najboljih pratecih biljaka za hibiskus

Cvetovi hibiskusa mogu trajati samo jedan dan, ali i dalje proizvode zapanjujući izgled. Biljke pratioci mogu vam pomoći da maksimalno iskoristite svoj hibiskus. U ovom članku ću podeliti deset mojih omiljenih biljaka pratilaca za cveće hibiskusa.

10 najboljih pratećih biljaka za hibiskus

Pregled sadržaja:
Šta su prateće biljke?
Izbor pratećih biljaka za hibiskus
10 najboljih pratećih biljaka za hibiskus
Najčešća pitanja o najboljim biljkama za hibiskus:

Okončanje

Šta su prateće biljke?
Prateća sadnja se sastoji od sađenja nekoliko različitih vrsta zajedno kako bi svaka biljka donela koristi. Biljke pratioci se uglavnom koriste za poboljšanje lepote vaših glavnih ukrasnih biljaka. Takođe se mogu koristiti za privlačenje oprašivača i odvraćanje štetočina ili korova.

Izbor pratećih biljaka za hibiskus
Prilikom odabira pratećih biljaka za cveće hibiskusa , izaberite vrste kojima su potrebni slični uslovi kao hibiskus. Otporni hibiskus najbolje raste u USDA zonama od 4 do 9 , dok tropski hibiskus uspeva u zonama od 9 do 12. Sadite hibiskus na zemljištima bogatim hranljivim materijama, koja dobro dreniraju i koja ostaju blago vlažna. Otporne biljke hibiskusa mogu tolerisati puno sunca u hladnijim klimama, ali tropski hibiskus zahteva delimičnu senku.

10 najboljih pratećih biljaka za hibiskus

1) Pčelinji balzam
Pčelinji balzam su prelepe biljke pratioci hibiskusa
Pčelinji melem ( Monarda spp.) je atraktivan divlji cvet poreklom iz Severne Amerike. Ove biljke su odlične biljke za pratnju jer privlače oprašivače. Biljke pčelinjeg balzama cvetaju tokom leta u zonama 3 do 9. Cvetovi mogu trajati nedelju dana, pružajući dobar kontrast sa kratkotrajnim cvetovima hibiskusa.

2) Bugenvilija
Bugenvilije su prelepe biljke pratioci hibiskusa
Bugenvilije su bodljikave zimzelene grmlje ili vinove loze koje su višegodišnje biljke u zonama 9 do 11. One su odlične biljke za pratnju tropskog hibiskusa. Bugenvilije se mogu preplitati sa velikim grmovima hibiskusa, a obe vrste cvetaju tokom cele godine u toplim, tropskim klimama. Cvetovi bugenvilije imaju tri do šest listova u obliku srca i sitne centralne cvetove.

3) Crape Mirtle
Crape Mirtle su prelepe biljke pratioci hibiskusa
Crape mirte su prelepi grmovi i drveće poznati po svojim šarenim cvetovima nalik na krep . Mirta crap cveta tri do četiri meseca tokom leta i jeseni. Ovo dugotrajno cvetanje je savršena dopuna kratkotrajnim cvetovima hibiskusa. Mnoga stabla hibiskusa i mirte dostižu slične veličine, obezbeđujući dva ukrasna grmlja za izgradnju vaše bašte.

4) Dnevni ljiljan
Lili su prelepe biljke pratioci hibiskusa
Dnevni ljiljani ( Hemerocallis spp.) su odlične biljke za pratnju hibiskusa. Obe vrste su trajnice koje cvetaju tokom leta i jeseni. Lilije i hibiskus proizvode velike, šarene cvetove koji traju samo dan ili dva, stvarajući dramatičan duet. Lilije rastu između 1 i 5 stopa, što im omogućava da rastu ispod i oko većih biljaka hibiskusa.

5) Hardi Geranium
Hardi Geranium su prelepe biljke pratioci hibiskusa
Otporni geranijumi su odlične biljke koje pokrivaju tlo za izdržljiv hibiskus. Otporni geranijumi su trajnice koje formiraju grudve u zonama 4 do 9. Obično rastu između 1 i 3 stope u visinu, tako da dobro rastu ispod biljaka hibiskusa. Otporni geranijumi imaju prelepe cvetove u obliku čaše koje cvetaju od proleća do jeseni.

6) Mandevila
Mandevila su prelepe biljke pratioci hibiskusa
Takođe poznate kao rocktrumpets, mandevile su zapanjujuće cvetajuće vinove loze koje mogu upotpuniti tropski hibiskus. Poput tropskog hibiskusa, mandevile uspevaju u zonama 10 i 11 i zahtevaju vlažna tla. Mandevile proizvode elegantno, šareno cveće od proleća do jeseni. Ovo divno cveće dobro funkcioniše pored cvetova hibiskusa, posebno kada se uzgaja u saksijama blizu jedan drugom.

7) Miskantus
Takođe poznat kao srebrna trava, miskantus je odlična višegodišnja trava koja raste kao biljka pratilac hibiskusa. Miscanthus proizvodi pernate, ljuljave glave trave koje izgledaju sjajno pored velikih, šarenih cvetova hibiskusa. Miscanthus su popularne trave za uređenje pejzaža, što znači da su neverovatno raznovrsne. Poput hibiskusa, miskantus uspeva na vlažnim, plodnim zemljištima u delimičnoj senci.

8) Ukrasna loza slatkog krompira
Ukrasne loze slatkog krompira su odlične biljke koje pokrivaju tlo za tropski hibiskus. Najbolje rastu u zonama od 9 do 11 i proizvode prekrasne listove u obliku strelice ili srca. Ovi listovi se zaista dobro razlikuju sa cvetovima tropskog hibiskusa. Vinova loza slatkog krompira takođe može suzbiti korov koji bi inače ugrozio vaš hibiskus.

9) Slatki Alisum
Slatki alisum ( Lobularia maritima ) je odličan pratilac hibiskusa koji raste kao pokrivač tla. Slatki alisum proizvodi masu sitnih, mirisnih belih cvetova od proleća do jeseni. Poput izdržljivog hibiskusa, slatki alisum dobro raste u zonama 5 do 9 i zahteva vlažna tla. Deluje skoro kao živi malč pomažući u suzbijanju korova.

10) Sveet Joe-Pie-Veed
Sveet Joe-Pie-Veed su prelepe biljke pratioci hibiskusa
Sveet Joe-Pie-Veed ( Eutrochium purpureum ) je zeljasto višegodišnje divlje cveće koje formira grudve koje dopunjuje biljke hibiskusa. Uspeva u zonama od 3 do 9 i potrebna su mu vlažna tla bogata hranljivim materijama. Sveet Joe-Pie-Veed proizvodi nekoliko grozdova sitnih ljubičasto-ružičastih cvetova tokom leta. Ovi grozdovi se dobro razlikuju sa velikim, šarenim cvetovima hibiskusa.

Najčešća pitanja o najboljim biljkama za hibiskus:

Šta su biljke pratioci i zašto su važne za hibiskus?
Biljke pratioci su biljke koje se uzgajaju jedna blizu druge na obostranu korist. Za hibiskus, prateće biljke mogu pomoći u privlačenju korisnih insekata, obezbediti senku i poboljšati zdravlje tla.

Kako da izaberem najbolje prateće biljke za svoj hibiskus?
Kada birate biljke za pratnju, uzmite u obzir faktore kao što su sunce i zahtevi za tlo, kao i navike rasta i šema boja.

Da li postoje biljke koje ne bi trebalo da se uzgajaju u blizini hibiskusa?
Neke biljke, kao što su paradajz i kupusnjača, možda nisu najbolji izbor za sadnju sa hibiskusom zbog visokih zahteva za hranljivim materijama.

Može li prateća sadnja pomoći u odvraćanju štetočina od mog hibiskusa?
Da, prateća sadnja može pomoći u odvraćanju štetočina privlačenjem korisnih insekata koji plene obične baštenske štetočine.

Koliko blizu treba da posadim svoj hibiskus i njegove prateće biljke?
Udaljenost između hibiskusa i pratećih biljaka zavisiće od specifičnih biljaka i njihovih navika rasta. Uopšteno govoreći, ostavite dovoljno prostora da obe biljke uspevaju bez prenatrpanosti.

Da li treba drugačije da oplođujem svoj hibiskus i njegove prateće biljke?
Dobro je uzeti u obzir potrebe svake biljke za hranljivim materijama prilikom đubrenja, ali nije neophodno da ih đubrite drugačije.

Mogu li prateće biljke uticati na rast ili izgled mog hibiskusa?
Da, prateće biljke mogu uticati na rast i izgled hibiskusa, tako da je odabir biljaka koje dopunjuju hibiskus u boji i navici rasta od suštinskog značaja.

Da li treba da izaberem biljke za pratnju na osnovu boje mog cveća hibiskusa?
Može biti od pomoći da odaberete prateće biljke koje dopunjuju boju vašeg cveća hibiskusa, ali to nije neophodno.

Kako mogu da dizajniram vizuelno privlačnu baštu koristeći hibiskus i njegove prateće biljke?
Da biste dizajnirali vizuelno privlačnu baštu koristeći hibiskus i njegove prateće biljke, uzmite u obzir faktore kao što su boja, tekstura i varijacije visine i grupišete biljke na kohezivan i estetski prijatan način.

Okončanje
Biljke pratioci kao što su bugenvilije i ljiljani proizvode prelepo cveće koje dopunjuje cvetove hibiskusa. Ukrasne loze slatkog krompira i slatki alisum su odlične biljke za hibiskus jer pomažu u suzbijanju korova.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za rešavanje problema sa biljkama hibiskusa koji ne cvetaju , uobičajene uzroke žutog lišća na hibiskusu i 32 neverovatne upotrebe i prednosti biljaka hibiskusa.