Najbolja mešavina zemljišta za Peperomia Obtusifolia osnovni saveti

Sve što treba da znate o biljkama i zemljištu Peperomia obtusifolia!
Mala kaučuka (Peperomia obtusifolia) je vesela sobna biljka sa debelim, zaobljenim listovima. Lako se brine za njega kod kuće, sve dok ispunjavate njegove potrebe. Jedna od ovih potreba je mešavina zemljišta koja zadržava malo vlage, ali omogućava da višak vode pobegne. Čitajte dalje da biste saznali više o tome kako odabrati najbolju mešavinu tla za vašu Peperomia Obtusifolia (babi Rubberplant).


Najbolja mešavina zemljišta za Peperomia Obtusifolia
Dječje gumene biljke preferiraju labavu, dobro drenirajuću mješavinu tla sa umjerenim kapacitetom zadržavanja vode. Zemlja treba da ima pH između 5,5 i 7,0. Mešavina napravljena od dva dela tresetne mahovine, jednog dela perlita i jednog dela komposta će dobro funkcionisati za bebe gumene biljke.

Zašto je izbor zemljišta bitan

Iako možda mislite da je sve tlo isto, to nije slučaj. I zemlja koja se nalazi u prirodi i tla za saksije koje je napravio čovek razlikuju se u pogledu fizičkog, hemijskog i biološkog sastava.

Sve vrste zemljišta pružaju brojne prednosti biljkama. Međutim, biljke možda neće iskusiti ove prednosti ako sade u pogrešnom tipu zemljišta.

Pravo tlo:

Obezbeđuje mesto za sidrenje biljaka.
Omogućava razmenu gasa.
Zadržava vlagu koju biljke mogu da pokupe.
Zadržava hranljive materije sve dok biljkama nisu potrebne.
Obezbeđuje stanište za korisne mikroorganizme.
Prirodno zemljište se klasifikuje na osnovu fizičkog sastava. Zemljište se sastoji od tri neorganske čestice (pesak, mulj i glina) kao i organske materije.

Peščana tla dobro dreniraju, ali ne drže mnogo vode ili hranljivih materija.

Ilovasta tla se sastoje od relativno jednakih količina peska, mulja i gline. Zbog toga imaju dobar balans zadržavanja vlage i drenaže.

Glinena tla su sastavljena od malih čestica koje se lako spajaju. Dobro zadržavaju vodu i hranljive materije, ali često slabo odvode.

Zemljišta bogata organskom materijom imaju mešavinu zadržavanja vode i drenaže. Takođe su često bogati hranljivim materijama.

Koje se primarne komponente koriste u mešavini za zalivanje?

Većina mešavina za saksije nije napravljena od zemlje uklonjene na otvorenom. Umesto toga, oni se sastoje od raznih organskih i neorganskih materijala. Sledeći materijali se često koriste u mešavinama za saksije.

Kompost je razložena organska materija. Može dodati neke hranljive sastojke mešavini za saksije, ali uglavnom povećava zadržavanje hranljivih materija i zadržavanje vode. Takođe može dodati pojačanje korisnih mikroorganizama.
Sphagnum tresetna mahovina je blago kiseli prirodni materijal koji nastaje kada se vegetacija raspada u vlažnim i anaerobnim uslovima. Povećava kapacitet zadržavanja hranljivih materija i vode.
Coco Coir se pravi od kokosove ljuske. Često se koristi kao alternativa tresetnoj mahovini.
Vermikulit je vrsta ekspandirane stene koja pomaže u zadržavanju vlage, kao i drenaži.
Fine borove kore su mali komadi borove kore koji pomažu u zadržavanju vlage, a istovremeno povećavaju drenažu.
Plovac je vrsta vulkanske stene sa mnogo malih džepova. Povećava drenažu i aeraciju.
Perlit je ekspandirana stena koja podseća na male komade stiropora. Pomaže u povećanju aeracije i drenaže.
Pesak je najveća prirodna čestica tla. Poboljšava aeraciju i drenažu.
Aktivatori zemljišta sadrže korisne mikroorganizme koji pomažu u transformaciji hranljivih materija u oblike koje biljke mogu da preuzmu.
Kamenje i šljunak povećavaju drenažu.
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu tla za Peperomia obtusifolia
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu tla za Peperomia obtusifolia
Korišćenje pogrešnog tla može negativno uticati na vašu biljku gumene bebe na više načina.

Najveći problem sa zemljištem za bebe kaučuka je to što se ne drenira dovoljno dobro. Ako je u vašem tlu previše gline ili organske materije, višak vode će imati problema sa odvodnjavanjem. Zbog toga će koreni vaše biljke završiti u vlažnom tlu.

Vremenom, ovo može dovesti do gljivičnog stanja poznatog kao trulež korena. Kako koreni biljaka postaju sluzavi i truli, oni nisu u stanju da pravilno uzimaju vodu i hranljive materije. Ovo može dovesti do uvenutih i/ili obezbojenih biljaka.

Još jedna stvar na koju treba paziti sa zemljom Peperomia obtusifolia je zbijanje. Zbijanje je češće ako vaša mešavina sadrži malo većih čestica kao što su pesak, perlit i sitne čestice borove kore.

Ako je tlo zbijeno, biljke neće moći da razmenjuju gasove i transportuju vodu i hranljive materije. To može dovesti do zakržljale i obezbojenih biljaka.

Ako zemlja sadrži previše peska i/ili perlita, neće moći da zadrži mnogo vode. Zbog toga biljke mogu uvenuti.

Važnost dobro drenirajućeg zemljišta za saksiju za Peperomia obtusifolia
Zahvaljujući svojim debelim, mesnatim listovima, gumene biljke mogu zadržati dobru količinu vlage. To znači da mogu izdržati i nekoliko dana suve zemlje. Međutim, oni ne mogu tolerisati stalno vlažno tlo.

Ako tla ne odvode višak vode, koren biljke se može udaviti ili istrunuti. Oboje će izazvati probleme sa unosom vode i hranljivih materija.

Dobro drenirajuća tla će omogućiti da višak vode pobegne. Veće čestice kao što su pesak i perlit povećavaju drenažu.

Takođe bi trebalo da koristite posudu sa drenažnim rupama.

Koji nivoi pH zemljišta su najbolji za Peperomia obtusifolia?
Ove biljke preferiraju neutralno ili blago kiselo tlo. Potražite mešavinu zemljišta sa pH između 5,5 i 7,0.

Najbolji kućni recept za mešavinu za sadnju peperomia obtusifolia

Odlična mešavina za saksije od gume za bebe će zadržati vlagu nekoliko dana, ali će dozvoliti da višak vode pobegne. Takođe bi trebalo da zadrži hranljive materije, a istovremeno omogućava dobru aeraciju i razmenu gasova.

Da biste stvorili odličnu mešavinu tla za bebe gumene biljke, temeljno kombinujte sledeće:

dva dela tresetne mahovine ili kokosovog vlakna
jedan deo perlita
jedan deo komposta
Tresetna mahovina/kokosov kokos će zadržati vodu i hranljive materije dok će obezbediti vazdušne džepove. Perlit će povećati drenažu i aeraciju. Kompost će obezbediti hranljive materije, a takođe će povećati zadržavanje vode i hranljivih materija.

Uverite se da ste dobro kombinovali komponente pre dodavanja mešavine u lonac.

Najbolja prethodno mešana zemljišta za Peperomia obtusifolia
Ako želite da kupite prethodno mešanu zemlju za saksije umesto da pravite sopstvenu, imate sreće. Sledeći proizvodi će dobro funkcionisati za biljke bebe gume.

Bloomscape Potting Soil
FokFarm Ocean Forest Potting Soil
Espoma organska mešavina za zalivanje

Česta pitanja o mešavini zemljišta za Peperomia Obtusifolia
Koliko često treba da menjam tlo za svoju Peperomia obtusifolia?
Moraćete da promenite samo zemljište za saksiju kada presadite biljku Peperomia obtusifolia. Pošto ove biljke vole da su malo vezane za korenje, moraćete da presađujete samo svake tri do pet godina.

Ako vidite znake truleži korena ili bolesti koje se prenose zemljom, trebalo bi da odmah promenite zemljište.

Mogu li koristiti zemlju kaktusa za Peperomia obtusifolia?
Iako zemlja za kaktuse može biti u redu za gumene biljke, nije idealna. Ako želite da koristite zemlju za kaktuse, pomešajte jednodelno zemljište sa jednim delom tresetne mahovine ili kokosovog vlakna.

Da li Peperomia obtusifolia voli mokro ili suvo zemljište?
Peperomia obtusifolia ne voli vlažna ili suva tla. Umesto toga, više vole blago vlažno tlo. Dobra praksa je da zalivate svoje biljke kada je gornji centimetar zemlje suv.

Koja su primarna razmatranja za tlo prilikom presađivanja Peperomia obtusifolia?
Kada presadite svoju biljku kaučuka, poželećete da zamenite staro zemljište novim. Obavezno izaberite mešavinu za saksije koja dobro drenira i izbegavajte sabijanje tla.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu zemljišta za Peperomia obtusifolia?
Ne, veličina vaše biljke ne utiče na mešavinu zemljišta. Sve veličine biljaka preferiraju slična tla za saksije.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemljišta za Peperomia obtusifolia?
Veličina saksije i materijal ne utiču na vrstu tla koju treba da izaberete. Međutim, zemlja u saksijama od terakote može se osušiti brže od zemlje u keramičkim ili plastičnim saksijama.

Da li su Peperomia obtusifolia potrebni duboki kontejneri za saksiju?
Ne, Peperomia obtusifolia ne zahteva duboke kontejnere. Njihovo kratko korenje je srećno u srednjim do plitkim saksijama.

Okončanje

Sada kada znate o odgovarajućoj mešavini zemljišta za biljku Peperomia obtusifolia, možete svojoj biljci dati dobro mesto za ukorenjevanje. Ne zaboravite da izaberete mešavinu sa dobrom drenažom i dobrom aeracijom koja zadržava malo vode.

Za više, pogledajte naš vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke Peperomia obtusifolia širom zemlje širom Sjedinjenih Država.