Zvanično cveće za rodjenje u decembru

Sve što treba da znate o decembarskom cveću i njihovom značenju
Pošto su Božić i drugi praznici odmah iza ugla, mesec decembar je pun slavlja. I šta to znači? Za rođendanske slavlje u decembru, šta bi mogao biti prikladniji cvetni poklon od buketa narcisa, božićne zvezde ili božikovine – zvanična tri cveta za decembar. U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što vam je potrebno o njihovom značenju i simbolici, istoriji i poreklu, plus saznati o najboljim prilikama za poklone da proslavimo one rođene u decembru.


Zvanični cvet narcisa za decembar

Jedno od zvaničnih decembarskih rođendanskih cveća je narcis. Narcis je veliki rod cvetnih biljaka. Često se meša sa narcisima ili martovskim rođendanskim cvetom, jer su oni takođe deo roda Narcisa porodice Amarillis.

Većina vrsta narcisa su prolećni cvetovi. Međutim, postoji nekoliko vrsta koje pokazuju svoje veselo cvetanje zimi, poput papirnobelog narcisa.

Kratka istorija i poreklo decembarskog rođendanskog cveta
Biljke narcisa su porijeklom iz Mediterana. Oni su naturalizovani u mnogim delovima sveta, uključujući Aziju, Evropu i Severnu Ameriku. Od mnogih biljaka u rodu, papirnati narcis ili papirno beli su najstariji i najrasprostranjeniji. Oni proizvode grozdove nežnih i slatko mirisnih cvetova. Cveće može biti belo, žuto ili narandžasto.

Prema grčkoj mitologiji, ime ovog cveta potiče od prelepog mladića po imenu Narcis. Postao je previše fiksiran na svoj izgled i dobio je kaznu od Nemesisa. Shodno tome, zaljubio se u svoj odraz u vodi i na kraju se udavio.

Značenje i simbolika cveta narcisa

Decembarski cvet obično predstavlja čistoću, slatkoću i jednostavnost. Cveće narcisa se takođe često povezuje sa poštovanjem i vernošću. Ipak, njihova simbolika i značenja su varirali pošto su široko rasprostranjeni u mnogim kulturama.

Na primer, cvetovi narcisa označavaju prosperitet i bogatstvo u Kini. Ali za viktorijance, ovi cvetovi predstavljaju egocentričnost i mogu značiti šansu za promenu.

Cveće narcisa po bojama
Narcisi su obično beli ili žuti, ali druge sorte daju narandžaste ili ružičaste cvetove. Kao i kod drugih cveća, njihova značenja variraju u zavisnosti od boje.

Cveće belog narcisa je poznati simbol nevinosti i čistoće, kao i većina belog cveća. Iz tog razloga, ovi cvetovi predstavljaju odličan cvetni poklon za prijatelje i porodicu. Takođe odgovara savršenom cvetu za dobrodošlicu rođenju novorođenčeta.

Još jedna uobičajena boja narcisa cveće je žuto. Žuti narcis, koji je svetao i veseo kao sunce, simbolizuje pozitivnu energiju, radost i sreću. Ova vrsta narcisa je idealna za živopisnog prijatelja ili voljenu osobu, ili kao poklon cveća za bilo koga posebnog u vašem životu.

Narandžasti narcis, s druge strane, predstavlja pozitivnost i prijateljstvo. Poklonite buket ovih cvetova prijatelju i recite im da cenite svoje prijateljstvo ili nekome kome biste želeli da poželite sreću. Zbog svoje povezanosti sa pozitivnošću, cvetovi narandže narcisa su najbolji poklon za one koji prave novi veliki korak u karijeri ili ličnom životu, poput novog posla, unapređenja ili nove kuće.

Saveti za kupovinu i negu cveća narcisa

Cveće za zvanično rođenje Narcisa za decembar

Biljke narcisa, bilo u saksijama ili kao rezano cveće, su divan cvetni poklon. Njihovo nežno i malo cveće može da ulepša svaki prostor u vašem domu u zatvorenom ili u bašti. Oni su takođe mirisni, što ih čini poželjnijim za mnoge ljubitelje cveća. Evo nekoliko saveta za negu decembarskog cveta.

Koristite čistu posudu ili vazu i napunite je otprilike do pola čistom vodom sobne temperature. Možete dodati i hranu za cveće.
Isecite stabljike pod vodom pod uglom od 45 stepeni koristeći oštar nož ili makaze za orezivanje pre nego što stavite cveće u vazu. Ovo će pomoći u apsorpciji vode.
Popravljajte cvetove narcisa svaka dva do tri dana redovnim menjanjem vode i rezanjem stabljika.
Stavite svoju posudu ili vazu na hladno mesto bez direktne sunčeve svetlosti.

Iako se božićne zvezde češće povezuju sa Božićem, one se takođe smatraju rođenim cvećem za decembar. Božićne zvezde se nazivaju i Božićne zvezde i Božićno cveće zbog oblika i boje „cveća“, koje su tehnički listovi. Cvet je dobio ime po američkom diplomati i lekaru Džoelu Robertsu Pojnsetu, koji je preuzeo vitalnu ulogu u donošenju biljaka iz Meksika u Severnu Ameriku.

Asteci su ovo cveće smatrali simbolom čistoće. Danas, živopisni cvetovi božićne zvezde označavaju uspeh, dobro raspoloženje i slavlje. Štaviše, oni su nacionalni cvet Trinidada i Tobaga i cvetni amblem Madagaskara.

Holi je drugi rođendanski cvet u decembru. Takođe se često povezuje sa sezonom Božića zbog svog veselog izgleda koji odiše živim nijansama crvene i zelene. Samo iz tog razloga, božikovine, posebno engleske ili evropske božikovine, često se traže za sezonske dekoracije.

Imajte na umu, međutim, da božikovine imaju bodljikave, oštre listove, pa budite posebno oprezni pri rukovanju njima. Sama ta karakteristika čini božikovinu simbolom borbenosti, bola i lukavstva. Oni takođe znače agresiju i defanzivnost. Pozitivno, međutim, božikovine su takođe povezane sa srećom i optimizmom.

U hrišćanstvu se veruje da su bobice božikovine bele, ali obojene u crveno od Hristove krvi. Šiljasti listovi, pak, predstavljaju trnovu krunu.

Drugo popularno cveće u sezoni u decembru

Karanfili

Cveće karanfila za decembarske rođendane
Karanfil, inače poznat kao Clove Pink, jedno je od najpopularnijih rezanih cveća sa širokim spektrom dostupnih boja. Generalno, ovi šareni cvetovi izražavaju razliku, fascinaciju i ljubav, ali njihove različite boje cveta prenose više značenja.

Jedan primer su beli karanfili, koji predstavljaju čistu ljubav i sreću. Crveni karanfili, s druge strane, često znače divljenje (svetlocrveno) i duboku ljubav i naklonost (tamnocrveno). Ljubičasti karanfili su simbol hirovitosti, dok cvetovi roze karanfila označavaju večnu ljubav majke.

Gardenije
Cveće Gardenije za decembarske rođendane
Gardenije, još jedan omiljeni cvet u decembru, nazvane su po poznatom botaničaru Aleksandru Gardenu. Ovo slatko mirisno cveće je klasičan favorit na venčanjima, posebno bele sorte. Čistoća i ljubav su među mnogim značenjima ovih cvetova. Oni su takođe povezani sa poverenjem, obnavljanjem, intuicijom, snovima i samozaštitom, između ostalog. Štaviše, davanje gardenije je način da se nekome kaže „divan si“.

Tulipani
Lale za decembarske rođendane
Tulipani su poznati po svojim velikim, upadljivim i jarkim cvetovima, obično crvenim, belim, ružičastim ili žutim. Na jeziku cveća, lale, generalno, znače savršenu ljubav.

Međutim, kao i rođendansko cveće za decembar i drugi cvetovi, njihove boje daju različita značenja. Crvene lale često označavaju pravu, strastvenu ljubav, dok bele lale znače oprost. Ljubičasti tulipani, koji simbolizuju kraljevstvo, takođe su popularan izbor.