Znacenje cveta krokosmije vrste upotreba i saveti za uzgoj

Ako želite da svom pejzažu dodate tople šiljke boja, ne tražite dalje od Crocosmia. Ovi prelepi letnji cvetovi – osnovni deo vrtova iz viktorijanske ere – lelujaju se na dugačkom lišću nalik maču koje podseća na ukrasnu travu. Takođe poznati kao zvezde padalice ili montbretia, plamenocrveni i narandžasti cvetovi krokosmije se lako kultivišu i izgledaju kao kod kuće u raznim baštenskim izgledima. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju, simbolici cveta Crocosmia, popularnim vrstama, upotrebi i osnovnim savetima za uzgoj.

O Crocosmia
Rod Crocosmia sadrži oko 11 vrsta cvetnih biljaka, od kojih sve rastu iz kukolja . Rod je takođe poznat kao Montbretia ili C. k crocosmiiflora.

Crocosmia pripada porodici Iridaceae ili irisa, koja je dobila ime po mnogim bojama cvetova koje sadrži. Postoji više od 2.200 vrsta u porodici irisa, uključujući popularno ukrasno cveće kao što su gladiolus, šafranica i frezija.

Razvijeno je više od 400 hibrida i sorti cvetova Crocosmia. Neke popularne sorte uključuju „Lucifer“, koji ima svetlo grimizno cveće koje podseća na gladiole, i „Mars“, sa crveno-narandžastim cvetovima nalik freziji. “Severn Sunrise” ima narandžaste cvetove koji blede u lososa, a “Paul’s Best Iellov” ima jarko žute cvetove.

Zrele biljke krokosmije mogu doseći do 4 stope visine i 2 metra široke. Duge, lučne stabljike izlaze iz gomile atraktivnog zelenog lišća u obliku mača.

Sredinom do kasnog leta pojavljuju se cvetovi jarkih boja. Cvetovi su cevasti i rastu u grupama od 4 do 20 duž stabljika. U zavisnosti od sorte, cveće može biti crveno, crveno-narandžasto, narandžasto ili žuto. Osušeni cvetovi krokosmije mirišu kao retka biljka šafran kada se namoče u toploj vodi.

Crocosmia je porijeklom iz tropskih regiona južne Afrike.

Značenje i simbolika Krokosmije

Ime roda potiče od grčke reči za „šafran“ ili kronos i grčke reči osme, ili „miris“. Smatra se da se ovo odnosi na miris cveta nalik šafranu.

Cvetovi krokosmije su dugo bili cenjeni u svojoj rodnoj južnoj Africi, gde su korišćeni za pravljenje žutih boja. U Evropu ih je u 18. veku uneo francuski botaničar Antoan Fransoa Ernest Konkeber de Montbre. Putovao je sa Napoleonom kroz regione Afrike i sa sobom doneo krokosmije u Francusku.

U 1800-im, drugi francuski botaničar, Viktor Lemoin, razvio je prve hibride krokosmije. Biljke su eksplodirale u popularnosti, a uzgajane su stotine hibrida.

Značenje cveta krokosmije u floriografiji
Do viktorijanske ere, cvet krokosmije je bio obavezan u bašti. Često su uzgajane zajedno sa svojim „rođacima“, kanasom i dalijama . Crocosmia nosi sledeća simbolička značenja na jeziku cveća :

strast:
Krokosmija se često smatra simbolom strasti i intenzivnih emocija. Vatrene boje njegovih cvetova, poput narandžaste i crvene, predstavljaju gorući plamen ljubavi i želje.

hrabrost:
Krokosmija je povezana sa hrabrošću i hrabrošću. Njegovo živopisno i smelo prisustvo u bašti simbolizuje snagu i spremnost da se rizikuje.

avantura:
Visoki i uspravni cvetni klasovi Crocosmia označavaju osećaj avanture i istraživanja. Vertikalni rast i dinamično prisustvo biljke izazivaju duh uzbuđenja i želju za novim iskustvima.

kreativnost:
Jedinstven i upečatljiv izgled Crocosmia često se smatra simbolom kreativnosti i umetničkog izraza. Žive boje i prepoznatljiv oblik njegovog cveća inspirišu maštu i inovacije.

Cveće je bilo povezano sa samopouzdanjem, emocionalnom snagom i toplinom.

Pad i oživljavanje popularnosti sredinom 20. veka
Posle Prvog i Drugog svetskog rata, popularnost cveća krokosmije je opala iz vrlo praktičnog razloga: nedostatak radnika zbog ratova u kombinaciji sa potrebom da se polja za uzgoj cveća pretvore u polja za uzgoj useva.

Čak i nakon što su svetski ratovi završeni, trend jednostavnijih ivica cveća – umesto složenih višegodišnjih granica favorizovanih u predratnom viktorijanskom dobu – značio je da krokosmija nije bila naklonjena. Mnogi hibridi su izgubljeni za to vreme.

Nesreća je vratila krokosmiju u milost. Sredinom 1960-ih, Velika Britanija je imala izuzetno hladnu zimu, a zemlja se smrzla na duži period. U to vreme se smatralo da krokosmija nije veoma izdržljiva i da može da preživi samo u blagim klimatskim uslovima. To je zahtevalo razvoj mnogih hibrida, koji su izgubljeni nakon ratova.

Ali posle velikog smrzavanja, botaničar prikladnog imena Alan Blum bio je oduševljen kada je otkrio da su dva hibrida krokosmije odlično preživela hladnoću. Prionuo je na posao i ukrstio to dvoje, što je rezultiralo ‘Luciferom’. Ova sorta je narasla do 5 stopa i cvetala je vatreno crvenim cvetovima, i bila je hit.

Uspeh ‘Lucifera’ doveo je do razvoja mnogo više podjednako izdržljivih hibrida krokosmije dostupnih danas u nijansama crvene, narandžaste i žute.

Upotreba i prednosti cveća krokosmije
Kada se osuši, cvetovi krokosmije izuzetno mirišu kao šafran , koji potiče od cveta srodnika krokosmije, Crocus sativa. Napravljen od niti malog cveta, šafran daje žutu nijansu.

Cveće Crocosmia se dugo koristi za stvaranje boje u istoj boji. Cvetovi se mogu koristiti kao zamena za ređi (i skuplji) šafran za dobijanje iste žute boje u hrani.

U delovima Afrike, biljni sok i zrna se koriste za lečenje artritisa, reumatizma i malarije. U Papui Novoj Gvineji, listovi se koriste za ublažavanje zagušenja od prehlade.

Istraživanja pokazuju da ove biljke sadrže antioksidante . Takođe mogu imati potencijal za antimikrobnu, antifungalnu, antibakterijsku i antitumorsko primenu.

U bašti, svetli, cevasti cvetovi krokosmije privlače oprašivače. Omiljeni su pčelama.

Kako uzgajati cveće krokosmije

Crocosmia raste u USDA zonama otpornosti od 6 do 10 . Oni više vole mesta sa punim suncem, ali bolje rastu na senovitim mestima u vrućim, suvim klimama. U hladnijim regionima izaberite lokaciju koja nudi sklonište zimi.

Crocosmia preferira vlažno, ali dobro drenirano tlo. Izaberite umereno plodno zemljište sa blago kiselim nivoom pH.

Sadite lukovice u proleće kada prođe opasnost od mraza. Krumpe treba saditi na dubini od 3 do 5 inča i na udaljenosti od 6 do 8 inča. Dodajte mericu komposta u svaku rupu.

Zalivajte biljke kada se zemlja osuši i obezbedite više vode tokom vrelih letnjih dana. U jesen dodajte sloj malča da biste zaštitili grmove preko zime. Ne obrežite lišće u jesen, jer oni pružaju zaštitu za kornjače.

Možda nećete videti cveće prve godine, pa budite strpljivi. Biljke će se razmnožavati pod zemljom, a možete ih podeliti i ponovo posaditi u proleće.

Crocosmia izgleda divno u raznim stilovima bašte, kao što su vikendice ili neformalni. Odlični su u krevetima i ivicama. Grupe od desetak grmova iste vrste stvoriće dramatičan efekat na pejzaž.

Briga za cveće krokosmije
Cveće krokosmije ne zahteva rezidbu ili odsecanje. Možda ćete želeti da odsečete stabljike nakon završetka cvetanja, ali ostavite atraktivno lišće na mestu.

Crocosmia je generalno bez štetočina i bolesti, ali možete primetiti crvene paukove grinje . Odgovarajuće zalivanje će pomoći u sprečavanju ovih štetočina. Da biste ih se rešili, možete koristiti insekticidni sapun.

Ako živite u hladnoj klimi, u jesen iskopajte korne i prezimite ih u zatvorenom prostoru.

Najbolje prateće biljke za Crocosmia

Crocosmia izgleda sjajno sa drugim vrstama letnjih lukovica, kao što su dalije i gladiole. Crveno-narandžaste dalije ‘Kenora Sunset’ lepo dopunjuju boje krokosmije, kao i ‘Grenadier’.

Ostali izbori pratećih biljaka uključuju kane. ‘Predsednik’ je crveno-narandžasta sorta, a ‘Vioming’ je cvet narandže u istim toplim tonovima kao i krokosmija.

Što se tiče jednogodišnjih biljaka, visoki kosmos sa pernatim lišćem je odličan izbor. Ostale opcije uključuju dnevne ljiljane, salvije i šišarke. Za kontrast, posadite plavo cveće sa krokosmijom, kao što je ljiljan Nil. Takođe izgledaju divno sa ukrasnim travama.

Ostale fantastične biljke za Crocosmia uključuju:

Agapantus (Ljiljan Nila):
Visoke cvetne stabljike i zaobljeni grozdovi plavih ili belih cvetova Agapantusa stvaraju upečatljiv kontrast kada se sade pored Crocosmia.

Salvija (žalvija):
Vertikalni klasovi cvetova Salvije u nijansama plave, ljubičaste ili crvene dopunjuju vertikalni rast Crocosmia, stvarajući dinamičnu i privlačnu kombinaciju.

Koreopsis (krpeljevo seme):
Svetlo i veselo žuto ili narandžasto cveće Coreopsis stvara živahan i komplementaran kontrast kada se posadi u blizini Crocosmia.

Sedum (stonecrop):
Sedumovo nisko rastuće i sočno lišće, zajedno sa njegovim cvetovima u kasnoj sezoni u raznim bojama, može pružiti zanimljiv kontrast teksture kada se sadi kao biljka za pokrivanje tla ili granična biljka uz Crocosmia.

trave:
Ukrasne trave, kao što su Miscanthus ili Pennisetum, mogu dodati pokret i teksturu vrtu dok stvaraju divnu pozadinu za uspravne cvetne klasove Crocosmia.

Rudbeckia (Crnooka Suzan):
Zlatno-žuti cvetovi sa tamnim središtima Rudbeckia dopunjuju tople tonove Crocosmia i stvaraju svetao i živahan prikaz.

Prilikom odabira pratećih biljaka za Crocosmia, uzmite u obzir njihove zahteve za sunčevom svetlošću, tlom i vlagom kako biste osigurali kompatibilnost. Ciljajte na harmoničnu kombinaciju koja prikazuje jedinstvene karakteristike i boje svake biljke, istovremeno pružajući vizuelno privlačan i uravnotežen prikaz bašte.

Kreativna upotreba za Crocosmia
Crocosmia je popularna za cvetne aranžmane, zahvaljujući svojim dugim, zakrivljenim stabljikama i dramatičnim cvetovima. Pokušajte da kombinujete stabljike krokosmije sa travama, cinijom i đumbirima za letnji, organski izgled.

Ovo toplo cveće dobro funkcioniše u pejzažu u vikendicama ili neformalnim baštama, na obalama ili padinama i u zasadima prerija. Takođe izgledaju divno u kontejnerima.

Crocosmia Flover Crafts
Crocosmia se dobro uklapa u zanate. Duge stabljike čine ih lakim za tkanje u vence ili kao središnji deo cvetnog aranžmana.

Takođe možete osušiti cveće. Jednostavno rasporedite rez na listu upijajućeg papira. Stavite još jedan komad papira na vrh i sve ga zatvorite u tešku knjigu.

Postavite težak predmet na vrh i ne ometajte ga najmanje mesec dana. Zatim proveravajte otprilike jednom nedeljno da biste bili sigurni da je cveće potpuno suvo. Set sa sprejom za suvo cveće.

Česta pitanja o cvetu krokosmije:

Koliko dugo Crocosmia cveta?
Krokosmija cveta leti. Obično će cvetati od juna do avgusta.

Koja je idealna klima za uzgoj Crocosmia?
Crocosmia uspeva u USDA zonama od 6 do 10. Oni preferiraju lokacije sa punim suncem, ali cene malo senke u vrućim, suvim klimama.

Može li Crocosmia rasti u kontejnerima ili u zatvorenom?
Crocosmia će rasti u kontejnerima. Samo budite sigurni da koristite mešavinu za saksije koja dobro drenira i blago kisela.

Koliko često treba da zalivam Crocosmia?
Zalivajte kada se zemlja oseti suvom. Obezbedite više vode tokom toplih, sunčanih perioda.

Kada je najbolje godišnje doba za sadnju Crocosmia?
Sadite grmove u proleće nakon što prođe opasnost od mraza.

Kako mogu zaštititi svoju Crocosmiu od štetočina i bolesti?
Najbolji način za sprečavanje štetočina i bolesti su optimalni uslovi za uzgoj. To znači sunčana mesta sa dobro dreniranim, blago kiselim zemljištem i odgovarajućom vodom.

Kako mogu da produžim životni vek Crocosmia-a nakon što su isečeni?
Odsečene stabljike odmah stavite u hladnu, čistu vodu. Držite rezano cveće dalje od sunca, izvora toplote i propuha i često menjajte vodu.

Cvet krokosmije – zamotavanje
Vatrena, topla krokosmija dodaju dašak svetle drame pejzažu. Ovo popularno i simbolično cveće je lako uzgajati i zahteva malo održavanja. Nije iznenađenje da su popularni decenijama. Sa asocijacijama na toplinu, samopouzdanje i emocionalnu snagu, oni su odličan dodatak cvetnim aranžmanima i bašti.