Moze li hibiskus rasti u zatvorenom prostoru

Cveće hibiskusa čini odlične ukrasne biljke zahvaljujući svom dramatičnom, kratkotrajnom cvetanju. Međutim, u nekim situacijama možete uživati i u njihovom predivnom prikazu u zatvorenom prostoru. Ovaj članak će ispitati da li hibiskus može da raste u zatvorenom prostoru i kako to učiniti.


Kako uzgajati tropski hibiskus u zatvorenom prostoru

Može li hibiskus rasti u zatvorenom prostoru?
Biljke hibiskusa su podeljene u dve glavne grupe u zavisnosti od željene klime. Otporne biljke hibiskusa dobro rastu u hladnijim klimama u zonama USDA 4 do 9. Biljke tropskog hibiskusa uspevaju u toplim, vlažnim klimama u zonama od 9 do 12.

Otporni hibiskus nije baš pogodan za uzgoj u zatvorenom prostoru jer bolje raste napolju. Potrebne su im hladnije temperature, tako da ih uzgajanje u zatvorenom prostoru stavlja u toplo i suvo okruženje koje im se ne sviđa.

Otporne biljke hibiskusa mogu da rastu tokom cele godine na otvorenom, čak iu hladnijim klimatskim uslovima. Ove listopadne višegodišnje biljke mogu tolerisati zimske temperature i do -30ºF. U nekim oblastima, izdržljiv hibiskus će potpuno odumreti pre nego što ponovo iznikne u proleće.

Tropski hibiskus su zimzelene biljke koje uspevaju u tropskim i suptropskim klimama u zonama 9 do 12. Međutim, tropski hibiskus ne može tolerisati niske temperature ispod 40ºF. Ako su biljke tropskog hibiskusa izložene niskim temperaturama, one će izgubiti listove i umrijeti.

U hladnim klimatskim zonama uzgajajte tropski hibiskus u saksijama i zimi ih unosite u zatvorene prostore. Alternativno, možete ih uzgajati kao kućne biljke tokom cele godine.

Prezimljajući tropski hibiskus u zatvorenom prostoru
Ako živite u hladnoj klimi, i dalje možete uživati u biljkama tropskog hibiskusa. Međutim, najbolje je da ih uzgajate u kontejnerima kako biste ih zaštitili od zimskih temperatura. Umotavanje lonca u runo dobro funkcioniše, ali je obično lakše uneti biljku u zatvorenom prostoru.

Kada noćne temperature padnu ispod 40ºF, unesite biljke tropskog hibiskusa u saksiji u zatvorenom prostoru. Staklenik je idealan, ali i zimski vrt takođe dobro funkcioniše. Garaže ne funkcionišu dobro jer vašem hibiskusu i dalje treba puno indirektne sunčeve svetlosti.

Zapamtite da su uslovi u zatvorenom prostoru topli i suvi, dok biljke tropskog hibiskusa preferiraju vlažne uslove. Kao takav, moraćete redovno da zamagljujete svoj tropski hibiskus dok ga držite u zatvorenom tokom zime. Alternativno, stavite svoj hibiskus pored ovlaživača.

Kako uzgajati tropski hibiskus u zatvorenom prostoru

Kada uzgajate tropski hibiskus u zatvorenom prostoru, obezbedite uslove slične onima koji bi ih uzgajali napolju. To znači puno sunčeve svetlosti, vode i hranljivih materija. Uverite se da temperatura okoline vašeg tropskog hibiskusa ne padne ispod 40ºF.

Biljkama tropskog hibiskusa u zatvorenom prostoru je potrebno nekoliko sati direktne jutarnje sunčeve svetlosti svakog dana. Ako ne dobiju dovoljno svetlosti, neće proizvesti cveće. Izbegavajte izlaganje svog tropskog hibiskusa direktnoj popodnevnoj sunčevoj svetlosti, koja može da sprži lišće i cveće. Postavite svoj tropski hibiskus na otprilike 3 stope od prozora koji gleda na istok ili jugoistok.

Biljkama tropskog hibiskusa potrebna su tla bogata hranljivim materijama, dobro drenirajuća koja još uvek zadržavaju malo vlage. Standardne mešavine za saksije za kućne biljke dobro rade. Ako želite da obezbedite dodatnu drenažu, umešajte malo perlita.

Tropskim biljkama hibiskusa treba puno vode jer uvek preferiraju vlažno tlo. Dajte svom tropskom hibiskusu 1 ili 2 inča vode nedeljno od proleća do jeseni. Zalivajte ređe tokom zime i češće tokom toplih leta.

Biljke tropskog hibiskusa u zatvorenom prostoru trebaju mnogo hranljivih materija da bi proizvele svoje najbolje cveće. Oplodite svoj tropski hibiskus jednom nedeljno razblaženom dozom tečnog đubriva. Alternativno, koristite đubriva sa sporim oslobađanjem svakih nekoliko meseci.

Cvetovi tropskog hibiskusa traju samo jedan ili dva dana. Međutim, ove biljke cvetaju obilno tokom cele godine, proizvodeći još jedan cvet kada poslednji izblede. Deadhead je potrošio cveće čim ga uočiš.

Najčešća pitanja o uzgoju hibiskusa u zatvorenom prostoru:

Koliko dugo hibiskus može da živi u zatvorenom prostoru?
Biljke tropskog hibiskusa mogu da žive nekoliko decenija kao sobne biljke. Mnogi primerci žive oko 40 godina kada se pravilno neguju.

Kako se brinete o biljci hibiskusa u zatvorenom?
Dajte zatvorenim biljkama tropskog hibiskusa mnogo direktne sunčeve svetlosti tokom jutra. Koristite dobro drenirajuću mešavinu zemljišta koja ostaje blago vlažna. Zalivajte najmanje jednom nedeljno i đubrite jednom mesečno.

Mogu li da unesem svoj hibiskus unutra za zimu?
Tropski hibiskus ne može da preživi na niskim temperaturama, pa ga uzgajajte u saksijama ako živite van zona 9 do 12. Ponesite svoj hibiskus u saksiji u zatvorenom prostoru da biste ga zaštitili tokom zime.

Okončanje
Otporne biljke hibiskusa treba gajiti napolju kad god je to moguće. U hladnim klimama izvan zona 9 do 12, tropski hibiskus se može uneti u zatvorenom prostoru tokom zime. Takođe ih možete trajno uzgajati u zatvorenom prostoru kao sobne biljke.