Prica o Salviji Znacenje cveca od drevnih predanja do modernih vrtova

Salvije (Lamiaceae), poznate i kao mudraci, cvetaju obilno i izgledaju sjajno u skoro svakom pejzažu. Ove upadljive biljke se lako uzgajaju i takođe su neverovatno raznovrsne. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta pljuvačke na jeziku cveća.

Značenje, simbolika i upotreba cveta Salvije
Pregled sadržaja:
Simbolizam cveta salvije – ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje i simbolika cveta Salvije
Kulturni značaj cveća salvije
Prikladne prilike za poklone

Simbolizam cveta salvije – ključni za poneti
Na jeziku cveća, Salvija ima simbolično značenje dugovečnosti, mudrosti, poštovanja i dobrog zdravlja. Duhovne vođe su vekovima koristile cveće salvije u svojim verskim obredima i proricanju kao simbol znanja i povezanosti sa božanskim izvorom.

Etimološko značenje
Izvedena od latinske reči salus , salvija znači „zdrava“. Na starofrancuskom, koji se govori u severnoj Francuskoj od 8. do 14. veka, žalfija znači „mudar, obrazovan, učen; lukav, vešt.”

Značenje i simbolika cveta Salvije
Salvije dolaze u raznim bojama, a mnoge od ovih boja nose posebno značenje i simboliku. Neka značenja su specifična za salvije, dok su druga opšta za jezik cveća . Ove boje i njihova značenja uključuju:

Cveće crvene Salvije
Cveće crvene Salvije u cvetu
Cvet salvije sa crvenim cvetovima tradicionalno se povezuje sa ljubavlju i romantikom i simbolizuje gestove „Zauvek moj“.

Značenje cveta ljubičaste salvije
Biljke salvije sa ljubičastim cvetovima
Ljubičasta je kraljevska boja , sinonim za kraljevstvo, uspeh i dobru reputaciju.

Biljke ružičaste salvije koje rastu u polju
Ružičaste latice biljke Salvia, na jeziku cveća, simbolizuju ljubav, ženstvenost i nežnost .

Cveće plave salvije
Biljke plave salvije u cvetu
Plavi cvetovi Salvije često su usklađeni sa prijateljstvom i porodicom i simbolizuju promišljene gestove kao što su osećanja „nedostaješ“ ili „mislim na tebe“.

Kulturni značaj cveća salvije
Grupa ružičastih cvetnih biljaka salvije
Salvija i šamanističke prakse
Šamani Indijanaca Mazateka iz Oaksake vekovima su koristili Salvia divinorum u svojim verskim obredima i proricanju. Ime vrste, divinorum, znači „vidovnjak“ i odnosi se na njenu upotrebu za traženje znanja o budućnosti ili iz božanskog izvora.

Cveće salvije u grčkoj mitologiji
Stari Grci su Salviju melisodoru smatrali svetom biljkom i posvetili su je Zevsu. Epitet „melissodora“ dolazi od „Melisa“ (pčela) i „ odora“ (miris). Melisa je takođe ime mitološke kritske nimfe koja je sakupljala med.

Cveće salvije u staroj Grčkoj
Grčka sorta Salvia Fruticosa proizvodi ljubičasto cveće od početka maja do juna. Cveće je spremno za sakupljanje i berbu tokom juna i jula. Stari Grci su se divili lepoti, lekovitoj vrednosti i kulinarskoj upotrebi salvije, zajedno sa njenim slatkim nektarom i polenom. U stvari, minojska freska nastala oko 1400. pre nove ere u Knososu na ostrvu Krit prikazuje salviju.

Cveće salvije u starom Rimu
Stari Rimljani su toliko duboko poštovali salviju da su obavili posebnu ceremoniju pre branja biljke; čak su koristili i poseban nož, jer bi gvožđe u njihovim tradicionalnim noževima moglo da komunicira sa salvijom.

Salvija u umetnosti i književnosti
Salvia divinorum inspiriše „vizionarska umetnost“ svih žanrova. Pisci su stvarali vizuelne umetnosti , na primer, i poeziju i prozu nakon što su uzeli ovu salviju koja menja um. Grafičari su čak kreirali umetnost koja prikazuje trihome, ili fine dlačice, na površini lista salvije.

Prikladne prilike za poklone
Sveže isečena gomila cveća salvije u vazi
Salvije prave promišljene poklone za razne prilike. Mama će ceniti šareno cveće u saksiji ili vazi kao poklon za Dan majki, na primer, a draga će obožavati buket na Dan zaljubljenih.

Obavezno dajte boju koja kaže „zauvek moje“, kraljevstvo i uspeh, „mislim na tebe“ i ljubav, ženstvenost i nežnost. Salvija u saksiji je savršena u proleće.

Značenje cveta salvije – zamotavanje
Salvije su među najčešćim, raznovrsnim i najlepšim biljkama na svetu. Kroz vekove, ovo jedinstveno cveće zauzimalo je posebno mesto u baštama, kuhinjama, ormanima i verskim obredima zahvaljujući svom bogatom značenju i simbolici. I danas naučnici, umetnici, kuvari i gostionici, baštovani i iscelitelji nagrađuju salvije.