Pticiji trolist Vodic za bastovane o njegovim simbolickim korenima i zivopisnoj lepoti

Ptičiji trolist je biljka žutih cvetova koja često samoniklo raste na livadama i pašnjacima. Takođe poznata kao Lotus corniculatus, ova izdržljiva biljka je po izgledu slična detelini i često se koristi za ishranu krava i druge stoke. Nastavite da čitate da biste otkrili značenje i simboliku ptičjeg trolista na jeziku cveća.


Ultimativni vodič za trolist ptičjeg stopala (Lotus corniculatus)
Pregled sadržaja:

Simbolizam trolista ptičjeg stopala – ključni detalji
Etimološko značenje
Značenje i simbolika cveta ptičjeg trolista
Kulturni značaj ptičjeg trolista
Prikladne prilike za poklone

Simbolizam trolista ptičjeg stopala – ključni detalji

Ptičiji trolist, ili Lotus corniculatus, je zeljasta trajnica sa jarko žutim cvetovima koji sa godinama poprimaju dublju, narandžastu boju. Uprkos svom veselom izgledu, ptičji trolist na viktorijanskom jeziku cveća simbolizuje upozorenje na osvetu.
Etimološko značenje

Jednostavno rečeno, etimološko značenje ove biljke proizilazi direktno iz njenog izgleda. Njegove grozdaste mahune i stabljika podsećaju na oblik ptičje noge, a tri istaknuta letaka su mu donela naziv trolist. Reč trolist potiče od starofrancuskog trefueil, što znači detelina ili list deteline. Alternativna imena za biljku uključuju:

Obični ptičji trolist
Jaja i slanina
Slanina i jaja
Birdsfoot deervetch
Bakini nokti na nogama
Bebine papuče

Značenje i simbolika cveta ptičjeg trolista
Snimak izbliza jarko žutog cveta ptičjeg trolista

Uobičajeni cvet ptičjeg trolista je jarko, sunčano žute boje koja vremenom poprima nijansu tamno narandžaste boje.

Najistaknutiji primer kulturnog značaja ptičjeg trolista je njegovo predstavljanje kao simbol osvete na viktorijanskom jeziku cveća ili floriografije . Ovaj jezik je omogućio ljudima da komuniciraju emocije i poruke kroz cvetne aranžmane, a ptičji trolist je bio jedna od retkih biljaka koja je predstavljala negativnu emociju.
Kulturni značaj ptičjeg trolista
Ptičiji trolist raste u divljini

Osim svog zlokobnog značenja na jeziku cveća, ptičji trolist nema mnogo poznatih mitova ili folklora vezanih za njega. Njegovo poreklo datira iz Evrope, Azije i Severne Afrike, a popularnost je porasla zbog svoje sposobnosti da izdrži teške uslove, ublaži eroziju i privuče bumbare i druge oprašivače.

Zbog svoje prvenstveno funkcionalne upotrebe, ptičji trolist nema značajnu istoriju u religiji, umetnosti ili književnosti. Međutim, neko kopanje otkriva nekoliko zapaženih primera, kao što je cvetna vila ptičjeg trolista napisana i ilustrovana u dečijoj knjizi Cvetne vile leta od Siseli Meri Barker, koja je izašla 1925.
Prikladne prilike za poklone

Cvet ptičjeg trolista se obično ne daje kao poklon, jer raste uglavnom na otvorenom kao divlje cveće ili hrana za stoku. Međutim, možete dati seme kao poklon baštovanu ili rančeru koji traži brz, izdržljiv pokrivač tla.
Upakovati

Ptičiji trolist je odličan izbor bilo da privlačite oprašivače, hranite stoku ili jednostavno dodajete dašak boje svojoj bašti. Sve dok zadržavate njen rast, možete uživati u mnogim prednostima ove višegodišnje vrste kroz godišnja doba i dalje.