Cvetni neven osnovni saveti o zemljistu za bastovane

Neven ( Tagetes ) su šarene, lagodne biljke koje nisu izbirljive oko mnogih uslova, uključujući tlo. Kada je u pitanju tip, pH ili plodnost, postoji samo nekoliko zahteva. U ovom vodiču ćemo pokriti osnove zemlje za neven i najbolje tlo za neven u saksiji.


Najbolje tlo za neven (osnovni vodič)
Pregled sadržaja:

Koje je najbolje tlo za nevene? Ključne Takeavais
Najbolji tip tla za neven
Najbolji pH zemljišta za neven
Najbolje tlo za neven u saksiji
Znaci da je vaš neven na pogrešnom tlu
Objašnjene vrste tla

Koje je najbolje tlo za nevene? Ključne Takeavais

Neven može da raste na mnogim vrstama zemljišta osim na teškoj glini, jer ne drenira dovoljno dobro. Oni preferiraju blago kiselu pH vrednost zemljišta između 6,2 i 7, ali se mogu prilagoditi zemljištima koja su malo izvan ovog opsega. Umereno plodna tla su pogodna, ali se preferira visoko plodna ilovača za najbrži rast i plodno cvetanje.
Najbolji tip tla za neven
Osoba koja sadi mlade biljke nevena u urednim redovima usmeravajući se u zemlju u bašti

Neven su ljupke baštenske biljke iz nekoliko razloga, uključujući njihovu sposobnost da se prilagode različitim uslovima tla. Uglavnom im ne smeta na kom tipu zemljišta uzgajaju ako dovoljno drenira.

Međutim, teška glinena tla su jedina vrsta koja nije pogodna za ove biljke. Držeći se na vodi, teška glina će brzo istruliti korenje vaših nevena, sprečavajući rast i cvetanje . Možete pokušati da uzgajate neven na lakim glinenim zemljištima, ali morate biti veoma oprezni sa zalivanjem i kišom kako biste osigurali da se tlo ne preplavi, guši korenje.

Kao i kod većine biljaka, ilovača je idealno tlo. Međutim, neven može da raste u peskovitom tlu kada se češće zaliva da bi se nadoknadila brza drenaža. Takođe možete izmeniti glinena tla da biste postigli ovu konzistenciju mešanjem rečnog peska i komposta nekoliko centimetara niže da biste poboljšali drenažu i aeraciju.

Hranljive materije ne predstavljaju značajnu zabrinutost, jer neven raste prilično dobro na zemljištima sa niskim sadržajem hranljivih materija ako im se daje dodatni podsticaj đubriva od nevena tokom cele sezone cvetanja . Najbrže će rasti i cvetati na bogatim zemljištima, ali umereno plodna zemljišta ne predstavljaju problem za ove biljke.
Najbolji pH zemljišta za neven

Lagana priroda nevena proteže se i na pH vrednosti zemljišta. Većina vrsta nevena najbolje raste u blago kiselom zemljištu sa pH između 6,2 i 7, ali ne smeta ako su uslovi malo kiseliji ili alkalniji. Oni uglavnom nisu izbirljivi osim ako pH ne padne znatno ispod 5,5 ili iznad 7,5.

Da bi alkalno zemljište postalo kiselije, postoji nekoliko opcija. Mnogi baštovani odlučuju da dodaju sumpor u zemlju kako bi brzo snizili pH. Za dugoročno rešenje, nastavite da menjate zemljište kompostom, koji se vremenom razlaže da bi se smanjio pH zemljišta i poboljšala aktivnost mikroba.

Da biste kiselo zemljište učinili alkalnijim, uvucite kreč u zemlju i dobro zalijte da biste promenili uslove. Radite to postepeno kako biste izbegli drastičnu promenu uslova, jer su neven daleko tolerantniji na kisela tla nego na preterano alkalna.

Pre nego što napravite bilo kakve izmene, najbolje je da izvršite brzi test tla da biste znali tačno koliko proizvoda treba dodati da bi se proizveo pravi pH.
Najbolje tlo za neven u saksiji
Jarko žuti neven u saksiji u cvetu

Kada su u pitanju neven u kontejnerima, pravila su potpuno drugačija. Kontejneri su sadržani u prirodi, drže vodu, zahtevajući veće čestice tla da odvode svu suvišnu vlagu kroz drenažni otvor. Takođe im je potrebno više hranljivih materija jer se ne obnavljaju kada ih biljke potroše.

Lagana i kvalitetna mešavina za saksije je daleko bolja od baštenske zemlje , koja uglavnom ne drenira dovoljno dobro i može da nosi razne štetočine i bolesti . Ako su vaši marigoldi u uslovima manjem od sunca, trebalo bi da dodate šaku ili dve peska ili perlita da biste povećali drenažu.

Isprobajte bilo koju od ovih opcija idealnih za neven, dopunjene dodatnim materijalima po potrebi:

Miracle-Gro mešavina za zalivanje
Espoma organsko zemljište za saksije

Znaci da je vaš neven na pogrešnom tlu
Osoba koja kopa rupu za sadnju nevena u bašti
Ielloving Leaves

Listovi nevena mogu da požute iz nekoliko razloga, od kojih je najčešći prekomerno zalivanje ili natopljeno zemljište. Ovo se može desiti nakon prekomernog zalivanja ili duge kiše, ali je takođe uzrokovano nepravilnim tipom zemljišta.

Glinena tla zadržavaju previše vode, održavajući korenje konstantno vlažnim i ne dozvoljavajući kiseoniku da dopre do korena. Ako počnu da omekšaju i trunu, listovi vašeg nevena mogu zbog toga požuteti.

Da biste sprečili ovaj problem, dopunite zemljište kompostom i puno peska pre sadnje. Ako se vaši neveni suočavaju sa truljenjem korena, oni su korisniji na gomili komposta. Posadite nekoliko novih biljaka za sezonu kada se tlo poboljša i obratite pažnju na sezonu sadnje sledeće godine.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za zalivanje nevena .
Velting

Uvenuće može biti uzrokovano i jednim i drugim ekstremom – teškim glinovitim zemljištem ili preterano peskovitim zemljištem.

Kao što je već rečeno, glinena tla dovode do truleži korena, što omekšava stabljike i uzrokuje uvenuće biljaka. S druge strane, nedostatak vlage znači da nema dovoljno vode u biljnim ćelijama za održavanje strukture i uzrokuje da neven ne dostigne svoju tipičnu visinu, što takođe dovodi do uvenuća.

Peščana tla se lako menjaju zdravom količinom komposta pre sadnje. Nastavite da održavate zdravlje tla dodavanjem sloja komposta kao malča tokom leta da se s vremenom razgradi. Nakon nekoliko sezona sadnje, kvalitet vašeg tla bi se trebao dramatično poboljšati.
Brovn Leaves

Smeđe lišće ukazuje na ozbiljniji problem sa peskovitim zemljištem. Uvenuće je prvi znak nedostatka vode, pri čemu listovi polako postaju žuti i smeđi ako se problem ne reši.

Ovo ne bi trebalo da bude problem ako zalivate svoje biljke dovoljno često. Međutim, peskovito zemljište koje se vrlo brzo odvodi i ne zadržava vodu može dovesti do toga da nekoliko listova postane smeđe. Dopunjavajte kompostom i vodom češće dok se uslovi ne poboljšaju.

Možda ćete takođe morati da obrezujete ili isečete nevene koji su prošli vrhunac ili propadaju.
Promena boje

Žute ili smeđe mrlje na listovima ili između vena obično ukazuju na problem sa štetočinama ili bolestima. Međutim, oni takođe mogu biti uzrokovani nedostatkom hranljivih materija. Pre sadnje testirajte zemljište na nedostatke hranljivih materija i dodajte kompost i odgovarajuće đubrivo da biste poboljšali plodnost. Neodgovarajući svetlosni uslovi nevena takođe mogu igrati faktor ovde.
Objašnjene vrste tla
Mala baštenska lopatica u zemljištu u bašti

Zemljište je suštinska komponenta zdravlja biljaka. Značajno utiče na rast korena, bez čega biljka ne bi mogla da raste ili preživi iznad zemlje.

Prvo, zemlja zadržava određenu količinu vlage, u zavisnosti od konzistencije. Voda je od vitalnog značaja za fotosintezu, tako da je korenima potrebno dosta da napreduju.

Zemljište takođe sadrži specifične hranljive materije iz vode i transportovane oko biljke. Bez ovih hranljivih materija, biljka ne bi preživela. Sa samo nekoliko hranljivih materija i nedostatkom drugih, primetićete značajne probleme u rastu vaše biljke.

Tip zemljišta takođe kontroliše koliko kiseonika stiže do korena vaše biljke, sprečavajući gušenje.

Ukratko, tip tla je od vitalnog značaja za uzgoj bilo koje biljke, uključujući i neven. Ove vrste su razdvojene po veličini čestica u zemljištu, što utiče na njihove karakteristike:

Glineno zemljište : Male čestice su zatvorene jedna uz drugu sa malo prostora između njih, drže se za puno vode i odvode se veoma sporo
Peščano zemljište: Velike čestice zemlje koje ne zadržavaju mnogo vode.
Mulj: Sredina između glinenog i peskovitog zemljišta u pogledu veličine čestica.
Ilovača: Najbolje zemljište za mnoge baštenske biljke, koje sadrži kombinaciju sva tri tipa zemljišta u različitim količinama.

pH se takođe razlikuje između zemljišta i ima uticaj na rast biljaka. Zemljišta na bazi treseta su kiselija, sa pH ispod 7. Kredasta zemljišta su alkalna sa pH iznad 7, brzo se suše.
Upakovati

Neven se ne brine previše o zemljištu. Ali, dajući im savršene uslove – dobro drenirajuća ilovača sa umerenim do visokim sadržajem hranljivih materija – pružiće vam najbolje moguće cvetove vaše biljke.