najmirisnijih vrsta cveca karanfila

Ako ste posebno zainteresovani za cveće, odabir jedne od najmirisnijih vrsta cveća karanfila može biti pravi izazov. Naravno, dostupne opcije boja mogu biti ogromne, ali izbor sorti je na drugom nivou. Do danas je poznato oko 600 kultivisanih sorti cveća karanfila.

10 najmirisnijih vrsta cveća karanfila
Sve ove sorte mogu spadati u porodicu karanfila u smislu botaničke klasifikacije, ali svaki od ovih cvetova ima različite karakteristike koje se ističu. Neki imaju veće veličine cvetova, dok drugi hibridi imaju značajniji broj latica ili čak duži vek vaze nego obično. Neki hibridi karanfila se odlikuju brzim cvetanjem, a drugi imaju specifične mirise ili ih nemaju.

U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz najmirisnije vrste drugog najpopularnijeg cveta na svetu, „cveta bogova“ – cvetova karanfila.

Pregled sadržaja:
Osnove: Šta je cveće karanfila?
Kako miriše cveće karanfila?
10 najmirisnijih vrsta karanfila
Najčešća pitanja o mirisnom cveću karanfila:
Najmirisnije cveće karanfila: zamotavanje
Osnove: Šta je cveće karanfila?
Karanfil ( Dianthus cariophillus ) je jedna od najpopularnijih cvetnica i najstarija u uzgoju. Pripada rodu Dianthus iz botaničke porodice Cariophillaceae ili Pinks.

Karanfili, poznatiji kao ružičasti karanfilić , su zeljaste trajnice koje rastu oko 18 inča u visinu. Cveće dolazi u različitim bojama, ali najčešće su nijanse ružičaste, crvene, žute, ljubičaste i bele. Neke vrste karanfila imaju dvobojno ili trobojno cveće.

Popularan izbor među cvećarama jer se smatraju cvećem za sve prilike , karanfili su odlično rezano cveće zbog svojih fascinantnih karakteristika i boja, simbolične vrednosti , dugog veka trajanja u vazi i mirisa nalik karanfiliću. Ovi cvetovi se često koriste u cvetnim aranžmanima, buketima, korsažima i gumbima, između ostalog.

Kako miriše cveće karanfila?

Karanfili su rasprostranjeni ne samo zbog svoje lepote već i zbog svog mirisa. Većina ovih cvetova odiše mirisom nalik na karanfilić koji se može opisati kao mešavina slatkog i začinskog. Drugi su, međutim, bez mirisa.

Ulje dobijeno iz karanfila koristi se u parfemima, sapunima, sredstvima za pranje tela i drugim kozmetičkim proizvodima. Ulje karanfila je takođe popularno u aromaterapiji.

10 najmirisnijih vrsta karanfila

U cvetnom svetu, karanfil se uglavnom odnosi na ružičaste sorte karanfilića, uključujući hibride ružičaste karanfilića sa drugim vrstama Dianthusa. Mnogi od njih su cenjeni ne samo zbog privlačnosti, već i zbog svog izuzetnog mirisa. Evo kratke liste najmirisnijih vrsta karanfila koji će dobro funkcionisati za kućne bašte, bukete, ukrasne komade ili bilo koju vrstu cvetnog aranžmana.

1) Dianthus ‘Češirska mačka’
Jedna popularna sorta karanfila je Dianthus ‘Cheshire Cat’. Potiče iz grupe karanfila poznatih kao večni karanfili, koji su ukrštanje karanfila ( Dianthus cariophillus ) i kineskog ružičastog ( Dianthus chinensis ).

Dianthus ‘Cheshire Cat’ ima velike ružičaste cvetove sa primesama grimizno-crvenih pruga duž latica. To je visoka sorta karanfila koja cveta tokom cele godine.

2) Dianthus ‘Beli zec’
Oni koji traže romantičan miris i elegantan izgled cveća trebalo bi da pogledaju sortu večnih karanfila ‘Beli zec’. Razmeće se nežnim cvetovima u beloj boji koje cvetaju tokom cele godine u blagim klimatskim uslovima.

3) Dianthus ‘kraljevski losos’
Karanfil „Kraljevski losos“ je dobitnik nagrade za baštenske zasluge Kraljevskog hortikulturnog društva (RHS). To je rana sorta karanfila sa upadljivim duplim cvetovima boje lososa.

4) Dianthus ‘Romansa’
Dianthus ‘Romance’ je nagrađivana vrsta karanfila poznata po svom začinskom mirisu i dugom periodu cvetanja. Ova cenjena sorta je veoma kompaktna i prikazuje niz duplih cvetova roze boje lososa.

5) Dianthus cariophillus ‘Chomeli Farran’
Klasični favorit uzgajivača biljaka tokom 1700-ih i 1800-ih je karanfil Chomeli Farran. Tokom tog vremena, grupa karanfila poznata kao „Bizarres“ bila je veoma tražena zbog dvobojnog ili trobojnog cveća sa nepravilnim prugama ili mrljama.

Zanimljivo je da je Chomeli Farran jedina bizarna vrsta karanfila koja se uzgaja do danas. Iako nije tako snažnog mirisa kao ostali karanfili, ostaje vrhunski izbor zbog dvobojnih cvetova u nijansama ljubičaste i ružičaste.

6) Dianthus cariophillus ‘Vienna Mischung’
D. cariophillus ‘Vienna Mischung’ je patuljasta vrsta graničnog karanfila koja najbolje funkcioniše ako želite da dodate malo mirisa svojoj kućnoj bašti. Naraste oko 12 do 24 inča u visinu i ima mirisno dvobojno cveće u mešavini bele i crvene boje. Ime „mischung“ znači „mešano“.

7) Dianthus cariophillus ‘Grenadin Pink’
D. cariophillus ‘Grenadin Pink’ je izdržljiv karanfil koji daje začinsko-slatki miris. Ovaj karanfil sa dvostrukim cvetovima prikazuje zapanjujuće velike tamno ružičaste cvetove koji cvetaju od proleća do leta.

8) Dianthus cariophillus ‘Cinnamon Red Hots’
Karanfili ‘Cinnamon Red Hots’ su jedan od najboljih crvenih karanfila koje možete lako pronaći. Njegova živahna crvena boja čini ga privlačnim, ali intenzivan miris nalik cimetu je ono što čini ove cvetove posebno vrednim pažnje. Cveta od sredine proleća do rane jeseni.

9) Dianthus cariophillus ‘Kralj crnaca’
Crni karanfili ne postoje. Ali ako tražite jedan, karanfili ‘Kralja crnih’ su najbliži što možete dobiti. Apsolutno upadljiv, ova vrsta karanfila predstavlja jedinstveni dodatak baštama ili rezanim cvetnim aranžmanima. Naborani cvetovi dolaze u tamnoj nijansi bordo crvene i cvetaju od kasnog proleća do sredine leta.

10) Dianthus cariophillus ‘Chabaud Orange’
Narandžasti karanfili nisu tako sveprisutni kao druge boje karanfila, ali to je ono što ‘Chabaud Orange’ čini još privlačnijim. Ovi mirisni karanfili nalik na karanfile mogu se pohvaliti prelepim prikazom velikih narandžastih cvetova koji sigurno mogu odmah da razvesele svakoga.

Najčešća pitanja o mirisnom cveću karanfila:
Kako mogu da osiguram da je miris mojih karanfila najbolji?
Da biste poboljšali miris svojih karanfila, možete slediti ove savete:

Izaberite mirisne sorte: Izaberite sorte karanfila poznate po svom mirisu, kao što su Dianthus ‘Beli zec’, Dianthus ‘Kraljevski losos’ i Dianthus ‘Češirska mačka’.
Optimalni uslovi za uzgoj: karanfili uspevaju u dobro dreniranom zemljištu uz puno izlaganje suncu. Uverite se da dobijaju najmanje šest sati direktne sunčeve svetlosti svakog dana. Adekvatna cirkulacija vazduha takođe pomaže u intenziviranju mirisa.
Pravilno zalivanje: Karanfili preferiraju blago vlažnu zemlju, pa ih redovno zalivajte, ali izbegavajte preterano zalivanje. Pustite da se gornji centimetar zemlje osuši pre ponovnog zalivanja.
Đubrenje: Koristite uravnoteženo đubrivo sa malo azota da biste izbegli prekomerni rast lišća na račun proizvodnje cveća.
Rezidba i mrtva glava: Redovno uklanjajte istrošene cvetove i podrezujte biljku da biste podstakli novi rast. Ovo podstiče više cveća i pomaže u održavanju opšteg zdravlja biljke, doprinoseći proizvodnji mirisa.
Berba i izlaganje u zatvorenom: Kada sečete karanfile za izlaganje u zatvorenom, izaberite potpuno otvoreno cveće sa jakim mirisom. Stavljanje u vazu sa svežom vodom i menjanje svakih nekoliko dana može pomoći u očuvanju njihovog mirisa.
Mogu li uzgajati mirisne karanfile u zatvorenom prostoru?
Da, možete uzgajati mirisne karanfile u zatvorenom prostoru, iako oni uglavnom bolje uspevaju na otvorenom sa dovoljno sunčeve svetlosti i cirkulacije vazduha. Kada uzgajate karanfile u zatvorenom prostoru, izaberite svetlu lokaciju blizu prozora gde mogu dobiti najmanje šest sati sunčeve svetlosti dnevno. Koristite dobro drenirajuću zemlju za saksije i uverite se da posuda ima drenažne rupe kako biste sprečili zalijevanje vode. Održavajte pravilnu praksu zalivanja i đubrenja i obezbedite adekvatnu vlažnost tako što ćete postaviti posudu napunjenu vodom blizu biljaka ili koristiti ovlaživač. Ne zaboravite da obrežete biljke nakon cvetanja da biste podstakli novi rast i održali njihovo opšte zdravlje.

Mogu li razmnožavati mirisne karanfile iz reznica?
Da, razmnožavanje mirisnih karanfila iz reznica je uobičajena i efikasna metoda. Evo kako to možete da uradite:

Izaberite zdravu biljku karanfila sa željenim mirisom i karakteristikama rasta.
Uzmite reznicu sa biljke, najbolje sa izdanka koji ne cveta. Rez bi trebao biti dugačak oko 4-6 inča i uključivati nekoliko čvorova lista.
Uklonite donje listove sa reznice, ostavljajući nekoliko listova na vrhu.
Uronite isečeni kraj stabljike u prah hormona za ukorenjavanje da biste podstakli razvoj korena (opciono).
Posadite reznicu u saksiju napunjenu vlažnom, dobro drenirajućom mešavinom za saksije. Takođe možete koristiti mešavinu tresetne mahovine i perlita.
Najmirisnije cveće karanfila: zamotavanje
Cveće karanfila je, bez sumnje, među najlepšim cvetovima sa širokim priznanjem. Međutim, njihovo šarmantno cveće i zapanjujuće boje nisu jedini razlozi njihove tržišne i atraktivnosti. Miris je još jedna komponenta koju mnogi smatraju jer dodaje šarmu svakog cvetanja. Sa ogromnim brojem dostupnih varijanti cveća karanfila, najmirisnije vrste karanfila se izdvajaju od ostalih.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o zonama uzgoja karanfila i autohtonim rasponima i o tome kako razmnožavati i presađivati cveće karanfila u svojoj bašti.