Kako orezati biljke aloje kod kuce

Prekrasni sočni listovi biljaka aloje čine ih divnim kućnim biljkama o kojima se takođe lako brine. Međutim, ponekad ove biljke počnu da izgledaju pomalo raščupane ili narastu prevelike za svoj dom. Kada se to dogodi, obrezivanje biljaka može im pomoći da se vrate u zdravo stanje. Nastavite da čitate da biste saznali sve o tome kada i kako orezati biljke aloje.


Obrezivanje vaše biljke aloje omogućava vam da uklonite mrtve i bolesne listove i oblikujete oblik biljke. Nastojte da orezujete tokom kasne zime ili ranog proleća. Uvek koristite oštre i dezinficirane alate i nikada ne uklanjajte više od četvrtine listova odjednom.

Uloga rezidbe u zdravlju, rastu i nezi biljaka

Rezidba je način da se pomogne u uklanjanju umirućeg, bolesnog ili promenjenog biljnog tkiva. Uklanjanje ovih listova omogućava biljci da svoju energiju usmeri na zdravije listove. Uz dužnu pažnju i pažnju, biljke aloje mogu da uspevaju godinama.

Obrezivanje takođe može biti od pomoći kada biljka preraste. Uklanjanje viška rasta može pomoći da se grane ili listovi biljke trljaju jedno o drugo, a takođe i da poboljša protok vazduha.

Očekivanja rasta – koliko brzo, visoke i ekspanzivne biljke Aloe rastu u zatvorenom prostoru?
Biljke aloje obično dostižu maksimum od oko tri stope visine i tri stope široke u zatvorenom prostoru.

Njihova stopa rasta zavisi od faktora okoline kao što su sunčeva svetlost i temperatura. Međutim, aloja obično raste umerenom brzinom.

Koje je najbolje godišnje doba za obrezivanje biljaka aloje?

Najbolje vreme za obrezivanje biljaka aloje je kasna zima ili rano proleće. U ovom trenutku, biljke tek počinju da brzo rastu. Stoga, nakon što su orezani, mogu se brzo oporaviti.

Međutim, u redu je obrezivanje biljaka aloje u drugo doba godine. Ovo je posebno tačno ako je biljka razvila probleme sa bolestima koje zahtevaju hitnu akciju.

Koji su osnovni alati za obrezivanje biljaka aloje?
Odgovarajući alati su neophodni za obrezivanje biljaka aloje. Upotreba ruku ili tupim nožem može više naštetiti vašoj biljci nego što joj pomažete.

Najbolji alati za obrezivanje su i oštri i dezinficirani.

Oštra oštrica obezbeđuje čist rez, što minimizira oštećenja koja nastaju na biljci tokom rezidbe. Ovo povećava verovatnoću da će vaša biljka aloje zaceliti bez problema.

Sanitizacija je važna za sprečavanje širenja bolesti. Trebalo bi da dezinfikujete svoje alate za obrezivanje i pre i posle rezidbe.

Za dezinfekciju počnite da perete svoje alate toplom vodom i sapunom. Zatim napravite rastvor od devet delova vode i jednog dela izbeljivača. Stavite svoje alate u rastvor i ostavite ih da se natapaju 30 minuta.

Što se tiče alata za upotrebu, oštar nož ili par makaza za rezidbu su pogodne opcije.

Kako, kada i gde treba da obrezujete biljke aloje?

U mnogim slučajevima, ne morate da obrezujete biljke aloje. Zdrave biljke se mogu ostaviti na miru i pustiti da napreduju.

Obrezivanje zdravih biljaka zapravo može biti više štetno nego korisno jer je obrezivanje urođeni stresan proces.

Dakle, kada treba da obrezujete svoje biljke aloe?

Možete izabrati da obrezujete ako primetite da vaša biljka ne izgleda baš onako kako biste želeli. Možda pomereni listovi uzrokuju da se biljka naginje na jednu stranu, ili su neki listovi postali žuti ili bolesni.

U ovim slučajevima, obrezivanje može pomoći vašoj biljci aloje da se vrati u zdraviji oblik i stanje.

Možda ćete želeti i da obrezujete lišće kako biste ih mogli koristiti za kožne bolesti ili u napitcima.

Ako odlučite da je vreme da obrezujete biljku aloje, sledite ove korake.

Prikupite oštar i dezinficiran nož ili par makaza za rezidbu.
Dobro pogledajte svoju biljku aloje i zabeležite sve listove koje želite da uklonite. Neke stvari koje treba tražiti su obezbojeni, bolesni ili umirući listovi. Takođe treba da obratite pažnju na sve velike listove koji uzrokuju da se biljka savija.
Kada identifikujete listove koje želite da uklonite, zabeležite gde se spajaju sa ostatkom biljke.
Koristeći svoj alat za orezivanje, odrežite listove što je moguće bliže dnu biljke.
Zatim potražite mrtve ili smeđe vrhove listova. Odrežite vrhove ovih listova da biste uklonili oštećene delove.
Kada obrezujete biljku aloje, ne zaboravite da uklonite više od četvrtine listova biljke odjednom.

Takođe možete da pomerate male biljčice aloje, ili mladunce, koji se pojavljuju na kao veće biljke aloje. Da biste to uradili, jednostavno isecite mladunčad odmah ispod površine tla.

Ako su štenad veoma mali, možda ćete moći da ih uklonite i nežnim povlačenjem rukama. Zatim možete odložiti štenad ili ih presaditi u novi kontejner.

Kako oblikujete biljke aloje?

Kada dođe vreme da obrezujete biljku aloje, trebalo bi da počnete sa drugim listovima. Uklanjanje ovih starijih listova omogućiće rast manjim i mlađim listovima.

Ako smatrate da je vaša biljka aloje nagnuta, možete da odsečete listove sa strane na koju se biljka naginje. Možda ćete želeti i da umetnete drveni kolac i vežete biljku za kolac kako biste je poduprli.

Još jedan problem koji se može pojaviti sa vašom biljkom aloje je da ona razvija izduženi i diskast oblik. Ovo se može desiti ako vaša biljka ne dobija dovoljno svetlosti.

Ako se to dogodi, možda bi bilo najbolje da odsečete vrh biljke aloje, a zatim je presadite. Ovo će ovoj biljci dati priliku da razvije čvršću strukturu.

Briga o biljkama aloje posle rezidbe
Nakon što obrezujete biljku aloje, nastavite da se brinete o njoj kao i obično. Nemojte preterano zalivati biljke aloje i obezbedite da dobija puno sunčeve svetlosti i postavite svoju biljku aloe negde sa toplim, ambijentalnim temperaturama tokom većeg dela dana.

Česta pitanja o obrezivanju biljaka aloje:
Koliko često treba da obrezujem svoju biljku aloje?
Ako je vaša biljka aloje zdrava, možete je orezati jednom godišnje. Međutim, možda ćete morati da ga češće obrezujete ako lišće oboli ili promeni boju.

Mogu li da odsečem višak listova sa biljke aloje?
Da, možete da odsečete višak listova sa vaše biljke aloje. Međutim, ne bi trebalo da uklanjate više od četvrtine listova biljke odjednom.

Da li da odsečem smeđe listove sa svoje biljke aloje?
Odsecanje smeđih ili žutih listova sa vaše biljke aloje omogućiće vašoj biljci da usmeri energiju na zdravo lišće. Uklanjanje smeđih listova takođe će pomoći u sprečavanju širenja bolesti.

Kako povećati listove biljke aloje?
Listovi biljke aloe će sami postati veći. Možete obezbediti mnogo jakog svetla i toplih temperatura da biste podstakli lišće da raste.

Da li obrezivanje ubrzava rast biljke aloje?
Obrezivanje odumrlih ili bolesnih listova može podstaći biljku aloje da šalje energiju zdravim listovima. Ovo može pomoći da ovi listovi rastu brže.

Obrezivanje biljke aloje – poslednja reč
Obrezivanje vaše biljke aloje može vam pomoći da uklonite mrtvo ili bolesno tkivo i takođe vam pomogne da oblikujete svoju biljku. Samo zapamtite da nikada ne uklanjate više od četvrtine listova odjednom! Uz malo pažnje i pažnje, ove simbolične biljke će uspevati godinama koje dolaze.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič Vodič za negu biljaka Aloe.