Značenje japanskog peršuna na jeziku cveća

Značenje, simbolika i kulturni značaj japanskog peršuna

Cvetovi japanskog peršuna mogu da donesu dobrodošlicu boju u baštu u kasno proleće i rano leto. Pored svog lepog izgleda, cvetovi japanskog peršuna su bogati značenjem i simbolikom i neguju se u Hanakatobi – japanskom jeziku cveća. Ovaj vodič istražuje sve što treba da znate o japanskom peršunu i njegovoj simboličnoj vrednosti i kulturnom značaju danas.

Simboličko značenje japanskog peršuna – osnove

Japanski peršun obično simbolizuje lepotu, šarm, ljubav i strast. Japanski peršun predstavljaju živopisno ljubičasto cveće koje predstavlja lepotu, individualnost i kraljevstvo. Dostupne su i crvene ili bele sorte, koje simbolizuju kvalitete kao što su ljubav i čistoća.

O japanskom peršunu (Primula japonica)

Porodica, rod i taksonomija

Japanski peršun (Primula japonica) je zapanjujući član porodice peršuna (Primulaceae). Pripada rodu Primula, koji sadrži oko 500 pojedinačnih vrsta. Rod Primula je prvi put zvanično opisao Carl Linnaeus 1753. godine, iako bi japonski japonski bio poznat japanskim travarima mnogo duže.

Botaničke karakteristike

Japanski peršun je cvetna listopadna višegodišnja biljka sa grozdovima prelepih ljubičastih cvetova. Ove biljke mogu narasti do 24 inča u visinu i 12 inča u širinu. Cvetne stabljike izbijaju u kasno proleće i rano leto iz rozeta velikog, blago naboranog, bledozelenog lišća. Potrebno je dve do pet godina da biljke dostignu svoju punu visinu.

Istorija i poreklo

Nije iznenađujuće da japanski peršun potiče iz Japana, ali mnoge sorte se od tada uzgajaju širom sveta. Neke od ovih sorti su dobile nagradu za baštenske zasluge RHS-a u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovo se dodeljuje biljkama koje rastu izuzetno dobro u uslovima prisutnim u Velikoj Britaniji.

Popularni tipovi

Tri najpopularnije vrste japanskog peršuna su:

Primula japonica – Originalna vrsta japanskog peršuna poreklom iz Japana, sa tradicionalnim ljubičastim cvetovima.
Primula japonica ‘Miller’s Crimson’ – Popularna sorta sa grimiznim cvetovima.
Primula japonica ‘Postford Vhite’ – Još jedna poznata sorta koja daje čisto belo cveće sa žutim sredinama.

Etimološko značenje

Naučno ime Primula japonica upućuje na status ove biljke kao autohtonog japanskog cveta. U Japanu se japanski peršun naziva „kurinso“.

Rod Primula je zasnovan na ženskoj verziji latinske reči „primus“, što znači „prvi“. Peršun je jedno od prvih cveća koje cveta u proleće nakon prolaska zime, pa otuda i latinski naziv.

U kojim regionima je japanski peršun?

Japanski peršun je poreklom iz Japana. Ovo cveće se obično viđa na obalama planinskih potoka na glavnim japanskim ostrvima. Uspevaju u vlažnom tlu i senovitim uslovima.

Kada su japanski peršun u sezoni?

Japanski peršun cveta od kasnog proleća do ranog leta. Lišće se pojavljuje sredinom proleća i odumire zimi.

Upotreba i prednosti japanskog peršuna

Japanski peršun su popularni kod oprašivača kao što su leptiri. Njihovi otvoreni cvetovi su idealni za ove insekte. Japanski peršun je odličan način da u proleće dodate boju vlažnim područjima oko jezera. Ovo cveće takođe dobro funkcioniše u osenčenim, šumskim baštenskim okruženjima.

Značenje, simbolika i kulturni značaj japanskog peršuna

Japanski peršun daje prelepo cveće, tako da nije iznenađenje što ove biljke simbolizuju lepotu i ljubav. Smatra se da japanski peršun predstavljaju šarm i strast. To ih čini idealnim poklonom za romantičnog partnera ili supružnika.

Boje japanskog peršuna i pridružena simbolika

Cvetovi japanskog peršuna su prvenstveno dostupni u ljubičastoj, crvenoj i beloj boji. Svaka od ove tri boje povezana je sa određenim značenjima i simbolikom, pa hajde da istražimo svaku boju.

Simbolizam ljubičastog japanskog peršuna

Dugo se smatralo da ljubičasto cveće simbolizuje kvalitete poput divljenja, elegancije i uspeha. Štaviše, ljubičasta je takođe korišćena da predstavlja kraljevstvo u mnogim kulturama kroz istoriju. Do ovoga je verovatno došlo zato što je ljubičasta tradicionalno bila najskuplja i najcenjenija boja za farbanje odeće.

U mnogim azijskim kulturama, ljubičasta predstavlja luksuz ili plemenitost. Na Tajlandu se ljubičasta tradicionalno koristi kao boja žalosti, dok se u Sjedinjenim Državama ljubičasta povezuje sa čašću. Ljubičasta se takođe pripisuje romantici.

Simbolizam crvenog japanskog peršuna

Crveno cveće tradicionalno simbolizuje atribute kao što su ljubav, strast i romansa. Crveno cveće su popularni pokloni romantičnim partnerima na Dan zaljubljenih ili kao poklon za godišnjicu.

Romantične asocijacije crvenog cveća takođe su dobro povezane sa simbolikom koja se pripisuje japanskom peršunu. Ovo japansko cveće pomaže u prenošenju lepote, ljubavi i strasti.

Simbolizam belog japanskog peršuna

Još jedna popularna sorta japanskog peršuna – Primula japonica ‘Postford Vhite’ – ima divne bele cvetove. U mnogim kulturama, belo cveće predstavlja atribute kao što su nevinost i čistoća. Belo cveće se tradicionalno koristi u svadbenim buketima da simbolizuje ove kvalitete u zapadnim društvima.

Belo cveće je takođe povezano sa kvalitetima kao što su nada ili obnova. U Japanu, bela se tradicionalno povezuje sa žalovanjem i koristi se u pogrebnim službama. Stari Egipćani su takođe verovali da bela simbolizuje smrt.

Sezonska značenja japanskog peršuna

Budući da je jedan od najranijih cvetova koji se pojavljuju u proleće, japanski peršun se smatra simbolom ponovnog rasta i obnove. Dolazak cveća takođe može predstavljati prelazak proleća u leto.

Japanski peršun u floriografiji

Floriografija je takođe bila poznata kao „jezik cveća“ i korišćena je za prenošenje značenja i poruka kroz cveće. Bilo je mnogo varijacija floriografije u različitim kulturama. Tradicionalno, peršun poput japanskog peršuna simbolizuje hrabrost, ljubaznost i strpljenje u floriografiji.

U viktorijansko doba, floriografija je korišćena kao način prenošenja značenja kroz tajne poruke između ljubavnika kako bi preneli svoja osećanja. U viktorijanskoj floriografiji, peršun su korišćeni da prenesu poruku „Ne mogu da živim bez tebe“.

Iako su se ova značenja tradicionalno odnosila na sorte engleskog peršuna, mogu se primeniti i na japanski peršun.

Značenje japanskog peršuna u Hanakotobi

Direktno prevedeno, hanakotoba znači „cvetne reči“. Ponekad se naziva i japanski jezik cveća. Hanakotoba različitim vrstama cveća, pa čak i različitim bojama cveća, pripisuje simbolična značenja kako bi stvorila jedinstven jezik koji omogućava komunikaciju kroz cveće.

U hanakotobi, japanski peršun znači prvu ljubav, čednost i divljenje. U japanskoj kulturi, ovo cveće se smatra čisto pozitivnim i čak se smatra da može povećati nečiju sreću u ljubavi, tako da ih to čini odgovarajućim poklonom za bilo koju osobu u skoro svakoj srećnoj prilici.

Japanski peršun kao rođeni cvet

Peršun, kao što je japanski peršun, jedan je od zvaničnih cvetova rođenja za februar. Ovaj status dele sa irisima i ljubičicama. Veruje se da kao prirodno cveće peršun simbolizuje skromnost, mladu ili novu ljubav i neumiruću naklonost.

Pogodne prilike za poklon za japanski peršun

Japanski peršun su idealni ako želite da date cvetni poklon koji je malo drugačiji od norme. Iako se ove biljke ne koriste široko kao pokloni, dobro su prilagođene određenim prilikama. Ove prilike se prvenstveno vrte oko lepote i ljubavi, što je tradicionalno značenje za japanske peršun.

Budući da simbolizuju lepotu, ljubav i strast, japanski peršun je odličan poklon za romantičnog partnera ili supružnika. Japanski peršun su idealni pokloni za godišnjicu ili rođendan partnera. Popularna sorta Primula japonica ‘Miller’s Crimson’ takođe čini jedinstveni poklon crvenog cveća za Dan zaljubljenih.

Kako je bela tradicionalna boja cveća za venčanja, primerci Primula japonica ‘Postford Vhite’ predstavljaju odlične svadbene poklone. Ljubičasti japanski peršun su takođe dobri pokloni za ljude do kojih ste strastveni, kao što su prijatelji, porodica ili partneri.

Često postavljana pitanja o japanskom peršunu

Šta simbolizuju cvetovi japanskog peršuna?

Veruje se da cvetovi japanskog peršuna simbolizuju kvalitete poput lepote, šarma i strasti. Različite boje takođe simbolizuju atribute poput ljubavi, plemenitosti, elegancije, nevinosti i čistoće.

Da li se japanski peršun vraćaju svake godine?

Japanski peršun su listopadne višegodišnje biljke. Lišće japanskog peršuna umire zimi, ali se biljke vraćaju svake godine u proleće.

Koliko dugo traju cvetovi japanskog peršuna?

Cvetovi japanskog peršuna cvetaju od kasnog proleća do ranog leta u Sjedinjenim Državama. U drugim oblastima mogu cvetati ranije.

Da li japanski peršun cveta više puta?

Japanski peršun cveta više puta jer su listopadne trajnice koje rastu svake godine. Cveće će se pojaviti u kasno proleće i rano leto svake godine.

Da li su japanski peršun otrovni?

Japanski peršun je otrovan za kućne ljubimce kao što su mačke, psi i konji. Čini se da nisu toksični za ljude, ali je najbolje da ih ne unosite.

Značenje japanskog peršuna – poslednja reč

Japanski peršun su zadivljujući ljubičasti, crveni ili beli cvetovi koji mogu ulepšati svaku baštu u kasno proleće. Ali ovo japansko cveće je takođe bogato simbolikom i značenjem. Japanski peršun predstavljaju značenja kao što su lepota, šarm, ljubav i strast. U zavisnosti od boje cveća, oni takođe mogu da simbolizuju romantičnu ljubav, eleganciju, nevinost, čistotu i plemenitost.