Ultimativni vodič za značenje i simbolizam cveta magnolije

Simbolično značenje i kulturni značaj cvetova magnolije

Magnolije su s pravom cenjene zbog svojih velikih, veličanstvenih cvetova. Ovi cvetovi u obliku zvezde ili posude su živahni i mirisni, ali takođe imaju mnogo značenja. Zahvaljujući njihovoj neospornoj privlačnosti, nije iznenađenje što cvetovi magnolije simbolizuju lepotu, čistoću i dugovečnost. Ovaj članak će se udubiti u mnoga značenja i simboliku cveća magnolije.


Značenje i simbolika cveća magnolije – osnove

Cvetovi magnolije predstavljaju mnoge kvalitete, a posebno izdržljivost i istrajnost.
Oni su blisko povezani sa prolećem i južnim delom Sjedinjenih Država.
Magnolije takođe simbolizuju lepotu, čistotu, ljubav i radost – u zavisnosti od boje.
U viktorijanskoj floriografiji, magnolije oličavaju dostojanstvo i ponos.

O cveću magnolije

Porodica, rod i taksonomija
Magnolije su velika grupa cvjetnih grmova i drveća koja ukupno ima skoro 350 vrsta. Zajedno čine podgrupu Magnolioideae šire porodice Magnoliaceae. Rod magnolija je najčešća podela ovih biljaka.

Botaničke karakteristike, boje i mirisi
Magnolije mogu biti zimzelene ili listopadne grmlje ili drveće. Magnolije takođe imaju drugačiju strukturu latica od većine drugih biljaka. Umesto mekih, delikatnih latica i čašica, magnolije imaju čvrste, debele listove tepale da ih zaštite od gladnih buba.

Magnolije pružaju spektakularan niz pastelnih boja, od bele i ružičaste do žute, zelene, pa čak i ljubičaste. Mnoge magnolije takođe proizvode slatke, meke mirise.

Istorija i poreklo cveća magnolije
Fosilna otkrića pokazuju da magnolije postoje stotinama miliona godina. Daleki predak magnolije je možda bio prva biljka koja je proizvela cveće. Pošto su tako drevne, magnolije su zapravo postojale pre pčela, pa su se oslanjale na bube za oprašivanje.

Popularne vrste, vrste i sorte

Magnolije su podeljene na listopadne ili zimzelene biljke i dolaze u različitim veličinama koje odgovaraju svakom dvorištu. Neke od najpopularnijih vrsta magnolije uključuju:

južna magnolija (Magnolia grandiflora)
Zvezdana magnolija (Magnolia stellata)
Korejska planinska magnolija (Magnolia sieboldii)
Velikolisna magnolija (Magnolia macrophilla)
Lili Magnolija (Magnolia liliiflora)
Etimološko značenje
Naučno ime „magnolija“ datira iz 1700-ih godina i odaje počast Pjeru Mangolu, francuskom botaničaru. Ime je prvi upotrebio botaničar Charles Plumier 1703. godine nakon što je otkrio magnolije na karipskom ostrvu Martinika. Tada ga je koristio poznati švedski botaničar Karl Line 1735. godine.

Iz kojih regiona potiče cveće magnolije?
Pre više miliona godina, magnolije su se širile po većem delu Azije, Amerike i većeg dela severne Evrope. Ali klimatske promene su postepeno smanjivale ovaj raspon. Sada, magnolije su porijeklom samo iz jugoistočne Azije, južnih Sjedinjenih Država, Centralne i Južne Amerike i Zapadne Indije. Magnolije više nisu porijeklom iz Evrope.

Kada je u sezoni cveće magnolije?
U većem delu njihovog raspona, većina vrsta magnolije cveta tokom proleća. Cvetovi magnolije se često slave tokom prolećnih festivala u južnim Sjedinjenim Državama. Neke magnolije će cvetati kasnije tokom leta.

Upotreba i prednosti cveća magnolije
Pored svog spektakularnog cvetanja, cvetovi magnolije takođe imaju neke iznenađujuće prednosti i upotrebe. U bašti, magnolije se mogu koristiti kao središnji delovi ili stabla za izjave. Manje sorte grmova takođe mogu napraviti odlične žive ograde ili paravane.

Cvetovi magnolije se takođe koriste u raznim kuhinjama širom sveta, uglavnom u Aziji. Ukiseljeni pupoljci magnolije pojačavaju ukus čaja ili pirinča, dok su pečeni listovi magnolije popularni u japanskoj kuhinji. Hoba miso je vrsta miso supe sa ukusom magnolije.

Tradicionalna kineska i japanska medicina takođe koristi cvetove i koru magnolije. Medicinska upotreba magnolije uključuje lečenje astme, glavobolje, groznice, pa čak i mentalnih problema kao što su depresija ili anksioznost.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova magnolije

Simbolika cveta magnolije
Magnolije su simbolične za mnoge kvalitete, što ih čini neverovatno raznolikim cvetom. Jedno od primarnih značenja magnolije vrti se oko izdržljivosti i istrajnosti. Ovo se odnosi na čvrstinu cveća i zadivljujuću dugovečnost vrste – magnolije postoje milenijumima.

Geografska simbolika
Cvetovi magnolije su poznati u vezi sa južnim državama SAD. Južna magnolija (M. Grandiflora) je odličan primer. Luizijana i Misisipi koriste ovu magnoliju kao državni cvet. Misisipi takođe klasifikuje magnoliju kao svoju zvanično državno stablo i čak nosi nadimak „Država magnolije“.

Hjuston, Teksas, poznat je i kao „Grad Magnolije“. Širom regiona, cvetovi magnolije se smatraju jednim od najistaknutijih znakova proleća. Nekoliko festivala magnolije održava se tokom prolećne sezone širom Sjedinjenih Država.

Azijske nacije takođe pridaju veliki značaj cvetovima magnolije. U Kini, lučki grad Šangaj slavi magnoliju kao zvanični cvet grada. Korejska planinska magnolija (M. sieboldii) je nacionalni cvet Severne Koreje. Ova sorta je takođe simbol okruga Gangnam u Seulu, Južna Koreja.

U japanskoj simbolici cveća, magnolija je poznata kao Hanakotoba. Povezuje se sa kvalitetima kao što su dostojanstvo, ljubav prema prirodi, istrajnost i uzvišeno. Kineska kultura smatra da cvet magnolije predstavlja plemenitost i čistotu.

Simbolika boja cveta magnolije
Zapanjujuće pastelne boje cvetova magnolije imaju specifično značenje. Evo pogleda šta svaka boja simbolizuje.

Cvetovi ružičaste magnolije
Cvetovi ružičaste magnolije predstavljaju nevinost, radost i mladost, kao i ženstvenost i romantiku. Ovi cvetovi prave fantastične svadbene bukete, korsaže ili izložbe za Dan zaljubljenih. Ružičaste magnolije su takođe dobrodošao prizor u domu.

Neke dobro poznate ružičaste magnolije uključuju magnoliju „Leonard Messel“ (Magnolia k loebneri) i zvezdastu magnoliju (M. stellata).

Cveće bele magnolije
Najpoznatiji su cvetovi bele magnolije, zahvaljujući krupnim cvetovima južne magnolije (M. grandiflora). Kao i mnoga uobičajena značenja belog cveća, ovo cveće simbolizuje savršenstvo i čistoću i ponekad se koristi kao venčano cveće.

Ostale sorte bele magnolije uključuju Sieboldovu magnoliju (M. sieboldii) i Sveetbai magnoliju (M. virginiana).

Ljubičasto cveće magnolije
Cvetovi ljubičaste magnolije su usko povezani sa ceremonijama i verskim obredima. Hiljadama godina, ljubičasta je takođe predstavljala plemstvo i kraljevstvo. Neke ljubičaste sorte su takođe posebno mirisne, što ih čini idealnim poklonima.

Sorte ljubičaste magnolije uključuju magnoliju “Jane” i neke magnolije Tauser kao što je Magnolia k soulangeana “Lennei”.

Cveće zelene magnolije
Poput mnogih zelenih cvetova, zeleni cvetovi magnolije prvenstveno simbolizuju sreću i sreću. Ostala značenja cvetova zelene magnolije uključuju zdravlje i radost. Ovo čini zelenu magnoliju idealnim poklonom da nekome poželite dobro.

Najčešća sorta zelene magnolije je magnolija krastavca (M. acuminata).

Cveće žute magnolije
Vesela svetlost žutih cvetova izmami osmeh na bilo čije lice, a magnolije se ne razlikuju. Cvetovi žute magnolije predstavljaju sreću i prijateljstvo, što ih čini dobrim poklonom ako želite nekoga da razveselite.

Neke od najpopularnijih žutih magnolija su Magnolia k brooklinensis ‘Elizabeth’ i Magnolia ‘Sunsation’.

Viktorijansko značenje cveća magnolije
Viktorijanci su takođe povezivali određeno cveće sa određenim značenjima. Čak su koristili cveće za slanje tajnih poruka, stvarajući jezik cvetne simbolike poznat kao floriografija. Za Viktorijance, cvet magnolije oličava kvalitete kao što su ravnoteža, dostojanstvo, ponos i plemenitost.

Cveće magnolije u feng šuiju
Drevna kineska praksa feng šuija takođe daje cveće magnolije posebnim značenjima. Sadnja magnolije ili žbuna u vašoj bašti podstiče mir i spokoj, dok dodavanje jednog u dvorište može doneti finansijski uspeh. U feng šuiju, bele magnolije takođe oličavaju ljubav i čistotu.

Prikladne prilike za poklone za cveće magnolije
Zbog svog bogatstva simboličkog značenja, magnolije su sjajni pokloni za mnoge prilike. Magnolije čine odlično venčano cveće jer simbolizuju izdržljivost i dugotrajne veze. Ružičaste i bele magnolije takođe predstavljaju lepotu i čistoću.

Zahvaljujući njihovoj povezanosti sa prolećem i ženstvenošću, magnolije su popularni pokloni za Majčin dan. Ružičaste magnolije su dobar izbor kao poklon za Dan zaljubljenih jer predstavljaju ljubav i lepotu. Primaoci takođe cene divne mirise koje proizvode magnolije.

Magnolije takođe predstavljaju promišljene poklone svima koji se bore sa bolešću ili problemima mentalnog zdravlja jer oličavaju istrajnost.

Najčešća pitanja o cveću magnolije

Šta simbolizuje cvet magnolije?
Cveće magnolije simbolizuje više kvaliteta, uključujući istrajnost, lepotu, čistoću i plemenitost. Oni takođe simbolizuju ženskost, što ih čini savršenim poklonima za Majčin dan.

Da li su cvetovi magnolije srećni?
Cvetovi magnolije se smatraju srećnim u mnogim kulturama, posebno u feng šuiju. Cvetovi zelene magnolije su uglavnom povezani sa srećom.

Da li se magnolije vraćaju svake godine?
Magnolije su višegodišnje zimzeleno ili listopadno drveće i žbunje, tako da će se vraćati svake godine.

Koliko dugo cvetovi magnolije traju?
Magnolije cvetaju tokom proleća i leta, obično od maja do septembra. Cvetovi traju oko dve nedelje.

Da li magnolije cvetaju više puta?

Magnolija može cvetati dva puta u jednoj godini. Međutim, to zavisi i od sorte i od posebne klime.

Okončanje

Malo cveća može da parira magnolijama i po sjaju i po simbolici. Ovi prelepi cvetovi predstavljaju niz kvaliteta, uključujući lepotu, izdržljivost, čistoću, sreću i plemenitost. Cveće magnolije takođe proizvodi različite boje koje simbolizuju različite atribute. Ova zapanjujuća svestranost čini magnolije odličnim poklonima za većinu prilika, posebno za Dan majki i Dan zaljubljenih.