i poruka.

Opšte značenje i simbolika zelenog cveća
Gde god rastu biljke, naći ćete zelenu boju. U većini kultura, nijansa ima značenje. Naravno, postoje izuzeci, kao što su neke kulture na Arktiku, u Namibiji i Papua Novoj Gvineji koje ne prepoznaju zelenu i plavu kao različite boje. U drevnoj Mesopotamiji, iste reči su se često koristile i za žutu i ​​za zelenu.

U mnogim društvima širom sveta, međutim, zelena boja nije samo prepoznata već je prožeta značenjem i simbolikom. Na primer, u zapadnoj kulturi, boja je često usklađena sa obnavljanjem, ponovnim rođenjem, plodnošću, vitalnošću i nadom, zahvaljujući asocijaciji na proleće i novo lišće.

U Kini, zelena je povezana sa dugovječnošću, prirodom i elementom „drvo“. Generalno se smatra povoljnom bojom i onom koja ima moć da privuče novac, sreću i sreću. Takođe je povezan sa čistoćom i čistoćom; preduzeća mogu koristiti zelenu boju u svom brendiranju da ukažu na pouzdanost.

U islamskom svetu, zelena je povezana sa rajem i životom. Smatra se da je to omiljena boja proroka Muhameda; oni u raju se često prikazuju kako nose zelene haljine ili sede na zelenim jastucima. Zastave Irana i Saudijske Arabije sadrže zelene elemente.

Značenje zelenog cveta u antičko doba
U davna vremena se kaže da je rimski car Neron voleo boju, sakupljao smaragde i podržavao zelene kočije u takmičenju. Za srednjovekovne katolike zelena je bila boja „običnog vremena“, za razliku od crvenih, crnih ili belih svetih dana. U ranoj germanskoj poeziji, boginja ljubavi nosila je zelenu haljinu, pomažući jačanju asocijacije boje na mladost, vitalnost i plodnost.

Mnoga značenja Greena nisu sva pozitivna. Boja je takođe povezana sa zavišću i ljubomorom; mnogi pripisuju ovu simboliku Šekspiru, koji je napisao: „O, čuvajte se, gospodaru ljubomore./To je zelenooko čudovište koje se ruga/meso kojim se hrani” u Otelu.

Neke kulture povezuju zeleno sa mučninom ili „zelenom oko škrga“. U 19. veku, boja je postala povezana sa apsintom. Dok se u početku zelena boja pelina smatrala modernom i umetničkom, kako su opasnosti od apsinta postale poznate, boja je postala povezana sa razvratom i melanholijom. Na Britanskim ostrvima, zelena je povezana sa magijom, trikovima i prevarom – misle leprikoni i Zeleni čovek.

Značenje zelenog cveta u floriografiji
Ali kada je u pitanju cveće, veliki deo pozitivne simbolike i značenja zelene boje se primenjuje. Na viktorijanskom jeziku cveća, zeleni cvetovi su korišćeni za slanje poruka vezanih za ponovno rođenje, obnovu, zdravlje, prosperitet i mladost. Na primer, u floriografiji, poklon zvona Irske bi nekome poželeo sreću, dok se orhideje cimbidijum nadaju zdravlju i sreći.

Zeleno cveće se takođe pojavljuje u umetnosti. Nijanse zelene su istaknute na slikama Kloda Monea i Kehinde Vajli. Ruže Vincenta van Gogha često imaju zelenu nijansu.

Specifična značenja i simbolika običnog zelenog cveća

Ruže su među najdarovitijim cvećem, ali su zelene ruže prilično retke. Na primer, Rosa chinensis ‘Viridiflora’ ima neobične, ali ljupke cvetove formirane od zelenih listova ili čašica, dok var. monstroza ‘Green Rose’ ima zelene i ružičaste latice. Poklon zelenih ruža može preuzeti mnogo značenja. Zelene ruže možete dati da označite nove početke ili proslavite plodnost, na primer za venčanje ili rođenje, ali ovo neobično cveće može značiti i ljubomoru ili zavist.

Zeleni karanfili

Značaj zelenih karanfila je višestruk. U zelenim nijansama, cveće je povezano sa Irskom, irskim ponosom, Danom Svetog Patrika i srećom. Nošenje zelenog karanfila na reveru takođe može signalizirati nečiju seksualnost. Ovo udruženje je počelo 1892. godine kada je pesnik Oskar Vajld slavno zabio zeleni karanfil u rever i podstakao svoj krug gej muških prijatelja da učine isto na premijeri jedne od svojih drama.

Zelene hrizanteme

Hrizanteme se u Kini uzgajaju od 15. veka pre nove ere, tako da ne treba da čudi što ovo popularno cveće ima nekoliko simboličkih značenja. U svojim rodnim zemljama, mame se smatraju plemenitim cvetom i simbolom dugovečnosti, bogatstva, elegancije i promene godišnjih doba. Zelene mame označavaju obnovu, mladost, dobro zdravlje, radost i prijateljstvo. Popularne zelene sorte uključuju „Anastasia Green“, „Feeling Green“ i „Lola Green“.

Zelene Orhideje

Orhideje su među najcenjenijim cvećem na svetu. Ove delikatne lepotice krase svaku sobu svojim elegantnim cvetovima i sofisticiranim nijansama. Dok nekoliko vrsta – i mnogo više sorti – orhideja imaju zelenu nijansu, boja je još uvek neuobičajena. Na jeziku cveća, lako je shvatiti zašto poklon orhideja šalje poruku elegancije, egzotike i retke lepote.

Zelena Hortenzija

Divna, upadljiva hortenzija je omiljena među cvećarama, kućnim baštama i planerima venčanja, zahvaljujući dramatičnim grozdovima latica. Za Viktorijance, poklon zelenih hortenzija bio je način da se pošalje nekoliko pozitivnih poruka; cveće simbolizuje obilje, prosperitet i sreću. Zelene hortenzije takođe označavaju gracioznost, iskrenost i mladost, što ih čini savršenim izborom za svakoga ko kreće u novu avanturu u životu.

Zeleni Ljiljan

Istinski zeleni ljiljani su retki, što ih čini značajnim poklonom. Ovo prelepo cveće može se koristiti za prenošenje značenja kao što su čistoća i nevinost, kao i nada, ponovno rođenje i mir. Poklon zelenih ljiljana je savršen način da nekome poželite dobro i date im do znanja da navijate za njih da pronađu uspeh i sreću. Sorte zelenih ljiljana uključuju Zantedeschia, „Zelena boginja“.

Zelene Tratinčice

Tratinčice su omiljene zbog svojih veselih, srećnih lica koja se okreću suncu. U floriografiji, tratinčice simbolizuju lojalnu ljubav, nevinost i čistotu. Viktorijanci su koristili tratinčice da pošalju poruku „nikad neću reći“. Zelene tratinčice dodaju još jedan sloj veselog, optimističnog značenja. Oni su savršen poklon za čestitke, ozdravljenje, venčanja ili bebe. Nekoliko sorti gerbera ili afričkih tratinčica imaju zelenu nijansu, ali su svetlo zelene tratinčice verovatno obojene.

Zeleni Tulipani

Neke od najkultivisanijih biljaka na svetu, tulipani dolaze u nizu boja koje, iako retke, uključuju zelenu. Viridiflora ‘Spring Green’ tulipani, na primer, imaju latice sa svežom, zelenom nijansom. Ovi zeleni tulipani simbolizuju obnovu i nove početke dok najavljuju promenu godišnjih doba u proleće. Tulipani takođe označavaju dobro zdravlje i sreću. Viktorijanci su ih koristili za izjave ljubavi, iako bi danas crvene ili ružičaste lale mogle biti bolji izbor za romantične poklone.

Zelene cinije

Uvek popularna cinija raste u (bukvalno) svim bojama duge, uključujući zelenu. Popularne sorte cinije uključuju „Benari’s Giant Lime“, „Envi“ i „Kueen Lime“. Poklon ovog srećnog cveta šalje poruku prijateljstva, odanosti, sećanja i trajne naklonosti. To je savršen cvet da pošaljete dalekom prijatelju da mu kažete da ga se rado sećate.

Zelena zvona Irske

Zvona Irske (Moluccella laevis) simbolizuju sreću i prosperitet. Oni su takođe snažno povezani sa Irskom, zahvaljujući svojim jarko zelenim čašicama (cvetovi su beli i prilično beznačajni), iako nisu irski starosedeoci. Poklon zelenih zvona Irske daje do znanja da im šaljete dobre želje i zahvalnost i kažete: „Srećno!“

Zeleni Gladiolus

S obzirom na to da njihovo ime dolazi od latinskog za „mali mač“ ili gladius, nije iznenađenje da se uspravni gladiolus dugo povezuje sa snagom. Stari Grci su verovali da gladiolus raste kad god mač ubije ratnika. Danas poklon gladiola šalje poruku iskrenosti i velikodušnosti i daje do znanja da se divite njihovoj snazi. Na viktorijanskom jeziku cveća, poklon gladiola je značio „iskren sam“. Popularne sorte uključuju zelenu limetu „Green Star“.

Kako koristiti zeleno cveće u različite svrhe i prilike

Zeleno cveće dolazi u različitim oblicima, veličinama i oblicima, a svi imaju simbolična značenja. Sve u svemu, zelene cveće ima tendenciju da šalje pozitivne poruke povezane sa nadom, obnovom, srećom, prosperitetom, zdravljem i mladosti.

Uzdižući optimizam povezan sa zelenim cvećem čini ih idealnim za svečane prilike, kao što su venčanja, rođendani, čestitke, novogodišnjice, rođendani i mature. I pošto se zeleno cveće obično ne povezuje sa romansom, ono je dobar izbor kada vam je potreban cvetni poklon za kolege ili platonske prijatelje.

Zeleno cveće može biti odličan način da pošaljete poruke saosećanja i ozdravite. Oni šalju poruku snage i nade koja može pomoći ljudima da prebrode teška vremena. A povezanost zelenog cveća sa sećanjem i prijateljstvom čini ga savršenim načinom da izrazite zahvalnost ili jednostavno date prijatelju do znanja da mislite na njih.

Kako se brinuti za zeleno cveće

Da bi rezano zeleno cveće trajalo duže, sledite ove savete:

Isecite cveće u rano jutro
Stavite stabljike u vodu odmah nakon berbe
Uklonite lišće sa donje stabljike
Uklonite sve potrošene cvetove ili latice

Koristeći čist par makaza, odrežite stabljike pod uglom od 45 stepeni
Napunite zeleno cveće sa šupljim stabljikama, poput zvona Irske, vodom
Stavite cveće u posudu sa čistom vodom koja je tretirana konzervansom
Držite posudu dalje od propuha, direktne sunčeve svetlosti, izvora toplote i voća, koji oslobađaju gasove etilena koji izazivaju prerano uvenuće cveća.
Često menjajte vodu.
Određeno cveće se ne „slaže“ dobro sa nekim drugim cvećem. Na primer, narcisi emituju hemikaliju koja može učiniti da lale i ruže pre uvenu. Prvo potopite narcise najmanje 12 sati ili držite nekompatibilno cveće jedno od drugog da biste izbegli ovaj problem.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako da sveže rezano cveće traje duže.

Česta pitanja o značenju zelenog cveta:

Da li je zeleno cveće prirodno ili obojeno?
Dok je zeleno cveće među najčešćim bojama koje se nalaze u prirodi, zeleno cveće se koristi u cvećarstvu jednako često kao i druge boje, kao što su bela, ružičasta, žuta, crvena i ljubičasta. Međutim, postoje mnoge varijante prirodno zelenog cveća, kao što su cinije, hortenzije, ljiljani, gladi, mame, lale i još mnogo toga. Ako vidite cvetove intenzivne svetlo zelene nijanse, možda su obojeni.

Šta zeleno cveće znači u buketu?
Na jeziku cveća, svaka sorta zelenih cvetova ima svoje posebno značenje. Ali sve u svemu, zeleno cveće šalje poruku nade, obnove, sreće, sreće, prosperiteta, snage, divljenja, prijateljstva, mladosti i sreće.

Koja su neka od najređih zelenih cvetova?
Zeleni cvet je jedan od najređih na zemlji; loza od žada (Strongilodon macrobotris) raste samo u filipinskim prašumama. Ima svetlo zelene cvetove i oprašuju ga slepi miševi.

Koja su neka od najboljih zelenih cvetova za senku?
Zvona Irske, Moluccella laevis mogu rasti u delimičnoj senci. Zelene orhideje možete uzgajati u zatvorenom prostoru i držati ih na mestima koja ne primaju direktnu sunčevu svetlost.

Zaokruživanje značenja i simbolike zelenog cveća
U kulturama širom sveta, zelena boja je povezana sa ponovnim rođenjem, vitalnošću, prirodom i optimizmom. Poklon zelenog cveća može poslati poruku nade ili isceljenja. Mnoge kulture povezuju zelenu boju sa srećom i prosperitetom.

Zeleno cveće uključuje ove poruke u mnoge prelepe oblike, veličine i nijanse. Iako svaki cvet ima svoje značenje, zeleni cvetovi šalju optimistične poruke nade, obnove, naklonosti i sreće. Zeleni cvetovi su idealan način da date do znanja prijateljima, porodici ili kolegama da mislite na njih i da im pošaljete želje za sreću, bogatstvo, prosperitet, zdravlje i dugovečnost.

Koji je vaš omiljeni zeleni cvet?