Lunarija Istorija i simbolika cveta postenja

Iako je većina cvetnih biljaka veoma cenjena zbog svog atraktivnog svežeg cvetanja, nekoliko je steklo popularnost u druge svrhe. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju cveta poštenja ( Lunaria annua ) na jeziku cveća.


Vaš vrhunski vodič za cveće poštenja (Lunaria annua)
Pregled sadržaja:

Istorija i poreklo cveća poštenja
Značenje i simbolika cveća poštenja
Cveće poštenja u floriografiji

Istorija i poreklo cveća poštenja
Ljubičasto cveće Honesti Flovers

Cvet poštenja ( Lunaria annua) je brzorastuća zeljasta dvogodišnja biljka poznata po mnogim drugim imenima kao što su Mesečina, Dolarska biljka, Srebrni dolar, Honesti, Monei Plant i Lunaria .

Iako su popularno poznati po svojim plodovima i mahunama, cvetovi ovih biljaka su cenjeni zbog svog atraktivnog cvetanja. Svaki cvetni cvet cveta sredinom kasnog proleća do početka leta, pokazujući četiri latice u ružičastim ili tamno ljubičastim do belim nijansama .
Značenje i simbolika cveća poštenja
Jedan ljubičasti cvet cveta na vrhu grane poštene biljke

Ime roda Lunaria potiče od latinske reči luna, što se prevodi kao „mesec“ ili „u obliku meseca“. Odnosi se na oblik semenskih mahuna.

Verovalo se da je skovan „poštenje“ tokom 16. veka. Dok je cveće poštenja poznato kao srebrni dolari ili kineski novčići, posebno u Sjedinjenim Državama, u jugoistočnoj Aziji se takođe naziva i biljka novca.

Zbog srebrnog izgleda nalik na novčić, ove biljke se u Francuskoj nazivaju „papinim novcem“ ili „papskim novčićima“ uopšteno u Evropi. U Danskoj je cveće poštenja poznato kao „Judin novčić“ ili judaspenge , što se odnosi na popularnu priču o Judi Iskariotskom i ceni koju je platio za izdaju Isusa.
Cveće poštenja u floriografiji

Sam naziv „cveće poštenja“ predstavlja poklon u vezi sa značenjem ove biljke na jeziku cveća , jer predstavlja poštenje. Druga značenja biljke uključuju iskrenost i bogatstvo ili novac.

U folkloru, cveće poštenja se koristi u čarolijama za zaštitu od čudovišta i za privlačenje prosperiteta.
Vodič za poštenje cveća: Završavanje

S obzirom da su atraktivne, jedinstvene mahune sa semenom ključna karakteristika poštenog cveća, nema sumnje da je ova biljka kao nijedna druga ukrasna biljka. Prelepo i mirisno cveće, bogato simboličkim značenjem, sigurno dodaje vrednost baštama ili cvetnim aranžmanima, bilo sveže ili osušeno, ali srebrnaste mahune semena nalik na novčić su još jedna pobednička karakteristika.