Ultimativni vodic za znacenje i simbolizam cveta cinije

Značenje, simbolika i kulturni značaj cveta cinije

Cinije su poznate po tome što su jedna od najpopularnijih biljaka za uređenje pejzaža širom sveta. Ipak, uprkos tome što se lako uzgaja, ovo veselo cveće ima bogatu simboliku iza sebe. Razumevanje istorije i kulturnog značenja ovih uobičajenih cveća će vam dati novu zahvalnost za njih kada ih primetite kako cvetaju u sadi ili buketu. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o bogatoj istoriji i poreklu cveća cinije, njihovom inherentnom značenju i simbolici na jeziku cveća, plus njihovoj upotrebi, prednostima i pogodnim prilikama za poklone.


Značenje i simbolizam cveća cinije – najvažnije
Cinija, na jeziku cveća, nosi dvostruko simbolično značenje prijateljstva i romantične ljubavi. Tokom viktorijanskih vremena, crveno i magenta cveće cinije bilo je popularan izbor za prenošenje osećanja želje i romantične namere. Pored toga, Zinije su dugo bile simbol proslave i ponovnog okupljanja, posebno među prijateljima.

O cveću cinije

Cinije je lako uočiti zbog njihove navike da rastu sa jednim cvetom sa više latica na vrhu debele ravne stabljike. Puni latinski naziv za ovaj cvet je Zinnia elegans, ali je ponekad poznat kao Zinnia violacea.

Zinnia – porodica, rod i taksonomija
Zinnia je rod za sebe koji uključuje širok spektar šarenih jednoglavih cvetova. Međutim, uobičajeno ime se uglavnom odnosi samo na Zinnia elegans. Rod Zinnia je deo veće porodice Asteraceae ili tratinčice.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Uobičajene cinije imaju relativno velike cvetove sa više latica na vrhu visokih i ravnih stabljika. Oni podsećaju na mnoge druge tratinčice sa kojima su u srodstvu, ali su šarenije i mogu imati više boja.

Neke sorte mogu narasti do 40 inča, dok su najniže sorte visoke samo oko 4 inča. Organski pesticidi su korisni tokom cele vegetacijske sezone za odbijanje uobičajenih štetočina i bolesti cvetova cinije.

Boje se kreću od zelene do žute, svetlo crvene, tamno ljubičaste, živopisne ružičaste, žute, narandžaste i briljantno bele. Zanimljivo je da većina cvetnih vrsta cinije nema veoma uočljiv miris.

Istorija i poreklo cveća cinije
Prva cinija došla je u Evropu iz Centralne Amerike 1500-ih. Međutim, te sorte su bile neprivlačne i nisu imale velike šarene cvetove po kojima su današnje sorte poznate.

Nemački botaničar poznat kao dr Johan Gotfrid Zin napisao je prvi pisani opis nove biljke i stoga je bio počastvovan time što je bio njen imenjak. Vrste Zinnia elegans koje se danas najviše uzgajaju nisu stigle u Evropu sve do 1796.

Popularne vrste, vrste i sorte cinije

Cinije se uzgajaju ili za velike cvetove koje mogu dostići do 6 inča u širinu ili za male cvetove u stilu pom-poma koji izgledaju kao dalije.

Popularne sorte cinije uključuju one koje proizvode raznobojne cvetove, kao što je „Dreamland Miked“. Ogromne sorte poput „Benari’s Giant Mik“ i „State Fair Mik“ daju stabljike do 4 stope u visinu i masivne cvetove idealne za rezano cveće (bilo sveže ili sušeno).

Etimološko značenje
Uobičajeni latinski naziv za biljku, Zinnia, potiče od prvog evropskog naučnika koji ju je opisao. Dr Johan Gotfrid Zin je pisao o jednom od članova roda 1600-ih, iako obična cinija neće postati popularna još jedan vek.

Iz kojih regiona potiče cveće cinije?

Cinije su porijeklom iz Južne i Centralne Amerike. Veruje se da posebno cinija elegantna potiče iz Brazila. Posle mnogo vekova pažljivog uzgoja i međunarodne trgovine, uzgajaju se svuda, od Kine do Aljaske.

Kada je u sezoni cveće cinije?
Cinija je jedno od onih baštenskih cveća koje počinju da cvetaju u proleće i nastavljaju do jeseni. To ih čini odličnim dodatkom pejzažu jer im nije potrebna zamena usred leta. Cinije će imati koristi od mesečnog đubrenja tokom cele sezone cvetanja i najbolje rastu u bogatim, dobro dreniranim osnovama tla.

Upotreba i prednosti cveća cinije
Latice cinije su tehnički jestive, iako nemaju mnogo ukusa ili posebne lekovite vrednosti. Pošto su jarkih boja, popularno se koriste kao ukras ili ukras. Nisu toksični za kućne ljubimce ili decu, što ih čini idealnim za porodičnu baštu ili dvorište.

Cinija može da snabdeva i polen i nektar manjim pčelama, što ih čini idealnim za privlačenje sveobuhvatnijeg spektra oprašivača u to područje.

Značenje i simbolika cveta cinije

Cinije imaju značenje u svim svojim izvornim i usvojenim rasponima, ali simbolika iza ovog cveća počinje bojama.

Uobičajene boje cveća cinije i njihovo značenje i simbolizam
Zelena: Rast, bogatstvo, novac, uspeh i novi počeci.
Žuta: Radost, energija, mladost, prijateljstvo i podrška.
Bela: čistoća, lečenje, oporavak, mir i elegancija.
Narandžasta: Moć, energija, uspeh, nagon, ambicija i porodične veze.
Crvena: Romantična ljubav, strast, zdravlje, uspeh i dobro zdravlje.
Ružičasta: sreća, nežnost, milost, nežnost i neromantična ljubav.
Ljubičasta: Elegancija, kraljevstvo, kraljevstvo, bogatstvo, uspeh i posvećenost.

Kulturni značaj cveća cinije

Cinije se danas široko koriste jer se uzgajaju kao rezano cveće širom sveta. U modernom jeziku cveća, obično se koriste za proslavu prijateljstva ili novog uspeha. Ipak, oni takođe imaju istoriju simboličke upotrebe u drugim kulturama iz kojih savremeni dizajneri cveća mogu da crpe prilikom kreiranja novih buketa.

Cveće cinije u viktorijanskoj eri
Pošto se cinija dugo kultivisala i razvila u jarko obojene i velike cvetove u viktorijansko doba, one su bile deo popularnog jezika cveća tog vremena.

Viktorijanci su smatrali da ovaj cvet simbolizuje širok spektar poruka, uključujući ljubav i prijateljstvo.

Crvena i magenta cinije su korišćene za slanje poruke želje i romantične ljubavi. Umesto toga, prijateljima su poslate narandžaste, žute i bele cinije. Žuta i bela obično su označavale da su prijatelji razdvojeni ili da im nedostaju, dok bi se narandžaste cinije koristile za proslavu ponovnog okupljanja sa prijateljima.

Zelene cinije su bile ređe, ali su se povremeno koristile i za slanje poruke o interesovanju za novo prijateljstvo sa nekim.

Cveće cinije u Meksiku i Španiji

Cinije su poreklom iz Meksika, a španski istraživači koji su stupili u kontakt sa astečkim carevima razvili su svoja sopstvena značenja za cveće.

Saznali su da su domoroci to cveće zvali „očne rane“ ili „mal de ojo“ na španskom. Ovo ime se posebno odnosi na Zinnia peruviana.

Međutim, Zinnia elegans se i dalje naziva tim zajedničkim imenom u Španiji i Meksiku. To je zbog jarke boje cvetova, koja može povrediti oči kada se posmatra po posebno sunčanom danu.

Uprkos ne tako pozitivnom imenu, na cveće se generalno gleda kao na romantične simbole ljubavi i u Španiji i u Meksiku.

Cveće cinije u umetnosti i književnosti
Cinije su takođe u fokusu mnogih popularnih umetničkih dela zbog svojih jedinstvenih oblika i smelih boja.

Neki popularni umetnici koji su napravili umetnička dela na temu Zinnije su Vincent Van Gog i Clementine Hunter, koji su naslikali stotine umetničkih dela sa ovim prelepim cvećem.

Prikladne prilike za poklon za cveće cinije

Cinije su odlične za bukete koje se daju prijateljima, posebno za one koji su namenjeni da proslave zabavu ili dobrodošlicu kući. Takođe je uobičajeno videti ih kako se koriste u romantičnim buketima, pa čak i u venčanim cvetnim aranžmanima.

Kako se brinuti za sveže rezano cveće cinije kod kuće
Cinije su neke od najlakših rezanih cveća koje se čuvaju sveže. Jednostavno vreme rezanja odmah nakon što stabljika postane kruta i više nije fleksibilna, oko 8 inča ispod cveta. Ovo rezano cveće će trajati nedelju dana ili više sa samo nekoliko kapi izbeljivača u vodi u vazi.

Upakovati
Ne dozvolite da poznavanje cveća cinije učini manje smislenim ili mističnim kao simbol. Ovi šareni cvetovi pripadaju svakom pejzažu. Pošto se lako uzgajaju i mogu se seći za domaće bukete i cvetne poklone, nema razloga da ih ne uvrstite u svaku baštu. Cinije se lako uzgajaju iz semena, što ih čini brzim dodatkom pejzaža uz minimalna ulaganja.

Najčešća pitanja o cvetu cinije:
Šta simbolizuje cvet cinije?
Na jeziku cveća, cinije simbolizuju ljubav, prijateljstvo, želju da se ponovo spoje sa nekim i želju za životom.

Za šta se koriste cvetovi cinije?
Kao jestivo cveće, latice cinije se obično koriste kao ukrasi na kolačima i hrani.

Šta Zinnia znači na engleskom?
Ime Zinnia potiče od imena dr Johana Gotfrida Zina koji je prvi opisao cvet u botaničkim tekstovima.

Da li su cinije i dalije povezane?
Iako cinije i mnoge dalije izgledaju slično, samo su nejasno povezane jer su oboje članovi porodice Asteraceae.

Da li se cinije sami zaseju?
Cinije su poznate po svom plodnom samozasijavanju koje im pomaže da se vraćaju iz godine u godinu iako su jednogodišnje.