prelepih cveca koje pocinju slovom B

Ako ste baštovan, cvećar ili ljubitelj prirode, verovatno ćete smatrati da će vas ogromna raznolikost cveća i sve njihove jedinstvene karakteristike očarati. Sa ogromnim brojem različitih vrsta, hibrida i sorti kojima se divite, može biti izazovno proučiti sve cveće koje majka priroda može da ponudi. Da bismo vam pomogli da otkrijete nove cvetove na zabavan način, sastavili smo ovu listu (zajedno sa slikama, opisima, izvornim asortimanom i zabavnim činjenicama) od 50 lepih i uobičajenih cvetova koji počinju slovom „B“.


50 prelepih cveća koje počinju slovom ‘B’

1. Babi Blue Eies
Babi Blue Eies su prelepo cveće koje počinje slovom b
Plave oči su jednogodišnje divlje cveće koje naraste do visine od 30 cm i proizvodi delikatno, puderasto plavo cveće. Cveće ima pet latica koje okružuju pastelno žuti centar. Plave oči imaju tendenciju da rastu na livadama, šumama i duž obala potoka. U stvari, ime roda Nemophila upućuje na ljubav cveta prema ovim staništima, jer dolazi od grčkih reči nemos (šumoviti pašnjak) i phileos (voleti).

Naučno ime: Nemophila menziesii
Izvorni opseg: Vajoming, Oregon, Kalifornija, Nevada i severozapadni Meksiko
Sezona cvetanja: od kasne zime do početka leta

2. Bachelor’s Button
Bachelor’s Button su prelepo cveće koje počinje slovom b
Bachelor dugmad su divno jednogodišnje divlje cveće koje naraste između 40 i 90 centimetara. Oni proizvode cvetne glave poput krune sa nizovima sitnih, živoplavih cvetova koji niču napolje iz centralne tačke. Bachelor dugmad se takođe često nazivaju kukuruzima zbog njihove tendencije da rastu kao korov u kukuruznim poljima. U viktorijansko doba, samci su često nosili momačka dugmad jer su, na viktorijanskom jeziku cveća, simbolizovali celibat i samac.

Naučno ime: Centaurea cianus
Izvorni areal: Albanija, Bugarska, Istočna Egejska ostrva, Grčka, Italija, Liban, Rumunija, Sicilija, Sirija, Turska i Jugoslavija
Sezona cvetanja: kasno proleće do rano leto

3. Balsam
Balzam su prelepi cvetovi koji počinju na slovo b
Balzam je cvetna jednogodišnja biljka sa sočnim stabljikama koje mogu da narastu do 20 do 75 cm visine. Proizvodi cveće u obliku čaše sa većim donjim usnama u nijansama ružičastih, crvenih, ljubičastih, belih i dvobojnih varijanti. Na jeziku cveća, crveni balzam znači „ne diraj me“ i nestrpljivu odlučnost, a žuti balzam simbolizuje nestrpljenje.

Naučni naziv: Impatiens balsamina
Native Range: Indija i Šri Lanka
Sezona cvetanja: Kasno proleće do prvog mraza

4. Barberton Daisi
Barberton Daisi su prelepo cveće koje počinje slovom b
Barbertonove tratinčice su cvetne biljke cenjene zbog svojih velikih, živahnih i veoma prepoznatljivih cvetova nalik na tratinčice. Imaju kompaktno lišće i cvetaju iz listova koji mogu biti visoki i do 75 cm. Cveće cveta u belom i nizu zasićenih boja poput roze, narandžaste, žute i crvene. Generalno, gerbera tratinčice simbolizuju vedrinu, prijateljstvo, toplinu, čistotu, nevinost i odanu ljubav.

Naučno ime: Gerbera jamesonii
Native Range: Svazilend i severne provincije Južne Afrike
Sezona cvetanja: od kasnog proleća do jeseni

5. Basket Flover
Basket Flover su prelepi cvetovi koji počinju na slovo b
Cveće u korpi dobilo je uobičajeno ime po uzorku koji se nalazi na njihovim cvetnim pupoljcima i na donjoj strani njihovih cvetnih glava. Uzorak podseća na teksturu pletene korpe. Cvetovi su veliki u prečniku oko četiri inča, a biljke rastu prilično visoke na oko šest stopa. Cvetovi su nejasni i nalik na čičak, svetlo roze i kremasto beli u sredini.

Naučno ime: Plectocephalus americanus (aka Centaurea americana)
Izvorni opseg: Arizona, Arkanzas, Kanzas, Luizijana, Misuri, Oklahoma i Teksas, pored severozapadnog, severoistočnog i jugozapadnog Meksika
Sezona cvetanja: kasno proleće do rano leto

6. Begonija
Begonije su prelepi cvetovi koji počinju slovom b
Begonija je rod višegodišnjih cvetnih biljaka koji sadrži 2.053 prihvaćene vrste. Sa toliko vrsta, rod sadrži mnogo biljaka, od kojih su neke omiljene zbog svog lepog lišća, a druge više cenjene zbog svojih zapanjujućih cvetnih prikaza. Na jeziku cveća, cveće begonije znači „čuvaj se“.

Naučno ime: Begonija
Native Range: Vlažna, tropska i suptropska klima širom sveta
Sezona cvetanja: Razlikuje se u zavisnosti od vrste: uglavnom od početka leta do prvog mraza

7. Bellflover
Zvončići su prelepi cvetovi koji počinju na slovo b
Campanula je rod od 448 prihvaćenih vrsta cvetnih biljaka koje se obično nazivaju zvončićima. Uobičajeno ime se odnosi na zvonoliki oblik cveća, koji može biti plavi, ljubičasti, ružičasti ili beli. Na jeziku cveća, zvončići mogu predstavljati ili protiv postojanost (piramidalna ili raste na grozdovima) ili zahvalnost (mala i bela), u zavisnosti od specifične sorte cveća.

Naučni naziv: Campanula
Prirodni opseg: suptropski i umereni regioni severne hemisfere
Sezona cvetanja: kasno proleće do leta

8. Cvet gorke dinje
Cvet gorke dinje su prelepi cvetovi koji počinju na slovo b
Gorka dinja je jedno od mnogih uobičajenih imena za cvetnu lozu u porodici biljaka tikvica. Iako daje lepe i nežne žute cvetove, vinova loza je najpoznatija po plodovima koji se porede sa dinjama i tikvicama. Gorka dinja se koristi kao izvor hrane u regionima gde obično raste, a stvarna gorčina i oblik ploda značajno variraju između sorti.

Naučno ime: Momordica charantia
Izvorni raspon: Afrika (osim najsevernijih i najjužnijih regiona), južna Azija, Papua Nova Gvineja, Pacifička ostrva i Australija
Sezona cvetanja: kasno proleće do rano leto

9. Bitterroot
Bitterroot su prelepi cvetovi koji počinju na slovo b
Državni cvet Montane, bitterroot, je trajnica niskog rasta koja daje male cvetove u obliku čaše zvezdastih cvetova sa duguljastim laticama u nijansama bele, svetlo roze i blede lavande. Koreni su jestivi i mnoga indijanska plemena su ih koristila kao izvor hrane. Tokom ekspedicije Levis and Clark, Merivether Levis je pojeo korenje i vratio uzorke što je rezultiralo naučnim imenom biljke. Uobičajeno ime biljke odnosi se na gorak ukus korena. Nazivaju ga i cvetom vaskrsenja jer može da se vrati u život nakon godinu dana bez vode.

Naučno ime: Levisia rediviva
Izvorni raspon: Alberta, Britanska Kolumbija, Arizona, Kalifornija, Kolorado, Ajdaho, Montana, Nevada, Oregon, Juta, Vašington i Vajoming
Sezona cvetanja: maj i jun

10. Black Hollihock
Black Hollihock su prelepi cvetovi koji počinju na slovo b
Crne borovnice su visoke trajnice koje stvaraju velike grozdaste cvetove u uspravnim stabljikama. Savršeni su za uzgoj uz ogradu ili u pozadini cveća. Neke od najpopularnijih sorti crnih maramica uključuju „Jet Black“, „Nigra“ i „Blacknight“. Na jeziku cveća, borovnice uglavnom predstavljaju ambiciju. Hollihocks takođe simbolizuju plodnost, plodnost i krug života. U cveću, međutim, crna boja je prilično neobična i može da prenese oproštaje, misteriju i moć.

Naučno ime: Alcea rosea
Native Range: Turska
Sezona cvetanja: kasno proleće do kasno leto

11. Crni skakavac
Crni skakavac je prelepo cveće koje počinje slovom b
Crni skakavac je listopadno drvo od tvrdog drveta koje može narasti do 100 stopa visoko, ali obično doseže samo dva do četiri stope. Drveće crnog skakavca ima atraktivno plavo-zeleno lišće i proizvodi impresivne grozdove velikih, belih cvetova koji su takođe veoma mirisni sa aromom sličnom cvetovima narandže. Zbog svoje prirode da se brzo širi i toleriše sušu, stabla crnog skakavca simbolizuju izdržljivost i snagu.

Naučno ime: Robinia pseudoacacia
Izvorni opseg: Alabama, Džordžija, Ilinois, Kentaki, Merilend, Pensilvanija, Tenesi i Vermont
Sezona cvetanja: od kraja aprila do početka juna

12. Crnooka Suzan
Crnooka Suzan je prelepo cveće koje počinje slovom b
Crnooka Suzan je vrsta šišarki omiljena zbog svojih zlatno-žutih cvetova nalik tratinčicama koje okružuju istaknute, nejasne, konusne, crne sredine. Crnooke Suzane divlje rastu širom većeg dela Sjedinjenih Država i baštovani ih vole zbog jarkih, sunčanih boja. Crnooke Suzane simbolizuju ohrabrenje, motivaciju i pravdu.

Naučno ime: Rudbeckia hirta
Domaći rasprostranjeni: južna Kanada i većina Sjedinjenih Država (osim Arizone, Montane i Nevade)
Sezona cvetanja: od juna do avgusta

13. Cvet ćebe
Blanket Flover je prelepo cveće koje počinje slovom b
Postoji 21 prihvaćena vrsta jednogodišnjeg i višegodišnjeg cveća, koje se obično naziva cveće, koje pripada rodu Gaillardia. Cveće sa ćebadima je cenjeno zbog zaista upečatljivog izgleda njihovih latica koje cvetaju u prelivom šare boja žute, narandže, crvene, ružičaste i ljubičaste koje se suprotstavljaju bojama zalaska sunca. Ove latice jarkih boja okružuju istaknute, tamne, nejasne centre. Cveće za ćebe simbolizuje sreću, šarm i skromnost.

Naučno ime: Gaillardia
Native Range: Većina Severne Amerike i Jugoistočne Južne Amerike
Sezona cvetanja: leto

14. Srce koje krvari
Bleeding Heart su prelepi cvetovi koji počinju na slovo b
Srce koje krvari je zeljasta višegodišnja biljka koja raste grudvasto, nalik na žbun. Rađa divno lišće, a iz njegovih dugih, uskih grana niču linije najlepših, najdelikatnijih, visećih cvetova u obliku srca u nijansama ružičaste i crvene sa belim akcentima. Kao što uobičajeno ime sugeriše, srca koja krvare simbolizuju odbačenu ili prezrenu ljubav. Međutim, oni su takođe povezani sa saosećanje i sposobnost slobodnog govora.

Naučno ime: Lamprocapnos spectabilis (aka Dicentra spectabilis)
Izvorni raspon: Koreja i Mandžurija
Sezona cvetanja: sredinom proleća do početka leta

15. Orhideja Bletilla
Orhideja Bletilla je prelepo cveće koje počinje slovom b
Bletilla je rod koji sadrži šest prihvaćenih vrsta orhideja. Ove orhideje se obično nazivaju orhideje u urnama, a njihove latice cveta otvaraju se u obliku leptira u nijansama ružičaste, ljubičaste i bele. Najčešća od ovih orhideja je Bletilla striata. Može se naći u većini baštenskih prodavnica i cvećara koje prodaju žive biljke. Ova vrsta Bletilla se popularno prodaje pod uobičajenim imenima, uključujući izdržljivu orhideju i kinesku mlevenu orhideju.

Naučno ime: Bletilla
Izvorni raspon: Jugoistočna Azija, Japan i Koreja
Sezona cvetanja: proleće

16. Blue Columbine
Blue Columbine su predivno cveće koje počinje slovom b
Državni cvet u Koloradu, plavi kolumbin, pripada porodici ljutića, ali su njegovi cvetovi mnogo složeniji od obične ljutike. Plave kolumbine imaju istaknute centre jarko žutih prašnika koji su odmah okruženi sa pet okruglih latica, koje su dalje okružene sa pet istaknutih, ovalnih čašica. Latice i čašice su uvek različite boje, a ove kontrastne boje uključuju nijanse plave, ružičaste, žute i bele. Specifičan naziv coerulea potiče od latinske reči za nebesko plavo.

Naučni naziv: Akuilegia coerulea
Izvorni raspon: Arizona, Kolorado, Ajdaho, Montana, Nevada, Novi Meksiko, Juta i Vajoming
Sezona cvetanja: jede se od proleća do ranog leta

17. Plavi Clematis
Plavi klematis je prelepo cveće koje počinje slovom b
Clematis je rod koji sadrži 384 prihvaćene cvetne biljke, prvenstveno lijane ili vinove loze. Neke popularne sorte plavog cveća klematisa uključuju Clematis durandii, „Sugar Sveet Blue“ i „Gabrielle“. Na jeziku cveća, klematis simbolizuje mentalnu lepotu. Kao takav, takođe je počeo da simbolizuje mentalnu genijalnost i veštinu.

Naučno ime: Clematis
Native Range: Poreklom iz većine zemalja i regiona sveta
Sezona cvetanja: Kasno proleće do ranog leta ili rano proleće i rana jesen, u zavisnosti od vrste

18. Plava vlasulja
Blue Fescue
Plava vlasulja je cvjetna vrsta trave koja pripada porodici travnatih biljaka. Plava vlasulja raste u kupolastim nakupinama plavičasto-sive boje lišća u obliku oštrice. Kada cvetaju, visoke i vitke stabljike pucaju nagore iz grudva trave, otvarajući se perjastim grozdovima cveća u bledi nijansi zelene koja bledi do žutosmeđe boje kako cvetovi sazrevaju.

Naučni naziv: Festuca glauca
Izvorni raspon: Francuska, Italija, Španija i Švajcarska
Sezona cvetanja: Rano do sredine leta

19. Plavi lan
Plavi lan je prelepo cveće koje počinje slovom b
Takođe poznat kao divlji plavi lan ili prerijski lan, plavi lan je zeljasta višegodišnja biljka koja divlje raste u većem delu Severne Amerike. Stabljike su vitke sa relativno retkim lišćem i proizvode okrugle cvetove sa pet latica u upadljivoj, ali delikatnoj nijansi plave. Specifično ime plavog lana levisii je omaž istraživaču Merivether Levisu. Na jeziku cveća, lan simbolizuje sudbinu, kućnu povredu i frazu: „Osećam tvoju dobrotu“.

Naučno ime: Linum levisii
Izvorni opseg: Zapadna i centralna Severna Amerika od Nunavuta, Kanada na severu do severnog Meksika na jugu
Sezona cvetanja: kasno proleće do sredine leta

20. Plava trava
Blue Grass
Poa je rod koji sadrži 573 prihvaćene vrste trava, od kojih se mnoge obično nazivaju plava trava. Rod ima raznovrstan niz vrsta trave koje mogu da uspevaju u različitim klimatskim uslovima, od priobalnih područja, močvara i močvara do sušnih livada. Kentaki bluegrass (Poa pratensis) je jedna od najpoznatijih vrsta roda Poa. Uprkos svom uobičajenom nazivu, plava trava Kentakija nije porijeklom iz Sjeverne Amerike, već su je španski istraživači zapravo donijeli u Novi svijet.

Naučno ime: Poa
Native Range: Poreklom iz većine regiona sveta
Sezona cvetanja: od proleća do leta

21. Plavi lupin
Plavi lupin su prelepi cvetovi koji počinju slovom b
Lupinus poliphillus je vrsta jedne od više od 600 vrsta lupina u porodici mahunarki. Ova vrsta naraste do skoro pet stopa u visinu. Proizvodi lišće u obliku prstiju i velike, konusne grozdove živopisnih plavih cvetova. Ova sorta lupine prvenstveno privlači bumbare. Na jeziku cveća, lupin simbolizuje maštu i proždrljivost.

Naučni naziv: Lupinus poliphillus
Izvorni opseg: Alberta, Britanska Kolumbija, Ontario i Kvebek, u Kanadi, pored Kalifornije, Konektikata, Ajdaha, Mejna, Masačusetsa, Minesote, Montane, Nevade, Njujorka, Oregona, Vermonta, Vašingtona i Viskonsina u Sjedinjenim Državama
Sezona cvetanja: kasno proleće do rano leto

22. Plava magla
Blue Mistflover
Plava magla je uobičajeno divlje cveće u istočnim delovima Sjedinjenih Država i Kanada. Može da naraste do visine od oko tri stope, ima trouglasto, tamnozeleno lišće i proizvodi plosnate metlice cveća u prašnjavoj nijansi plave. Pojedinačno, cvetovi su diskasti cvetovi, a njihovo razmnožavanje finih latica stvara maglovit vizuelni efekat koji privlači i pčele i leptire. Specifično ime potiče od latinske reči caelum što znači nebo i odnosi se na boju cveća nalik nebu.

Naučni naziv: Conoclinium coelestinum
Native Range: Istočne Sjedinjene Države i Ontario
Sezona cvetanja: Kasno leto do prvog mraza

23. Bluecrovn Passion Flover
Bluecrovn Passion Flover
Bluecrovn passion flover je drvenasta, zimzelena ili listopadna loza koja proizvodi neobično složeno, ali prelepo cveće u nijansama plave i bele. Cveće strasti ima jaku simboličku vezu sa hrišćanstvom. Za krunična vlakna se kaže da simbolizuju Hristov venac od trnja koji se nosi tokom strasti, a deset latica su simboli apostola koji su ostali verni Isusu tokom svih muka. Na jeziku cveća, cveće strasti simbolizuje versko sujeverje.

Naučni naziv: Passiflora caerulea
Izvorni raspon: Argentina, Bolivija, Brazil i Paragvaj
Sezona cvetanja: od kasnog leta do jeseni

24. Plavi mak
Plavi mak
Takođe poznat kao himalajski plavi mak, ovaj cvet se otvara u ledenoj nijansi plave boje. Plava nijansa ovog maka je boja koja se retko viđa u prirodi i podseća na azurnu boju bombona i pića sa ukusom plave maline. Himalajski plavi mak je nacionalni simbol Butana. Predstavlja psihičke veštine, mogućnosti i potencijal.

Naučni naziv: Meconopsis betonicfolia
Native Range: Južna-centralna Kina
Sezona cvetanja: kasno proleće do rano leto

25. Plava žalfija
Blue Sage
Takođe poznata kao azurna žalfija, prerijska žalfija i plava žalfija, Salvia azurea je višegodišnji divlji cvet koji ima tendenciju da raste na travnjacima. Biljka ima plave cvetove živopisnih nijansi koje su dvousne, u obliku vrča i spiralne oko četvrtastih stabljika. Na jeziku cveća, žalfija simbolizuje domaću vrlinu, a baštenska žalfija predstavlja poštovanje.

Naučno ime: Salvia azurea
Izvorni raspon: Alabama, Arizona, Arkanzas, Kolorado, Florida, Džordžija, Ilinois, Kanzas, Kentaki, Luizijana, Misisipi, Misuri, Nebraska, Novi Meksiko, Oklahoma, Južna Karolina, Tenesi i Teksas
Sezona cvetanja: od leta do jeseni

26. Plava magla Spirea
Plava magla Spirea
Cariopteris k clandonensis je hibridni ukrštaj Cariopteris incana i Cariopteris mongholica. Njena uobičajena imena uključuju plavu maglu spireju, plavu spireju i plavu bradu. Biljka je višegodišnji žbun koji ima prijatno mirisno lišće i proizvodi grozdaste cvetove maglovitih ili oblaka tokom leta. Ovaj grm je odličan dodatak baštenskim krevetima visokim i širokim dva do tri metra. Spirea simbolizuje bogatstvo i prosperitet, kreativni rast, uspeh i pobedu nad teškoćama.

Naučni naziv: Cariopteris k clandonensis
Izvorni raspon: Veštački hibrid: Roditeljske vrste poreklom iz Rusije, Kine, Mongolije i Kine, Japana, Koreje i Tajvana
Sezona cvetanja: Rano do kasno leto

27. Plavooka trava
Plavooka trava
Više od 206 vrsta cvetnih biljaka, koje se obično nazivaju plavooke trave, pripadaju rodu Sisirinchium u porodici biljaka perunika. Iako ove biljke podsećaju na travu svojim dugim, vitkim lišćem i tendencijom rasta na travnjacima, one nisu prave trave. Daju divne plave cvetove sa tamnoplavim žilama i svetlo žutim središtima kada cvetaju.

Naučno ime: Sisirinhijum
Native Range: The Nev Vorld
Sezona cvetanja: kasno proleće do rano leto

28. Bouvardia
Bouvardia
Postoji 57 prihvaćenih vrsta cvetnih biljaka koje pripadaju rodu biljaka Bouvardia. Ove biljke proizvode upadljive grozdove cevastih cvetova u nijansama crvene, ružičaste, lososove i bele. Nazvano po Šarlu Buvaru, lekaru kralja Luja VIII i nadzorniku pariskog Jardin du Roi, cvetovi buvardija simbolizuju entuzijazam. Kao rezultat toga, oni su popularno uključeni u bukete uređene za svečane prilike.

Naučno ime: Bouvardia
Izvorni raspon: Arizona, Novi Meksiko, Teksas, Meksiko i Centralna Amerika
Sezona cvetanja: od proleća do jeseni

29. Boraga
Boražina
Boražina je jednogodišnja cvetna biljka koja se takođe obično naziva zvezdastim cvetom zbog izgleda zvezdastog izgleda savršeno oblikovanih cvetova sa pet latica. Cvetovi se pojavljuju u grozdovima koji se otvaraju iz nejasnih pupoljaka. Smatra se da naziv boražina verovatno potiče od keltske reči borah što znači hrabrost. Na jeziku cveća, boražina simbolizuje tupost.

Naučni naziv: Borago officinalis
Native Range: Mediteranski region
Sezona cvetanja: od početka leta do jeseni

30. Četkica za flaše
Četkica za flaše
Callistemon je rod cvetnih grmova koji pripadaju porodici biljaka mirta, koji se obično nazivaju četkice za flaše. Uobičajeni naziv za ove biljke odnosi se na izgled njihovih cvasti koje su nejasne i cilindričnog oblika, stvarajući st.

velika sličnost između kućnih četkica za flaše koje se koriste za čišćenje flaša. Cveće može biti belo, grimizno, crveno, roze, ljubičasto ili žuto. Cveće četkice je simbolično povezano sa snagom i jedinstvom.

Naučno ime: Callistemon
Native Range: Australija
Sezona cvetanja: od proleća do jeseni

31. Brain Cactus
Kaktus mozga, vrsta sukulenata, dobio je svoje uobičajeno ime po sličnosti njegovih savijenih i čvrsto namotanih ležećih stabljika na preklopljenu površinu mozga. Kaktus mozga se često simbolično povezuje sa temama otpornosti, izdržljivosti, prilagodljivosti i upornosti zbog svoje sposobnosti da napreduje u surovom pustinjskom okruženju. Za zabavu, mogu se koristiti i za predstavljanje mozga, što ih čini dobrim poklonom za vašeg omiljenog diplomca ili najinteligentniju osobu koju poznajete.

Naučno ime: Mammillaria elongata ‘Cristata’
Native Range: Obala Meksičkog zaliva i severoistočno od Meksika
Sezona cvetanja: proleće i leto

32. Svadbeni venac Spirea
Bridal Vreath Spirea
Spirea za venčani venac je listopadni grm sa zakrivljenim, crvenkasto-braon granama koje stvaraju grozdove sitnih, dvostruko belih cvetova u najčistijoj nijansi svadbene bele. Cveće i mali, zeleni listovi krase grane u proleće i leto. U jesen, lišće se pretvara u briljantne nijanse crvene, žute i narandžaste, dajući savršeno prekrasan prikaz u kasnoj sezoni.

Naučno ime: Spiraea prunifolia
Izvorni opseg: Južna centralna i jugoistočna Kina i Tajvan
Sezona cvetanja: proleće

33. Svetle oči
Svetle oči su baštenska sorta floksa, zeljasta višegodišnja biljka. Naraste do oko dva metra u visinu i proizvodi velike grozdaste grozdove cveća u obliku piramide. Cvetni grozdovi se sastoje od mnoštva cevastih cvetova koji se otvaraju sa pet režnjeva koji podsećaju na cvetove. Cvetovi su svetle nijanse ružičaste sa dubljim, ružičasto-crvenim središtima. Svetle oči privlače ptice, pčele i leptire u baštu. Na jeziku cveća, floks simbolizuje jednodušnost.

Naučno ime: Phlok paniculata ‘Bright Eies’
Native Range: istočne Sjedinjene Države, Juta i Vašington
Sezona cvetanja: sredina do kasno leto

34. Brittlebush
Britttlebush je listopadni pustinjski žbun koji odbacuje svoje srebrnasto lišće tokom sušne sezone kako bi sačuvao vodu u svojim stabljikama. Grm može narasti do skoro pet stopa u visinu. Cvetovi krhkog grma se proizvode u metlicama i sastoje se od istaknutih diskova i zračnih cvetova koji podsećaju na svetlo žute tratinčice ili šišarke. Smola sakupljena iz mirisnog lišća biljke korišćena je za pravljenje tamjana koji miriše slično tamjanu.

Naučno ime: Encelia farinosa
Native Range: Severni Meksiko i jugozapad Sjedinjenih Država
Sezona cvetanja: od kasne zime do sredine proleća

35. Bromeliad
Bromeliaceae je porodica biljaka koja sadrži 73 roda i oko 3.700 vrsta biljaka, koje se obično nazivaju bromelije. Porodica uključuje široku lepezu biljaka, uključujući kopnene biljke, epifite, aerofite i neke sa navikom rasta koje se penju. Mnoge bromelije su popularne ukrasne biljke (Aechmea bromeliad, portea bromeliad i hechtia bromeliad), ali vrsta bromelija koja je verovatno najpopularnija i široko rasprostranjena je biljka ananasa (Ananas comosus).

Naučno ime: Bromeliaceae
Native Range: Tropski regioni Amerike i jedna vrsta poreklom iz zapadne Afrike
Sezona cvetanja: tokom cele godine, ali cveta samo jednom

36. Smeđooka Suzan
Rođaci poznatije crnooke Suzan, smeđeoke Suzane rastu više od svojih rođaka, dostižući do oko pet stopa. Oni takođe proizvode nešto manje cvetove. Iako manji, cvetovi nisu ništa manje živahni sa zlatno-žutim laticama i nejasnim, braonkasto-ljubičastim središtima. Na jeziku cveća, cvetovi rudbekije simbolizuju pravdu.

Naučni naziv: Rudbeckia triloba
Native Range: Ontario, Kuebec, i istočne i centralne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Kasno leto do prvog mraza

37. Burning Bush
Euonimus alatus je cvetajući listopadni grm. Ono što ima živo zeleno lišće i male zelenkasto-bele cvetove tokom proleća i leta. Međutim, prava atrakcija biljke je grimizna nijansa koju u jesen nosi njeno lišće. Iako mu je dato uobičajeno ime, gorući grm, zbog vatrenog lišća biljke, može se smatrati i biblijskom referencom na gorući grm, koji se pojavio Mojsiju u Knjizi Izlaska.

Naučno ime: Euonimus alatus
Native Range: Centralna i severoistočna Azija
Sezona cvetanja: kasno proleće

38. Buttercup
Cvetovi ljutića izdižu se iz dugih, režnjastih grudvica bazalnog lišća. Cvetovi su čašasti i žute boje. Sitni cvetovi su obično među prvima koji se pojavljuju u kasnu zimu ili rano proleće. Na jeziku cveća, putič simbolizuje detinjast i nezahvalnost. Danas se puter povezuje sa čistoćom, prijateljstvom, radošću, mladošću i srećom.

Naučno ime:

Ranunculus bulbosus
Native Range: Evropa, Bliski istok i delovi severne Afrike
Sezona cvetanja: Kasna zima ili rano proleće do leta

39. Butterfli Bush
Buddleja je rod koji sadrži 113 prihvaćenih vrsta biljaka koje se obično nazivaju žbunje leptira. Rod se sastoji uglavnom od cvjetnih grmova i nekoliko malih stabala i može biti zimzeleno ili listopadno. Grmovi leptira su cenjeni zbog svojih velikih, upadljivih, konusnih grozdova sitnih cvetova. Kada cvetaju, stvaraju zadivljujuću eksploziju boja, kao što su narandžasta, žuta, roze, ljubičasta, ljubičasta i bela. Grm leptira simbolizuje vaskrsenje, nove početke i ponovno rođenje.

Naučni naziv: Buddleja
Izvorni raspon: Afrika, Azija i Amerika
Sezona cvetanja: od sredine leta do rane jeseni

40. Buttervort
U rodu Pinguicula postoji 121 prihvaćena vrsta. Oni su opšte poznati kao buttervorts. Ove biljke su mesožderke i koriste svoje lepljive listove za privlačenje, hvatanje i varenje raznih insekata. Ishrana koju apsorbuju iz insekata koje jedu pomaže da se dopuni obično loš sadržaj minerala u zemljištu u kojem imaju tendenciju da rastu. Cvetovi maslaca niču na dugim, vitkim stabljikama visoko iznad lepljivih listova. Ovo štiti oprašivače (koji su biljci potrebni za reprodukciju) da se ne zaglave na njihovim gladnim listovima.

Naučno ime: Pinguicula
Izvorni raspon: prvenstveno Južna i Centralna Amerika, ali i Severna Amerika, Evropa, Azija i Afrika
Sezona cvetanja: kasno proleće do rano leto

41. Buttonbush
Buttonbush je prelepo cveće koje počinje slovom b
Buttonbush je cvetna listopadna biljka koja može da raste kao grm ili malo drvo do, a ponekad i preko 12 stopa u visinu. Dugmad je najprepoznatljiviji po neobičnim cvetovima. Cvetaju u grozdovima i svojim loptastim cvastima podsećaju na šiljaste bele pomponove. Ove biljke obično rastu u močvarama kao što su Everglades i druge močvare, močvare i priobalne zone.

Naučni naziv: Cephalanthus occidentalis
Native Range: Istočna i južna Severna Amerika
Sezona cvetanja: proleće i leto

42. Buš Violet
Bush Violet su prelepi cvetovi koji počinju na slovo b
Buš ljubičica je vrsta cvetne biljke sa navikom širenja rasta. Oni proizvode prilično cveće od dva inča u nijansama plave, ljubičaste i bele. Za razliku od većine drugih biljaka iz porodice velebilja, cvetovi žbunaste ljubičice su asimetrični, pa se zbog toga opisuju kao ljubičice. Druga uobičajena imena za grm ljubičice uključuju jamajčansku zaboravnicu i cvet ametista.

Naučno ime: Brovallia americana
Native Range: Istočna i južna Severna Amerika
Sezona cvetanja: proleće i leto

43. Leptir korov
Butterfli Veed je prelepo cveće koje počinje slovom b
Leptir korov je živa vrsta mlečne trave koja proizvodi grozdove mirisnih, nektarom bogatih, svetlo-narandžastih cvetova koje vole leptiri. Na jeziku cveća, leptir trava znači „Pusti me. Danas je leptir korov postao snažan simbol imigracije – posebno imigranta koji emigriraju na sever iz Meksika i Centralne i Južne Amerike – jer se leptiri monarhi koji migriraju iz Južne Amerike u Severnu Ameriku usput zaustavljaju kod ovog cveća.

Naučno ime: Asclepias tuberosa
Native Range: Istočna i južna Severna Amerika
Sezona cvetanja: kasno proleće do kasno leto

44. Bluebell
Plavo zvonce je prelepo cveće koje počinje slovom b
Bluebell je lukovičasta višegodišnja biljka koju karakterišu dugačke (20-inčne) stabljike koje se graciozno izvijaju, noseći težinu svojih atraktivnih, karakterističnih cvasti. Cvasti se sastoje od niza visećih cvetova u obliku zvona u očaravajućoj nijansi ljubičasto-plave. Na jeziku cveća, zvono simbolizuje postojanost i poniznost. Oni su takođe povezani sa večnom ljubavlju i zahvalnošću.

Naučni naziv: Hiacinthoides non-scripta
Domaći rasprostranjeni: Belgija, Francuska, Velika Britanija, Irska, Holandija, Portugal i Španija
Sezona cvetanja: proleće

45. Rajska ptica
Rajska ptica je prelepo cveće koje počinje na slovo b
Postoji samo pet prihvaćenih vrsta višegodišnjih cvetnih biljaka koje se obično nazivaju rajskim pticama u rodu Strelitzia. Ovo cveće egzotičnog izgleda dobilo je uobičajeno ime po izgledu njihovih cvasti koje podsećaju na šareno perje tropskih ptica. Rajske ptice se redovno uključuju u tropske cvetne bukete i takođe su popularne kućne biljke. Oni simbolizuju vernost, ljubav i promišljenost.

Naučno ime: Strelitzia
Native Range: Južna Afrika
Sezona cvetanja: od zime do ranog proleća

46. ​​Ptičiji trolist
Ptičiji trolist je prelepo cveće koje počinje slovom b
Ptičiji trolist je zeljasta višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka graška. Lišće biljke raste nisko do zemlje (obično ne više od osam inča) i ima široku naviku sa dugom, stabljike od 20 inča. Cvetovi su lepe zlatno-žute boje i niču u sitnim grozdovima pre nego što ustupe mesto mahunama nalik na grašak. Na jeziku cveća, ptičji trolist je predstavljao osvetu.

Naučni naziv: Lotus corniculatus
Native Range: Umereni regioni Severne Afrike, Evrope i zapadno-centralne Azije
Sezona cvetanja: leto

47. Plava Grama
Blue Grama
Plava grama je vrsta višegodišnje trave koja čini veći deo vegetacije koja raste u Velikim ravnicama Sjedinjenih Država. Dugotrajan je, niskog rasta i otporan je na sušu, a ove karakteristike ga čine izborom za nisko održavanje za domaće pejzaže. Kada cvetaju, visoke stabljike se uzdižu iz grudvica vlati trave i stvaraju red klasova nalik na češalj koji na kraju ustupaju mesto semenu.

Naučno ime: Bouteloua gracilis
Native Range: Centralna i zapadna Severna Amerika
Sezona cvetanja: od leta do rane jeseni

48. Blackthorn
Crni trn su prelepi cvetovi koji počinju slovom b
Crni trn je cvetna višegodišnja biljka koja pripada porodici ruža. Prerasta u veliko, listopadno žbunje ili mala drveća sa bodljikavim granama. Kada trn procveta, proizvodi bujanje snežno belih cvetova koji potpuno pokrivaju njegove grane. Na jeziku cveća, trn simbolizuje poteškoće. Takođe je povezan sa lošom srećom, crnom magijom i vradžbinama. Ove negativne i tamne konotacije su verovatno povezane sa trnjem biljke i njenim tamnim, skoro crnim bobicama.

Naučno ime: Prunus spinosa
Izvorni opseg: Zapadna Azija, Evropa i severna Afrika
Sezona cvetanja: proleće

49. Crna Mondo trava
Crna mondo trava je zimzelena biljka koja proizvodi dugačko lišće u obliku oštrice u crno-zelenoj nijansi i proizvodi bele ili ljubičaste cvetove. Uprkos svojim nakupinama lišća nalik oštrici, crna mondo trava zapravo uopšte nije trava. Pripada porodici špargla i ima rizomatski korenov sistem. Druga uobičajena imena uključuju crni zmaj i crni ljiljan.

Naučno ime: Ophiopogon planiscapus
Izvorni raspon: Japan
Sezona cvetanja: leto

50. Bešika
Bešika je prelepo cveće koje počinje slovom b
Utricularia je rod koji sadrži 269 prihvaćenih vrsta cvetnih biljaka mesoždera koje hvataju i vare plen koristeći sofisticirane zamke nalik bešici, koje su zapravo modifikovani listovi. Rod se sastoji od vodenih i kopnenih vrsta. Da bi sprečili da se oprašivači pojedu, cvetovi bešike cvetaju visoko iznad svog opasnog lišća, otvarajući se sa dva istaknuta režnja nalik na latice.

Naučno ime: Utricularia
Native Range: Native na svim kontinentima osim Antarktika
Sezona cvetanja: leto

Cveće koje počinje slovom ‘B’ Česta pitanja:
Koja su popularna ružičasta cveća koja počinju sa ‘B’?
Neki od najpopularnijih ružičastih cvetova koji počinju slovom „B“ uključuju bebin dah, momačko dugme, srce koje krvari i begoniju.

Koja su popularna crvena cveća koja počinju sa ‘B’?
Neki popularni crveni cvetovi koji počinju slovom ‘B’ uključuju pčelinji balzam, Barbertonova tratinčica, begoniju i momačko dugme.

Koje su to jedinstveno cveće koje počinje sa ‘B’?
Iako je svaka vrsta cveća jedinstvena na svoj način, neki od cveća najneobičnijeg izgleda koji počinju slovom „B“ uključuju rajsku pticu i plavu krunu.

Ima li retkih ili ugroženih cveća koje počinju sa ‘B’?
Nekoliko vrsta cvetnica iz roda Burmeistera (iz porodice zvončića), pored nekoliko vrsta iz roda Bittneria (iz porodice slezovih biljaka), navedeno je kao ugroženo. Pored toga, neke ugrožene biljke sa uobičajenim imenom koje počinju slovom „B“ uključuju britonovu ljubičicu, crni kohoš, Bartramov grm, Bicknellov glog, široki vodeni list, čekinjasti ljutić, čekinjastu crnu ribizlu, pinveed i čekinjasti lisičji rep.

„Prelepa bašta cveća koja počinje na slovo „B“
Razmišljanje o cveću u smislu njihovih imena znači da možete otkriti potpuno novu sortu za svoju baštu. Bez obzira da li zasadite baštu sa svim cvetovima ‘B’ ili posadite celu azbuku, sigurno ćete rasti lepotu i dodati privlačnost svom domu.