iznenadjujućih činjenica o božurima

Elegantni, romantični i samo pomalo drski, oni su cvetni poklonik. Osim toga, oni su najmodernije cveće – hešteg #peonies ima preko 2,8 miliona postova na Instagramu! Ali šta je izvan svih onih savršenih latica? Malo smo kopali da saznamo, evo nekoliko zabavnih činjenica o ovim (insta) poznatim lepoticama.


1. Oni su pobednici venčanja

Simbolizujući sreću i srećan brak, nije iznenađenje da su božuri popularan izbor za venčanja. Oni su takođe poklon za 12. godišnjicu braka.
2. Božuri su pogodni za vojvotkinju

Izveštava se da su božuri glumac, aktivista i vojvotkinja od Saseksa, omiljeni cvetovi Meghan Markle. Jednom je rekla na Instagramu da je božuri čine „beskrajno srećnom“. I mi, Megan.

3. Oni su stari, stvarno stari

Za cveće božura se kaže da postoji neverovatnih 4.000 godina! Poreklom iz Kine, doneti su u Evropu 1800-ih, gde su od tada bili veliki hit.

4. Božuri se ne motaju

Sezona božura je kratka i slatka, to je deo onoga što ih čini tako posebnim. U Velikoj Britaniji je od aprila do sredine juna, pa ako želite vazu punu lepih pastela, obavezno sačuvajte datum u svom dnevniku!

5. Ne potcenjujte božur

Cvetovi božura počinju kao mali, čvrsti pupoljci – poput prelepih loptica za golf – ali kada se otvore otkrivaju velike puhaste cvetove, obično oko 3 puta veće od prvobitne veličine pupoljaka. Pričajte o transformaciji!

6. Božuri vole masažu (da, zaista!)

Ako želite da se vaši božuri brže otvore, možete ih malo protrljati. Nežno masirajte pupoljke na vratu stabljike, a zatim ih stavite na sunčano mesto.

7. Božuri su ovde dobro, a ne dugo

Božuri imaju kraći vek vaze od većine drugog rezanog cveća (oko 5 dana). Zato naši cvećari šalju naše u pupoljcima kako biste u njima mogli da uživate u njihovom najboljem cvetanju.

8. Postoje stotine vrsta božura

Kad kažete da volite božure – na koje mislite?! Postoje stotine sorti božura i biljke božura mogu da žive stotinama godina!

9. Različite boje = različita značenja

Kao i puno cveća, značenje cvetova božura se menja u zavisnosti od njihove boje. Crveni božuri znače ljubav, ružičasti sreću, a prosperitet i beli označavaju stidljivost.

10. Kina ima grad božura

Luoiang u Kini je poznat kao grad božura. Ima zapanjujuću nacionalnu baštu božura sa više od 100 vrsta predivnog cveta i svake godine je domaćin festivala božura sa milionima posetilaca. Gde je moj pasoš?

11. Božuri su korišćeni kao lek

Korišćen u kineskoj medicini više od 1500 godina, cvet božura se koristi za lečenje svih vrsta bolesti, od bolova pri porođaju. Impresivno, ali mislimo da su i dalje najbolji u vazi!

12. Na Aljasci se uzgajaju božuri!

Poznatiji po hladnom vremenu nego po poljima cveća, stanovnici Aljaske su ipak otkrili da božuri uspevaju na njihovom hladnom tlu, a izvoz božura je u porastu.

13. Božuri mogu promeniti boju

Neki božuri, poput sorte Coral Charm, menjaju boju dok cvetaju – baš kada ste pomislili da ne mogu da budu ljepši.

14. Božuri su državni cvet Indijane

Dobri ljudi Indijane su dovoljno srećni da imaju božur kao svoj državni cvet. Izabran je 1957. očigledno zbog nekog pametnog političkog manevrisanja lokalnog farmera božura.

15. „Božur“ dolazi iz grčkog mita

Cvet božura je dobio ime po grčkom mitu. Priča kaže da je Peon, lekar grčkih bogova, naljutio boga medicine Asklepija. Peon je koristio mlečnu tečnost iz korena božura da uspešno izleči drugog boga i Asklepios je postao ljubomoran. Da bi spasio Paeona od Asklepijevog besa, Zevs (zvani glavni Bog) ga je preobrazio u cvet božura.

Želite da pošaljete ovaj intrigantan cvet prijatelju? Požurite, sezona božura je kratka, ali slatka!