DJubrenje cveca kamelije najbolje prakse za zdravije cvetanje

Kamelije su zadivljujući zimzeleni grmovi koji su veoma cenjeni zbog svog prelepog cveća i šarenih nijansi. Da biste dobili najbolji mogući prikaz svake godine, đubrenje kamelija je dobra praksa. Ovaj članak će objasniti kada i kako oploditi cveće kamelije.


Kako oploditi cveće kamelije

Uloga đubriva u zdravlju, rastu i razvoju biljaka
Kao i svi organizmi, biljkama su potrebne hranljive materije za rast i razvoj novih tkiva. Biljke apsorbuju većinu svojih hranljivih materija iz zemlje kroz svoje korenje. Đubriva pomažu da se nadoknade hranljivi sastojci u zemljištu, održavajući biljku hranjenom tokom cele godine.

Biljke zahtevaju četiri glavne vrste hranljivih materija; strukturni makronutrijenti, primarni makronutrijenti, sekundarni makronutrijenti i mikronutrijenti.

Ugljenik (C), vodonik (H) i kiseonik (O) su tri strukturna makronutrijenta koja su potrebna biljkama. Apsorbujući ove hranljive materije iz vazduha i vode, biljke mogu proizvesti glukozu. Ovaj šećer se zatim koristi za proizvodnju celuloze, koja je osnovni gradivni blok svih biljnih tkiva.

Tri primarna makronutrienta su azot (N), fosfor (P) i kalijum (K). Azot proizvodi žbunasto lišće, dok je fosfor od vitalnog značaja za proizvodnju cveća. Kalijum pomaže biljkama da efikasnije cirkulišu hranljive materije.

Sekundarni makronutrijenti obavljaju razne druge funkcije i uključuju kalcijum (Ca), bakar (Cu), gvožđe (Fe), magnezijum (Mg) i sumpor (S).

Vrste đubriva

Većina đubriva su ili organska ili sintetička. Organska đubriva se prave od prirodnih sastojaka, dok sintetička đubriva sadrže hemikalije i soli. Sintetička đubriva deluju brže od organskih, ali mogu da ubiju korisne bakterije u zemljištu.

Sva đubriva imaju odnos NPK koji pokazuje koliko svakog primarnog makronutrijenta sadrži svaka doza. Odabir đubriva sa različitim odnosima NPK ima različite efekte na rast biljke. Ako želite da vaša biljka proizvodi puno listova, koristite đubriva sa većim sadržajem azota. Ako se fokusirate na cveće, izaberite đubriva koja sadrže više fosfora.

Koja vrsta đubriva je najbolja za cveće kamelije?

Kamelije imaju specifične zahteve prema zemljištu koje utiču na vrstu đubriva koja im je potrebna. Kamelijama su potrebna bogata, kisela tla sa pH opsegom između 5,0 i 6,5.

Zbog zahteva za kiselim zemljištem, kamelijama su potrebna erikalna đubriva i kompost. Ovi medijumi su dizajnirani za biljke koje vole kiselinu. Koristite organsko ericaceous đubrivo gde god je to moguće. Većina đubriva dolazi u tečnom obliku.

Koristite ericaceous đubriva sa visokim nivoom azota za mlade grmove kamelije kako biste proizveli više žbunastog rasta. Za ustaljene biljke, izaberite izbalansirano đubrivo ericaceous ili ono koje obezbeđuje više fosfora. Ovo promoviše više cvetova nego novih listova.

Kada oploditi cveće kamelije

Kamelije su sporo rastuće grmlje koje zahtevaju puno hranljivih materija. Kao takve, kamelije se smatraju teškim hraniteljima. Zato su kamelijama potrebna plodna, kisela tla sa puno početnih hranljivih materija.

Oplodite cvetove kamelije jednom ili dva puta godišnje da biste dobili najbolji mogući prikaz. Sve kamelije treba hraniti kada završe cvetanje. Ovo daje kameliji dosta hranljivih materija za početak proizvodnje pupoljaka sledeće godine iz novijeg rasta.

Ako želite, dajte kamelijama drugo hranjenje sredinom leta. Ovo obezbeđuje dodatnu dozu hranljivih materija za pupoljke u razvoju. Kamelije u ranoj sezoni cvetaju u jesen, tako da je sredina leta savršeno vreme za podsticaj.

Izbegavajte hranjenje grmlja kamelije posle leta. Pupoljci kamelije su delikatni, a prekomerno đubrenje može da ih ošteti, kao i da izazove žuto ili uvijanje listova. Ako kameliju hranite prekasno tokom godine, ovi cvetni pupoljci mogu početi da opadaju.

Kako oploditi cveće kamelije

Evo kratkog vodiča o tome kako oploditi cveće kamelije:

Nakon završetka cvetanja u proleće, uklonite sve istrošene cvetove.
Uklonite malč oko osnove vaše kamelije i lagano zalijte zemlju.
Nanesite dozu ericaceous đubriva na tlo. Obavezno razblažite dozu prema uputstvima na pakovanju.
Ponovo dobro zalijte zemlju kako biste joj pomogli da apsorbuje hranljive materije.

Ponovite ovo usred leta ako želite.

Česta pitanja o đubrenju kamelija:

Koje je najbolje vreme za đubrenje kamelija?
Najbolje vreme za hranjenje kamelija je nakon što završe cvetanje u proleće. Đubrenje pomaže vašoj kameliji da počne da razvija nove pupoljke.

Da li hranite kamelije kada Cvetanje?
Ne hranite kamelije dok su u cvetu. Ovo može oštetiti neotvorene pupoljke i dovesti do njihovog opadanja.

Koliko često treba hraniti kamelije?
Hranite kamelije jednom ili dva puta godišnje, obično nakon završetka cvetanja. Kamelije možete ponovo hraniti najkasnije usred leta.

Okončanje
Oplodite kamelije jednom godišnje nakon što završe cvetanje u proleće. Možete primeniti drugu dozu usred leta za dodatno pojačanje. Koristite ericaceous đubriva dizajnirana za biljke kojima su potrebna kisela tla.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici kamelija i otkrijte naše omiljene vrste cvetova crvene, bele i ružičaste kamelije.