Kako uzgajati Amarillis Belladonna osnovni saveti

Sve što treba da znate o uzgoju i nezi Amarillis Belladonna kod kuće
U svetu baštovanstva, svaki cvet razvija reputaciju zbog svojih jedinstvenih osobina. Jedan cvet poznat po svojoj lepoti je Amarillis belladonna. Ovaj južnoafrički urođenik predstavlja lepotu u mnogim kulturama i garantovano će doneti dašak elegancije u vaš dom ili baštu. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate da uspešno uzgajate i brinete o Amarillis belladonna kod kuće.


Kako uzgajati Amarillis Belladonna – Osnove:
Botanički naziv: Amarillis belladonna
Takođe poznat kao: Belladonna ljiljan, Jersei ljiljan, Gole dame
Zone otpornosti: USDA zone od 7 do 10
Meseci cvetanja: od jula do septembra, u zavisnosti od lokacije
Teškoća uzgoja: Lako do umereno, pogodno za početnike
Vrsta biljke: Listopadna lukovičasta višegodišnja biljka
Zahtevi za svetlo: Puno sunce najmanje četiri sata dnevno tokom vegetacije
Temperatura i vlažnost: Ova biljka uživa u toplim temperaturama između 70 i 75 stepeni Farenhajta tokom sezone rasta. Takođe su mu potrebne hladnije temperature od oko 50 do 55 stepeni tokom najmanje osam nedelja tokom zime da bi proizvela cvetanje.
Potrebe za zalivanjem: Voda dovoljno za održavanje vlažnog tla tokom vegetacije. Izbegavajte zalivanje tokom zimskog perioda mirovanja.
Prednosti tla: Uživa u vlažnom, ali dobro dreniranom tlu. Dobro raste na kiselim, alkalnim ili neutralnim zemljištima. Dobro uspeva na kredastom, ilovastom ili peskovitom tlu.
Hranjenje: Razblaženo tečno đubrivo može podstaći zdrav rast ako je potrebno.
Očekivanja rasta: Može dostići visinu od dva do tri stope i širinu od dva do tri stope za otprilike pet do 10 godina.
Toksičnost: Svi delovi biljke su toksični za ljude i divlje životinje i mogu izazvati simptome kao što su dijareja i povraćanje.

O Amarillis Belladonna

Naučne činjenice o Amarillis Belladonna
Amarillis belladonna je jedna od dve vrste koje pripadaju rodu amarilisa. Biljke u rodu su lukovičaste sa zelenim listovima. Imaju cveće u obliku zvona koje se tokom sezone cvetanja otvaraju u niz šarenih latica.

Ova biljka pripada porodici Amarillidaceae, ili porodici amarillis, i pripada potfamiliji Amarillidaceae.

Druga vrsta iz roda amarilisa je Amarillis paradisicola. Amarillis belladonna je popularnija od ove dve vrste.

Amarillis Belladonna Poreklo i istorija
Beladonna ljiljan je poreklom iz Južne Afrike, gde raste u stenovitim predelima. Biljke iz roda Amarillis imaju mnogo nadimaka, uključujući gole dame, ljiljan od beladone i ljiljan iz Jerseia.

Beladonna ljiljan je ukrasna biljka koja se uzgaja svuda od Evrope do Južne Amerike. Njegovi cvetovi su ružičasti i podržani „golim“ ili bezlisnim stabljikom. Ovaj kvalitet je razlog zašto se biljka često naziva golim damama.

Ime beladona potiče od italijanskih reči „bella donna“, što znači lepa dama. U Portugalu se cveće naziva „meninas para a escola“, što znači da devojčice idu u školu.

Biljka je dobila svoj portugalski nadimak jer cveta otprilike u isto vreme kada deca počnu školsku godinu. Njegove latice su takođe slične ružičastoj kao i školska uniforma za devojčice.

Opšte botaničke karakteristike

Biljka Amarillis belladonna je lukovičasta višegodišnja biljka koja ima uspravne stabljike bez listova. Njegovi cvetovi su ružičasti i zvonasti sa laticama koje se otvaraju tokom sezone cvetanja.

Svaka od latica ovih cvetova može narasti do oko četiri inča u dužinu, a cvetovi proizvode slatku, voćnu aromu. Lišće ove biljke je listopadno, a svi delovi su toksični za ljude i divlje životinje.

Upotreba i prednosti Amarillis Belladonna
Beladonna ljiljan je lep kao ukrasna biljka. Međutim, ovo nije cvet koji biste želeli da koristite u kuvanju ili pravljenju čaja.

U stvari, smatra se da je vrsta veoma toksična i za ljude i za divlje životinje. Konzumacija bilo kog dela biljke bi verovatno izazvala povraćanje ili dijareju.

Životinje mogu iskusiti različite simptome poput letargije ili čak srčane insuficijencije ako konzumiraju ljiljan beladone. U divljini, jeleni su naučili da se drže dalje od biljke, možda zato što su svesni njene opasnosti.

Međutim, ova otrovna biljka ne smeta insektima. Privlači moljce jastreba i pčele drvodelje, između ostalih oprašivača. To je zbog slatke arome biljke, koja privlači oprašivače kombinacijom nektara, linalola i alkohola.

Neki veruju da bi se ova biljka mogla koristiti za lečenje malarije. Sadrži alkaloide, koji imaju efikasna svojstva za borbu protiv bolesti.

Možete li uzgajati cveće beladone amarilisa iznutra i spolja?
Cveće amarilisa možete uzgajati i iznutra i spolja. Najbolje lokacije za kultivaciju cveća uključuju cvetne gredice, terase i šljunkovite bašte.

Vreme i sezona cvetanja
Vreme cvetanja i sezona cvetanja
Jersei ljiljan ima tendenciju da cveta tokom kasnog leta ili jeseni, između jula i septembra, na severnoj hemisferi.

Nažalost, sezona cvetanja ove biljke je kratka. Može trajati samo nekoliko nedelja. Međutim, vreme cvetanja može trajati mesec dana ili duže, u zavisnosti od uslova uzgoja.

Očekivanja rasta za Amarillis Belladonna
Ljiljan iz Jerseia može dostići između dva i tri stope visine. Njegova širina će biti slične veličine kao i njegova visina, široka oko dva do tri stope. Biljka raste prilično sporo i može biti potrebno pet do 10 godina da dostigne svoju maksimalnu visinu.

Najbolje prateće biljke za cveće amarilisa beladone u bašti
Izaberite prateće biljke koje su takođe porijeklom iz Južne Afrike ili područja sa sličnom klimom. To će značiti da biljke uživaju u sličnim uslovima rasta.

Baštovani takođe sade cveće amarilisa pored aromatičnog bilja kao što su ruzmarin i lavanda. Ova kombinacija može stvoriti divan miris za uživanje i privući oprašivače u vašu baštu.

Popularne vrste amarilisa

Dok je beladona najpopularnija vrsta u rodu Amarillis, paradisicola je još jedna vrsta koju biste možda voleli da uzgajate.

Amarillis Paradisicola

Amarillis paradisicola proizvodi krug između 10 i 21 cveta koji cveta u aprilu. Latice su obično ružičaste ili ljubičaste i šire od listova beladone. Ova vrsta takođe ima nešto duže prašnike.

Amarillis paradisicola preferira hladnije okruženje od beladone. Na Crvenoj listi južnoafričkih biljaka ova biljka je navedena kao ranjiva vrsta jer babuni ugrožavaju njihov rast.

Kako uzgajati amarilis beladonu

Koje su najbolje lokacije za sadnju amarilisa?
Biljke amarilisa dobro rastu na punom suncu, tako da će uživati na mestima okrenutim prema zapadu i jugu sa puno svetlosti. Međutim, ovoj vrsti je potrebno sklonište od oštrih zimskih uslova. Pronađite mesto gde je biljka zaštićena od viška toplote u toplijim mesecima ili mraza u hladnijoj sezoni.

Ako odlučite da biljku držite u zatvorenom prostoru, zapamtite da je toksična. Dakle, pobrinite se da svoje beladone ljiljane postavite van domašaja dece i kućnih ljubimaca.

Neke od najboljih bašta za Amarillis belladonna uključuju terase, šljunkovite bašte i cvetne gredice.

Koja su najbolja doba godine za sadnju Amarillis Belladonna?
Pokušajte da posadite lukovice beladone pred kraj zime. Ovo će biljci dati dovoljno vremena da se pripremi za sezonu cvetanja u kasno leto.

Gajenje biljaka amarilisa iz semena naspram mladih rasadnika

Da biste uzgajali biljke amarilisa iz semena, potrebno je da uzmete seme ružičaste boje i odmah ih posadite. Klijanje ne bi trebalo da traje više od nekoliko nedelja, ali ćete možda morati da sačekate i do šest godina da procvetaju.

Ako kupite amarilis beladonu iz rasadnika, možete očekivati da će biti visoka oko dva metra. Ovaj pristup će vam omogućiti da brže uživate u cvetanju ljiljana beladone.

Šta uraditi pre sadnje
Prvo ćete želeti da razmislite koliko cvetova Amarillis belladonna želite da posadite u svojoj bašti. Zatim ćete želeti da budete sigurni da imate dovoljno prostora da ih postavite na udaljenosti od šest do 12 inča za optimalan rast.

Zatim ćete morati da prikupite alate za sadnju ljiljana beladone. Na primer, ako sadite ljiljane u saksije, trebaće vam dobro drenažno zemljište i saksije sa drenažnim rupama. Možda ćete želeti da kupite i đubrivo bogato fosforom, ali to nije neophodno.

Koje je najbolje zemljište za uzgoj Amarillis Belladonna?

Vaši ljiljani beladone će preferirati vlažno, ali dobro drenirano tlo. Kada je u pitanju pH, biljka će se dobro snaći u zemljištu koje je ili blago kiselo, blago alkalno ili neutralno. Kreda, ilovača i pesak mogu pomoći da se obezbedi drenaža koja je ovoj biljci potrebna za napredovanje.

Kako posaditi amarilis beladonu
Najbolji način za sadnju cveća amarilisa je postavljanje uspavane lukovice malo ispod površine tla. Uverite se da je vrat sijalice vidljiv na površini.

Želite da osigurate da su vaši ljiljani beladone u dobro drenirajućem okruženju za optimalan rast. U hladnijim klimatskim uslovima, moraćete da se oslonite na malčiranje i prezimljavanje da biste obezbedili opstanak i zdrav rast.

Ako ste zainteresovani za vodič korak po korak za sađenje ljiljana beladone, pogledajte odeljak o tome kako presaditi biljku u nastavku.

Da biste osigurali da vaše cveće amarilisa dobro raste, morate ih postaviti na zaštićeno mesto koje dobija puno sunca. Ovo može biti sunčano mesto u bašti ili blizu sunčanog prozora u zatvorenom prostoru.

Postavke temperature i vlažnosti
Vaša Amarillis belladonna će uživati u različitim temperaturama u zavisnosti od doba godine. Tokom sezone rasta, biljka preferira tople temperature između 70 i 75 stepeni Fahrenheit.

Zimi, biljka treba da miruje najmanje osam nedelja na temperaturama između 50 i 55 stepeni da bi proizvela svoje upadljive cvetove. Takođe mu je potrebna veća vlažnost u zimskim mesecima. Međutim, ljiljani beladone mogu dobiti potrebnu vlagu od zimskih padavina.

Kako se brinuti za biljke beladone amarilisa

Zalivanje biljaka Amarillis Belladonna
Na sreću za početnike, cvet amarilisa zahteva minimalno zalivanje. U stvari, biljka je toliko otporna da može preživeti sušu. Ova vrsta će se takođe prilagoditi na duže periode bez vlage.

Poželećete da zalivate biljku dovoljno da održite vlažno zemljište tokom sezone rasta u toplijim mesecima. Izbegavajte zalivanje tokom zimskog perioda mirovanja, jer će verovatno dobiti dovoljno vlage od zimskih kiša.

Kako, kada i zašto oploditi
U nekim slučajevima nije potrebno koristiti đubriva za biljku Amarillis belladonna. Međutim, neki baštovani vole da koriste razblaženo đubrivo sa visokim sadržajem fosfora u proleće kako bi cvet bio srećan.

Ako želite da oplodite svoju Amarillis belladonnu, sačekajte dok biljka ne počne da proizvodi novo lišće. Đubrite biljku dva do četiri puta mesečno, prilagođavajući njen raspored hranjenja po potrebi.

Obrezivanje i rezanje Amarillis Belladonna

Generalno, biljka Amarillis belladonna uopšte ne treba da se obrezuje. Međutim, možete ukloniti cvetne glave kada cvet počne da bledi ako ne želite da se formira dodatno seme.

Razmnožavanje Amarillis Belladonna
Ovu biljku možete razmnožavati na različite načine. Možete sejati seme u kontejnere kada je zrelo ili kada dođe proleće. Takođe možete da stavite odvojke biljke, koje rastu kao manje lukovice, u zasebne saksije sa istim zemljištem koje koristite za svoju glavnu biljku amarilisa.

Prezimljavanje Amarillis Belladonna
Moguće je prezimiti biljke Amarillis belladonna. U stvari, ovo može biti neophodno u hladnijim klimama.

Da biste prezimili ovu vrstu biljke, lukovice treba čuvati u hladnijim mesecima. Da biste ih dobili, odrežite cvetne stabljike iznad lukovice kada počnu da blede. Pazite da ne oštetite listove, jer su oni neophodni za opstanak lukovice.

Sada, stavite sijalice u lonac sa drenažnim rupama i držite ih negde na suncu. Trebalo bi da unesete sijalice unutra ako temperature padaju i mraz postane problem, jer to može oštetiti sijalicu.

Kada dođe proleće, jednostavno stavite lukovice u malu saksiju i postavite ih negde gde je puno sunca.

Kada i kako presaditi biljke beladone amarilisa uzgajane u kontejnerima

Najbolje vreme da razmislite o presađivanju biljaka amarilisa je kada lišće počne da postaje smeđe. Do ovog vremena, obično oko kasne jeseni, lukovice bi trebalo da miruju. Poželećete da presadite svoje ljiljane beladone svake tri do četiri godine po potrebi.

Evo nekoliko koraka za presađivanje vaše biljke Amarillis belladonna.

Uklonite biljku iz postojećeg kontejnera, uzimajući oštar alat oko ivica da biste olabavili korenje.
Podignite biljku iz kontejnera, vodeći računa da ne oštetite koren.
Dodajte svoju mešavinu dobro drenirajuće zemlje na dno nove posude ove biljke, napunite je otprilike do pola.
Postavite biljku u zemlju, pazeći da sijalica leži odmah ispod površine zemlje.
Popunite sve preostale praznine zemljom.

Uobičajeni problemi s amarilisom beladonom i kako ih lečiti

Uglavnom, Amarillis belladonna je laka za brigu i pogodna je za početnike. Međutim, obratite pažnju na sledeće probleme koji mogu uticati na rast biljke.

Problemi u vezi sa zalivanjem
Amarillis belladonna zahteva vrlo malo vode da bi ostala živa, tako da podvodnjavanje nije toliki rizik. Međutim, sa previše vode, lukovica biljke može početi da trune.

Uvek koristite posudu sa drenažnim rupama ili dodajte pesak da biste optimizovali proces drenaže. Ako mislite da vaša biljka ima problema sa zalivanjem, trebalo bi da prilagodite njen raspored zalivanja.

Znakovi da Amarilis Belladonna postaje previše svetla
Znaćete da vaša biljka amarilisa dobija previše svetlosti ako pokazuje znake opekotina listova. Da biste to izbegli, dajte biljci više zaklona od sunčevih zraka.

Znaci problema sa temperaturom
Belladonna ljiljani su prilično otporni na toplotu, ali neće preživeti u teškim zimskim uslovima. Dobra je ideja da svoju Amarillis belladonnu zaštitite od niskih temperatura. Po potrebi ga unesite u zatvoreni prostor kako biste izbegli izlaganje mrazu.

Uobičajene štetočine i bolesti amarilisa

Na sreću, toksičnost ove biljke pomaže u zaštiti od mnogih štetočina. Takođe nema mnogo bolesti koje utiču na to. Međutim, evo nekoliko pitanja na koja biste mogli da pazite kada se brinete o ljiljanu iz Jerseia.

Grinje: Ove grinje mogu usporiti rast vaše biljke i napasti oštećene lukovice. Za zaštitu od grinje, redovno zalivajte biljku i održavajte zdrave lukovice.
Gusenice: Možda ćete naći gusenice koje žvaću lišće i cvetove ove biljke. Jednostavno uklonite gusenice iz biljke parom rukavica ili pincete da biste izbegli dalje oštećenje.
Trulež lukovica: trulež lukovica je jedna od retkih bolesti za koje se zna da utiču na biljku Amarillis belladonna. Obično se javlja kao rezultat rasta gljivica. Poprskajte neki fungicid oko zahvaćenog područja, sterilizirajte tlo i osigurajte da gljivice ne dođu u kontakt sa vašim drugim biljkama.

Osnovni alati za negu Amarillis Belladonna

Evo alata i materijala koje preporučujemo da imate pri ruci za brigu o vašoj Amarillis belladonna.

Lonac sa drenažnim rupama
Dobro drenirajuće zemljište
Đubrivo sa visokim sadržajem fosfora
Kanta za vodu
Fungicid
Pesak za optimizaciju drenaže
Rukavice za zaštitu kože pri rukovanju biljkom
Pinceta za uklanjanje štetočina poput gusenica

Okončanje

Iako su možda porijeklom iz Južne Afrike, ljiljan Jersei je biljka u kojoj svako može uživati u svojoj bašti. Sve dok imate pristup punom suncu i pravim alatima, možete uzgajati Amarillis belladonna kod kuće.

Koristite naše savete da se pripremite za svoje prelepo cveće amarilisa. Kada dođe jesen, vaša bašta će oživeti upadljivim ružičastim cvetovima ove biljke.

Najčešća pitanja o uzgoju biljke Amarillis Belladonna:

Da li je amarilis lako uzgajati?
Da, Amarillis belladonna se lako uzgaja.

Da li se Amarillis vraća svake godine?
Ne, ako želite da vaša biljka amarilisa preživi i ponovo cveta sledeće godine, moraćete da je prezimite.

Da li Amarillis voli sunce ili senku?
Amarillis belladonna voli puno sunca, sve dok se može zaštititi od oštrih uslova ako je potrebno.

Gde da stavim amarilis u zatvorenom prostoru?
Vaša Amarillis belladonna će uživati na sunčanoj lokaciji u vašem domu u blizini prozora koji gleda na zapad ili jug.

Da li je Amarillis toksičan za ljude i kućne ljubimce?
Da, Amarillis belladonna je toksična i za ljude i za kućne ljubimce. Sa biljkom treba rukovati u rukavicama i staviti je van domašaja dece i kućnih ljubimaca.