Najbolja mešavina zemljišta za biljke schefflera osnovni saveti

Sve što treba da znate o biljkama i zemljištu schefflere!

U ovom vodiču ćemo pokriti neke osnove tla i informacije koje će vam pomoći da odaberete najbolju mešavinu zemljišta za biljke Schefflera. Poznate i kao biljke kišobrane, ove lepotice osvetljavaju domove svojim dugim stabljikama i opuštenim listovima. Iako su ove biljke generalno lake za negu, one će se boriti ako koristite pogrešnu vrstu mešavine za saksije. Čitajte dalje da biste saznali sve što treba da znate o najboljem tlu za biljke Schefflera.


Najbolja mešavina zemljišta za biljke Schefflera
Biljke schefflere preferiraju bogatu mešavinu saksije sa odličnom aeracijom i drenažom. pH zemljišta treba da bude blago kiselo, između 5,5 i 6,5. Da biste stvorili odgovarajuću mešavinu zemljišta za biljke kišobrane, kombinujte dva dela tresetne mahovine, jedan deo komposta i jedan deo perlita.

Zašto je izbor zemljišta bitan

Zemljište je neophodno za većinu biljaka iz različitih razloga. Međutim, nije sva zemlja ista. Odabir odgovarajućeg tla je od vitalnog značaja ako želite zdravu biljku.

Iako će bilo koja vrsta zemlje obezbediti vašoj kišobranskoj biljci mesto za sidrenje, dobro zemljište će vam pomoći da posadite na druge načine.

Zadržava vodu: Prava mešavina zemljišta će zadržati vodu tako da biljka može da apsorbuje ono što joj je potrebno. Međutim, takođe će obezbediti drenažu, tako da biljka ne sedi u vodi.
Omogućava razmenu gasa: Zemljište treba da sadrži pore koje omogućavaju razmenu gasa.
Zadržava hranljive materije: Struktura tla je ključna za držanje hranljivih materija na mestu. Pravilno zemljište će zadržati hranljive materije sve dok ih biljka ne zatreba.
Pruža dom za korisne mikrobe: Mikrobi pomažu da se hranljive materije transformišu u oblike dostupne biljkama. Međutim, ovi mikrobi će napredovati na nekim zemljištima više od drugih.

Vrste zemljišta
Naučnici klasifikuju prirodna tla na osnovu njihovog fizičkog sastava i istorijskog formiranja i mineralnih svojstava.

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država klasifikuje zemljište u dvanaest različitih redova. Pored toga, oni klasifikuju zemljište prema teksturi tla.

Tekstura tla se odnosi na to koliko je svako tlo napravljeno od peska, mulja i gline. Tekstura utiče na kapacitet zadržavanja vode, aeraciju i ukupnu strukturu tla.

Pesak je najveća čestica zemljišta, tako da peskovita zemljišta imaju odličnu drenažu i aeraciju. Međutim, može im biti teško da zadrže hranljive materije i vodu.

Čestice mulja su srednje veličine. Muljna tla obično imaju dobru kombinaciju kapaciteta zadržavanja vode i drenaže.

Čestice gline su male, pa glinena tla često imaju manje vazdušne džepove. Dok su glinena tla odlična u zadržavanju hranljivih materija i vode, mogu pokazati lošu aeraciju i drenažu.

Ilovasta tla sadrže relativno jednake količine peska, mulja i gline. Zbog toga imaju dobro izbalansiranu mešavinu zadržavanja vode i drenaže, kao i strukture i aeracije.

Koje se primarne komponente koriste u mešavini zemljišta za saksije?

Dok se autohtona tla često opisuju koristeći gore pomenute reči, mešavine za saksije se često prave od različitih komponenti bez zemlje. Evo nekih od najčešćih sastojaka tla za saksije.

Coco Coir se pravi od iseckane kokosove ljuske. To je vrsta organske materije koja se može koristiti kao alternativa tresetnoj mahovini.
Kompost je vrsta razložene organske materije. Poboljšava kapacitet zadržavanja vode, a istovremeno obezbeđuje hranljive materije i korisne mikrobe.
Pine Bark Fines su mali komadi kore koji se mogu koristiti za povećanje aeracije i drenaže.
Plovac je vrsta vulkanske stene koja sadrži mnogo malih vazdušnih džepova. Može poboljšati aeraciju i drenažu.
Perlit je vrsta ekspandirane stene. Dodajte ga u svoje tlo da poboljšate zadržavanje vode, aeraciju i drenažu.
Stene mogu pomoći u povećanju aeracije i drenaže. Najbolje je da ih stavite na dno sadilice.
Pesak se može koristiti za poboljšanje aeracije i drenaže.
Aktivatori zemljišta se koriste za povećanje broja i raznolikosti korisnih mikroba u zemljištu. Ovo može poboljšati dostupnost hranljivih materija.
Sphagnum tresetna mahovina je vrsta organske materije koja pomaže u zadržavanju vode i hranljivih materija. Kiseo je, tako da može pomoći u smanjenju pH zemljišta.
Vermikulit se pravi od ekspandiranih minerala. Zadržava vlagu, a istovremeno povećava aeraciju i drenažu.

Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za Scheffleru

Ako primetite da listovi vaše biljke kišobrana požute, niste sami. Ovo je jedan od najčešćih problema sa kojima se roditelji biljke Schefflera suočavaju.

Dok žuto lišće može biti simptom brojnih problema, loše drenirana tla su čest uzrok. Ako koristite zemljište sa visokim sadržajem gline ili organske materije, višak vode može imati problema sa odvodnjavanjem. Zbog toga će koreni vaše biljke sedeti u vlažnom tlu.

Ovo može dovesti do problema sa razmenom gasova i hranljivim materijama, što može dovesti do žutog lišća.

Iako možda mislite da je uvenuće lišće znak suvog tla, oni mogu ukazivati na to da je tlo ili previše suvo ili previše vlažno.

Kada birate mešavinu za saksiju za svoju kišobran biljku, želite da uravnotežite zadržavanje vode i drenažu.

Važnost dobro drenirajućeg zemljišta za saksije za biljke Schefflera
Ako biljke Schefflera sede u stalno vlažnom tlu, mogu razviti trulež korena. Kako se koreni biljaka raspadaju, ne mogu pravilno da uzimaju vodu i hranljive materije.

Dobro drenirajuće zemljište omogućava biljkama da upijaju vodu, a istovremeno omogućavaju odvod viška vode.

Perlit, pesak i plavac mogu povećati drenažu.

Koji nivoi pH zemljišta su najprikladniji za biljke Schefflera?
Biljke schefflere preferiraju zemljište sa blago kiselim pH. Ciljajte na pH između 5,5 i 6,5.

Kućni recept za vrhunsku mešavinu schefflere (kišobran).

Najbolja mešavina za saksije za kišobranske biljke pruža odličnu aeraciju i drenažu, a istovremeno zadržava vodu i hranljive materije. Srećom, lako možete napraviti odličnu mešavinu za saksije kod kuće.

Da biste napravili sopstvenu mešavinu za saksije Schefflera, kombinujte sledeće:

2 dela tresetne mahovine
1 deo dobro odležanog komposta
1 deo perlita
Dodajte malo vode i dobro promešajte komponente. Konačna mešavina bi trebalo da bude malo vlažna, ali ne i zasićena.

Kada dodate mešavinu za zalivanje u posudu, izbegavajte da je sabijate. Zbijeno tlo može imati problema sa drenažom i aeracijom.

Najbolja prethodno mešana zemljišta za scheffleru (kišobrana)
Ako ne želite da pravite sopstveno zemljište za saksije, imate sreće. Sledeća prethodno mešana tla odlično deluju za biljke Schefflera.

Česta pitanja o mešavini zemljišta za scheffleru (biljku kišobrana).
Koliko često treba da menjam tlo za svoju scheffleru?
Srećom, nećete morati često da menjate tlo svoje Schefflera. Zamenite staro zemljište novim svaki put kada presadite biljku, otprilike jednom u tri do pet godina.

Takođe bi trebalo da promenite zemljište ako primetite znake truleži korena ili druge bolesti koje se prenose iz zemlje.

Mogu li koristiti zemlju kaktusa za scheffleru?
Iako će tlo za kaktuse raditi u maloj meri, nije idealno za biljke Schefflera. Ako imate pri ruci zemlju za kaktuse, najbolje je da pomešate jedan deo zemlje za kaktuse sa tresetnom mahovinom.

Da li schefflera voli mokro ili suvo tlo?
Ove biljke ne propuštaju vlažno ili suvo tlo. Umesto toga, više vole umereno vlažno tlo.

Koja su primarna razmatranja za tlo pri presađivanju schefflere?
Prilikom presađivanja koristite mešavinu za saksije koja dobro drenira. Uklonite staru zemlju i zamenite je svežom zemljom za saksije.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu zemljišta za scheffleru?
Ne, trebalo bi da koristite istu vrstu mešavine za saksije bez obzira na veličinu biljke.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemljišta za scheffleru?
Ne, vrsta posude za saksije ne utiče na vrstu tla koju treba da koristite. Kada birate kontejner, uverite se da ima rupe za drenažu.

Da li su Scheffleri potrebni kontejneri za duboko zalivanje?
Ne, biljkama Schefflera nisu potrebni duboki kontejneri. Oni više vole kontejnere koji su dovoljno veliki da drže svoje korenje.

Okončanje

Da bismo pregledali, biljke Schefflera zahtevaju mešavinu zemljišta sa dobrom dreniranjem koja može da zadrži hranljive materije i vodu. Korišćenjem mešavine sa ovim svojstvima, na putu ste da uzgajate zdravu biljku kišobrana.