Januarski rodjendan još karanfila

Januarsko cveće Rođendanski cvet za januar je mirisni karanfil, poznat i kao dianthus, slatki vilijam, roze i gilliflover. Dostupni u duginim bojama i veličinama cvetova, karanfili su poznati po svojim nežnim naboranim laticama i slatkom mirisu koji podseća na karanfilić ili cimet. Ali ne dozvolite da vas njihov delikatan izgled zavara. Karanfili se takođe lako uzgajaju, veoma su izdašni i među najdugotrajnijim rezanim cvećem.


Karanfili u istoriji

Iako niko sa sigurnošću ne zna, većina stručnjaka za cveće veruje da su karanfili poreklom iz mediteranskog basena. Drugi veruju da su se prvi put pojavili na Dalekom istoku. Znamo da se karanfili uzgajaju (i vole) više od 2.000 godina.

Naziv karanfil može se pratiti unazad do „krunisanja“ ili „korone“ (cvetni venac), jer je to bilo jedno od cveća koje se koristilo u ceremonijalnim krunama koje su nosili stari Grci. Drugi stručnjaci smatraju da je ime izvedeno ili iz grčke reči „carnis“ (meso), koja se odnosi na originalnu boju cveta, ili „inkarnacion“ (inkarnacija), religiozne reference na inkarnaciju Boga koji je postao telo. Latinski naziv za karanfil, dianthus, znači „božanski cvet“. beo

Boje i simbolika

ružičasti karanfili su jedno od najpopularnijih cveća na svetu i imaju nekoliko tradicionalnih značenja, uključujući majčinu ljubav, sećanje, savršenu sreću i zahvalnost.
Kao i crvene ruže, crveni karanfili su takođe tradicionalni simbol ljubavi i romantike. Svetlocrveni karanfili nekome govore „divim ti se i brinem za tebe“, a tamnocrveni karanfili simbolizuju romantičnu ljubav.
Iako izgledaju vedro i veselo, ako ste u viktorijansko doba poslali na poklon žute karanfile, to je simboliziralo vaše razočaranje nekim.
beli karanfili simbolizuju nevinu ljubav i tradicionalni su poklon za sreću za ženu.

Zabavne činjenice o karanfilima

U Francuskoj se karanfili uzgajaju komercijalno zbog njihovog ulja, koje se koristi u kremama za kožu, kao mišićni relaksant i za lečenje gubitka kose.
U Španiji, karanfil je primarni cvet koji se koristi na mnogim verskim proslavama i nacionalnim festivalima.

Pored toga što se ističe kao januarski cvet za rođenje, karanfili su takođe zvanični cvet Majčinog dana od 1914. Dakle, ako je i vaša majka rođena u januaru, sada imate dva divna razloga da je počastite darom mirisnog, delikatnog karanfili.