Koliko visoko i siroko rastu karanfili

Sa svojim prelepim naboranim cvetovima i slatkim, začinskim mirisom, karanfili su divan dodatak svakoj bašti. Karanfili pripadaju rodu Dianthus i rastu kao zeljaste višegodišnje biljke u USDA zonama 3 do 8. U ovom članku ćemo saznati koliko visoki i široki karanfili rastu.

Karanfili su slatko mirisne , zeljaste trajnice koje rastu ili kao uspravne biljke ili kao prostirke niskog rasta. Većina karanfila raste između 0,5 i 2 stope u visinu i približno 10 do 14 inča u širinu. Kao takvi, većina karanfila su prilično kompaktne biljke, što znači da dobro rastu u kontejnerima.

Mnoge vrste karanfila rastu na alpskim livadama u planinskim delovima Azije i Evrope. Ove alpske sorte imaju tendenciju da formiraju nisko rastuće prostirke od lišća i cveća. Ove vrste karanfila retko narastu iznad 6 inča, ali se mogu širiti nekoliko stopa.

Karanfili su kratkotrajne trajnice koje traju otprilike tri do četiri godine. Rastu prilično brzo i obično cvetaju u roku od četiri do šest nedelja nakon nicanja.

Koji su karanfili najviši i najniži?

Dianthus cariophillus , takođe poznat kao ružičasti karanfilić, jedan je od najviših karanfila. Ova vrsta rutinski naraste do približno 2,5 stopa u visinu i oko 1 stopu u širinu. Karanfilić roze je jedna od najčešćih sorti karanfila i uzgaja se hiljadama godina. Savršeni su za mnoštvo prilika za poklone i dobro se slažu sa nizom drugog cveća .

Najkraća vrsta karanfila je Dianthus subacaulis . Ova vrsta niskog rasta formira prostirke od sivkasto-zelenih listova nalik travi i bledo ružičastih cvetova. Dianthus subacaulis retko naraste više od 2 inča i potiče iz južnih delova Francuske.

Faktori koji doprinose veličini karanfila

Da bi dostigli svoju punu veličinu, karanfili zahtevaju idealne uslove za uzgoj. Iako se karanfili relativno lako uzgajaju, oni i dalje imaju specifične zahteve. Evo glavnih faktora koji mogu uticati na veličinu vaših karanfila:

Uslovi uzgoja
Karanfili su prilično izdržljivi, iako kratkotrajne zeljaste trajnice koje najbolje rastu u USDA zonama 3 do 8 . Iako karanfili mogu tolerisati niže temperature, najbolje rastu na dnevnim temperaturama u rasponu od 50 do 70ºF (10 do 21ºC). Zaštićene lokacije su idealne za karanfile.

Sunčeva svetlost
Karanfili uspevaju na punom suncu i treba im između četiri i šest sati direktne sunčeve svetlosti tokom dana. Posadite karanfile u oblastima okrenutim prema istoku ili jugu da biste obezbedili mnogo direktnog jutarnjeg sunca. U toplim letima dozvolite karanfilima da dobiju delimičnu senku tokom popodneva.

Zemljište
Karanfili najbolje rastu na plodnim zemljištima, ali zahtevaju dobru drenažu. Kredna, peskovita ili ilovasta tla su idealna, ali ih treba dopuniti organskom materijom. Karanfili takođe preferiraju neutralna do alkalna tla sa pH vrednostima između 6,5 i 8,5. Karanfili mrze da budu preplavljeni vodom, pa pokušajte da izbegnete preterano zalivanje.

Voda i đubrivo
Zalivajte karanfile jednom nedeljno ili kad god se gornjih 2 do 3 inča zemlje osuši. Karanfili su prilično tolerantni na sušu, ali će im možda trebati dodatna voda tokom toplih, suvih leta. Gnojite karanfile svaka tri do četiri meseca đubrivom sa sporim oslobađanjem. Ako želite da koristite tečno đubrivo, hranite karanfile jednom na mesec ili dva.

Razmak
Karanfilima je potrebno otprilike 6 do 12 inča prostora između njih i drugih biljaka. Ovo pomaže u promovisanju dobre cirkulacije vazduha, što pomaže u sprečavanju bolesti i problema poput truleži korena.

Česta pitanja o očekivanjima rasta karanfila:

Koliko prostora treba karanfilima?
Bez obzira da li uzgajate cvetove karanfila iz semena ili sadite startne biljke koje se uzgajaju u rasadnicima, trebalo bi da se uzgajaju na udaljenosti od oko 6 do 12 inča. Ovo sprečava biljke da se takmiče za hranljive materije i vodu. Omogućavanje pravog prostora vašim karanfilima promoviše dobru cirkulaciju vazduha, što smanjuje rizik od bolesti i štetočina.

Koliko velike biljke karanfila postaju?
Većina biljaka karanfila naraste između 0,5 do 2 stope u visinu i otprilike 10 do 14 inča u širinu. Neki karanfili formiraju prostirke niskog rasta i retko narastu više od 6 inča. Međutim, ove alpske sorte mogu se širiti nekoliko stopa.

Gde je najbolje mesto za sadnju karanfila?
Najbolje mesto za sadnju karanfila je sunčano mesto sa plodnim, dobro drenirajućim zemljištem. Karanfilima je potrebno otprilike četiri do šest sati punog sunca svakog dana. Karanfili najbolje rastu u područjima okrenutim prema istoku ili jugu, jer ove lokacije imaju mnogo direktnog sunca ujutru.

Da li su karanfilima potrebne velike posude?
Zbog svoje relativno kompaktne veličine, karanfilima nisu potrebne velike saksije. Većina karanfila će biti savršeno srećna u malim i srednjim kontejnerima.

Da li se karanfili vraćaju svake godine?
Većina vrsta karanfila su zeljaste trajnice u zonama 3 do 8. Karanfili odumiru tokom zime pre nego što ponovo izrastu u proleće. Međutim, karanfili su kratkotrajne trajnice koje žive samo otprilike tri do četiri godine.

Kako visoki i široki karanfili rastu – završavamo
Karanfili su kompaktne zeljaste trajnice koje rastu između 0,5 i 2 stope. Većina karanfila raste između 10 i 14 inča u širinu. Ovi simbolični cvetovi formiraju nisko rastuće prostirke koje retko prelaze 6 inča u visinu. Međutim, ovi karanfili se mogu širiti nekoliko stopa.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o zonama uzgoja karanfila i autohtonim rasponima , savetima o upravljanju karanfilima koji ne cvetaju , prelepom cveću koje se dobro slaže sa karanfilima i kako da razmnožavate i presađujete cvetove karanfila u svojoj bašti.