Koliko visoko i siroko rastu cinije

Sve što treba da znate o očekivanjima rasta cveća cinije
Sa svojim šarenim, živim cvetovima i bogatom simbolikom, cinije su odlične u stvaranju blistavog letnjeg prikaza. Ove jednogodišnje biljke rastu u grozdovima različitih visina, tako da postoji mnogo izbora. Niže sorte su odlične u kontejnerima, dok više sorte dobro rade u obrubovima bašte. Koju god ciniju da odaberete, dajte joj dovoljno prostora i ona će uspevati. U ovom članku ćemo proći kroz sve što treba da znate o tome koliko visoke i široke cinije rastu kako biste u skladu sa tim mogli da planirate u svojoj bašti.


Koliko visoke i široke rastu cinije – najvažnije
Većina sorti cinije naraste između 1 i 4 stope. Cinije rastu u grudvama koje obično rastu 1 do 2 stope široke. Ako vam je malo prostora, patuljaste sorte narastu između 6 i 12 inča u visinu i širinu. Da biste pomogli cinijama da dostignu svoju punu visinu, dajte puno sunca i redovne doze vode i đubriva.

Osnove Zinnije:

Ime: Zinnia
Naučno ime: Zinnia spp.
Domaći areal: Meksiko, jugozapadne Sjedinjene Države, delovi Centralne i Južne Amerike
Zone uzgoja: USDA zone 2 do 11
Botaničke karakteristike: Složeno cveće koje može biti jednostruko, dvostruko ili polu-dvostruko, raste na stabljikama od 1 do 4 stope visine
Sezona cvetanja: Cinije cvetaju od ranog leta do prvih jesenjih mrazeva
Boje: roze, ljubičasta, narandžasta, crvena, zelena i bela
Izloženost: Puno sunce
Zalivanje: Jednom nedeljno
Uslovi zemljišta: Plodna, dobro drenirajuća zemljišta kao što su ilovača ili glina
Đubrivo: Hranite jednom na 1 ili 2 meseca za najbolje moguće cveće
Bolesti i štetočine: Alternaria, žuta astera, pepelnica, lisne uši, široke grinje, paukove grinje, bele mušice
Toksičnost: Nije toksično za ljude, kućne ljubimce i druge životinje

Koliko visoko i široko rastu cinije?

Većina biljaka cinije će porasti između 1 i 4 stope u visinu i približno 1 do 2 stope u širinu. Stabljike nose pojedinačne kompozitne cvetne glave koje mogu biti jednostruke, dvostruke ili polu-dvostruke. Svaka cvetna glava može biti široka do 5 ili 6 inča, u zavisnosti od sorte.

Cinije uglavnom rastu u grmovima, ali mogu rasti i kao žbunje ili podgrmlje. U zavisnosti od uslova u vašoj bašti, višim vrstama cinija će možda biti potrebno kočenje. Ovo im pomaže da izbegnu oštećenja od jakih vetrova i nepovoljnih vremenskih uslova.

Takođe možete nabaviti patuljaste sorte cinija koje dostižu između 6 i 12 inča u visinu i širinu. Ove manje sorte su idealne za uzgoj u kontejnerima i saksijama. Ovo vam pomaže da dodate malo šarenog interesovanja malim otvorenim prostorima kao što su balkoni ili dvorišta.

Koje su cinije najviše i najniže?

Najviše cinije obično su članovi Benarijeve divovske serije. Ove impresivne cinije rutinski rastu i do 4 stope u grudvama koje mogu doseći 2 ili 3 metra široke. Sorte uključuju “Benarijevu džinovsku ružu lososa” i “Benarijevu divovsku ljubičastu”.

Zinnia elegans ‘Thumbelina’ je najmanja sorta cinije. Ove šarmantne male jednogodišnje biljke rastu samo do 6 inča, ali mogu doseći i do 12 inča. Cinije ‘Thumbelina’ rastu u grudvicama širine do 10 inča i proizvode šarene polu-dvostruke cvetove.

Očekivanja rasta za različite vrste cinija
Iako postoje stotine sorti cinije, većina njih potiče od tri glavne vrste cinije. To su Zinnia elegans, Zinnia angustifolia i Zinnia haageana. Hajde da ispitamo očekivanja rasta za ove tri različite vrste cinije:

Zinnia elegans – Obična cinija

Zinnia elegans je najčešća vrsta cinije i koristili su je hortikulturisti za uzgoj stotina novih sorti. Zinnia elegans naraste između 1 i 3 stope visoko i može se širiti do 12 inča.

Prvobitno poreklom iz Meksika, ova vrsta se takođe proširila na delove Sjedinjenih Država i Centralne i Južne Amerike. Zinnia elegans cveta od ranog leta do jeseni. Svaki cvet je pojedinačni i može narasti do 2 inča u širinu.

Zinnia angustifolia – Uskolisna cinija

Zinnia angustifolia je proizvela neke od najpopularnijih sorti cinije. Često se hibridizuje sa Zinnia elegans da bi se stvorile sorte poput Profusion serije. Zinnia angustifolia naraste do 1,5 stopa u visinu i približno 1 stopu u širinu.

Uskolisne cinije su poreklom iz delova Meksika i jugozapadnih Sjedinjenih Država. Ova vrsta daje bele ili žute pojedinačne cvetove i cvetove od ranog leta do jeseni. Zinnia ‘Cristal Vhite’ i članovi Star Series potiču od Zinnia angustifolia.

Zinnia haageana – meksička cinija

Zinnia haageana, takođe nazvana meksička cinija, obično dostiže do 2 stope visine i 1 stopu širine. Ova vrsta ima male pojedinačne cvetove prečnika otprilike 1 inč. Zinnia haageana je poreklom iz Meksika.

Zinnia haageana je korišćena za stvaranje zapanjujućih sorti cinije kao što su ‘Aztec Orange’ i ‘Old Mekico’. Ove sorte se kreću u visini od 1 do 2 stope. Neki, kao što je „perzijski tepih“, imaju upadljive duple cvetove.

Faktori koji doprinose veličini cinija
Cinije su biljke koje se relativno malo održavaju, ali uz određeni napor možete im brzo pomoći da dostignu svoju punu veličinu. Jake, zdrave cinije mogu da daju ogroman rod cvetova koji su idealni za rezano cveće ili sušene cvetne aranžmane. Evo nekoliko faktora koji doprinose veličini vaših cinija.

Uslovi uzgoja

Omogućavanje vašim cinijama najboljih mogućih uslova za uzgoj pomoći će im da rastu što je više moguće. Cinije nisu posebno izbirljive, ali im je potrebno 6 do 8 sati punog sunca svakog dana. Ovo im pomaže da proizvedu neophodne vitalne šećere za impresivan rast.

Cinije treba zalijevati otprilike jednom sedmično ili kad god se gornjih 2 inča zemlje osuši. Da biste smanjili rizik od bolesti i štetočina cinije, zalivajte u podnožje stabljika. Izbegavajte prskanje vode po lišću, jer to može dovesti do truljenja.

Najbolja pozicija za cinije je zaštićeno mesto okrenuto prema jugu ili jugozapadu. Ovo pomaže vašim cinijama da dobiju puno sunca, a istovremeno ih štite od jakih vetrova. Ako uzgajate visoku sortu, vredi založiti biljku da biste joj pružili dodatnu podršku.

Đubrivo i hranljive materije

Da bi proizvele najbolje i najsjajnije cveće, ciniji je potrebno mnogo hranljivih materija. Obezbeđivanje adekvatne ishrane takođe pomaže vašim cinijama da rastu što je više moguće. Ove hranljive materije treba da dolaze iz zemlje i mogu se dopuniti đubrivom.

Cinijama je potrebno dobro drenirajuće zemljište koje je još plodno, pa ciljajte na ilovasta tla gde god je to moguće. Kreda, peskovita i glinena tla takođe rade, ali možda ćete morati da dodate malo organske materije za dodatnu ishranu. Kada cvetovi počnu da se pojavljuju, oplodite svoje cinije jednom svakih mesec ili dva da biste obezbedili neophodne hranljive materije. Uvek razblažite svoje đubrivo prema uputstvima na pakovanju.

Razmak

Ako želite da vaše cinije budu visoke i zdrave, morate im dati prostora. Ako su cinije prenatrpane, to može omesti njihov rast i ostaviti ih ranjivim na bolesti i štetočine. Mnogo prostora promoviše dobar protok vazduha, smanjujući rizik od bolesti.

Kada se sadnice cinije pojave, proredite ih tako da između svake biljke bude otprilike 12 inča. Ako imate cinije koje narastu preko 2 metra, trebaće im više prostora. Obezbedite oko 18 inča prostora između viših sorti cinije.

Obrezivanje
Iako cinije tehnički ne zahtevaju rezidbu, može biti od koristi ako želite grmolike biljke koje proizvode više cveća. Odsecanje vrha mlade biljke cinije podstiče je da stvori više stabljika, što će na kraju dati više cvetova. Ovo je poznato kao „štipanje“.

Sačekajte dok vaše cinije ne budu visoke između 8 i 12 inča i imaju najmanje dva seta listova. Proverite da li su stabljike čvrste i ostavite ih još nekoliko dana ako su mekane. Odrežite gornje 4 inča stabljike, neposredno iznad seta listova.

Cinije koje su priklještene će izrasti u grmolike biljke koje se šire prilično široko. Uklještene biljke daju značajniji rod cveća, što ih čini idealnim za pristup seci i ponovo dolazi.

Bolesti i štetočine
Cinije koje pate od bolesti ili štetočina neće rasti tako visoke kao zdravi primerci. Najčešće bolesti cinije ili infestacije štetočinama uzrokuju slab, zaostao rast. Štetočine kao što su lisne uši i bele mušice hrane se sokom cinije, lišavajući biljke vitalnih šećera koji su im potrebni za rast.

Najbolji način da izbegnete štetočine i bolesti je da obezbedite da vaše cinije dobiju ispravne uslove za rast. Držite biljke na odgovarajućem razmaku kako biste smanjili rizik od širenja bolesti. Ako uočite bolesti ili štetočine, koristite metode kao što su hortikulturna ulja, insekticidni sapun i organski fungicidi za lečenje problema.

Okončanje
Uzgajanje visokog, zdravog useva cinija dodaje mnogo interesovanja vašoj bašti. Visoke biljke takođe pružaju obilje rezanog cveća za vaze i bukete. Većina sorti cinije naraste između 1 i 4 stope u visinu i oko 1 do 2 stope u širinu. Patuljaste sorte rastu između 6 i 12 inča u visinu i širinu. Da biste podstakli visok rast, dajte svojim cinijama uslove koji su im potrebni za napredovanje i štipanje mladih biljaka.