Značenje i simbolika ružičastog lotosa

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova ružičastog lotosa
U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici ružičastog lotosovog cveća. Lepota ružičastog lotosovog cveta prevazilazi njegovu estetiku i mnoge kulture i religije ga smatraju svetom.


Značenje cveta ružičastog lotosa – najvažnije:
Ružičasti lotosovi cvetovi se često povezuju sa budizmom jer ovi šarmantni cvetovi prikazuju Budin zemaljski simbol. Imaju različita značenja, u zavisnosti od stanja njihovih pupoljaka. Biljka ružičastog lotosa sa bliskim pupoljkom predstavlja prolazak kroz duhovni put, dok potpuno rascvetana biljka označava prosvetljenje.

Drevna istorija cvetova ružičastog lotosa

Fosilni zapisi pokazuju da ružičasti lotosovi cvetovi postoje milionima godina. Veruje se da su preživele ledeno doba između 1,8 miliona i 10.000 godina kada su mnoge biljke izumrle.

Ružičasti lotos se uzgaja više od 3.000 godina širom Azije, istočne Evrope, Bliskog istoka, Egipta i severne Afrike.

Sveti ružičasti lotos
Najčešća vrsta ružičastog lotosa je često poznatija kao sveti lotos (Nelumbo nucifera), indijski lotos ili anđeoski lotos. Ova biljka je deo botaničke porodice Nelumbonaceae.

Biljka Sacred Lotus poznata je po svojim upadljivim ružičastim cvetovima od 8 inča i voštano zelenim listovima. Cvetovi ostaju otvoreni tokom dana i zatvaraju se noću tri dana.

Značenje i simbolika ružičastog cveća
Na jeziku cveća, ružičasto cveće dugo nosi simboličko značenje naklonosti i ljubavi; za razliku od crvene, koja znači čisto romantični žar, ružičasta se kreće od prijateljstva preko bračne vezanosti do zahvalnosti. Ružičasta boja je prvobitno bila nerodna nijansa. Danas podjednako dobro funkcioniše za slanje cveća muškarcima, ženama i bilo kome drugom.

Duhovno značenje cvetova ružičastog lotosa u budizmu

Ružičasti lotosovi cvetovi zauzimaju istaknuto mesto u budizmu. Tradicionalno, ružičasti lotos predstavlja duhovno buđenje, čistotu i vernost. Ovo verovanje potiče iz činjenice da cvetovi lotosa izviru iz mutnih voda. Za budizam to znači čin uzdizanja iznad uprkos izazovima i kretanje ka svetlosti mudrosti.

Boje cvetova lotosa nose jedinstvena značenja i simboličke vrednosti u budizmu. Na primer, ružičasti lotosov cvet se smatra „pravim lotosom“ i najčešće identifikovanom primarnom bojom.

Nasuprot tome, plavi lotosov cvet simbolizuje pobedu duha nad znanjem i mudrošću. Beli lotosi označavaju mir i čistoću, dok crveni lotosi označavaju ljubav i saosećanje, slično kao i drugi crveni cvetovi. Ljubičasti lotosovi cvetovi, naprotiv, imaju dublje značenje jer njihove latice predstavljaju važno učenje Bude pod nazivom Plemeniti osmostruki put.

Cvetovi ružičastog lotosa u hinduizmu
Ružičasti lotosov cvet je takođe istaknuti simbol u hinduizmu. Tradicionalno, ružičasti lotosovi cvetovi predstavljaju duhovno prosvetljenje, rast, čistoću i rođenje, između mnogih drugih. Cvet simbolizuje nečiju sposobnost da obavlja svoju dužnost bez uticaja bilo kakve želje, zadovoljstva ili dobiti.

U hinduizmu, cvetovi lotosa predstavljaju da život počinje u vodi. Hinduistička tradicija veruje da se Gospod Brahma pojavio od Gospoda Višnua kako sedi na biljci lotosa.

Druga hinduistička božanstva su takođe povezana sa ružičastim lotosovim cvetom, kao što su hinduistička boginja učenja, boginja Sarasvati, i boginja bogatstva, boginja Lakšmi.

Nacionalni cvet Indije
Sveti ružičasti lotosov cvet (Nelumbo Nucifera Gaertn) je zvanični nacionalni cvet Indije.

Ovaj sveti ružičasti cvet dugo je imao povoljan simbolizam u indijskoj kulturi i bio je istaknut u istoriji, umetnosti i učenjima drevne Indije.

Cvetovi ružičastog lotosa u grčkoj mitologiji
Ružičasti lotos pojavljuje se istaknuto u grčkoj mitologiji. Antički pisac Homer opisuje Odiseja, lukavog i lutalicu, koji posećuje zemlju lotoseda u Odiseji. Poznato je da on prikazuje sveti ružičasti lotos Indije.

Kulinarska i medicinska upotreba cvetova ružičastog lotosa
Ružičasti lotosov cvet ima mnoge medicinske svrhe. Može se koristiti za pravljenje čaja. A njegovo seme i krtole se takođe mogu jesti. Krtole su prilično kao jicama, ali moraju se prvo kuvati na pari ili kuvati da bi se izbegli toksini u sirovim krtolama.

Ružičasti lotos se koristi za lečenje dijareje, groznice i kolere. Lotos sadrži hemikalije koje pomažu u razgradnji masti koje mogu pomoći u zaštiti srca i krvnih sudova. Smanjuje oticanje i ubija bakterije.

Cvet svetog lotosa je takođe jestiv. Na primer, podzemno stablo biljke, poznato kao rizomi, obično konzumiraju Azijci i indijanska plemena zbog njihovog sadržaja skroba.

Listovi služe kao povrće, a prašnici čajevi. Seme lotosa je takođe pogodno za ljudsku ishranu. Konzumiraju se kao orasi i suše se i melju u brašno.

Ružičasti lotos u kineskoj kulturi
U Kini se roze cvetovi lotosa smatraju simbolom ženstvenosti i bračne sreće.

Pored toga, Kina je dom nekih od najranijih zabeleženih zapisa o klijanju lotosa koji se pripisuju semenu koje je otkriveno u koritama jezera u severnim delovima zemlje.

Cvetovi ružičastog lotosa u japanskoj kulturi
U Japanu se roze cvetovi lotosa smatraju duhovnim i očaravajućim, predstavljaju čistoću uma, tela i duše.

Upakovati

Lepota ružičastog lotosovog cveta prevazilazi njegovu estetiku, noseći duboko simbolično značenje u religijama i kulturama širom sveta. Ovaj sveti ružičasti lotosov cvet služi kao pijedestal za božanske figure u religioznoj umetnosti i predstavlja duhovno buđenje, čistotu i vernost.