Značenje i simbolika cveta crnog lotosa

Značenje, simbolika i kulturni značaj crnog lotosa
U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici crnog lotosa. Lepota i misterija cveta crnog lotosa prevazilaze njegovu estetiku i mnoge kulture i religije ih smatraju svetim.


Značenje cveta crnog lotosa – najvažnije:
Crni lotosov cvet simbolizuje tamu, smrt, sofisticiranost, moć, autoritet i pobunu. U hinduizmu, crni lotos predstavlja odsustvo boje i svetlosti. Za stare Rimljane, beli i crni lotosovi cvetovi su simbolizovali prošli, sadašnji i budući život, smrt i ponovno rođenje.

Duhovno značenje cvetova crnog lotosa

Lotosovi cvetovi različitih boja smatraju se lepim i često misterioznim na svoj način. Dok su neke boje preovlađujuće, jedna nijansa koja je pomalo enigma u smislu njenog duhovnog značaja je cvet crnog lotosa.

Značenje cveta crnog lotosa u budizmu
U budizmu, cvet lotosa poprima mnoga duhovna značenja. Svaka boja ima svoju jedinstvenu simboliku, ali crni lotos je donekle misterija.

Pošteno je misliti o crnom lotosu kao kontrapunktu duboko simboličnog cveta belog lotosa. Često se prikazuje da Buda sedi na potpuno rascvetanom belom cvetu lotosa u položaju lotosa. Veruje se da to predstavlja da čovekova duhovna svest i srce još nisu otvoreni dok ne dođu do prosvetljenja iznutra prema spolja kroz učenja.

Dok su latice bele i čiste, koreni biljke, za razliku od njih, duboko su usađeni u mutnu vodu. Predstavlja značajan kontrast između svetla i tame, čistog i prljavog.

Da bismo zaista razumeli značenje crnog lotosa, neophodno je razumeti različita značenja same crne boje.

Crna je boja koja često izaziva strah i neizvesnost. Crna se smatra ozbiljnom i zlokobnom bojom, a njeno značenje često uključuje smrt i završetke. Međutim, u isto vreme, ona se takođe smatra bojom koja predstavlja moć, autoritet i pobunu. Crna je takođe često boja sofisticiranosti.

Značenje cveta crnog lotosa u hinduizmu
U hinduizmu i indijskoj mitologiji, crni lotos je bio široko opisan. Predstavljao je božanstva Arjunu, Draupadija i Gospodina Krišnu.

Hindusi su verovali da crni lotos predstavlja odsustvo boje i svetlosti. Simbolizuje tamu, smrt, sofisticiranost, moć, autoritet i pobunu.

Značenje cveta crnog lotosa u hrišćanstvu
Hrišćanstvo takođe ima mnoga simbolična značenja cveta lotosa. Obično se fokusira na beli lotosov cvet, ali crni cvet može predstavljati smrt i ponovno rođenje, tamu i potragu za smislom života.

Zanimljivo je da krst Svetog Tome prikazuje lotosov cvet ispod amblema.

Značenje cveta crnog lotosa u starom Egiptu
U starom Egiptu, cvet lotosa, uopšteno govoreći, simbolizuje sunce i ponovno rođenje. Kada se razmatra crni lotosov cvet, pošteno je verovati da on predstavlja tamu, mesec i smrt nasuprot tome.

Prema Knjizi mrtvih, egipatskom tekstu koji odaje počast onima koji su preminuli, crni lotos simbolizuje smrt kao čini za pretvaranje mrtvih u cvetove lotosa.

Drevni Egipat takođe obeležava vreme kada su cvetovi lotosa često prikazivani u pećinama u obliku hijeroglifa. Verovalo se da su i gornji i donji Egipat ujedinjeni kroz ta umetnička dela.

Značenje cveta crnog lotosa u staroj Grčkoj i Rimu
Lotos se takođe može pratiti unazad do Grčke preko Lotus Eaters. Prema grčkoj mitologiji, Lotožderi su se pojavili kada su se Odisej i njegova posada vratili iz Troje.

Zevs je stvorio oluju koja je preusmerila Odiseja i njegove ljude na rt Malea, koji je takođe poznat kao zemlja Lotoždera.

Lotožderi su izgledali kao normalni ljudi i nevini, ali su bili nestašna stvorenja koja su proklinjala muškarce kada bi jeli voće lotosa, zbog čega su postali lenji i zaboravni.

Stari Rimljani su na cvet lotosa gledali kao na cvet koji se koristi za sahrane. Smatra se da cvetovi belog i crnog lotosa predstavljaju prošlost, sadašnjost i budući život i smrt i ponovno rođenje.

Crni lotosov cvet u kineskoj kulturi
Zapadni svet uglavnom gleda na cvet crnog lotosa kao na rođenje i reinkarnaciju. U kineskoj kulturi, međutim, na njih se gleda kao na simbol sreće u braku i ženstvenosti.

Cveće crnog lotosa u japanskoj kulturi
U Japanu, cvetovi lotosa su i očaravajući i duhovni. Veruje se da sama biljka lotosa simbolizuje čistoću tela i uma. Pored toga, i Japan i Kina koriste lotos u svojim verskim ceremonijama.

Zaključak

Lepota crnog lotus cvet prevazilazi svoju estetiku, noseći duboko simboličko značenje u religijama i kulturama širom sveta. Iako cvet crnog lotosa može imati značenje tame, smrti, sofisticiranosti, moći, autoriteta i pobune, u mnogim kulturama i religijama širom sveta, crni lotos je takođe duboko simboličan za krug života.