Kada i kako zalivati cvece cinije

Sve što treba da znate o zalivanju cinija

Malo cveća može doneti dramatičan, dugotrajan uticaj poput cinija. Ove prelepe jednogodišnje biljke dostupne su u prelepim pastelnim bojama kao što su ružičasta, ljubičasta, narandžasta ili žuta. Da bi proizvele zapanjujuće cveće i održale svoje stabljike lepim i čvrstim, cinijama je potrebna tačna količina vode. U ovom članku ćemo proći kroz sve što trebate znati o tome kada i kako zalijevati cvijeće cinije u vašoj bašti.


Kada i kako zalijevati cinije – najvažnije

Cinije treba zalivati jednom nedeljno ili kad god se gornji centimetar ili dva zemlje osuši. Iako su cinije tolerantne na sušu, i dalje im je potrebno puno vode da bi proizvele svoje čuveno cveće. Na previsokim temperaturama, cinije će možda čak trebati zalivanje jednom dnevno. Zalijte cinije ujutru kad god je to moguće i izbegavajte preterano zalivanje cinija da biste sprečili bolesti ili štetočine.

O Ciniji

Porodica i rod
Rod Zinnia je deo plemena Heliantheae, ili plemena suncokreta iz porodice tratinčica (Asteraceae). Rod sadrži 22 priznate vrste i nazvan je po nemačkom botaničaru Johanu Gotfridu Zinu iz 18. veka. Uobičajene vrste kao što su Zinnia elegans i Zinnia angustifolia korišćene su za stvaranje nekoliko različitih vrsta sorti cinije.

Botaničke karakteristike
Cinije dolaze u pojedinačnim, dvostrukim ili polu-dvostrukim oblicima sa kompozitnim cvetnim glavama. Disk centralnih cvetova okružen je zracima ili bankama latica. Ove latice dolaze u različitim bojama, uključujući roze, ljubičaste, narandžaste, crvene, zelene i bele. Sezona cvetanja traje od ranog leta do mrazeva u jesen, a oni prave lepo rezano cveće za vaze ili aranžmane za bukete.

Cinije su jednogodišnje biljke koje traju samo godinu dana i obično formiraju grudve. Neke vrste cinije mogu rasti kao cvetajuće grmlje ili podgrmlje. Cinije obično rastu između 1 i 4 stope. Takođe možete dobiti kompaktne sorte u rasponu od 6 do 12 inča.

Cinije su takođe netoksične za ljude i kućne ljubimce, tako da ih možete bezbedno uzgajati ako imate mačke ili pse.

Prvobitno poreklom iz Meksika, cinije se mogu naći u delovima Centralne i Južne Amerike i jugozapadnih Sjedinjenih Država. Cinije preferiraju sušna, topla, sunčana staništa kao što su suvi travnjaci, prerije i žbunje. Kao biljke otporne na sušu, cinije su pogodne za uzgoj u ovim oblastima.

Nega i održavanje
Cinije su divno lake biljke za uzgoj, posebno za baštovane početnike. Cinijama je potrebno sunce najmanje 6 do 8 sati dnevno na toplom, zaštićenom mestu. Ovo cveće voli plodna, dobro drenirajuća tla kao što su kreda, glina, ilovača ili pesak. Cinije treba oboriti tokom sezone cvetanja i oplođivati ih jednom u jednu ili dve nedelje za najbolje cveće.

Značenje i simbolika
Cinije simbolizuju romantičnu ljubav i naklonost prema prijateljima, kao i proslavu i ponovno okupljanje. Viktorijanski jezik cveća snažno povezuje cinije sa prijateljstvom. Cinije su korišćene da prenesu činjenicu da mislite na odsutne prijatelje.

Važnost pravilnog zalivanja

Kao i skoro svaki drugi stanovnik Zemlje, biljkama je potrebna voda da bi preživele. Studije su pokazale da se otprilike 95% mase biljke sastoji od vode u obliku biljnog tkiva. Biljkama je potrebna voda da bi stvorile novo tkivo, što im omogućava da rastu i cvetaju.

Koristeći svoje korenje, biljke apsorbuju vodu i hranljive materije iz zemlje kako bi stvorile osnovne građevne blokove rasta. Tokom fotosinteze, voda se meša sa ugljen-dioksidom da bi se proizvela glukoza. Ovaj vitalni šećer je primarni izvor goriva za rast biljaka i pomaže u proizvodnji celuloze, koja se pretvara u tkivo.

Biljke apsorbuju hranljive materije iz zemlje kada uzimaju vodu kroz svoje korenje. Ovo je jedini način na koji biljke mogu dobiti hranljive materije poput kalijuma i fosfora. Biljke koriste ove hranljive materije za proizvodnju novih listova i, posebno u slučaju cinija, velikih lepih cvetova.

Voda takođe omogućava biljkama da izbegnu pregrevanje na visokim temperaturama. Koristeći veliku površinu lišća, biljka se može osloboditi viška vode isparavanjem. Ovaj proces prisiljava korenje da izvuče više vode iz zemlje kako bi biljka bila zdrava.

Kada zaliti cinije

Cinije obično treba zalijevati otprilike jednom sedmično ili kad god se gornji inč ili dva tla osuši. Iako su cinije tolerantne na sušu, i dalje im je potrebno puno vode da bi proizvele svoje čuveno cveće. Na previsokim temperaturama, cinije će možda čak trebati zalivanje jednom dnevno.

Voda je od vitalnog značaja za mlade biljke cinije koje su možda upravo presađene napolje. Mlade cinije treba zalijevati nekoliko puta sedmično sa oko centimetar vode svaki put. Sadnice cinije takođe treba zalijevati svaka dva ili tri dana kako bi podstakli njihov rast.

Najbolje je zalivati cinije kada je umereno uri su niži ujutru, gde god je to moguće. Ako zalivate cinije vrelog popodneva, većina vode bi mogla da ispari pre nego što dođe do korena. Zalivanje ujutru znači konzistentnije isparavanje, što pomaže da se izbegne ostavljanje cinije u vlažnom zemljištu preko noći. U hladnijim područjima, tlo koje je još mokro noću povećava rizik od bolesti ili štetočina.

Da li cinije više vole vlažno ili suvo zemljište?

Cinijama je potrebno blago vlažno, dobro drenirano tlo, a ne suvo, iako su biljke otporne na sušu. Cinije treba zalijevati kad god se gornjih nekoliko inča tla osete suvim. Ovo održava tlo dovoljno vlažnim bez rizika od prekomernog zalivanja.

Vlažno zemljište je neophodno za sadnice i mlađe biljke. Ako se cinije ostave da se previše osuše u ovim ključnim fazama, njihov rast će biti ometen. Mlade cinije će možda trebati zalivanje do tri puta nedeljno.

Sezonske promene koje treba uzeti u obzir
Važno je uzeti u obzir sezonske promene kada zalivate cinije, posebno u pogledu temperature. Cinije rastu kao jednogodišnje biljke u USDA zonama od 2 do 11 i biće dobro u većini klimatskih uslova ako dobiju prosečne padavine.

U ekstremnim vrućinama ili dugim periodima suše, cinije treba češće zalivati. Ponekad je cinije potrebno zalivanje jednom dnevno da bi im pomoglo da prežive vrućinu. Cinije nisu izdržljive jednogodišnje biljke i umiru čim prvi mrazevi stignu u jesen. Zimi ih uopšte nećete morati zalivati.

Kako zalijevati cinije

Kad god zalivate cinije, dobro ih zalijte duboko kada se gornja dva inča zemlje osuši. Usmerite svoju kantu za zalivanje u podnožje stabljika kako biste izbegli da voda dođe na lišće ili cveće. Ako zalivate odozgo, mokri listovi i cvetovi će biti lak plen štetočina i bolesti.

Zalijte svoje cinije ujutru da bi višak vode imao dovoljno vremena da ispari tokom dana. Zalivanje cinija uveče može dovesti do problema, posebno u hladnijim predelima. Biljka je u opasnosti od bolesti ili štetočina ako je tlo i dalje vlažno preko noći.

Znaci prekomernog zalivanja
Iako je cinijama potrebno puno vode za proizvodnju cveća, mogu patiti od prekomernog zalivanja. Evo glavnih simptoma prekomernog zalivanja:

Opušteni ili žuti listovi
Ako cinije predugo sede u vlažnom zemljištu, listovi mogu početi da padaju ili požute. Ovi simptomi takođe mogu ukazivati na bolesti koje su uzrokovane prekomernim zalivanjem. Proverite da li je zemlja vlažna i ostavite biljku da se malo osuši pre zalivanja.

Trulež korena je čest problem za biljke koje se previše zalijevaju. Ako vaše cinije izgledaju nezdravo, vredi proveriti korenje. Ako je koren smeđe, kašasto i smrdljivo, biljka pati od truleži korena. Odrežite zahvaćeno korenje i ostavite ciniju da se osuši pre ponovnog zalivanja.

Znaci bolesti
Bolesti kao što su pepelnica i pegavost listova su verovatnije da će se pojaviti ako se cinija prekomerno zaliva. Ako vidite znake ovih bolesti, proverite zemljište. Ako se oseća vlažno ili mokro, preterano zalivate biljku. Ostavite da se osuši i uklonite zahvaćeno lišće.

Znaci podvodnjavanja

Cinije takođe mogu biti podložne zalivanju, posebno u vrućim i suvim uslovima. Evo glavnih simptoma podvodnih cinija:

Napuklo, suvo tlo
Ovo je jasan znak zalijevanja. Suvo zemljište će biti ispucalo i biće teško na dodir. To otežava da voda prodre do korena. Zalivajte malo i često dok se tlo ne vrati u normalu.

Uvenuće, žuteće ili smežurano lišće
Cinije koje se ne zalijevaju dovoljno će imati venuće, žuteće ili smežurane listove. Proverite tlo da vidite da li je tvrdo ili suvo. Zatim zalijte biljku češće, a listovi bi trebalo da se brzo oporave.

Opušten ili slab rast cveta
Cinije zavise od vode da bi proizvele veliko, upadljivo cveće. Ako cveće izgleda malo ili viseće, biljka možda ne dobija dovoljno vode.

Česta pitanja o zalivanju cinija:
Koji su uobičajeni znaci da je ciniji potrebno zalivanje?
Cinije sa žutim, uvenutim ili smežuranim listovima i suvim, ispucalim zemljištem potrebno je zalivanje.

Da li treba da izbegavam lišće kada zalivam cinije?
Uvek izbegavajte lišće i cveće kada zalivate cinije. Usmerite svoju kantu za zalivanje u dno stabljika. Mokro lišće može biti pogođeno štetočinama ili bolestima.

Šta da radim ako previše zalivam cinije?
Ako mislite da su vaše cinije prezalivene, proverite tlo. Ako se oseća vlažno, pustite da se gornja dva inča zemlje osuše pre ponovnog zalivanja.

Okončanje

Cinije su briljantno cveće za svaku baštu jer ne zahtevaju malo održavanja i daju smele, šarene cvetove. Jedno od primarnih razmatranja kada se uzgajaju cinije je davanje prave količine vode. Ustale cinije treba zalivati otprilike jednom nedeljno, dok sadnice ili mlade biljke treba zalivati svakih nekoliko dana. Zalivati češće na visokim temperaturama i ujutru kad god je to moguće.