Kako uzgajati teksašku lantanu Lantana urticoides

Sve što treba da znate o novembarskom cveću

Novembar nije samo mesec između Noć veštica i Božića. To je mnogo više od toga, posebno za novembarske rođendane. Možete im učiniti poseban dan tako što ćete im dati zvanični cvet za novembar – hrizanteme i božure. Pročitajte naš brzi vodič u nastavku da biste saznali više o ovim privlačnim cvetovima. Provešćemo vas kroz sve što vam je potrebno o njihovom značenju i simbolici, istoriji i poreklu, plus saznaćemo o najboljim prilikama za poklone da proslavite one rođene u novembru.

Zvanični cvetni kalendar rođenja:
Mesec: Cvet rođenja: Značenja i simbolika:
Januar: Karanfili & Snovdrop Pink Karanfili (ljubav i poštovanje), Beli karanfili (sreća, ljubav i naklonost, Crveni karanfili (ljubav i prijateljstvo) Snovdrop (nada i ponovno rođenje).
Februar: ljubičica, perunika i peršuna Ljubičice (verna ljubav, istina, odanost, poniznost), perunika (nada, vera, strast, čistoća i nevinost), peršuna (naklonost, mlada ljubav, besmrtna naklonost)
Mart: Narcisi Narcisi (novi počeci, vernost, sreća, prosperitet i nada)
April: Daisi & Sveet Pea Daisi (čistoća, ljubav, novi počeci, plodnost i majčinstvo). Slatki grašak (blaženo zadovoljstvo, zahvalnost).
Maj: Đurđevak i glog Đurđevak (romantika, sreća, sreća, čistota, poniznost). Glog (nada, ljubav, lepota, plodnost i vrhunska sreća).
Jun: Roses & Honeisuckle Roses (ljubav, strast, romansa, čistoća, zahvalnost). Orlovi nokti (sreća i večna ljubav).
Jul: Larkspur & Vater Lili Larkspur (sreća, ljubav); Lokvan (prosvetljenje, vaskrsenje, čistota, lepota, stvaranje).
Avgust: Gladiolus & Poppi Gladiolus (integritet, čast, poštovanje); Mak (sećanje, prosperitet, očaranost, simpatija).
Septembar: Aster & Morning Glori Aster (vera, ljubav, dostignuće i mudrost); Morning Glori (naklonost, intimna ljubav, strpljenje).
Oktobar: Marigolds & Cosmos Marigolds (posvećenost, posvećenost); Kosmos (harmonija, ljubav, nevinost, lepota, skromnost, radost i ravnoteža).
Novembar: Chrisanthemum & Peonies Chrisanthemum (prijateljstvo, ljubav); Božuri (romantika, prosperitet, sreća, čast i saosećanje)
Decembar: Narcis, Poinsettia, i Holli, Narcissus (nevinost i čistota); Poinsettia (uspeh, proslava); Holi (sreća i optimizam).

Novembar rođeni cvet: prelepe hrizanteme

Zvanični rođendanski cvet za novembar
Hrizantema, inače poznata kao mame, jedno je od dva zvanična novembarska cveta. Ne samo da je glavna ukrasna biljka u jesenjim baštama, već je i jedno od najpopularnijih rezanih cveća širom sveta. Zahvaljujući njihovim veselim i lepim cvetovima koji dolaze u širokom spektru boja, veličina i oblika.

Kratka istorija i poreklo novembarskog cveta
Hrizanteme su deo porodice Asteraceae, koja takođe uključuje astere, suncokrete i tratinčice, između ostalih. Poznati švedski botaničar Karl Line dao je naziv hrizantema, koje potiče od grčkih reči chrisos (zlato) i anthemon (cvet).

Ove čuvene ukrasne biljke imaju dugu i zanimljivu istoriju. Za početak, prva kultivacija majki dogodila se u Kini tokom 15. veka pre nove ere kao cvetajuće biljke. Zatim su u 17. veku stigli u zapadni deo sveta. Danas je postalo jedno od najtraženijih rezanih cveća za bukete i druge vrste cvetnih aranžmana. Poznate su i kao “Kraljica jesenjeg cveća” zbog svoje popularnosti.

Vrste cveća hrizanteme
Žute hrizanteme Novembar Rođenje Cveće
Svetle i vesele mame imaju stotine različitih priznatih sorti. Zbog njihove široke klasifikacije, Nacionalno društvo za hrizanteme u SAD je napravilo sistem klasifikacije zasnovan na obliku cveta na sledeći način:

Anemone
Dekorativni
Irregular Incurve
Intermediate Incurve
Regular Incurve
Pom Pom
Kuilled
Single i Semi-Double
Pauk
Spoon
Reflek
Thistle
Unclassified

Značenje i simbolika cveta hrizanteme
Cveće za rođenje hrizantema za novembar značenja i simbolika
Lonac ili buket hrizantema odmah dodaju šarenilo svakom domu. I to je samo jedan od razloga zašto su ovi cvetovi postali popularan izbor za poklone cveća u mnogim prilikama. Drugi razlog su možda značenja i simbolika koju imaju, a koja variraju u zavisnosti od boje cveta.

Generalno, novembarski cvet simbolizuje prijateljstvo i dobre želje. Oni su odličan poklon za rođendane i bebe jer takođe označavaju život i ponovno rođenje. Štaviše, cveće hrizanteme predstavlja radost, sreću, sreću, dugovečnost, čast i poštovanje.

U raznim delovima sveta, posebno u Evropi, mame izražavaju saosećanje. U Japanu, s druge strane, poseban dan pod nazivom Dan hrizanteme ili Festival Appiness se slavi svake godine 9. septembra u znak sećanja na ovo posebno cveće.

Kao i kod drugog cveća kao što su ruže, božuri, delfinijumi i dalije, boje cveća hrizanteme daju različita značenja. Crvene mame su, na primer, simbol ljubavi, a žuti cvetovi hrizanteme ukazuju na tugu i ignorisanu ljubav. Dok većina belog cveća simbolizuje čistoću i nevinost, bele hrizanteme daju drugačije značenje jer umesto toga izražavaju lojalnost i predanu ljubav.

Hrizantema je zvanični cvet Čikaga i cvet na 13. godišnjicu braka.

Saveti za kupovinu i negu rezanog cveća krizantema
Hrizanteme su lepe same po sebi, ali im pružite odgovarajuću negu koja im je potrebna, a vi biste bili još više zadivljeni njihovim svetlim i ekstravagantnim cvetovima. U pravim uslovima, rezano cveće hrizanteme može trajati 7 do 14 dana. Evo nekoliko saveta kako da najbolje iskoristite svoje hrizanteme.

Kupite mame koje još uvek imaju puno neotvorenih pupoljaka ako želite dugotrajnije cveće. To će produžiti vreme cvetanja za nekoliko nedelja. Međutim, uvek se možete odlučiti da nabavite biljku koja ima mnogo otvorenih cvetova ako želite da maksimizirate njihovu lepotu odmah.
Ovi cvetovi mogu biti krhki, pa obavezno proverite da li ima slomljenih stabljika pre kupovine.
Imajte na umu da ovo cveće brže bledi na toplijim temperaturama. Dakle, držanje hrizantema na hladnom mestu će pomoći da se izbegne bledenje boje.
Izbegavajte hrizanteme koje padaju i venu. Najverovatnije će se oporaviti nakon zalivanja, ali cveće možda neće trajati toliko dugo.
Prebacite i rasporedite mame u vazu sa čistom vodom. Uklonite sve lišće ispod vodene linije.
Redovno menjajte vodu kako biste izbegli nakupljanje bakterija.
Odrežite malo stabljike jednom nedeljno da biste promovisali bolji unos vode.
Božur: Drugi novembarski cvet
Božuri – drugi zvanični cvet za novembar
Iako nisu tako široko priznati kao hrizanteme, božuri se takođe smatraju cvetovima za novembar. Dok su mame kraljica jesenjeg cveća, cvetovi božura se nazivaju Kraljem cveća. Štaviše, oni su cvet 12. godišnjice braka.

Na jeziku cveća, božuri nose mnogo različitih značenja. Najčešći su romantika, prosperitet, sreća, čast i saosećanje. Puni i zaobljeni cvetovi takođe simbolizuju sreću i lepotu u svim oblicima.

Božuri takođe nude mnogo boja. Ružičasti božuri, na primer, zrače romantičnom privlačnošću koja ih čini idealnim poklonom za rođendane ili godišnjice. Obično predstavljaju bogatstvo i čast. Beli božuri, s druge strane, odišu klasičnim i sofisticiranim šarmom, a da pritom nisu preterano ženstveni.

Drugo popularno novembarsko cveće u sezoni
Izbor cveća u novembru nije ograničen samo na hrizanteme i božure. Ako više volite druge vrste cveća, postoji mnogo alternativa koje cvetaju jednako lepo kao i novembarsko rođendansko cveće. Evo nekih od najpopularnijih cveća koje su takođe u sezoni u ovo doba godine.

Calla Lili
Cveće Calla Lilii za novembarske rođendane
Kala ljiljan je jedno od najsofisticiranijih rezanih cveća koje možete lako nabaviti od svog omiljenog cvećara. Oni su izbor u cvetnim buketima i aranžmanima kao poklonima za razne prilike, u suštini zbog gracioznih silueta cveća. Sa dugim životom vaze (7 do 10 dana) i dostupnim više opcija boja, cveće kala može brzo da učini svaki prostor privlačnijim. U floriografiji, kala označava lepotu, čistotu i vernost.

Gerbera Daisi
Gerbera tratinčice za novembarske rođendane
Još jedan čuveni rezani cvet za novembar je gerbera tratinčica, koja se rangira kao 5. najpopularniji rezani cvet širom sveta. Poput kala, ovaj cvet iz porodice tratinčica takođe označava lepotu. Takođe simbolizuje sreću, čistotu i nevinost. Gerberi, kao vrsta cveta tratinčice, takođe se tradicionalno mogu smatrati cvetom 5. godišnjice.

Dužica
Irisi su odlično rezano cveće za cvetne aranžmane. Uglavnom su u nijansama plave i ljubičaste, ali su uobičajene i druge boje poput bele i žute. Kao i novembarsko cveće, ovo cveće ima različita značenja u zavisnosti od boje. Generalno, cvetovi irisa označavaju kraljevstvo i mudrost. Oni takođe znače poštovanje, komplimente, nadu, veru i strast.

Najčešća pitanja o novembarskom cveću:
Da li je rođeni cvet u novembru hrizantema ili božur?
Novembarsko zvanično cveće za rođenje uključuje i hrizantemu i božur.

Koji cvet predstavlja novembar?
Na jeziku cveća, zvanično cveće za proslavu rođendana u novembru uključuje hrizantemu i cvet božura.

Zašto novembarski rođeni cvet znači?
Zvanična novembarska hrizantema ima korene u floriografiji koja datira još iz Drevne Kine. Cveće hrizanteme predstavlja radost, sreću, sreću, dugovečnost, čast i poštovanje.

Da li je cveće hrizantema dostupno u novembru?
Cvetovi hrizanteme su klasični jesenji cvetovi i čitaju se ili proizveden od strane specijalizovanih uzgajivača tokom meseca novembra.

Šta znači rođeni cvet božura?
Na jeziku cveća, božuri nose mnogo različitih značenja. Najčešći su romantika, prosperitet, sreća, čast i saosećanje. Puni i zaobljeni cvetovi takođe simbolizuju sreću i lepotu u svim oblicima.