Uzgajanje bambusa Potpuni vodič za bašte

Da li ste zainteresovani da dodate bambus u svoju baštu? Onda ste došli na pravo mesto! Sastavili smo sveobuhvatan vodič koji pokriva sve što treba da znate o uzgoju bambusa kod kuće.

Bez obzira da li želite da zasadite bambus sa svojim ranim prolećnim cvećem ili se pitate kako da se brinete za tu zaraslu sadnju bambusa u svom novom domu, pronaći ćete informacije koje su vam potrebne. Pokrićemo popularne vrste bambusa, pravilnu negu, pa čak i nekoliko saveta za dizajn bašte.

Izaberite vrstu bambusa

Ako ste mislili da je sav bambus isti, razmislite ponovo! Postoje razne vrste i sorte bambusa. Pre nego što dodate bambus u svoju baštu, istražite i pronađite sortu koja odgovara onome što tražite.
Clumping Bamboo

Kao što ime sugeriše, bambus u grudvama raste u zatvorenom zgrudanom obliku. Iako se grudve vremenom mogu povećati, maksimalne će biti od 4 do 20 stopa u prečniku.

Umbrella Bamboo

Kišobran bambus ima svetlozelene štapove i dugačke, tanke listove. Ove biljke preferiraju delimičnu senku jer puno sunce može oštetiti njihove nežne listove. Uz njihov divan izgled, biljke kišobrana bambusa se lako održavaju, sve dok temperature nisu previsoke. Iako ove biljke mogu da prežive temperature ispod 0ºF, ne rade dobro kada noćne temperature ostanu iznad 70ºF.

Zlatna boginja

Ova sorta ima žućkaste izdanke, poznate i kao klume, i može narasti do deset stopa. Preferira puno sunca i može da preživi temperature i do 20ºF. Raznovrsnost bambusa ‘Fernleaf’ je veoma slična sorti Golden Goddess.
Silverstripe

U svom prirodnom staništu, Silverstripe bambus može narasti do 45 stopa! Međutim, ova sorta retko postaje ovako visoka kada se uzgaja u Sjedinjenim Državama. Pošto je sorta otporna na hladnoću, može da preživi temperature do 15ºF. Ono što ovu sortu zaista izdvaja jesu njeni raznobojni listovi i srebrne pruge na bokovima.

Running Bamboo

Da li ste ikada čuli da bambus proguta baštu ili čak susedovo dvorište? Velike su šanse da je trčao bambus. Iako koreni bambusa ne rastu mnogo duboko, mogu se raširiti na velikom području. Zajedno sa korenjem, bambus raste preko podzemnih rizoma koji mogu narasti i preko sto stopa. Ako želite da zadržite korijenski sistem bambusa, koristite barijeru duboku najmanje dva metra.

Crni bambus

Ova sorta se izdvaja od ostalih po svojim crnim steblama. Takođe je bambus izuzetno otporan na hladnoću i može da preživi temperature i do 0ºF. Ako posadite biljku označenu kao crni bambus, dobra je ideja da proverite vrstu. Dok je većina biljaka označenih kao crni bambus tekuća vrsta Phillostachis nigra, neke grudvaste vrste mogu se nazvati i crnim bambusom.
Kuma Bamboo

Dok su mnoge vrste bambusa poznate po svojim visokim listovima, Kuma je patuljasta sorta koja naraste samo dva do osam stopa visoka, tako da može delovati kao alternativa cvetnim biljkama koje pokrivaju zemlju. Ova sorta je poznata i kao Nagasa bambus. Tokom proleća i leta listovi su svetlozeleni. Međutim, tokom jeseni i zime, ivice listova postaju bele, a unutrašnjost listova potamni.

Fishpole Bamboo

Takođe poznat kao monaški trbušni bambus i zlatni bambus, ovaj bambus za trčanje je popularna sorta širom Sjedinjenih Država. Međutim, kao i većina vrsta bambusa za trčanje, on može brzo da preuzme kontrolu ako se njime ne upravlja pravilno.

Bujno bambusovo lišće i čvornati listovi razlikuju bambus od drugih vrsta bambusa. Preferira puno sunca i može da preživi hladno vreme sa temperaturama ispod 0ºF.

Kako uzgajati bambus

fragesia rufa ili bambus sa zmajevom glavom zasađen u saksiju uz zid

Nakon što ste pronašli dobru sortu bambusa za svoju baštu, vreme je da posadite! Na sreću, uzgajanje bambusa je lako, sve dok odaberete odgovarajuću sortu i obezbedite odgovarajuću negu.

Da li je lako uzgajati bambus?

Uopšteno govoreći, bambus se lako uzgaja i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Obavezno izaberite sortu koja odgovara svetlu i temperaturi vašeg okruženja i redovno zalivajte.

Gde uzgajati bambus

Pre nego što dodate bambus u svoju baštu, razmislite o tome koliko će se širiti i koliko će narasti. I zapamtite da navika rasta i puna veličina zavise od sorte!

Kada se uverite da imate prostora za rast bambusa, poželećete da proverite zahteve za svetlošću. Neke vrste bambusa najbolje rastu na suncu, dok druge više vole senku. Na sreću, trebalo bi da budete u mogućnosti da pronađete sortu koja funkcioniše u vašem okruženju.

Konačno, proverite otpornost bambusa! Neke sorte ne mogu da prežive ekstremnu hladnoću, dok druge pate na vrućini.

Nakon što pronađete razne vrste bambusa koje odgovaraju vašem području i okruženju, pustite svoj um na volju! Bambus može da funkcioniše kao odličan paravan za privatnost, živa ograda, baštenska biljka ili biljka u kontejneru.

Kada posaditi bambus

Najbolje vreme za sadnju bambusa je proleće.

Bože, ne morate da brinete o mrazu, a vaša biljka će imati vremena da se uspostavi pre nego što dođe vruće letnje vreme.
Takođe možete posaditi bambus u jesen. Međutim, sadite u septembru ili početkom oktobra kako bi vaše biljke imale priliku da formiraju snažno korenje pre zime.

Kako posaditi bambus

Ako sadite direktno u svojoj bašti, prvi korak je da rasporedite ceo prostor. Pošto će sve biljke vremenom rasti, ostavite dodatni prostor za bambus i cveće za kućne bašte da se rašire.

Nakon što planirate svoju baštu, sledite ove korake da biste posadili svoj bambus.
Iskopajte rupu koja je duplo veća od korena bambusa.
Stavite bambus u rupu tako da su koreni i rizomi ispod linije tla.
Pokrijte zemljom i dobro zalijte.

Ako sadite bambus u kontejneru, proces je veoma sličan onom gore opisanom.

Kako održavati biljke bambusa

Nakon što vaš bambus bude udoban u svom novom domu, moraćete da preduzmete korake da bude srećan.

Kako zaliti bambus

Bambus više voli duboko, retko zalivanje nego lagano, često zalivanje. Zato nemojte biti stidljivi kada je vreme za zalivanje!

Učestalost zalivanja bambusa zavisiće od padavina, temperature, tipa tla i drugih faktora životne sredine. Međutim, generalno, poželećete da zalivate svoj bambus otprilike jednom nedeljno. Ne želite da voda bude lokva, ali želite vlažno tlo.

Kako hraniti bambus

Dok bambus može dobro rasti bez đubriva nekoliko godina, redovno hranjenje bambusom će podstaći njegov rast i poboljšati njegovo zdravlje. Kompost je jedan od načina da obezbedite vašim biljkama hranljive materije koje su im potrebne, kao i organsku materiju koja će poboljšati teksturu tla. Ako odlučite da koristite kompost, dodajte oko jedan inč na vrh tla svakog proleća.

Takođe možete hraniti svoje biljke bambusa koristeći đubrivo sa visokim sadržajem azota namenjeno za travnjake. U slučaju da niste znali, bambus je član porodice trava! Pratite uputstva za proizvod da biste primenili ovo đubrivo jednom u rano proleće i ponovo sredinom leta.
Uzgajanje bambusa u kontejnerima

grm patuljastog bambusa u kružnom loncu na okrugloj kaldrmi sa kružnom stolicom od ratana za opuštanje, ogradom od Banian drveta u bašti i pozadinom sunčeve svetlosti.

Ako nemate dvorište za sadnju bambusa ili želite da sprečite njegovo širenje, pokušajte da posadite bambus u saksiju. Ne samo da će ovo zadržati biljke, već će vam takođe omogućiti da ih pomerate.

Iako tehnički možete uzgajati i grudvaste i pokretne vrste bambusa u kontejnerima, vrste zgrudavanja su bolji izbor. Pošto se njihovi koreni ne šire tako brzo kao tipovi koji se kreću, nećete morati da presađujete tako često.

Bez obzira koju vrstu bambusa odaberete, ipak treba očekivati brz rast! Ako posadite svoj bambus u malu saksiju, on će brzo prerasti svoju posudu. Zbog toga bi trebalo da posadite svoj bambus u veliku saksiju sa zapreminom od najmanje deset galona.

Kada dođe vreme da izaberete zemljište za saksiju, potražite vlažnu, ali dobro dreniranu mešavinu zemljišta.

Obrezivanje bambusa

Možda vam se ne sviđa pomisao da se bambus visok deset ili petnaest stopa nadvija nad ostatkom vaše bašte. Ili možda želite da oblikujete svoj bambus u obliku žive ograde ili topiarija. Bez obzira na slučaj, možete upravljati svojim biljkama kroz obrezivanje.

Ako želite da ograničite visinu svog bambusa, možete da isečete stene biljke. Ovo je poznato kao preliv. Međutim, imajte na umu da će bambusovi listovi prestati da rastu kada se prevrnu.
Takođe možete orezati svoj bambus da biste uklonili mrtve ili bolesne delove. Iako vaša biljka bambusa može da vas nadživi, pojedinačne stene obično žive oko deset godina. Da biste uklonili mrtve stene, koristite par makaza ili testeru da biste sekli blizu osnove tla. Ne samo da će održati zdrav izgled vaše biljke, već će i podstaći novi rast.

Još jedan način da obrezujete svoj bambus je da uklonite grane koje rastu sa listova. Ovo može pomoći da vaš štand od bambusa izgleda uredno. Da biste to uradili, koristite par makaza za sečenje grana blizu mesta gde se spajaju sa stenom.

Razmnožavanje bambusa

Najbolje vreme za razmnožavanje bambusa je rano proleće, neposredno pre nego što se rast nastavi. Podela je najlakši način za razmnožavanje bambusa, ali je potrebno malo rada! Dok će nož biti dovoljan za sečenje korena i rizoma, možda ćete morati da koristite testeru da biste sekli veće biljke.

Kada podelite svoj bambus, stavite svaki deo u novi kontejner ili lokaciju u bašti. Pobrinite se da posadite nakon što prođe opasnost od mraza, ali prije nego što dođe ljetna vrućina.

Kako napraviti baštu od bambusa

Japanski vrt sa bambusom i kamenim fenjerom

Bambus je svestrana biljka koja se može koristiti u svim vrstama bašta, sve dok planirate unapred. Pre nego što dodate bambus u svoju baštu, važno je razmisliti o tome kako će rasti i širiti se. Ako ne želite da bambus preuzme celu vašu baštu, mudro izaberite svoju sortu i/ili je posadite u kontejner.

Na primer, ako vaša bašta već sadrži cveće koje zahteva direktnu sunčevu svetlost, možda nećete želeti da posadite visoku vrstu bambusa. Međutim, ako će vaše postojeće biljke uspevati u delimičnoj senci, bambus bi trebao biti odličan dodatak. Komplementarne biljke za uzgoj sa bambusom Pošto bambus može narasti prilično visok, moraćete da razmislite o tome kako može da zaseni druge biljke. Uz to, evo nekih popularnih biljaka za pratnju bambusa. japanski javor Kišobran biljka Plava vlasulja trava Hosta Azalea Camellia Dužica Savara čempres Baštenska kleka Nastavite da cvetate 2022 Ispunjavajući svoju baštu bambusom, cvećem i drugim biljkama, možete stvoriti lično utočište od sveta. Ne samo da će vam ovaj prostor pružiti lepotu, već će vam omogućiti da nastavite da cvetate u danima koji su pred nama.