Kako susiti i cuvati cvece cinije

Sve što treba da znate o sušenju cinija kod kuće

Cinije su poznate po proizvodnji obilnih useva raskošnog rezanog cveća za vaze i bukete. Ove produktivne jednogodišnje biljke dolaze u nekoliko zapanjujućih sorti i širokom spektru boja. Cinije takođe prave fantastično sušeno cveće, što vam omogućava da uživate u njima čak i kada se sezona cvetanja završi. U ovom članku ćemo proći kroz sve što treba da znate o tome kako sušiti i čuvati cveće cinije kod kuće.


Kako sušiti i čuvati cveće cinije – najvažnije
Cinije možete sakupljati za sušenje u bilo kom trenutku tokom sezone cvetanja. Birajte nedavno otvorene cvetove sa čvrstim stabljikama. Da osušite cveće cinije, koristite kartonsku kutiju i malo silika gela, vazu sa vodom ili stalak za vešanje. Za cinije je potrebno oko 2 do 3 nedelje da se osuše i trajaće oko godinu dana.

Cinije su deo plemena suncokreta (Heliantheae) u okviru porodice astera ili tratinčice (Asteraceae). U rodu Zinnia postoje 22 prihvaćene vrste, nazvane po Johanu Gottfriedu Zinu – nemačkom botaničaru iz 18. veka.

Cinije su jednogodišnje biljke koje se lako održavaju i koje se lako uzgajaju, posebno za baštovane početnike. Ovo cveće je poreklom iz Meksika, ali takođe raste u jugozapadnim Sjedinjenim Državama i delovima Centralne i Južne Amerike. Cinije su najprikladnije za USDA zone od 2 do 11 i preferiraju sunčane, zaštićene uslove, gde mogu doseći i do 4 stope u visinu.

Ove jednogodišnje biljke imaju kompozitne cvetove koji se sastoje od centralnih cvetova koji su okruženi slojevima šarenih latica. Cvetovi cinije mogu biti jednostruki, dvostruki ili polu-dvostruki i niču od ranog leta do prvih jesenjih mrazeva. Cinije dolaze u raznim bojama, od ružičaste i ljubičaste do crvene, narandžaste, žute i bele.

Cinije su izuzetno korisne biljke koje možete dodati u vašu baštu. Svetle, živopisne cvetne glavice privlače oprašivače poput pčela i muva. Cinije su takođe jestive, iako imaju malo gorak ukus i bolje deluju kao ukrasi ili ukrasi.

Cvijeće cinije simbolizira ljubav, naklonost, proslavu i ponovno okupljanje. Na viktorijanskom jeziku cveća, cinije su mogle da prenesu romantičnu ljubav i želju ljubavnicima ili supružnicima. Cinije su se takođe koristile za prenošenje poruka naklonosti prijateljima.

Kada brati cveće cinije za sušenje i čuvanje

Cveće cinije možete brati za sušenje u bilo kom trenutku tokom sezone cvetanja. Većina cinija cveta od ranog leta do dolaska prvih jesenjih mrazeva. Cinije dobro reaguju na berbu, tako da mogu nastaviti da rađaju cveće tokom cele sezone.

Kada berete cveće cinije za sušenje, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Izaberite stabljike sa cvetovima koji su ili skoro otvoreni ili potpuno otvoreni. Mladi cvetovi će završiti da se razvijaju čak i nakon sečenja.

Uverite se da su stabljike čvrste tako što ćete ih stisnuti ispod prstiju i pomerati ih. Ako se cvetna glava jedva pomera, stabljika se može ubrati. Ako se cvet ljulja i stabljika bude mekana, ostavite da sazri još nekoliko dana.

Najbolje je brati cvetove cinije što je ranije moguće ujutru. Cinije zadržavaju više vlage u ovo doba dana, ali će brzo izgubiti vodu tokom popodneva. Zalijte svoje cinije noć pre nego što želite da ih uberete za najbolje rezultate. Ovo osigurava da neće biti uvenule ili pod stresom, pomažući im da izgledaju bolje i duže traju.

Ključna razmatranja prilikom sečenja cveća cinije za sušenje

Koristite čiste, oštre alate
Ako sečete cinije, uverite se da su vaši alati čisti i oštri. Sterilizujte svoje makaze za rezidbu ili škare tako što ćete ih oprati u 5% rastvoru izbeljivača. Ovo pomaže u smanjenju rizika od širenja bolesti ili štetočina sa drugih biljaka koje ste nedavno posekli.

Želite da ostavite čist rez, tako da vaši alati moraju biti oštri. Ako koristite tupe škare za sečenje cinija, može biti potrebno nekoliko pokušaja. Ovo oštećuje stabljiku cinije, povećavajući rizik od kontaminacije i bolesti.

Povećajte svoj rod
Ako želite da koristite cinije kao rezano ili sušeno cveće, postoje načini da povećate prinos. Jedna metoda je orezivanje ili “štipanje” mladih biljaka cinije, što uključuje odsecanje gornjih 4 inča stabljike. Ovo podstiče cinije da proizvede nekoliko novih stabljika, od kojih će svaka proizvesti cvet.

Drugi način da cinije učinite produktivnijim kasnije u sezoni je da ih redovno ubijate. Uklanjanje uvenulih ili istrošenih cvetnih glavica omogućava biljci da fokusira svoju energiju na nove cvetne pupoljke. Redovna berba vaših cinija takođe pomaže, pa usvojite pristup „seci i vrati se ponovo“ tokom cele sezone.

Pojava osušenog cveća
Jedna važna stvar koju treba zapamtiti kada sušite cveće cinije je kako će se cvetovi promeniti tokom procesa. Boja će se malo razlikovati kada se cveće osuši. Osušeni zinnia cvetovi su nešto tamniji i smanjiće se za oko trećinu u poređenju sa sveže ubranim cvetovima.

Kako sušiti i čuvati cveće cinije

Sušenje i čuvanje cveća cinije je zaista zabavno i lako. Iako cinije daju odlično rezano cveće, svako će trajati samo između 7 i 12 dana. Možete uživati u cveću do godinu dana tako što ćete seći i osušiti svoje cinije.

Cinije treba ostaviti na hladnom i tamnom mestu da se pravilno osuše. Postoje tri glavna načina za sušenje i očuvanje cinije. Hajde da detaljnije pogledamo svaki metod:

Korišćenjem kartonske kutije i silika gela

Iako ova metoda uključuje najviše posla, ona je takođe jedan od najbržih načina za sušenje cveća cinije. Bilo koja kartonska kutija će biti dovoljna, dok se silika gel obično može kupiti u zanatskim prodavnicama. Silika gel je sredstvo za sušenje, što znači da apsorbuje vodu.

Pregledajte svoje cinije i izaberite čvrstu stabljiku sa cvetom koji je skoro ili potpuno otvoren.
Koristeći čiste, oštre makaze za rezidbu, odrežite oko 2 inča ispod cvetne glave. Čuvajte i jedan set listova.
Napunite dno kartonske kutije slojem silika gela.
Stavite cvetne glave cinije licem nadole na sloj silicijum dioksida.
Koristeći više silika gela, potpuno pokrijte cvetne glave, ali ostavite stabljiku vidljivom.
Stavite kutiju na hladno i tamno mesto i sačekajte oko 2 nedelje.
Vaše cinije bi sada trebale biti potpuno suve!
Viseći
Viseći
Ova metoda je idealna ako želite da koristite sušeno cveće cinije u buketu ili vazi. Uzmite duže reznice kako biste uklopili izabranu vazu. Kompromis je u tome što će vašim cinijama trebati duže da se osuše.

Pregledajte svoje cinije, tražeći čvrste stabljike sa cvetnim glavama koje su skoro ili potpuno otvorene.
Odrežite odabrane stabljike čistim, oštrim škarama i isecite malo iznad par listova.
Grupirajte nekoliko isečenih stabljika i povežite ih u snop kanapom ili elastičnom trakom.
Okačite ih naopačke sa klina ili stalka za sušenje na hladnom i tamnom mestu. Vežite ih na mestu sa još konce.
Sačekajte oko 3 ili 4 nedelje, a zatim proverite svoje stabljike. Vaše cinije bi sada trebale biti potpuno suve.

Korišćenje vaze

Alternativno, možete staviti svoje cinije u malu vazu da se osuše. Ova metoda pomaže da se očuva boja cveća cinije dok se osuše.

Koristeći oštre, čiste alate, odrežite čvrste stabljike cinije sa otvorenim cvetnim glavama. Uklonite većinu listova osim jednog para odmah ispod cvetne glave.
Napunite trećinu ili polovinu male vaze čistom vodom.
Izrežite stabljike cinije na veličinu tako da stanu u vazu i stavite ih. Vodite računa da ih držite uspravno.
Stavite vazu negde van direktne sunčeve svetlosti sa stabilnom temperaturom. Kada voda potpuno ispari za nekoliko nedelja, vaše cveće bi trebalo da bude suvo.

Kako pritisnuti cveće cinije
Drugi način očuvanja cveća cinije je da ih pritisnete. Presovano cveće cinije pravi prelepe ukrase za kartice, sveske i druge zanatske projekte. Evo vodiča korak po korak za presovanje cveća cinije:

Izaberite pojedinačne cvetove cinije koji su potpuno otvoreni sa čvrstim stabljikama.
Odrežite svaki cvet čistim, oštrim makazama u dnu cvetne glave.
Uzmite veliku knjigu i nekoliko listova papira. Isecite listove papira na veličinu knjige.
Stavite papir u otvorenu knjigu i poređajte svoje cvetne glave cinije licem nadole na list. To možete učiniti za više stranica.
Pažljivo zatvorite knjigu da utisnete cveće u papir. Imajte na umu da ovo može obezbojiti stranice knjige.
Posle nekoliko nedelja otvorite knjigu da proverite svoje cveće. Ako su potpuno suvi i ravni, spremni su za upotrebu.

Okončanje
Cinije su prelepe jednogodišnje biljke koje mogu da ulepšaju svaku baštu tokom letnjih meseci. Ali da biste ovu lepotu učinili zaista bezvremenskom, možete osušiti ili presovati cveće cinije. Berite cinije sa čvrstim stabljikama i cvetnim glavicama koje su skoro otvorene. Cveće cinije možete sušiti pomoću stalka za vešanje, vaze sa vodom ili kartonske kutije i malo silika gela. Cinijama može biti potrebno između 2 i 4 nedelje da se potpuno osuše.