Ultimativni vodic za znacenje cveta Laburnum

Sve što treba da znate o značenju i simbolici cveća Laburnum (drvo zlatnog lanca)

Jedan pogled na zlatno lančano drvo u cvetu i lako je videti kako je Laburnum anagiroides dobio svoje uobičajeno ime. U kasno proleće, ovo malo, listopadno drvo eksplodira dugim lancima svetlih, zlatno žutih cvetova. Držene na visećim grozdovima dužine do 10 inča, cvetovi ispunjavaju vazduh svojim slatkim mirisom. Drvo se takođe pojavljuje u umetnosti i književnosti, od pesama Teda Hjuza do Tolkinovog Silmariliona i Vajldovog Portreta Dorijana Greja. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta Laburnum, njihovoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima i kulturnom značaju širom sveta danas.


Laburnum (Drvo zlatnog lanca) Značenje
Za Viktorijance, mirisni, žuti cvetovi zlatnog lančanog drveta simbolizovali su zamišljenu lepotu. Poklon cveće Laburnum može poslati poruku promišljene lepote. Međutim, toksična priroda drveta takođe naglašava drugo značenje: Napušteni. U ovom slučaju, poklon cveća Laburnuma može značiti upozorenje da bi primalac uskoro mogao biti napušten.

O Laburnumu (drvo zlatnog lanca)

Porodica, rod i taksonomija
Rod Laburnum sadrži samo dve vrste: L. anagiroides, ili zlatno lančano drvo, i L. alpinium, ili alpski laburnum. Rod pripada porodici Fabaceae ili familiji mahunarki. Treća po veličini porodica biljaka, Fabaceae, sadrži oko 20.000 vrsta.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Zlatno lančano drveće je listopadno drveće ili grmlje koje može narasti do oko 30 stopa. Kora drveta je glatka i smeđa, sa zelenim, složenim listovima.

U proleće drveće cveta visećim grozdovima žutih cvetova nalik grašku. Rase su dugačke do 10 inča i prekrivene slatko mirisnim zlatnim cvetovima. Nakon cvetanja slede dugačke, ravne mahune ispunjene crnim semenom.

Istorija i poreklo cveća Laburnum

Drveće sa zlatnim lančićima se dugo uzgajalo u njihovoj rodnoj Evropi i cenjeno zbog zadivljujućeg prolećnog prikaza cveća. U Velikoj Britaniji, drveće je vekovima zasađeno u parkovima, živim ogradama i baštama širom Velsa, Engleske i Škotske.

Smatra se da su u Engleskoj uvedeni 1500-ih. Srednjovekovni travar Džerard je uzgajao Laburnum u svojoj bašti i pisao o drvetu, nazivajući ga „trolist pasulja“ ili „anagiris“. Drvo se lako samorazmnožava i ubrzo se proširilo po Britanskim ostrvima.

Popularne vrste, vrste i sorte Laburnuma
Postoje dve vrste drveta zlatnog lanca. L. anagiroides ili obični labrum raste širom južne Evrope na vlažnim, umerenim staništima. L. albinus, ili alpski laburnum, raste brže i dostiže visinu od oko 15 stopa.

Često su zlatna lančana stabla koja se uzgajaju kao ukrasi u pejzažu zapravo Laburnum k. vatereri, koji su hibridi L. anagiroides i L. alpinium. Uobičajeno poznato kao Vosovo zlatno lančano drvo, L. k. vatereri ‘Vossii’ je dobitnik nagrade za zasluge Kraljevskog hortikulturnog društva. Ovaj hibrid kombinuje duže grozdove alpskog laburnuma i obilne cvetove običnog laburnuma da bi se proizvele viseće grozdovi do 20 inča duge.

Ostale sorte uključuju L. anagiroides „Sunspire“, spororastućeg patuljka koji ostaje ispod 6 stopa. „Žuta raketa“ dostiže visinu od 20 stopa i ima stubast, uspravan, uski rast. L. alpinium ‘Pendulum’ je vrsta koja plače koja je visoka ispod 10 stopa.

Etimološko značenje

Laburnum potiče od starog latinskog; neki misle da potiče od „usne“. Anagiroides se odnosi na sličan rodu Anagriis.

Iz kojih regiona potiču drveće Laburnum?
Drveće Laburnuma je poreklom iz centralne i jugoistočne Evrope.

Kada su Laburnum stabla u sezoni?
Drveće Laburnuma cvetaju u kasno proleće svake godine.

Upotreba i prednosti Laburnuma (zlatno drvo lanca)

Drveće ima dugu istoriju upotrebe za obradu drveta na Britanskim ostrvima. Istorijski gledano, drvo Laburnum se koristilo za izradu ormara i muzičkih instrumenata, uključujući gramofone, flaute i gajde.

Svi delovi stabla zlatnog lanca su toksični za ljude, pse, mačke i neku stoku, tako da nije imao mnogo jestivih ili medicinskih upotreba. Štaviše, koren, kora, listovi, cvet, a posebno seme drveta sadrže alkaloidni toksin poznat kao citizin. Gutanje bilo kog dela Laburnuma može izazvati komu, povraćanje, konvulzije, proširene zenice i druge zdravstvene probleme.

Međutim, u Centralnoj i Istočnoj Evropi, citizin se koristio kao pomoć pri prestanku pušenja. Ovo jedinjenje se često izoluje iz semena Laburnuma.

Drveće privlače oprašivače, kao što su pčele i leptiri, svojim upadljivim grozdovima svetlih cvetova.

Turski značaj Laburnuma (drvo zlatnog lanca)
Značenje, simbolika i kulturni značaj Laburnuma (drvo zlatnog lanca)
Drveće Laburnuma je dugo cenjeno i kultivisano zbog svojih dugih lanaca zlatnih cvetova. Za Viktorijance, drveće je simboliziralo zamišljenu misao.

Možda je, međutim, toksičnost drveta dovela do njegove povezanosti sa drugim, manje pozitivnim značenjem: Napuštena, zamišljena lepota. Na jeziku cveća, poklon cvetova Laburnuma je možda značio da se davalac osećao napuštenim. Drugo moguće značenje? Da će primalac poklona biti napušten, od nekog drugog ili od društva.

Laburnum u umetnosti i književnosti
Veza između napuštenosti i toksičnosti preneta je u literaturu. U Portretu Dorana Greja Oskara Vajlda, cveće Laburnuma povezuje se sa likom lorda Henrija, koji podstiče opsesiju Dorijana Greja mladošću i lepotom i gura Greja da napusti moralni put. Poput lorda Henrija, cveće Laburnuma je privlačno, ali otrovno. Na kraju, toksičan uticaj lorda Henrija na Greja doveo je do toga da je Grej napušten iz društva.

Međutim, nisu svi spomeni literature o cveću drveća zlatnog lanca negativni. U kasnom 19. veku, pesnik Frensis Tompson opisao je cvetove kao „med divljeg plamena“. J.R.R. Verovalo se da je Tolkin bio inspirisan pesmom i da je koristio zlatno drvo lanca kao inspiraciju za magičnu Laurelin u Simarilionu,

Pesnik laureat Ted Hjuz je takođe pisao o cveću drveća sa zlatnim lančićima. Njegova pesma Vrh Laburnuma govori o drvetu koje pada, lišću opalom i praznom. Drvo na trenutak vraća u život žuti češljugar, koji krošnju čini svojim domom za lep, prolazan trenutak.

Upakovati
Zlatna lančana stabla dodaju dramatičnu eksploziju jarkih boja prolećnom pejzažu. Sa njihovim dugim, visećim grozdovima prepunim zlatnih cvetova, lako je shvatiti zašto su ova listopadna drveća dugo bila popularna u baštama, parkovima i poljima UK. Ali toksična priroda drveća dovodi do složenije simbolike. Na jeziku cveća, Laburnum označava zamišljenu lepotu, ali može da znači i „napušteni“. Poklon ovog lepog i mirisnog cveća može poslati komplikovanu poruku.

Laburnum (Zlatno drvo lanca) Najčešća pitanja

Da li je drvo zlatnog lanca otrovno?
Svaki deo stabla zlatnog lanca otrovan je za ljude, pse, mačke, pa čak i za stoku. Koreni, stabljika, kora, listovi, cvetovi i seme drveta sadrže alkaloid citozin, koji kada se proguta može dovesti do proširenih zenica, nesanice, povraćanja, konvulzija i kome.

Gde raste drveće Laburnum?
Drveće zlatnih lanaca je poreklom iz Centralne i Jugoistočne Evrope, gde raste u hladnim (ali ne previše hladnim) područjima. Poznato je da su drveća izbirljiva, ali brza, uzgajivači i izdržljiva u USDA zonama otpornosti od 5b do 7a.

Da li je Laburnum zimzelen?
Drveće zlatnih lanaca nije zimzeleno. Oni su listopadni, što znači da gube lišće u jesen, miruju tokom zime, a u proleće ponovo rastu lišće i cveće.

Šta simbolizuje Laburnum?
Na jeziku cveća, zlatno lančano cveće predstavlja zamišljenu lepotu. Oni takođe mogu značiti „napušteni“, tako da poklon ovog cveća može nekome dati do znanja da se osećate napuštenim ili da se on oseća napuštenim.