Uzgajanje hrane u nesigurnim vremenima

Mi svakako bavimo baštom u vremenima neizvesnosti. Dok se osvrćem na poslednjih nekoliko nedelja, naši životi su se brzo promenili. Ako je ikada bilo vreme da se pokrene bašta, sada je vreme. Bilo je teško kupiti hranu i zalihe koje su nam potrebne, pa zašto ne pokušati da uzgajamo svoju hranu? Uvek smo imali veliku baštu sa povrćem, pa vas ohrabrujem da započnete. Možete uzgajati hranu u kontejnerima, u podignutim krevetima ili u zemlji.

Za početak izaberite mesto koje ima šest sati sunca ili više. Većini povrća potrebno je sunce da bi dobro bilo. Vašem lisnatom povrću odgovara tri do šest sati sunca svakog dana, ali voćnim biljkama je potrebno tih šest sati sunca. Izaberite mesto koje je udaljeno od senke vaše kuće i daleko od velikog drveća. Ne samo da drveće baca senku, ono se takođe takmiči za vodu i hranljive materije, a njihovo korenje može biti na putu prilikom kopanja. Izaberite lokaciju u blizini izvora vode jer biljkama treba voda svakih nekoliko dana. Uzgajanje bašte je obaveza. Baš kao što se hranite, tako i vaše biljke treba da hranite na isti način. Ne možete otići i ostaviti ih bez nadzora.

Kada odaberete svoju lokaciju, odlučite kako ćete rasti. Da li ćete koristiti kontejnere, podignute krevete ili posaditi direktno u zemlju? Sadnja u zemlju se vrši stotinama godina i najekonomičniji je način rasta. Uzdignute gredice se brže zagrevaju u proleće nego zemlja i lakše ih je održavati kada je u pitanju plijevljenje korova i dopuna tla. Kontejneri su prenosivi tako da ih možete pomerati na kolicima za biljke da biste maksimalno iskoristili sunce, ali su teški za pomeranje i potrebno ih je zalivati svakodnevno, ponekad dva puta dnevno po vrućem vremenu. Odabir načina rasta zavisi od prostora koji imate.

Imam mnogo pitanja o zemljištu. Ako sadite direktno u zemlju, predlažem da dodate stajnjak ili kompost u baštu nekoliko nedelja pre sadnje. Nikada ne koristite sveže stajnjak jer može da spali vaše biljke. Za podignute gredice kupili smo najbolju baštensku zemlju za povrće koju je nudio baštenski centar. Želeli smo da počnemo sa najboljim jer će to biti naša baza za naredne godine. Za kontejnere nikada ne koristite baštensko zemljište jer može sadržati štetočine i bolesti i teško je. Najbolje je koristiti mešavinu za posude jer je lagana i omogućava da se posuda lako odvodi.

Imate dva načina da započnete. Biljke možete kupiti u baštenskom centru ili započeti svoje biljke iz semena. Većina baštenskih centara sada traži da svoje biljke naručite telefonom ili putem interneta i platite prilikom kupovine. Narudžbinu možete preuzeti na parkingu većine baštenskih centara. Takođe možete naručiti seme preko interneta i započeti ga u svom domu ili posaditi direktno u zemlju. Svako pakovanje semena će vam dati uputstva o tome kada možete da sadite i šta da očekujete tokom žetve. Najlakši usevi za početnike su zelena salata, krompir, setovi luka, grašak i pasulj. Ako nikada ranije niste radili u bašti, počnite sa malim da ne budete preopterećeni. Uvek možete uvećati baštu tokom vremena.

Obavezno pozajmite ili kupite neki baštenski alat ako ga nemate. Biće vam potrebna lopata, grabulje, ručna lopatica, crevo i bokal za zalivanje. Kolica će vam dobro doći za izvlačenje zemlje. Koristim staru crnu saksiju za sakupljanje korova i podlogu za klečanje za udobnost.

Još jedan savet, uzgajajte ono što volite da jedete. Berite kada vaše povrće bude spremno i razmislite za šta ćete ga koristiti. Hoćete li ih zamrznuti, mogu li ih ili napraviti konzerve? Pokušajte da rastete sukcesivno tako što ćete saditi trećinu reda odjednom. Ne želite dvadeset glavica zelene salate spremne za berbu u isto vreme. Ako imate previše za žetvu, poklonite ga prijateljima i komšijama.

Kada se osvrnem na naše avanture u povrtlarstvu, to mi daje osećaj sigurnosti hrane. Osvrćem se na ovu žetvu paprike koju sam zamrznuo za zimsku upotrebu i jedva čekam da ih ponovo uzgajam. Mislim da je ta kontrola u našim životima trenutno ključna i utešna u isto vreme. Samo što sam napolju i proveravam biljke i divim se semenu kada proklija, čini mi dan. Kažu, posaditi seme znači verovati u budućnost.