Prolećna sadnja počinje u povrtnjaku

Stiglo je proleće, a tako i sezona baštovanstva. Vreme je da razmislite o sadnji nekih hladnih sezonskih useva pre nego što stigne letnja vrućina. Nadajmo se da ćemo leto imati bolje nego prošle godine. Ove nedelje sam posadio seme zelene salate, kelja, krebulja, spanaća i rukole u ​​podignutom krevetu. Dve nedelje pre toga, u zemlju sam dodao malo odležanog stajnjaka, komposta i Gaia 4-4-4 organskog đubriva. Što me podseća, ove nedelje moram da izvučem više komposta da bih druge podignute gredice pripremio za sadnju u aprilu. Zelena salata zasađena ove nedelje otišla je u krevet gde sam prezimio Rouge D’Hiver i zelenu salatu, spanać Catalina i cilantro. Koristio sam težak plutajući pokrivač za redove preko zelene salate cele zime i prošle nedelje su ponovo počele da rastu. Uvek je lepo imati zelenu salatu u rano proleće. Jednom kada se ovaj sloj zelene salate završi, njihovo mesto će zauzeti krastavci i tikvice.

Sve moje sadnice paradajza su pokrenute u stakleniku jer paradajz ima dug period rasta, tako da ga treba pokrenuti unutra. Tako je i sa paprikom i patlidžanom ovde. Počeo sam sa semenkama paradajza u prvoj nedelji marta jer obično mogu da izađu napolje početkom maja. Ova godina je bila naporna u stakleniku. Uvek sam koristio mešavinu za početak semena pod nazivom Dutch Treat. Otvorio sam prvu torbu i pomislio da izgleda malo drugačije nego prethodnih godina. Trebao sam da slušam svoj osećaj, ali sam nastavio i iskoristio ga kada sam sadio seme luka. Proklijale su, ali su počele da venu i zaustavile su svoj rast na visini od oko 1/2 inča. Mislio sam da je možda staro seme, ali onda sam se setio da sam kupio potpuno novo seme i ono je reagovalo na isti način.

Nastavio sam da sadim misleći da će sve porasti. Brzo premotavam u poslednjih nekoliko nedelja i sada sve presađujem u novi medij. Zasadio sam 900 semena paradajza za prodaju biljaka. Do sada sam uspeo da spasem nešto više od 400 sićušnih biljaka. Pod njihovim spasavanjem mislim na saksiju kada jedva imaju prvi set listova, nešto što nijedan početnik ne bi trebalo da radi. Srećom, godinama uzgajam paradajz pa mogu ovo da popravim. Čini se da originalna starter mešavina semena utiče na rast korena. Normalno, kada je biljka paradajza u prvoj fazi lista, njeni koreni mogu biti dugački i do 2 inča dok se koreni formiraju pre nego što rast izađe iznad zemlje. Moje biljke imaju možda 1/4″ korena. Zato mi poželite sreću u daljem radu.

U svakom slučaju, vratimo se u spoljnu baštu gde je vreme da se posadi grašak i slatki grašak. Počeo sam sa slatkim graškom u stakleniku pre mesec dana, ali se sada lako seje direktno u zemlju. Volim da uzgajam svoje biljke slatkog graška uz ogradu jer im je potrebna podrška da se drže. Dodao sam malo odležanog stajnjaka u ovo područje nedelju dana pre sadnje slatkog graška.

Zasadio sam snežni grašak direktno u zemlju oko osnove ove improvizovane kule od bambusovih štapova. Ova postavka je dobro funkcionisala sa grimiznim pasuljem prošle godine. Sve što vam treba je nekoliko bambusovih motki od 6′ i malo kanapa od jute. Kada sam stavio stubove u zemlju, počeo sam na vrhu da spajam vrhove zajedno i čvrsto stegao kanap. Zasadio sam krug semena graška oko spoljne strane stubova.

Čini se da opet nedostaje semena u nekim baštenskim centrima. Moj moto u ovim teškim vremenima je kupiti ih kada ih vidite. To važi i za biljke. Kupite sada i svoje seme za jesenje povrće. Kupio sam seme u baštenskim centrima, prodavnicama gvožđara i prodavnicama prehrambenih proizvoda. Pokušavam da uzgajam mnogo iz semena za svoje kontejnere jer je prošle sezone bilo teško pronaći neko od mojih omiljenih jednogodišnjih cveća. Ako ste videli unutrašnjost mog staklenika, potpuno je puna biljaka za baštu. Najbolja stvar kod baštovanstva je novi rast u proleće. Svima nam donosi nadu u budućnost kada ovu zemlju učinimo malo lepšom, jednu po jednu biljku.