Koliko svetla treba salonskim dlanovima Osnovni saveti

Sve što treba da znate o zahtevima za svetlo u salonu za dlan kod kuće
U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o najboljim svetlosnim uslovima za Parlour palme (Chamaedorea elegans). Ove popularne sobne biljke su prilično tolerantne na različite uslove osvetljenja, ali postoji nekoliko idealnih razloga koje treba slediti kako biste osigurali da vaša palma u salonu uspeva u zatvorenom prostoru.


Koliko je svetla potrebno biljkama palmi u salonu?
Salonske palme najbolje rastu na srednjem do jakom indirektnom svetlu, ali mogu tolerisati uslove slabog osvetljenja. Preferirane lokacije uključuju sobe sa prozorima okrenutim prema istoku ili zapadu u kojima će biljka imati koristi od jutarnje ili popodnevne sunčeve svetlosti. Salonske palme se takođe mogu uspešno uzgajati pod veštačkim osvetljenjem.

Uloga svetlosti u zdravlju biljaka

Biljke su ono što nazivamo autotrofima, što znači da moraju da stvore sopstvene izvore hrane da bi preživele. Sve vrste palmi proizvode svoju hranu fotosintezom, što je proces u kojem biljke apsorbuju sunčevu svetlost, vodu i CO2 i pretvaraju ih u kiseonik i energiju (šećer koji se zove glukoza).

Jedan od ključnih sastojaka za fotosintezu biljaka je sunčeva svetlost. Biljke se održavaju u životu pretvarajući sunčevu svetlosnu energiju u oblik koji mogu da skladište (glukozu).

Stoga, da bi biljke preživele, potrebna im je sunčeva svetlost. Nedostatak sunčeve svetlosti će zaustaviti rast biljke i na kraju može dovesti do umiranja biljke zbog nedostatka hrane. U zavisnosti od vrste zavisiće od toga koliko im je sunčeve svetlosti potrebno za fotosintezu.

Svaka biljka će zahtevati različitu količinu i vrstu sunčeve svetlosti da bi zaista uspevala. Sledeće je kratko objašnjenje nekih od ovih različitih stepena izloženosti sunčevoj svetlosti koji se obično pominju u nezi kućnih biljaka:

Jaka direktna sunčeva svetlost: direktna sunčeva svetlost se odnosi na nefiltriranu sunčevu svetlost, najbolje mesto u kući za direktnu sunčevu svetlost bi bilo kroz prozor okrenut prema jugu
Delimična direktna sunčeva svetlost: ovo je kada oblast prima direktnu sunčevu svetlost deo ili delove dana, a ostatak dana je u senci; najbolje mesto za postizanje ove vrste osvetljenja bilo bi blizu prozora okrenutog prema istoku ili zapadu
Jarka indirektna sunčeva svetlost: to je kada se svetlost odbija od površine ili prolazi kroz medijum; najbolje mesto za sjajnu indirektnu sunčevu svetlost je nekoliko stopa udaljeno od prozora okrenutog prema jugu
Filtrirana sunčeva svetlost: ovo je kada sunčeva svetlost putuje kroz medij kao što je tkanina za senku ili čipka, ili prozirne zavese
Slabo osvetljenje sunčeve svetlosti: ovo je kada je prisutan nizak nivo sunčeve svetlosti; najbolje mesto za postizanje ove vrste sunčeve svetlosti je prozor okrenut prema severu
Tipične svetlosne uslove koje biljke palmi primaju u svojim izvornim staništima
Tipične svetlosne uslove koje biljke palmi primaju u svojim izvornim staništima
Domaće stanište salonskih palmi nalazi se na šumskom tlu tropskih šuma u ​​Hondurasu, Meksiku i Gvatemali. Ovde primaju prošaranu, osenčenu i filtriranu sunčevu svetlost. Zahvaljujući krošnjama šume, nisu navikli na direktnu sunčevu svetlost tokom većeg dela dana.

Znakovi da vaša salonska palma prima previše svetla
Znaćete da je vaš salonski dlan dobio previše sunčeve svetlosti kada primetite da je lišće oprženo ili da je postalo kiselo zeleno ili žuto i počelo da umire.

Znaci da vaša salonska palma ne dobija dovoljno svetla
Uobičajeni znaci da vaš salonski dlan ne prima dovoljno sunčeve svetlosti uključuju požutelo lišće i spor ili usporen rast (neprikladna zemlja palmi u salonu takođe može biti faktor). Takođe možete primetiti da se listovi palme protežu ka najbližem dostupnom izvoru svetlosti.

Najbolja izloženost svetlu za salonske palme koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru
Najbolja izloženost svetlu za salonske palme koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru
Biljke salonskih palmi najbolje rade na lokacijama koje primaju jako filtriranu sunčevu svetlost tokom većeg dela dana. Takođe će se dobro snaći u sobama koje primaju jutarnju ili popodnevnu sunčevu svetlost.

Ovi uslovi se mogu naći na nekoliko lokacija u kući, obično uključujući one sa prozorima okrenutim prema jugu, zapadu i istoku.

Dlanovi salona takođe mogu tolerisati uslove slabog osvetljenja (kao što je blizu prozora okrenutog prema severu). Međutim, ovo nije optimalna situacija za njih i možda ćete primetiti da je njihov rast sporiji nego što bi trebalo da bude ili da su podložniji štetočinama.

Ako vam se čini da vaša dlan u salonu pati od nedovoljno sunčeve svetlosti zimi, možete dodati dodatno fluorescentno ili žarno svetlo u prostoriju kako biste vašoj biljci dali malo dodatnog osvetljenja.

Ako u svom domu imate baštu ili popločani dio dvorišta, možete se odlučiti da pustite da vaš Parlorski dlan provede neko vreme na otvorenom tokom letnjih meseci, pazeći da ih postavite na mesto gde neće doći do izlaganja punoj direktnoj sunčevoj svetlosti.

Česta pitanja o zahtevima za svetlo:

Da li salonske palme mogu da žive pri slabom osvetljenju?
Salonske palme mogu tolerisati uslove slabog osvetljenja, iako imate sporije rast i nešto manje živahnu salonsku palmu.

Mogu li palme iz salona podneti puno sunca?
Biljke palmi u salonu ne vole duge periode jake, direktne sunčeve svetlosti. Ovo će obično spržiti lišće, pretvarajući ih u žuto ili kiselo zeleno, što će na kraju dovesti do opadanja lišća.

Kakva je vrsta svetlosti potrebna biljkama palmi?
Optimalni uslovi osvetljenja za biljku palmi Parlour su direktna filtrirana sunčeva svetlost. Ovi uslovi osvetljenja najbolje odgovaraju okruženju u kojem bi rasli na šumskom dnu tropskih šuma u ​​Gvatemali, Hondurasu i Meksiku. Ne vole kada nema dovoljno ili previše svetla jer im obe ove situacije mogu naškoditi.

Da li će palme u salonu živeti srećno u zatvorenom prostoru?
Biljke salonskih palmi su popularan izbor za uzgoj u zatvorenom prostoru. Njegovo prirodno stanište je na šumskom tlu i dobro se prilagodio uslovima grčeva, vlažnosti u zatvorenom prostoru i ukupnom životu u zatvorenom prostoru. Takođe ćete želeti da presadite svoju palmu svake tri godine, tako da jednom preraste trenutnu posudu za saksije.

Kako znate da li vaša dlan u salonu dobija dovoljno svetla?
Jedini način da to znate je da li vaša biljka izgleda zdravo i nije sklona štetočinama. Ako imate štetočine na biljci, to je često pokazatelj da je vaša biljka nekako nesrećna.

Drugi način koji može ukazati na to da vaša biljka palmi Parlour dobija dovoljno sunčeve svetlosti je ako proizvodi grozdove žutih cvetova u proleće. Cvetanje se ne dešava često jer su potrebni optimalni uslovi za promovisanje cvetanja na palmi Parlora.

Okončanje

Dok salonske palme mogu tolerisati različite svetlosne uslove kada se uzgajaju u kući kod kuće, najbolje će se snaći u svetlim, sunčanim prostorijama. Prozor okrenut prema istoku, zapadu ili jugu iza prozirnih roletni ili čipkastih zavesa bi bio idealan. Ako tražite svoju sledeću palmu, pogledajte naš vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju palme za salone širom zemlje.