Kada i kako oploditi nervne biljke

Sve što treba da znate o đubrenju nervnih biljaka

Nervne biljke (Fittonia spp.) čine odlične kompaktne sobne biljke koje nude neverovatne prednosti i mogu se čak postaviti da ojačaju feng šui. Da biste održali svoje nervne biljke u vrhunskom obliku, trebalo bi da razmislite o redovnom đubrenju tokom sezone rasta svake godine. Ovaj vodič će proći kroz sve što treba da znate o tome kada i kako đubriti nervne biljke kod kuće, uključujući sezonska razmatranja i najbolja đubriva za upotrebu.


Kada i kako oplođivati nervne biljke – najvažnije
Hranite nervne biljke jednom u 2 do 4 nedelje tokom proleća i leta. Ove biljke rastu samo do približno 6 inča u visinu, ali se mogu širiti do 18 inča. Nervne biljke nisu teške hranilice, tako da previše đubriva može biti štetno. Izbegavajte hranjenje tokom zime dok je biljka u stanju mirovanja.

Uloga đubriva u zdravlju i razvoju biljaka

Kao i mnogi organizmi, biljke ne mogu pravilno da rastu bez adekvatne ishrane. Biljke zahtevaju hranljive materije koje pomažu fotosintezi i drugim procesima, kao što je cvetanje. Biljkama su potrebne četiri glavne vrste hranljivih materija; strukturni makronutrijenti, primarni makronutrijenti, sekundarni makronutrijenti i mikronutrijenti.

Strukturni makronutrijenti uključuju ugljenik (C), vodonik (H) i kiseonik (O). Ovi hranljivi sastojci su ključni za proces fotosinteze kroz koji biljke proizvode glukozu. Glukoza se zatim koristi za proizvodnju celuloze, koja čini osnovu novog biljnog tkiva.

Biljke takođe zahtevaju primarne makronutrijente kao što su azot (N), fosfor (P) i kalijum (K) za različite procese. Azot proizvodi hlorofil i pokreće rast lišća. Fosfor je ključan za razvoj cveća, dok kalijum pomaže biljkama da apsorbuju i cirkulišu vodu i druge hranljive materije.

Sekundarni makronutrijenti uključuju kalcijum (Ca), magnezijum (Mg) i sumpor (S) i ispunjavaju različite funkcije. Mikronutrijenti se sastoje od minerala kao što su bakar (Cu), gvožđe (Fe) i mangan (Mn).

Različite vrste đubriva
Đubriva se obično dele na organska i sintetička đubriva, koja različito deluju. I organska i sintetička đubriva se prodaju kao tečna đubriva ili granule sa sporim oslobađanjem.

Organska đubriva moraju da se razbiju bakterijama u zemljištu pre nego što biljka može da apsorbuje hranljive materije. Biljke mogu odmah da apsorbuju sintetička đubriva, što znači da deluju brže. Međutim, sintetička đubriva nisu toliko ekološki prihvatljiva kao organska đubriva.

Sva đubriva imaju odnos NPK koji pokazuje koliko azota, fosfora i kalijuma sadrži đubrivo. Različite biljke zahtevaju različite količine ovih primarnih makronutrijenata. Odnosi NPK vam pomažu da obezbedite ispravnu ishranu za vaše biljke.

Koristeći različite količine ovih hranljivih materija, možete uticati na to kako biljka raste. Ako želite da biljka proizvodi puno žbunastog lišća, koristite đubrivo sa visokim sadržajem azota. Ako želite da podstaknete raskošno cveće, izaberite đubrivo sa visokim sadržajem fosfora.

Znaci da vašoj nervnoj biljci nedostaju hranljive materije

Ako listovi vaše nervne biljke požute, to može biti zato što biljka ne dobija dovoljno hranljivih materija. Proverite tlo da vidite da li je previše suvo ili previše vlažno. Ako je tlo vlažno, požutjelo lišće je vjerovatno uzrokovano nedostatkom hranljivih materija.

Slab ili usporen rast
Ako vaša nervna biljka ne dobije dovoljno hranljivih materija, ona će se boriti da proizvede snažan, zdrav rast. Biljci je potrebno đubrenje ako su novi listovi manji nego obično ili stabljike izgledaju dugonoge. Slab ili usporen rast se dešava kada biljke ne mogu da proizvedu dovoljno celuloze da naprave nova jaka tkiva.

Kada i kako oploditi nervne biljke

Đubrite nervne biljke svake 2 do 4 nedelje tokom aktivne sezone rasta, koja traje od proleća do leta. Ovo pomaže vašoj nervnoj biljci da proizvede mnogo zdravih, šarenih listova sa živim žilama ružičaste, crvene ili bele. Nervne biljke će prirodno biti u stanju mirovanja tokom zime, tako da ih nemojte gnojiti tokom hladnijih meseci.

Nervnim biljkama su potrebna blago kisela tla sa dobrim dreniranjem. Dok zemlja neko vreme pruža obilje ishrane, ove hranljive materije treba dopuniti đubrivom.

U zavisnosti od uslova uzgoja (uključujući temperaturu, svetlost i vodu), nervne biljke mogu živeti otprilike 2 do 5 godina uz odgovarajuću ishranu. Čak i sa puno đubriva, nervne biljke rastu samo do oko 6 inča. Međutim, nervne biljke mogu se širiti i do 18 inča ako im daju dovoljno hranljivih materija.

Ako previše redovno dajete đubrivo, mogli biste preterano hraniti svoju nervnu biljku. Održavanje redovnog rasporeda daje nam biljci vreme podiže višak hranljivih materija. Vremenom, previše đubrenja ostavlja hemikalije i soli u zemljištu, što može naštetiti biljci.

Najbolje đubrivo za nervne biljke

Pošto nervne biljke nisu teške hranilice, nemaju nikakve posebne zahteve za đubrivom. Uravnoteženo tečno đubrivo najbolje funkcioniše za ove biljke. Ciljajte na đubriva sa odnosom NPK od 5-5-5 ili 10-10-10 ako đubrite manje redovno.

Nervne biljke retko cvetaju u zatvorenom prostoru, tako da fosfor nije prevelika briga za ove biljke. Đubriva koja sadrže više azota mogu biti korisna, ali previše azota može izazvati promenu boje. Kalijum je takođe od pomoći da pomogne vašoj nervnoj biljci da cirkuliše hranljive materije i vodu.

Uvek razblažite đubriva prema uputstvima na boci. Ovo štiti vašu nervnu biljku od jakih hemikalija ili soli u đubrivu. Razblažite tečna đubriva do pola jačine kako biste izbegli oštećenje vaše nervne biljke.

Đubriva koja su pogodna za vašu nervnu biljku uključuju:

Miracle-Gro hrana za zatvorene biljke
Miracle-Gro Indoor Bilt Food Spikes
The Grov Co organska hrana za zatvorene biljke
Bonide Houseplant Tečna biljna hrana
Trostruko 10 višenamensko tečno đubrivo
Kako primeniti đubrivo
Kako primeniti đubrivo
Pravilna primena đubriva pomaže vam da izbegnete oštećenje nervne biljke. Kad god nanosite đubrivo, morate ga razblažiti da biste zaštitili svoju biljku. Evo kratkog vodiča korak po korak za primenu tečnih đubriva:

Lagano zalijte tlo oko vaše nervne biljke pre nanošenja đubriva. Ovo omogućava zemljištu da apsorbuje đubrivo, tako da ne spali biljku.
Izaberite tečno đubrivo sa odnosom NPK od 5-5-5 ili 10-10-10.
Izmerite preporučenu dozu u kantu za zalivanje prema uputstvima na pakovanju.
Razblažite đubrivo koristeći preporučenu količinu destilovane ili filtrirane vode. Pokušajte da postignete dozu od ½ snage.
Nanesite razblaženo đubrivo na tlo oko osnove vaše nervne biljke. Pokušajte da izbegnete da ih dobijete na listovima, jer hemikalije u đubrivu mogu da spale lišće.

Ključna razmatranja kojih treba biti svestan

Nagomilavanje hemikalija i soli
Vremenom, hemikalije i soli unutar đubriva mogu se akumulirati u zemljištu oko vaše nervne biljke. Ako primetite bele mrlje na površini zemlje, postoji taloženje hemikalija ili soli. Ako ove naslage ostanu u zemljištu, vaša nervna biljka može izgoreti ili oštetiti.

Redovno ispiranje tla vodom uklanja hemikalije i nakupine soli. Koristite destilovanu ili filtriranu vodu za ispiranje tla sve dok višak vode ne počne da izlazi iz drenažnih rupa. Isperite zemlju svakih nekoliko meseci.

Prekomerno đubrenje
Preterano đubrenje vaše nervne biljke može izazvati isto toliko problema kao i nedovoljno hranjenje. Đubriva sadrže jake hemikalije i soli koje mogu da spale biljku ako se pogrešno primeni. Održavajte redovan raspored đubrenja razblaženim đubrivom tokom proleća i leta kako biste izbegli prekomerno hranjenje vaše nervne biljke.

Zalivanje pre nanošenja đubriva
Dobar način da zaštitite svoju nervnu biljku od oštrih đubriva je da prvo lagano zalijete tlo. Ako nanesete đubrivo na suvu zemlju, mogli biste da spalite korene vaše nervne biljke. Ali ako je tlo malo vlažno, manje je verovatno da će đubrivo oštetiti vašu nervnu biljku.

Česta pitanja o đubrenju nervnih biljaka:
Da li nervnim biljkama treba đubrivo?
Đubrenje vaše nervne biljke pomaže joj da razvije zdravo, živo lišće i jake stabljike, tako da je izuzetno korisno.

Kada treba da oplodim svoju nervnu biljku?
Oplodite nervne biljke svake 2 do 4 nedelje tokom vegetacije.

Koje je najbolje đubrivo za nervne biljke?
Uravnoteženo tečno đubrivo sa odnosom NPK od 5-5-5 je savršeno za nervne biljke.

Da li je Miracle-Gro dobar za nervne biljke?
Miracle-Gro Indoor Bilt Food je idealna za nervne biljke.

Da li je korišćeno talog kafe dobro za nervne biljke?
Iako nervne biljke poput blago kiselog taloga od kafe nisu striktno neophodne.

Okončanje
Nervne biljke su fantastičan dodatak svakoj kolekciji kućnih biljaka, posebno u terarijumima, i mogu da žive godinama uz odgovarajuću negu. Hranite nervne biljke svake 2 do 4 nedelje tokom vegetacije sa razblaženim tečnim đubrivom. Koristite uravnotežena đubriva sa odnosom NPK od 5-5-5 ili 10-10-10. Ne hranite nervne biljke tokom zime, jer će one prirodno uspavane pre nego što ponovo porastu u proleće.