neverovatnih prednosti biljaka bromelija

Upotreba i prednosti biljaka bromelija podržane vodećim istraživačkim studijama

Bromelije su privlačna i egzotična gomila tropskih biljaka. Roditelji biljaka širom sveta ih cene zbog njihovog upečatljivog cvetanja i listova nalik oštrici. Uprkos tome što imaju reputaciju izbirljivih biljaka, bromelije se takođe iznenađujuće lako uzgajaju.

Biljke bromelije takođe mogu doneti neke izvanredne prednosti, kao što su prečišćavanje vazduha i suzbijanje alergija. Neka istraživanja su pokazala da biljke poput bromelija mogu čak pomoći u smanjenju nivoa stresa.

U ovom članku ćemo opisati i istražiti neke od najboljih fizičkih, mentalnih i estetskih prednosti uzgoja bromelije od strane vodećih istraživačkih studija iz celog sveta.


O biljkama bromelija
Porodica Bromeliad, naučno poznata kao Bromeliaceae, sadrži više od 3500 vrsta biljaka. Većina bromelija potiče iz tropskih krajeva, uspevajući na vlažnom, senovitom podu prašume. Porodicu čine i epifiti i vrste koje žive u zemlji.

Većina bromelija ima strukturu rozete od preklapajućih listova. Središte rozete deluje kao rezervoar za vodu, čuvajući kišnicu koja se postepeno distribuira po biljci. Neke bromelije daju živopisno, dugotrajno cvetanje kao sobne biljke kada im se daju idealni uslovi.

Neki članovi porodice bromelija su dobro poznati, poput stabla ananasa. Drugi bi vas mogli iznenaditi, kao što je španska mahovina. Najčešće čuvane bromelije uključuju Zemaljska zvezda (Criptanthus spp.) i Scarlet Star (Guzmania lingulata).

Bromelije se takođe relativno lako uzgajaju kod kuće. Uverite se da koristite odgovarajuću osnovu za tlo, obezbedite dovoljno osvetljenja, orezujte i malo đubrite tokom proleća i leta i zalivajte svakih 7 do 10 dana ili tako.

Prednosti biljaka bromelije

1. Bromelije mogu da prečiste vazduh
Jedna od poznatijih prednosti uzgoja sobnih biljaka je njihova sposobnost prečišćavanja vazduha. NASA je prvo istražila svojstva prečišćavanja biljaka u značajnoj studiji iz 1989. godine. Nedavne naučne studije pokazuju da bromelije takođe mogu da izvrše ovaj fantastičan podvig.

VOC (isparljiva organska jedinjenja) vrebaju u vazduhu svuda oko nas, posebno u zatvorenom prostoru. Ove štetne hemikalije i zagađivači se često nalaze u tepisima, proizvodima za čišćenje i kozmetiku i bojama. VOC su povezani sa povećanim rizikom od bolesti poput raka.

Nedavni eksperiment Univerziteta u Njujorku otkrio je da su bromelije izuzetno efikasne u uklanjanju VOC iz vazduha. Studija pokazuje da bromelije mogu ukloniti do 80% hemikalija kao što su aceton i benzol.

Ali za razliku od mnogih biljaka za prečišćavanje vazduha, bromelije zapravo obavljaju ovaj proces noću, a ne tokom dana. Zato stavite bromeliju na svoj noćni stočić da biste osigurali dobar san.

2. Bromelije mogu biti upečatljive ukrasne izjave

Bromelije dolaze u spektakularnom nizu boja, oblika i veličina. Ova neverovatna raznolikost čini ih idealnim centralnim delovima za svaku kolekciju kućnih biljaka. Poput grimizne zvezde (Guzmania lingulata), dobro postavljena bromelija može biti ukrasna izjava.

Mnoge bromelije će u pravim uslovima proizvesti „cveće” jarke boje poznate kao brakteje. Ovi listovi su zapravo specijalizovani listovi, a ne pravi cvetovi. Bracts su vitalni deo reproduktivnog sistema bromelije.

Zahvaljujući svojim živim bojama, listovi privlače oprašivače kao što su insekti. Pravi cvet, skriven u listovima, potom oplođuju oprašivači. Ovi listovi mogu trajati nekoliko meseci, donoseći prelepu nalet boje u vaš dom.

3. Biljke bromelije mogu smanjiti nivoe stresa
Naš savremeni svet je stalni napad obaveštenja, Zoom sastanaka i opšte brige. Ali studije su pokazale da je uzgoj sobnih biljaka odličan način da smanjite nivo stresa.

Japanska studija ispitala je kako prisustvo sobnih biljaka utiče na nivo stresa kod 63 kancelarijska radnika. Naučnici su ispitivali nivoe psihološkog stresa učesnika tokom dva perioda. U jednom periodu učesnici su radili sa kućnom biljkom na svom stolu, dok je u drugom periodu biljka uklonjena.

Rezultati su pokazali da se nivo anksioznosti značajno smanjio dok su biljke bile prisutne. Dakle, ulepšavanje vašeg kućnog ili kancelarijskog stola sa prijateljem od bromelija može vam pomoći da se osećate manje pod stresom.

4. Bromelije mogu povećati produktivnost

Nema ništa gore od patnje kroz ciklus od 9 do 5 u bezdušnoj, ogoljenoj kancelariji. Izvršni direktori mogu misliti da će spartansko okruženje eliminisati smetnje i povećati produktivnost, ali nauka pokazuje da je to zapravo kontraproduktivno.

Eksperiment iz 2014. sproveden u kancelarijama u Velikoj Britaniji i Holandiji sugeriše u biljkama može povećati produktivnost. Istraživači su ispitivali produktivnost kancelarijskih radnika u okruženju bez biljaka i u okruženju gde su biljke bile prisutne. Podaci su zabeležili povećanje produktivnosti od 15% kada su biljke dodate u kancelariju.

Da li se borite sa monotonijom radne nedelje? Donesite bromelije da povećate svoju produktivnost.

5. Biljke bromelije mogu vam pomoći da zaspite
Da li se bacate i okrećete celu noć a da ne zadremate? Nedovoljno spavanje može značajno uticati na vaš život i zdravlje. Ali biljke poput bromelija mogu vam zapravo pomoći da se udaljite.

Eksperiment koji su kineski naučnici sproveli 2019. posmatrao je uticaj biljaka na obrasce spavanja astronauta. Rezultati su pokazali da mogućnost gledanja ili čak mirisa biljaka pomaže u regulisanju nervnog sistema ispitanika. Takođe su pokazali smanjen nivo stresa.

Bromelije su jedna od najboljih biljaka za vašu spavaću sobu. Ne samo da mogu da smanje stres, već i filtriraju štetne VOC iz vazduha tokom noći.

6. Bromelije se lako održavaju
Suprotno popularnom verovanju, bromelije nisu složene biljke o kojima se treba brinuti. Iako su im potrebni određeni uslovi za proizvodnju listova i cvetova, njihove svakodnevne potrebe su prilično jednostavne. To znači da čak i početnici roditelji biljke mogu uživati u bromelijama.

Kada uzgajate bromelije, glavne stvari koje treba imati na umu su temperatura i uslovi zalivanja. Većina bromelija je odlična u skladištenju vode tokom suše, tako da ne morate da ih zalivate često. Jednom nedeljno je obično dovoljno u toplijim mesecima.

Što se tiče temperature, moraćete da svoje bromelije održavate na oko 70ºF (21ºC), posebno tokom leta ako želite da izniknu listovi. Tačne potrebe za temperaturom za svaku vrstu variraju, pa istražite zahteve vaše određene bromelije. Većini bromelija takođe je potrebno relativno vlažno okruženje.

7. Razmnožavanje bromelija je prilično jednostavno
Pošto ih je tako lako razmnožavati, bromelije se mogu uživati dugi niz godina. Najlakši način razmnožavanja je da se male bebe biljke koje se razvijaju oko glavne rozete bromelija sadi.

Ovi mali pomaci se mogu odvojiti od matičnog i koristiti za proizvodnju više cvetnih listova. Kada matična biljka završi sa cvetanjem, više neće moći da proizvodi listove. Lišće će trajati nekoliko godina pre nego što biljka propadne.

Ali uzgajanje ofseta koje proizvodi glavna biljka omogućava vam da uživate u lepoti cvetova bromelija iznova i iznova.

8. Biljke bromelija mogu da uspevaju u većini svetlosnih situacija
Kao stanovnici dna prašume, većina bromelija može da podnese različite količine svetlosti. To ih čini idealnim kućnim biljkama za većinu domova. Tačni zahtevi za svetlom se razlikuju od vrste do vrste, tako da je uvek najbolje proveriti potrebe vaših biljaka.

Neke vrste epifita mogu dobiti i do osam sati sunčeve svetlosti svakog dana. Vrste bromelija koje žive na tlu preživljavaju sa manje svetlosti. Dobro pravilo koje treba slediti je postavljanje bromelija sa mekšim lišćem na senovitija mesta.

Bromelije sa debljim listovima preferiraju jarko, indirektno svetlo. Prozori okrenuti prema jugu ili zapadu su najbolje lokacije za biljke bromelije.

9. Bromelije mogu poboljšati vaše mentalno zdravlje
Pogled na prelepe zelene biljke poput bromelija može imati dubok uticaj na naše mentalno blagostanje. Unošenje spoljašnjosti možda zvuči kliše, ali studije su pokazale da osećaj povezanosti sa prirodom poboljšava naše raspoloženje.

Drugi eksperimenti pokazuju da se ovaj podsticaj takođe proteže na naše odnose sa drugima i neguje pozitivniji pogled na život. Dve odvojene studije sprovedene na Novom Zelandu i Velikoj Britaniji pokazuju da provođenje vremena u zelenim površinama poboljšava naše mentalno zdravlje.

Donošenjem bromelija u svoj dom, možete stvoriti sopstvenu oazu mentalnog zdravlja u zatvorenom prostoru. Možda ćete čak osetiti pozitivnije vibracije u njihovom prisustvu.

10. Biljke bromelije mogu da se suprotstave alergijama
Kao što je ranije pomenuto, biljke poput bromelija mogu pomoći u prečišćavanju vazduha u vašem domu. Ali za roditelje biljke koji pate od alergija poput astme, bromelije mogu imati još više koristi. Istraživanja pokazuju da VOC koji plutaju oko naših domova zapravo mogu izazvati alergijske reakcije i napade astme.

Bromelije mogu biti veoma efikasne u uklanjanju ovih VOC iz vazduha. U ovoj studiji, bromelija je mogla da filtrira šest od osam testiranih jedinjenja, uključujući benzen i aceton. Benzen, posebno, može imati ulogu u razvoju astme kod dece.

Ako imate astmu ili druga alergijska stanja, bromelije mogu pomoći u smanjenju rizika od reakcija.

11. Bromelije su fantastične za Feng Shui
Kako naši domovi i životi postaju sve zauzetiji i haotičniji, negovanje ravnoteže i smirenosti važnije je nego ikad. Srećom, neke bromelije čine odlične feng šui biljke koje možete dodati svom domu.

Vazdušne biljke (Tillandsia spp.) su kolekcija epifitskih bromelija. Uprkos tome što se pripisuje elementu drveta, vazdušne biljke zapravo simbolizuju suštinu feng šuija. Ova drevna kineska praksa bukvalno se prevodi kao „vetar-voda“, što takođe savršeno opisuje vazdušne biljke.

Ove biljke žive bez korena, preživljavajući jednostavno usisujući vodu ili hranljive materije kroz svoje lišće. Kao feng šui agenti, vazdušne biljke stvaraju ravnotežu, smirenost i donose oživljavanje i osvežavanje u vašu sobu.

12. Biljke bromelije mogu poboljšati miris i zvuk
Kada radite od kuće ili se samo opuštate u svojoj kući, želite da stvari budu što je moguće mirnije. Ali neprijatni mirisi i ometajuća buka mogu poremetiti vaš mir i tišinu. Srećom, biljke poput bromelija mogu pomoći u smanjenju ovih smetnji.

Pošto filtriraju VOC i druge štetne čestice iz vazduha, biljke takođe mogu da prečiste zaostale mirise ili loše mirise. Ovo može pomoći da se smanji potreba za hemijskim osveživačima vazduha i drugim proizvodima za čišćenje, koji mogu biti glavni izvori VOC.

Rasuti po vašem domu kućne biljke poput bromelija takođe mogu ograničiti neželjenu buku. Ovaj eksperiment iz 2005. godine otkrio je da su biljke nadmašile zvučnu izolaciju na papiru na različitim frekvencijama.

Biljke čine iznenađujuće dobar materijal za zvučnu izolaciju jer njihovo lišće i stabljike apsorbuju zvučne talase. Što je lišće deblje i punije, to su efikasnije u poboljšanju akustike.

Okončanje
Kao što smo videli, bromelije mogu biti sjajan dodatak vašem domu. Ova tropska blaga su mnogo više od obične lepe biljke. Biljke bromelije mogu pomoći u prečišćavanju vazduha, uklanjanju neprijatnih mirisa i podsticanju vaše feng šui igre.

Bromelije mogu biti odlične i za vaš mozak, pomažući da se smanji stres i poveća produktivnost. Takođe ih je prilično lako uzgajati i mogu uspevati u različitim svetlosnim i temperaturnim uslovima. Tako da svako može iskusiti nevjerovatne prednosti bromelija.

Ako tražite svoju sledeću biljku bromelije koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju bromelije širom zemlje.