Volite cveće, ali niste sigurni šta raste u Velikoj Britaniji? Sastavili smo zgodan vodič za brzo čitanje o našim omiljenim britanskim cvetovima koji su u sezoni zimi, proleća, leta i jeseni.

Pogledajte naš vodič da biste saznali sve što treba da znate o britanskim cvetnim sezonama. Bez obzira da li tražite savršeno rezano cveće za sezonski buket ili želite da uzgajate svoje prelepo cveće, ovde ćete pronaći sve što vam je potrebno.

Leto

Vau, konačno je sezona božura! Ali to nije sve. Engleska seoska bašta pršti u jarkim bojama, sa ružama, delfinijumima, slatkim graškom, makom, suncokretom i još mnogo toga u svom najboljem cvetanju. Zatim, naravno, tu je i svo to bujno zeleno lišće za igru. Razmaženi ste izborom, ali evo nekoliko naših favorita:

Peonies

Sezona božura je kratka, ali spektakularna. Ove naborane, kockaste lepotice dostupne su samo početkom leta – obično krajem maja i početkom juna. Znaćete kada se vrate jer će biti svuda u vašem Instagram fidu – eto koliko su fotogenični!

Koralni božuri su na prvom mestu, sa vrućim rozama na repovima. Izaberite korale za najuzbudljivije cvetno iskustvo, jer njihova boja bledi u breskvastu i kremastu boju tokom nekoliko dana, ali se odlučite za ružičaste ili bele za najbožanstveniji miris.

Suncokreti

Ako želite da razveselite nekoga, sve je u vezi sa ogromnom gomilom suncokreta! Ova minijaturna sunca takođe dobijaju velike palčeve od pčela, jer su njihove ogromne žute cvetne glave preplavljene nektarom. Da li ste znali da polen suncokreta pomaže u jačanju imunološkog sistema pčela? Takođe su zabavni i brzo rastu – okupite grupu prijatelja i vidite ko može da uzgaja najviši suncokret tokom leta. Oni imaju tendenciju da dostignu visinu od 6 do 10 stopa, ali mogu postati i veći – 30 stopa je rekord! Za radosni aranžman rezanog cveća, pokušajte da ih pomešate sa zalihama jorgovana, ružama sa trake memorije i alstromerijom, kao što smo uradili u našem buketu letnjeg martinija.

Hortenzija

Ne treba vam mnogo hortenzija da biste napravili veliki uticaj, jer svaka cvetna glava ima masu čipkastih latica. Naučne izložbe cvetnog sveta, njihova boja zavisi od pH vrednosti zemljišta – očekujte ljubičasto ili plavo cveće u kiselom tlu i roze ili crveno cvetove u alkalnom!

Hortenzije su žedne, pa ih stavite pravo u vodu i redovno dolivajte, pre nego što je potpuno promenite nekoliko dana kasnije. Prave i divno sušeno cveće – jednostavno ih ostavite na miru nekoliko centimetara vode i ostavite da se osuše. Trajaće godinu ili dve ako se nežno tretiraju i izgledaće „vau“ na mračnom zidu.

Lavanda

Smirujući miris sveže ubrane engleske lavande je jednostavno neodoljiv. To je takođe jedna od najboljih biljaka za pčele, koja dostiže svoj vrhunac u junu i julu, baš kada su krzneni mališani na snazi, tražeći nektar. Njeni lepršavi ljubičasti cvetovi prave odlične poze i punilo, razbacani među jorgovanim ružama u obliku memorije, kao u našem najprodavanijem mirisnom buketu lavande.

Jesen

Listovi možda počinju da postaju vatrenocrveni, izgoreli narandžasti i pustosmeđi, ali možete očekivati da će se cvetanje mnogih letnjih vrsta nastaviti do prvih mrazeva u oktobru. Dalije i ruže su i dalje u izobilju i bledi tokom septembra i izgledaju upečatljivo raštrkane među buketima punim lišća. Evo na šta treba obratiti pažnju:

Dalija

Nacionalni cvet Meksika, dalije cvetaju sve do jeseni, čineći nas srećnim kada poplava letnjih boja počne da jenjava. Sorte mogu izgledati veoma različito – očekujte da ćete pronaći dalije koje liče na pom pom, druge koje liče na šiljaste zvezde i neke koje su toliko velike (mislite da su prečnika 35 cm!) da su poznate kao „dalije za večeru“.

Smatra se da dalije predstavljaju dostojanstvo i zahvalnost. Nemaju miris, ali to nadoknađuju cvetanjem u svakoj plavoj boji. Moderna Cafe au Lait dahlia je bleda krema boje breskve koja izgleda neverovatno u kombinaciji sa rumenim ružama i bordo amarantusom.

Scabiosa

U redu, ime je prilično gadno, ali skabioza je prelepa! Tako se zove jer su ga Rimljani koristili za lečenje šuge i drugih kožnih bolesti. Cvetne glave skabioze imaju toliko minijaturnih cvetova da slavno izgledaju kao jastučići. Oni proizvode mnogo nektara, što čini skabiozu popularnom vrstom među leptirima i pčelama.

Najbolje uspeva na toplom, uglavnom suvom tlu i cvetaće neprekidno ako se setite da ga osušite. Postoji više od 1.000 vrsta, u skoro svim bojama koje možete zamisliti, ali mi volimo crvene, čokoladne sorte u ranu jesen.

Kosmos

Ovi šareni članovi porodice tratinčica cvetaju sve do kasne jeseni. Oni vole blaže dane koje donose oktobar i novembar, ali ako ih uzgajate za rezanje, ne zaboravite da ih redovno mršavite kako biste podstakli dalje cvetanje. Bele i ružičaste sorte su najotpornije, ali čokolade mogu dobro da prođu i na jesen. Njihovo meko, featerično lišće je vrhunac i može da unese jedinstveni interes u divlji stil buketu.

Zima

Može biti hladno, mračno, kišovito, a ponekad čak i snežno, ali cveće raste u najsurovijim zimskim mesecima decembra, januara i februara. Iako je najtiša sezona za rast cveća, ove lepe vrste su dovoljno izdržljive da izdrže mraz:

Snovdrop

Snežne pahuljice su prvi zimski cvet na koji mnogi od nas pomisle – trag je ipak u njihovom imenu! Delikatni, ali iznenađujuće izdržljivi, najsrećniji su u vlažnom tlu i često se nalaze kako rastu oko senovite osnove drveta.

Počinju da se pojavljuju početkom novembra i mogu trajati sve do februara. Izaberite nekoliko šaka i izložite ih u staklenim posudama na prozorskoj dasci. Jednostavno savršenstvo.

Helleborus

Elegancija ovog belog cveta divljeg izgleda pobija njegovu impresivnu robusnost. Poznata kao ‘božićna ruža’, zapravo pripada porodici ljutića! To je popularan izbor za zimska venčanja, posebno kada je uparen sa zelenim lišćem (mislite na božikovinu, smrču i eukaliptus) i crvenim bobicama.

Lako se uzgaja, čak i za baštovane amatere, višegodišnji helleborus voli vlažno zemljište u delimičnoj senci – izbegavajte ekstreme i biće srećan kada vam ostatak bašte bude zamrznut, zahvaljujući duboko rastućem korenu. Očekujte da ćete videti kako njegove lepe latice postaju bledo ružičaste u proleće kako stare.

Pansi

Posadite ovo šareno cveće u jesen da biste uživali u cvetanju tokom cele godine, čak i zimi. Oni su laki za brzo rast i širenje, ali ako živite na selu, očekujte da će ih zečevi žvakati! Maćuhice dolaze u nizu boja, uključujući tamnu magentu i živoljubičastu, što ih čini idealnim za osvetljavanje sivog vrta. Kratke stabljike čine ih manje popularnim kod cvećara, ali izgledaju divno u kratkim vazama ili ostavljene u kadama na terasi.

Viburnum

Ovaj kompaktni grm je odličan izbor za baštovane sa crnom palcem. Gledajte kako crveni pupoljci postaju belo cveće i konačno tamnoplave bobice, a da ne mrdnete prstom! Viburnum je odličan punilac za svečane bukete, posebno u kontrastu sa, recimo, belim helleborusom (gore).

Proleće

Proleće je kada zemlja polako počinje da se otapa i oživljava. Sezona je obnavljanja, a dani (obično!) postaju topliji i svetliji tokom marta, aprila i maja. To je srećno doba godine i puno nade, predstavljeno uzbudljivim bojama svog vodećeg cveća, koje takođe često miriše fantastično:

Narcis

Postoji li nešto prolećnije od žutog narcisa, poznatog i kao narcis, koji veselo klima glavom na šarenom jutarnjem suncu? Mi bismo tvrdili da nije. Ovaj tradicionalni uskršnji cvet i nacionalni cvet Velsa dostiže vrhunac u martu, baš kao što ste zaista preko zime.

Za sjajan prikaz koji će osvetliti najtmurnije kuhinje, potražite velike bukete samo od narcisa. Narcisi imaju tendenciju da ubijaju mešane bukete, jer je njihov sok otrovan za druge vrste, ali ovo možete zaobići tako što ćete ih prvo ostaviti same u vodi 24 sata. Nikad nikome ne dajte ni jedan narcis – narodno predanje kaže da im to donosi lošu sreću! U proleće, naći ćete nas kako prodajemo gomile od 100 engleskih dafija za taj puni (srećni!) vau faktor.

Zumbul

Jedan od naših omiljenih uskršnjih poklona koje treba da dobijemo je lonac sa sjajnim mirisnim zumbulima. Dolaze u nizu finih boja, od svadbene bele i pastelno ružičaste do jarko ljubičaste i tamnoplave, i odmah su prepoznatljive po ovalnim grupama latica koje ih čine kao konac za slatkiše. Zumbuli rastu iz lukovica, ali su popularni i kao rezano cveće, koje iskače kao masa u vazi.

Američki pesnik iz 19. veka Džon Grinlif Vitijer je bio u pravu kada je rekao: „Kupite zumbule da nahranite svoju dušu“. Ponjušite zumbul za trenutno podizanje raspoloženja – leto je pred vratima!

Lale

Tulipani su jedno od onih cveća koje ne želimo da kombinujemo sa bilo kojim drugim cvetovima – oni daju tako upečatljivu izjavu okupljeni u gomilu u minimalističkoj vazi. Sadite svoje lukovice sredinom do kasne jeseni, pre prvog teškog mraza, spremne za višegodišnje cvetanje od marta do maja.

Savršeno za uskršnji središnji deo, postoji prava duga boja koje možete izabrati, uključujući crvenu, žutu i ​​ljubičastu. Tulipani su zapravo ljiljani. Njihove latice su jestive, zamenjujući luk u nekim receptima, a 1600-ih su bili toliko skupi da su koštali više od domova mnogih ljudi!