Kako godina nastavlja da napreduje, sve smo bliži proleću. Sa tom novom sezonom dolazi obilje posla za cvećare. Uz to, nema boljeg vremena nego sada da počnete da se pripremate za proleće i zauzetost koju ono nosi sa sobom. Na kraju krajeva, ova sezona je poznata po cveću koje pupi – pa je to samo po sebi znak da ćete vrlo brzo prepuniti posao. Uđite u to vreme spremni!

Poručivanje cveća i alata

Pošto znate da ćete biti zauzeti tokom prolećnih meseci, sada je odlično vreme da naručite dodatne zalihe i da imate zalihe. Cvetni artikli koje treba da nabavite su:

Vaze/posude
Ribbon
Floral Vire
Floral Picks
Floral Adhesive
Floral Tape
Floral Foam
Floral Cages
Floral Crovning Glori

Organizujte sve dobro tako da ga možete lako zgrabiti i krenuti kada ste zauzeti ispunjavanjem porudžbina. Svaki mali način da se pojednostavi proces će napraviti razliku! Ovo je takođe savršeno vreme da se uverite da su vaši noževi i makaze čisti i oštri. Naoštrite ih ili zamenite!

Pregled cvetnih prolećnih praznika

Prvi način da se pripremite za proleće je da tačno znate kada će biti vaša najveća gužva. Postoji nekoliko praznika koji dolaze u ovo doba godine, i verovatno je vreme kada ćete biti zatrpani narudžbinama. Evo praznika i datuma kojih treba da budete svesni:

Vaskrs – nedelja 17.04.2022
Dan administratora – sreda, 27. april 2022
Nedelja zahvalnosti za nastavnike – ponedeljak, 2. maj – petak, 6. maj 2022.
Dan majki – nedelja, 8. maj 2022
Maturska sezona (datumi se razlikuju)
Spomen dan – ponedeljak 30.05.2022

Imajte na umu da je svake godine Dan majki jedan od najprometnijih praznika u pogledu narudžbi za cvećare. Mnogi kupci će čekati do nedelje praznika da bi naručili, tako da je ovo svakako nešto čega treba da budete svesni dok se pripremate za proleće.

Planirajte rasprodaje i promocije cveća

Ova vremena sa velikim brojem porudžbina su odlična prilika za pokretanje rasprodaje i promocije koje zaista mogu privući više poslova i porudžbina. Budite strateški u vezi sa svojim planovima za ovo, rano planirajte ponude koje pokrećete i kako ćete ih preneti klijentima. Na primer, da li ćete oglašavati ove prodaje na svojoj veb lokaciji, slati e-poruke kupcima ili oboje? Kakva će biti prodaja? Maturska sezona je savršen način da se pokrene promocija za korsaže i gumbe, tako da je to nešto što treba uzeti u obzir. Za koje god promocije da se odlučite, vodite računa da imate plan ne samo o tome kakve će biti, već i o tome kako ćete ih reklamirati kako bi ljudi mogli da ih iskoriste.

Plan za dodatne potrebe osoblja

Pošto je ovo doba godine toliko zauzeto, želite unapred da planirate sve dodatne potrebe za osobljem koje možda imate. Uzmite u obzir potrebe svog poslovanja i planirajte u skladu sa tim.

Front End osoblje (primanje narudžbi)
Pozadinsko osoblje (ponovno stavljanje čarapa, priprema cveća, itd.)
Dodatni dizajneri
Vozači

Dobro je rano ubaciti pipače kako biste bili sigurni da možete dobiti dodatno osoblje koje vam je potrebno za nesmetano odvijanje vašeg poslovanja. Ne čekajte do poslednjeg trenutka jer vaše osoblje takođe treba da bude obučeno!

Ne zaboravite na venčanja

Na kraju, zacrtajte svadbe za koje ćete obezbediti cveće tokom proleća. Navodi se da će 2022. biti istorijska godina po broju venčanja. Želećete da uzmete u obzir venčanja na kojima radite dok smišljate osoblje i kao svoj nalog za naručivanje cveća za proleće.

Šta radite da pripremite svoje poslovanje za proleće? Imate li dodatne savete za cvećare da se pripreme za ovo radno doba godine? Popunite nas ispod!