Kada je u sezoni kosmos cvece

Sve što treba da znate o sezoni cvetanja Kosmosa

Kosmos su prelepe, šarene jednogodišnje biljke koje se uzgajaju zbog svog divnog cveća i delikatnog, pernatog lišća. Ovo cveće je lako uzgajati, posebno za baštovane početnike. Čak i uz vrlo malo održavanja, kosmos će uživati u dugoj sezoni cvetanja od ranog leta do jeseni. Ovaj vodič će pokriti sve što treba da znate o tome kada cveta kosmos cveće i šta možete da uradite da produžite sezonu cvetanja svake godine u vašoj bašti.


Sezona cvetanja Kosmosa – Osnove
Kosmos su jednogodišnje biljke koje formiraju grudve i uživaju u dugoj sezoni cvetanja od ranog leta do jeseni. Oni će nastaviti da cvetaju dok ne stigne prvi mraz. Cvetovi kosmosa traju samo jednu godinu i zimi će umrijeti. Možete produžiti sezonu u kosmosu redovnim odbijanjem istrošenog cveća.

Ime: Kosmos
Naučni naziv: Kosmos spp.
Native Range: Meksiko, Kostarika, Gvatemala i delovi Južne Amerike
Zone uzgoja: USDA zone 2 do 11
Sezona cvetanja: od početka leta do prvih jesenjih mrazeva
Boje: ružičasta, ljubičasta, žuta, narandžasta, crvena i bela

O Cveću Kosmosa

Rod Kosmos je grupa od približno 35 priznatih vrsta koje pripadaju porodici astera ili tratinčica (Asteraceae). Španski monasi su skovali ime roda po grčkoj reči „kosmos“, što znači „lepota“ ili „harmonija“.

Iako je većina kosmosa zeljaste cvetne jednogodišnje biljke, postoji jedna višegodišnja vrsta – čokoladni kosmos (Kosmos atrosanguineus). Nekoliko vrsta kosmos cveća je takođe kultivisano iz baštenskog kosmosa (Kosmos bipinnatum) i žutog kosmosa (Kosmos sulphureus).

Cvetovi Kosmosa mogu biti pojedinačni, dvostruki ili polu-dupli i rastu u nekoliko grozdova koji se granaju od glavnih stabljika. Svaki kompozitni cvet ima centralne diskove i latice zraka koje mogu biti ružičaste, ljubičaste, narandžaste, crvene, žute ili bele. Kosmos može narasti do 5 stopa u visinu i širiti se do 3 stope.

Kosmos cveće je odlična letnja kultura rezanog cveća i može trajati otprilike 7 do 10 dana u vazi. Ovo cveće je takođe vitalni izvor nektara za oprašivače kao što su pčele, leptiri i lebdeći. Cveće kosmosa simbolizuje lepotu, red, harmoniju, skromnost, ljubav i mir na jeziku cveća.

Kada je u sezoni kosmos cveće?

Cveće Kosmosa je u sezoni od ranog leta do jeseni. Kada udari prvi mraz, kosmos cveće će propasti i ponovo umrijeti. Kao jednogodišnje biljke, kosmos ima kratak životni ciklus koji traje samo jednu godinu.

Zbog kratkog veka, kosmos cvetovi se razvijaju veoma brzo. Kosmos može da cveta u roku od otprilike 7 do 12 nedelja od setve. Seme treba posejati u proleće kako bi biljke počele da cvetaju početkom leta.

Koliko dugo traje sezona cvetanja Kosmosa?

Sezona cvetanja u kosmosu traje nekoliko meseci, od ranog leta do prvih mrazeva u jesen. Sezona obično traje od juna do oktobra, iako će to zavisiti od vaše lokalne klime. Kosmos raste kao jednogodišnja biljka u USDA zonama od 2 do 11 i prilično je tolerantna na sušu.

Da biste maksimizirali sezonu cvetanja u kosmosu, dobra je praksa da uništite sve istrošene ili uvele cvetove što je pre moguće. Ovo podstiče vaš kosmos da koncentriše svoju energiju na neotvorene cvetne pupoljke, što rezultira uzastopnim cvetovima.

Faktori koji utiču na sezonu cvetanja u kosmosu

Klima
Kosmos cveće ima niske zahteve za održavanje, što ga čini lakim za uzgoj. Međutim, neki klimatski uslovi mogu uticati na sezonu cvetanja u kosmosu.

Iako je kosmos otporan na sušu, on će se boriti u dužim periodima vrućeg ili suvog vremena. Ovo može odložiti cvetanje ili rezultirati kraćim periodima cvetanja. Zalivajte svoj kosmos češće tokom vrućeg vremena da biste promovisali dobro cvetanje.

Kosmos ne voli hladnoću i počeće da umire čim prvi mraz stigne u jesen. Rani mrazevi mogu prouzrokovati da se sezona cvetanja prerano završi u hladnijim delovima njihovog područja.

Uslovi uzgoja
Iako je kosmos relativno lako uzgajati, on ima neke vitalne zahteve za brigom. Kosmos voli tople, sunčane uslove i preferira rastresita, dobro drenirajuća tla kojima nedostaju hranljive materije. Kosmosu je takođe potrebno 6 do 8 sati punog sunca tokom dana.

Kosmos preferira da im je tlo malo vlažno do skoro suvo. Kosmos mrzi zemljište preplavljeno vodom i imaće nekoliko problema ako dobije previše vode. Kosmos treba zalivati jednom nedeljno ako nije bilo kiše.

Cveće Kosmosa takođe može da se bori ako je tlo previše plodno ili ako dobije previše đubriva. Ako kosmos dobije previše hranljivih materija, fokusiraće se na proizvodnju lišća, a ne na cveće. Uzgajajte kosmos na peskovitim ili krečnim zemljištima i nemojte đubriti osim ako biljka raste u kontejneru.

Ako morate da đubrite, nanesite đubrivo sa visokim sadržajem fosfora, poput koštanog brašna, jednom mesečno.

Kosmos takođe može biti pogođen nekoliko uobičajenih štetočina i bolesti, koje treba pratiti tokom cele sezone.

Vreme sadnje
Ako se seme kosmosa poseje prerano ili prekasno, to može uticati na sezonu cvetanja. Kosmos seme može da se započne u zatvorenom prostoru od marta do aprila. Ovo pomaže da se maksimizira sezona cvetanja. Kosmos se može sejati i direktno u zemlju u maju sve dok prođe poslednji mraz.

Kosmos sadnice treba da niknu nakon 7 do 10 dana. Zemlja mora biti vlažna dok se ne pojave sadnice. Kada sadnice imaju dva para listova, mogu se presaditi u saksije pre nego što se posade napolju u maju. Ovo daje vašem kosmosu najbolji početak, pomažući mu da cveta što je duže moguće.

Kako produžiti sezonu cvetanja Kosmosa

Jedan od najlakših načina da se produži sezona cvetanja u kosmosu je redovno mrtavljenje. Cveće kosmosa može trajati dosta vremena, ali će na kraju početi da vene. Kada se to dogodi, odsecite ovo istrošeno cveće nekim čistim, oštrim škarama za orezivanje. Pobrinite se da isečete malo iznad prvog para listova.

Uklanjanjem starog, uvelog cveća, ohrabrićete kosmos da preusmeri svoju energiju na sveže cvetne pupoljke. Cvetovi kosmosa cvetaju u grozdovima, tako da zdrave biljke obično imaju dosta pupoljaka koji čekaju. Ugušite svoj kosmos tokom cele sezone da biste dobili uzastopno mlado cveće.

Berba
Takođe možete produžiti sezonu cvetanja u kosmosu tako što ćete ubirati rezano cveće sa svojih biljaka. Kosmos je idealan za rezano cveće jer proizvodi toliko cvetova. Mogu da izdrže između 7 i 10 dana u vazi, a takođe dobro rade u buketima cveća.

Kosmos zapravo ima koristi od stila berbe seci i ponovo dolazi. Kad god berete kosmos cveće, koristite čiste, oštre makaze za orezivanje i isecite ih tik iznad čvora lista. Ovo pomaže kosmosu da preusmeri svoju energiju da se fokusira na mlade cvetne pupoljke. Uvek birajte cveće koje se nije u potpunosti otvorilo da biste maksimalno produžili život u vazi.

Đubrenje
Cveće kosmosa koje raste u granicama ili direktno u zemlji ne bi trebalo da zahteva dodatno đubrivo. Kosmos ne može da proizvede cveće ako je tlo previše hranljivo. Ali ako gajite kosmos u kontejnerima, malo đubriva može im pomoći da duže cvetaju. Hraniti kontejner Kosmos jednom mesečno sa malom dozom đubriva sa visokim sadržajem fosfora, kao što je koštano brašno.

Okončanje
Kosmos cveće su zapanjujuće jednogodišnje biljke koje se lako uzgajaju i predstavljaju odličan usev rezanog cveća. Sezona cvetanja u kosmosu počinje početkom leta i završava se kada prvi mraz stigne u jesen. Da biste produžili sezonu cvetanja, mrtvite i redovno berite svoj kosmos.