Najbolje tlo za cvetanje cinije

Sve što treba da znate o najboljoj mešavini zemljišta za cinije
Cinije su jedno od najlakših cvetova za uzgoj, posebno za baštovane početnike. Sa nekoliko dostupnih vrsta cinija, postoji mnogo izbora. Cinije su takođe bogate značenjem i simbolikom i prave odlično rezano cveće (sveže i sušeno). Da biste dobili najbolje cvetove, važno je da ih uzgajate na odgovarajućoj bazi tla. U ovom članku ćemo proći kroz sve što treba da znate o najboljem zemljištu za cvetanje cinije.


Najbolje tlo za cveće cinije – najvažnije
Cinije najbolje rastu na plodnim, dobro drenirajućim zemljištima koja su neutralna do blago kisela. Cveće cinije odgovara različitim tipovima zemljišta, uključujući kredasta, ilovasta, peskovita ili glinena tla. Ovo cveće najbolje uspeva na zemljištima sa pH vrednostima u rasponu od 5,5 do 7,5. Možete poboljšati svoje postojeće tlo dodavanjem neke organske materije.

Ime: Zinnia
Naučno ime: Zinnia spp.
Domaći areal: Meksiko, jugozapadne Sjedinjene Države, delovi Centralne i Južne Amerike
Zone uzgoja: USDA zone 2 do 11
Sezona cvetanja: od početka leta do prvih jesenjih mrazeva
Boje: ružičasta, ljubičasta, narandžasta, crvena, žuta, zelena, bela
Toksičnost: Cinije nisu toksične za ljude, kućne ljubimce i druge životinje.

O cveću cinije

Rod Zinnia je deo plemena suncokreta (Heliantheae) iz porodice astera ili marjetice (Asteraceae). Cinije su nazvane u čast Johana Gotfrida Zina, nemačkog botaničara iz 18. veka. Poreklom iz Meksika, cinije najbolje rastu na suvim, sunčanim lokacijama kao što su travnjaci, prerije i žbunje.

Cinije su cvetne jednogodišnje biljke koje rastu u grudvama koje dostižu visinu od 1 i 4 stope. Cinije imaju kompozitne cvetove sa preklapajućim zracima latica koje okružuju centralne cvetove. Cveće cinije može biti jednostruko, dvostruko ili polu-dvostruko i dolazi u nekoliko boja, uključujući ružičastu, ljubičastu, narandžastu, crvenu i belu.

Cinije su korisne cveće koje privlače korisne oprašivače, uključujući pčele, leptire i letelice.

Objašnjene vrste tla

Zemljište je od vitalnog značaja za biljke. Ne samo da pruža podršku, već sadrži i vitalne hranljive materije i minerale koji su biljkama potrebni za rast i razvoj. Međutim, nije sva zemlja stvorena jednako, a postoji šest priznatih kategorija zemljišta. Svaki tip zemljišta ima malo drugačija svojstva u pogledu protoka vazduha, drenaže i zadržavanja vlage i hranljivih materija.

Glavna karakteristika koja razdvaja šest tipova zemljišta je veličina svake čestice zemljišta. Što je svaka čestica manja, to će tlo biti gušće. Gusta tla zadržavaju mnogo vlage i hranljivih materija, ali se slabo dreniraju i mogu se zbiti, ograničavajući protok vazduha. Rastresita tla imaju bolji protok vazduha i efikasnije se oslobađaju viška vode po cenu brzog gubitka hranljivih materija.

Evo detaljnijeg pogleda na šest glavnih tipova tla:

Kredasta tla
Ova tla su neverovatno promenljiva u gustini i nedostaju hranljivi sastojci. Kredna tla su alkalnija od većine drugih zemljišta, tako da ne odgovaraju biljkama koje vole kiselo zemljište. Ova tla sadrže puno malih kamenja i prilično dobro dreniraju.

Glinena tla
Glinena tla su veoma gusta zbog male veličine čestica gline. Glinena tla mogu zadržati mnogo vlage i hranljivih materija. Međutim, ovim sporo drenirajućim zemljištima potrebno je mnogo vremena da se zagreju nakon zime. To znači da morate da čekate duže pre sadnje nego na drugim vrstama zemljišta.

Ilovasta tla
Često opisana kao savršeno zemljište, ilovasta tla su mešavina gline, peska i mulja. Ilovača kombinuje najbolje atribute svakog od ovih tla. Ilovasta tla su dobro drenirana i laka za kopanje, ali su i dalje plodna i sadrže mnogo hranljivih materija.

Tresetna tla
Treset je popularan sastojak komposta, ali se prirodno ne nalazi u većini bašta. Treset se formira od naslaga organske materije i dobro zadržava vlagu i hranljive materije. Međutim, tresetna tla su kisela i nemaju početnih hranljivih materija

Peščana zemljišta
Peščana zemljišta su rastresita, pjeskava tla sa velikim česticama, što ih čini lakim za rad. Ova tla su dobro drenirana i takođe se brzo zagrevaju posle zime. Međutim, peskovitim zemljištima nedostaju hranljive materije i gube ih još više kada pada kiša. Takođe se mogu lako sabiti.

Muljna tla
Mulj se sastoji od sitnih čestica stena i minerala. Ova tla su plodna i dobro dreniraju, ali i dalje zadržavaju dobru količinu vlage i hranljivih materija. Međutim, muljna tla mogu brzo postati zbijena.

Najbolja vrsta tla za cveće cinije

Cinije su raznovrsne jednogodišnje biljke koje mogu rasti u nekoliko tipova zemljišta sve dok je tlo plodno i dobro drenirano. Cinije uspevaju na krečnim, ilovastim, peskovitim ili glinenim zemljištima i odgovaraće većini bašta i dvorišta. Cinije će se boriti na gustom zemljištu koje ne drenira dobro.

Cinije treba puno hranljivih materija da bi podstakle razvoj svog fantastičnog cveća. Ilovača i glinasta zemljišta obezbeđuju e odgovarajuća količina hranljivih materija za cinije, iako nekim glinovitim zemljištima može biti potrebna dodatna drenaža. Cinije mogu da rastu na krečnim ili peskovitim zemljištima, ali će zahtevati dodatne hranljive materije iz komposta i organske materije.

Najbolji pH tla za cveće cinije
Cinije preferiraju neutralna do blago kisela tla sa pH vrednostima u rasponu od 5,5 do 7,5. Što se tiče pH nivoa, ilovasta ili peskovita tla su idealna za cinije. Tresetna ili erikasta tla su previše kisela za cinije i neće sadržavati dovoljno hranljivih materija za produktivan rast cveća.

Neka kredna tla takođe mogu biti previše alkalna za cinije. Možete povećati kiselost vašeg tla radeći u nekom kompostu ili organskoj materiji. Ovo takođe pomaže u dodavanju hranljivih materija u kreda ili peskovita tla kako bi bila pogodnija za cinije.

Najbolje tlo za cinije u saksijama

Iako cinije najbolje rastu u bordurama i cvetnim lejama, one će srećno rasti u saksijama i kontejnerima. Uzgajanje cinija u saksijama neznatno menja zahteve zemljišta. Cinije koje se uzgajaju kao kontejnerske biljke zahtevaju češće zalivanje i brže ponestaju hranljive materije nego biljke koje rastu direktno u zemlji.

Ilovasta tla su i dalje najbolji izbor ako uzgajate cinije u saksijama. Ovaj medijum obezbeđuje savršenu ravnotežu drenaže i zadržavanja vode i sadrži obilje hranljivih materija. Takođe možete koristiti pesak, mulj ili glinu kada uzgajate cinije u kontejnerima.

Ako koristite peščano zemljište za uzgoj cinija u kontejnerima, radite u kompostu ili organskoj materiji da biste dodali hranljive materije. Kompost takođe pomaže u poboljšanju muljnog zemljišta poboljšavajući drenažu i smanjujući rizik od zbijanja. Radite sa malo peska ili organske materije da biste poboljšali drenažu ako koristite glinu.

Znaci da je vaša cinija na pogrešnom tlu

Cinije koje rastu na pogrešnom tlu su u većem riziku od štetočina i bolesti. Pogrešna zemlja takođe može da izazove probleme vašoj ciniji kada temperatura počne da pada. Evo nekoliko uobičajenih znakova da je vaša cinija na pogrešnom tlu:

Opušteni ili žuti listovi
Opušteni ili žuti listovi cinije mogu biti simptom nekoliko problema, uključujući trulež korena ili prekomerno zalivanje. Većina ovih problema je uzrokovana vodom koja je preplavljena zemljištem koje se ne odvodi pravilno. Opipajte tlo da vidite da li je vlažno ili mokro i pregledajte korenje.

Ako je korenje smeđe i kašasto, zemlja je previše natopljena. Odsecite smrdljive korene i ostavite da se zemlja osuši pre nego što umešate neku organsku materiju ili šljunak. Ovo pomaže u poboljšanju drenaže.

Uvenuće ili smežurano lišće
Uvenuće ili smežurano lišće glavni je simptom zalivanja ili prevelike toplote. Cinije koje rastu u zemljištu koje se prebrzo oceđuje mogu patiti od ovog problema. Umešajte kompost ili organsku materiju da biste zemlji dodali hranljive materije. Ovi dodaci takođe pomažu da zemlja zadrži više vode.

Saveti za poboljšanje postojećeg baštenskog zemljišta
Ako vaše postojeće tlo nije idealno za cinije, možete ga poboljšati dodavanjem stvari kao što su kompost, šljunak ili organska materija. Šta god da dodate, održavajte odnos jednog dela aditiva prema 3 ili 4 dela zemlje. Evo nekoliko načina za rešavanje raznih problema sa zemljištem:

Dodavanje drenaže
Ako vaše zemljište zadržava previše vode, možete poboljšati drenažu mešanjem peska ili organske materije kao što je kompost. Ovo je odličan način za pripremu teških glinenih tla za cinije i pomaže u poboljšanju protoka vazduha u gustim ili zbijenim zemljištima.

Dodavanje hranljivih materija
Kredastim ili peskovitim zemljištima možda nedostaju hranljive materije koje su ciniji potrebne za proizvodnju najboljeg cveća. Da biste zemljištu dodali hranljive materije, unesite malo komposta i organske materije. Takođe možete dodati đubriva ili stvari kao što je koštano brašno, koje je bogato fosforom.

Česta pitanja o zemljištu za cveće:
Da li cveće cinije preferira vlažno ili suvo tlo?
Cinije preferiraju blago vlažna tla, ali su otporne na sušu, tako da su pogodne za ilovača ili glinena tla.

Mogu li poboljšati zdravlje tla oko mojih cinija?
Dodavanje komposta ili organske materije pomaže u poboljšanju zdravlja tla za vaše cinije jer ovi sastojci sadrže korisne mikrobe.

Šta da dodam u zemlju kada sadim cinije?
Organska materija rešava niz problema sa zemljištem koje doživljavaju cinije. Poboljšava drenažu i aeraciju, a istovremeno dodaje hranljive materije. Grit je takođe odličan način za poboljšanje drenaže u teškim zemljištima.

Okončanje
Uzgajanje cinija je izuzetno lako, posebno ako imate pravu vrstu tla. Cinijama su potrebna plodna, dobro drenirajuća tla koja su blago kisela. Ilovasta tla su najbolja, ali dobro funkcionišu i krečna, peskovita i glinena tla. Ako treba da poboljšate svoje zemljište, dodajte organsku materiju da biste povećali drenažu i nivoe hranljivih materija. Za cinije su potrebna tla koja imaju pH raspon između 5,5 i 7,5.