Sarene price o simbolici cveta cinije

Cinije su poznate po tome što su jedna od najpopularnijih biljaka za pejzažno uređenje širom sveta. Ipak, uprkos tome što se lako uzgaja , ovo veselo cveće ima bogatu simboliku iza sebe. Razumevanje istorije i kulturnog značenja ovih uobičajenih cveća će vam dati novu zahvalnost kada ih primetite kako cvetaju u sadi ili buketu. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o bogatoj istoriji i poreklu cveća cinije, njihovom inherentnom značenju i simbolici.


Etimološko značenje
Značenje i simbolika cveta cinije
Kulturni značaj cveća cinije
Prikladne prilike za poklon za cveće cinije
Najčešća pitanja o cvetu cinije:
Značenje i simbolizam cveća cinije – najvažnije
Cinija, na jeziku cveća, nosi dvostruko simbolično značenje prijateljstva i romantične ljubavi. Tokom viktorijanskih vremena, crveno i magenta cveće cinije bilo je popularan izbor za prenošenje osećanja želje i romantične namere. Pored toga, Zinije su dugo bile simbol proslave i ponovnog okupljanja, posebno među prijateljima.

Etimološko značenje
Uobičajeni latinski naziv za biljku, Zinnia, potiče od prvog evropskog naučnika koji ju je opisao. Dr Johan Gotfrid Zin je pisao o jednom od članova roda 1600-ih, iako obična cinija neće postati popularna još jedan vek.

Značenje i simbolika cveta cinije
Značenje i simbolika cveta cinije
Cinije imaju značenje u svojim izvornim i usvojenim rasponima, ali simbolika iza ovog cveća počinje bojama.

Uobičajene boje cveća cinije i njihovo značenje i simbolizam
Zelena: Rast, bogatstvo, novac, uspeh i novi počeci.
Žuta: Radost, energija, mladost, prijateljstvo i podrška.
Bela: čistoća, lečenje, oporavak, mir i elegancija.
Narandžasta: Moć, energija, uspeh, nagon, ambicija i porodične veze.
Crvena: Romantična ljubav, strast, zdravlje, uspeh i dobro zdravlje.
Ružičasta: sreća, nežnost, milost, nežnost i neromantična ljubav.
Ljubičasta: Elegancija, kraljevstvo, kraljevstvo, bogatstvo, uspeh i posvećenost.

Kulturni značaj cveća cinije

Cinije se danas široko koriste jer se uzgajaju kao rezano cveće širom sveta. U modernom jeziku cveća, obično se koriste za proslavu prijateljstva ili novog uspeha. Ipak, oni takođe imaju istoriju simboličke upotrebe u drugim kulturama iz kojih savremeni dizajneri cveća mogu da crpe kada stvaraju sveže bukete.

Cveće cinije u viktorijanskoj eri
Pošto je cinija dugo kultivisana i razvijena u jarko obojene i velike cvetove u viktorijansko doba, one su bile deo čuvenog cvetnog jezika tog vremena .

Viktorijanci su smatrali da ovaj cvet simbolizuje mnoge poruke, uključujući ljubav i prijateljstvo.

Crvene i magenta cinije su korišćene za prenošenje želje i romantične ljubavi. Umesto toga, prijateljima su poslate narandžaste, žute i bele cinije. Žuta i bela obično su označavale da su prijatelji razdvojeni ili da im nedostaju, dok bi se narandžaste cinije koristile za proslavu ponovnog okupljanja sa prijateljima.

Zelene cinije su bile ređe, ali su se povremeno koristile i za slanje poruke o interesovanju za novo prijateljstvo sa nekim.

Cveće cinije u Meksiku i Španiji

Cinije su poreklom iz Meksika , a španski istraživači koji su stupili u kontakt sa astečkim carevima razvili su svoja značenja za cveće.

Saznali su da su domoroci to cveće zvali „očne rane“ ili „mal de ojo“ na španskom. Ovo ime se posebno odnosi na Zinnia peruviana.

Međutim, Zinnia elegans se i dalje naziva tim zajedničkim imenom u Španiji i Meksiku. To je zbog svetle boje cvetova, koja može da povredi oči kada se gleda uglavnom po sunčanom danu .

Uprkos imenu koje zvuči manje od pozitivnog, na cveće se generalno gleda kao na romantične simbole ljubavi u Španiji i Meksiku.

Cveće cinije u umetnosti i književnosti
Cinije su takođe u fokusu mnogih poznatih umetničkih dela zbog svojih jedinstvenih oblika i smelih boja.

Neki poznati umetnici koji su napravili umetnička dela na temu Zinnije su Vincent Van Gog i Clementine Hunter, koji su naslikali stotine umetničkih dela sa ovim prelepim cvećem.

Prikladne prilike za poklon za cveće cinije

Cinije su odlične za bukete koje se daju prijateljima, posebno za one koji su namenjeni proslavljanju žurke u odlasku ili događaja dobrodošlice. Takođe se obično koriste u romantičnim buketima, pa čak i u svadbenim cvetnim aranžmanima.

Kako se brinuti za sveže rezano cveće cinije kod kuće
Cinije su neke od najlakših rezanih cveća koje se čuvaju sveže. Vreme sečenja odmah nakon što stabljika postane kruta i više nije fleksibilna, oko 8 inča ispod cveta. Ovo rezano cveće će trajati nedelju dana ili više sa samo nekoliko kapi izbeljivača u vodi u vazi.

Najčešća pitanja o cvetu cinije:

Šta simbolizuje cvet cinije?
Na jeziku cveća, cinije simbolizuju ljubav, prijateljstvo, želju da se ponovo spoje sa nekim i životnu želju.

Za šta se koriste cvetovi cinije?
Kao jestivo cveće, latice cinije se obično koriste kao ukrasi na kolačima i hrani.

Šta Zinnia znači na engleskom?
Ime Zinnia potiče od imena dr Johana Gotfrida Zina , koji je prvi opisao cvet u botaničkim tekstovima.

Da li su cinije i dalije povezane?
Iako Cinije i mnoge Dalije izgledaju slično, one su samo nejasno povezane jer su članovi porodice Asteraceae.

Da li se cinije sami zaseju?
Cinije su poznate po svom plodnom samozasijavanju, što im pomaže da se vraćaju iz godine u godinu iako su jednogodišnje.

Upakovati
Ne dozvolite da poznavanje cveća cinije učini manje značajnim ili mističnim kao simbol. Ovi šareni cvetovi pripadaju svakom pejzažu. Pošto se lako uzgajaju i mogu se seći za domaće bukete i cvetne poklone, nema razloga da ih ne uvrstite u svaku baštu. Cinije se lako uzgajaju iz semena, što ih čini brzim dodatkom pejzaža uz minimalna ulaganja.