Rodjenje u julu zvanicne vrste i znacenja

Sa letnjim cvećem u punom cvatu, julski rođendani svake godine dočekuju živopisni prikaz boja, mirisa i izbora. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o zvaničnom rodnom cveću za jul – larksu i lokvanj.


Zvanični cvetni kalendar rođenja:
Mesec: Cvet rođenja: Značenja i simbolika:
Januar: Karanfili & Snovdrop Pink Karanfili (ljubav i poštovanje), Beli karanfili (sreća, ljubav i naklonost, Crveni karanfili (ljubav i prijateljstvo) Snovdrop (nada i ponovno rođenje).
Februar: ljubičica, perunika i peršuna Ljubičice (verna ljubav, istina, odanost, poniznost), perunika (nada, vera, strast, čistota i nevinost), peršuna (naklonost, mlada ljubav, besmrtna naklonost)
Mart: Narcisi Narcisi (novi počeci, vernost, sreća, prosperitet i nada)
April: Daisi & Sveet Pea Daisi (čistoća, ljubav, novi počeci, plodnost i majčinstvo). Slatki grašak (blaženo zadovoljstvo, zahvalnost).
Maj: Đurđevak i glog Đurđevak (romantika, sreća, sreća, čistota, poniznost). Glog (nada, ljubav, lepota, plodnost i vrhunska sreća).
Jun: Roses & Honeisuckle Roses (ljubav, strast, romansa, čistoća, zahvalnost). Orlovi nokti (sreća i večna ljubav).
Jul: Larkspur & Vater Lili Larkspur (sreća, ljubav); Lokvan (prosvetljenje, vaskrsenje, čistota, lepota, stvaranje).
Avgust: Gladiolus & Poppi Gladiolus (integritet, čast, poštovanje); Mak (sećanje, prosperitet, očaranost, simpatija).
Septembar: Aster & Morning Glori Aster (vera, ljubav, dostignuće i mudrost); Morning Glori (naklonost, intimna ljubav, strpljenje).
Oktobar: Marigolds & Cosmos Marigolds (posvećenost, posvećenost); Kosmos (harmonija, ljubav, nevinost, lepota, skromnost, radost i ravnoteža).
Novembar: Chrisanthemum & Peonies Chrisanthemum (prijateljstvo, ljubav); Božuri (romantika, prosperitet, sreća, čast i saosećanje)
Decembar: Narcis, Poinsettia i Holli Narcissus (nevinost i čistota); Poinsettia (uspeh, proslava); Holi (sreća i optimizam).
Rođeni cvet za jul: Larkspur

Zvanično rođeno cveće za jul je larkspur. Ove popularne ukrasne biljke lepe visoke cvetne šiljke obično u nijansama ružičaste, bele i lavande. Često se mešaju sa delfinijumima zbog njihovog sličnog izgleda, larkspur (Consolida spp.) su jednogodišnje biljke, dok su delfinijumi (Delphiniums spp.) višegodišnje. Međutim, larkspur ili višegodišnji larkspur je još jedno uobičajeno ime za delfinijume.

Kratka istorija i ime Poreklo Larkspura
Julski rođendanski cvet poznat je i kao larkina peta, šejkini prsti, larkina kandža i vitezova mamza. Naziv larkspur odnosi se na oblik cvetnih latica nalik ostrugama jer podsećaju na kandže ptice ševe. Prema grčkoj mitologiji, prva biljka čičionica je nikla na zemlji gde je Ajaks Veliki poginuo tokom čuvene bitke kod Troje.

Godinama su larkspuri bili deo roda Delphinium dok nisu ponovo klasifikovani kao Consolida u istoj botaničkoj porodici Ranunculus.

Nema konkretnih informacija o tome kako je larkspur postao zvanični cvet rođenja u julu. Možda je najverovatniji razlog njihova sezonalnost i dostupnost jer su cvetovi larkspura lako dostupni tokom ovog meseca.

Značenja i simbolika cveta Larkspur
Generalno, cveće larkspur simbolizuje ljubav, radost, romantizam i pozitivnost. Ipak, julski cvet ima brojna značenja u zavisnosti od njihove boje.

Ružičasti cvetovi larkspur poznati su simbol hirovitosti i neslaganja. S druge strane, bele larkspure su na suprotnoj strani spektra jer predstavljaju sreću, radost i opuštenu prirodu. Ljubičasta i plava larkspura su najčešća dostupna boja. Ljubičasti cvetovi su simbol prve ljubavi i naklonosti, dok plavi označavaju milost, čast i poštovanje.

Saveti za kupovinu cveća za julski rođendan: Larkspurs
Zbog mnogih nijansi cveća, larkspuri su odličan i neobičan cvetni poklon za svaku proslavu ili priliku. Možete dobiti buket belog cveća larkspur za Dan majki ili godišnjice, ili nijansu ljubičaste ili plave za rođendane, unapređenje posla ili bilo koje posebne proslave. Kombinacija nekoliko boja u jednom buketu je takođe dobra ideja.

Bez obzira na to, ključno je odabrati najsvežije dostupno cveće kada kupujete larkspure. Izbegavajte kupovinu larkspura koji su predugo izloženi, ili onih koji pokazuju uvenuće, sušenje, žutilo lišća ili oštećenja od štetočina i bolesti. Ove biljke su osetljive na etilen, stoga nanesite anti-etilenski proizvod ako nisu prethodno tretirane.

Za razliku od većine rezanog cveća, briga o cveću larkspura ne zahteva mnogo vremena i truda. Međutim, njihov životni vek u vazi je kraći od drugih popularnih cvetova, traje samo četiri dana do manje-više nedelju dana. Da bi maksimizirali svoje lepote, pobrinite se da date dovoljno vode i stavite ih dalje od prevelike toplote.

Štaviše, larkspur može biti otrovan kada se proguta, pa ih držite dalje od male dece i kućnih ljubimaca.

Vodeni ljiljan: Drugi julski cvet
Vodeni ljiljan Zvanični julski cvet rođenja 2
Vodeni ljiljan je još jedan priznati rođendanski cvet za jul. Poreklom iz tropskih i umerenih regiona u svetu, biljka ima različite oblike i veličine koje se kreću od minijaturnih vrsta do džinovskih lokvanja.

Poput larkspura, cvetovi lokvanja su značajni u mnogim kulturama. U hinduizmu i budizmu, ovi dugotrajni cvetovi se smatraju svetim i važnim verskim simbolom. Cveće označava ponovno rođenje i vaskrsenje jer se zatvara noću i ponovo otvara u cik zore. Pošto cvetovi izranjaju iz blata, oni su i simbol prosvetljenja.

Druga značenja lokvanja uključuju čistoću, lepotu, stvaranje i božansko rođenje.

Vodeni ljiljan Zvanični julski cvet
Drugo popularno julsko cveće u sezoni
Dok su i larkspur i vodeni ljiljani lako dostupni u julu za slavlje rođendana ovog meseca, drugo cveće u sezoni može se kvalifikovati kao savršeno cveće za poklon. Evo nekoliko primera.

Orhideje
Orhideje za julske rođendane
Orhideje su neosporno lepe, delikatne i jedinstvene ukrasne biljke. Oni se razmeću jedinstvenom formom u različitim bojama i šarama boja u zavisnosti od vrste i tipa, što ih čini još poželjnijim. Ovi egzotični cvetovi simbolizuju luksuz, ljubav, snagu, lepotu i muževnost.

Hortenzije
Hortenzije za julske rođendane
Hortenzije su popularne ukrasne biljke i u baštama i u cvećarama zbog svojih velikih cvetnih glava. Često ih vidite u luksuznim cvetnim aranžmanima za venčanja, rođendane i druge posebne proslave. Dostupne su mnoge boje cvetova hortenzije, uključujući plavu, ljubičastu, roze, belu, zelenu i crvenu. Oni predstavljaju milost, lepotu i zahvalnost.

Suncokreti
Suncokreti za julske rođendane
Još jedna ukrasna biljka koja cveta u julu zajedno sa julskim rođendanskim cvećem je suncokret. Gomilom omiljeni cvet predstavlja mnogo vrsta i različitih veličina, od minijaturnih vrsta do džinovskih suncokreta. Bez obzira na to, svi se razmeću istom blistavom i veselom privlačnošću koja je suncokrete učinila poznatim širom sveta. Ovo cveće često predstavlja dugovečnost, divljenje i odanost.