Kako razmnožavati ZZ biljke kod kuće jednostavan način

Sve što treba da znate o uspešnom razmnožavanju ZZ biljaka
ZZ biljke dodaju bujni, tropski izgled svakoj prostoriji, zahvaljujući svojim tamnozelenim, sjajnim listovima, i nude mnoštvo korisnih svojstava i upotrebe Feng Shuija. Ali ove popularne kućne biljke mogu biti najomiljenije zbog svoje opraštajuće prirode, koja ne zahteva mnogo održavanja. Zamioculcas zamiifolia nije samo nezahtevna, već se i lako razmnožava. Najbolje od svega, postoji nekoliko načina za razmnožavanje: reznice stabljike, reznice listova i podela. Čitajte dalje da biste naučili kako razmnožavati ZZ biljke.


Kako razmnožavati ZZ biljke: osnove
Razmnožavajte ZZ biljke na tri načina: reznicama stabljike, lisnim reznicama i deljenjem. Prve dve metode uključuju sečenje stabljike ili lista, puštanje odsečenog kraja da formira kalus, stavljanje odsečenog kraja u vodu ili zemlju i čekanje da se ukoreni. Zrela ZZ biljka se može podeliti kada se rizomi razmnožavaju.

Da li se ZZ biljke mogu razmnožavati? Je teško?

Ne samo da se ZZ biljke mogu razmnožavati, već ih možete razmnožavati i korišćenjem tri različite metode: reznicama listova, reznicama stabljika i deljenjem. Nijedna od ovih metoda nije komplikovana, iako sečenje traje mnogo duže od podele.

Kada vaša ZZ biljka sazre, njeni rizomi (ili gomoljasti koreni) počeće da formiraju nove biljke. Oni su poznati kao štenci. Možete nežno iskopati rizome, odvojiti mlade i ponovo ih posaditi u zemlju. Ovo je najlakši i najbrži način za razmnožavanje.

Takođe možete uzeti reznice listova. Nakon što pustite da odrezani list formira kalus, stavite odrezani kraj u vodu ili zemlju i sačekajte da formira korenje. Slično tome, možete da isečete stabljiku, da dozvolite da se kraj navuče na žulj, a zatim stavite odsečeni kraj u vodu ili zemlju dok ne puste korenje. Ove poslednje dve metode mogu trajati godinu dana u normalnim kućnim uslovima ili nekoliko meseci u uslovima staklene bašte.

Ključna razmatranja pri razmnožavanju ZZ biljke

Nivo težine
Srećom, razmnožavanje ZZ biljaka nije složeno. Podela je najlakši i najbrži metod. Iako morate sačekati da “majka” biljka dovoljno sazri da biste stvorili mladunčad, jednostavno je odvojiti rizome i ponovo posaditi nove ZZ biljke u sopstvene saksije.

Uzimanje reznica listova i stabljika je takođe lako. Međutim, može proći mnogo meseci da se koreni formiraju. Biće potrebno još duže da se stabljike pojave.

Mogu li ZZ biljke rasti u vodi ili zemljištu?
Možete razmnožavati listove biljke ZZ i reznice stabljika u vodi ili zemljištu. Obe metode su efikasne, ali će biti potrebni meseci (do godinu dana ili više) da rade.

Možete li razmnožavati ZZ biljke samo iz lista?
Novu ZZ biljku možete razmnožavati iz jednog lista. Najbolje bi bilo ostaviti odrezani list da formira žulj preko noći, a zatim ga ubaciti u zemlju ili vodu. Zatim se zavalite i budite strpljivi, jer može proći godinu dana ili više da se reznica ukorijeni i izraste novo stablo.

Kako razmnožiti ZZ biljku

Imate nekoliko opcija kada je u pitanju razmnožavanje ZZ biljke. Počnimo sa najbržim i najjednostavnijim: podelom.

Kako podeliti ZZ biljku
Zrela ZZ biljka će formirati nove rizome sa gomoljastim korenima koji podsećaju na krompir. Svako može uzgajati svoju biljku; kada vidite da se rizomi izbacuju iz zemlje, možete ih podeliti koristeći sledeću tehniku:

ZZ biljke se smatraju blago toksičnim, pa je pametno nositi par baštenskih rukavica tokom celog procesa.
Položite ceradu ili novine da biste zaštitili svoj radni prostor
Pripremite nove kontejnere za vaše podeljene ZZ biljke, napunjene dobro drenirajućom, blago kiselom mešavinom zemljišta
Uhvatite ZZ biljku oko njene osnove, pored zemlje, i nežno je uklonite iz saksije
Položite biljku na ceradu i pažljivo odvojite grudve rizoma
Možda ćete morati da isečete ako su rizomi upleteni
Posadite podeljene grudve u njihove nove saksije
Lagano zalijte nove biljke, stavite ih na indirektno svetlo i pustite da se oporave
Uzdržite se od đubrenja vaših ZZ biljaka sve dok biljka ne bude imala priliku da pusti koren i da se razvije bez dodatnih hranljivih materija.
Možete razmnožavati pomoću reznica listova i stabljika. Počnimo sa reznicama listova.

Kako razmnožavati ZZ biljke lisnim reznicama
Isecite ili stegnite zdrave listove sa vaše biljke ZZ, seći što je moguće bliže stabljici
Ostavite listove da odstoje nekoliko sati (ili čak preko noći), tako da formiraju žuljev na odsečenom kraju
Stavite isečeni kraj u vodu
Redovno menjajte vodu da bi bila sveža
Sačekajte nekoliko meseci (i do godinu dana ili više) da korenleti izrastu
Kada se formiraju koreni, možete posaditi reznicu u odgovarajuću mešavinu zemlje
Takođe možete razmnožavati lisne reznice u tlu na sledeći način:

Isecite ili stegnite listove, odrežite donju četvrtinu lista
Ostavite listove da odstoje nekoliko sati da formiraju kalus
Ubacite isečene krajeve u navlaženu mešavinu zemlje
Stavite plastičnu kesu na vrh sredstvo za povećanje vlažnosti
Pustite biljke da se odmaraju u vlažnom tlu; nakon nekoliko meseci će se formirati koreni
Kako razmnožavati ZZ biljke reznicama stabljika
Metoda razmnožavanja sečenjem stabljike je slična. Možete odabrati razmnožavanje vodom ili zemljom. Evo kako da razmnožite ZZ reznice stabljike u vodi:

Odrežite zdravu stabljiku blizu osnove
Ostavite da odstoji nekoliko sati dok odsečeni kraj ne formira žulj
Stavite isečeni kraj u vodu
Održavajte vodu svežom redovnom zamenom
Sačekajte devet meseci do godinu dana (ili ponekad i više) dok se ne formiraju koreni
Posadite ukorenjenu stabljiku u dobro drenirajuću mešavinu zemljišta
Takođe možete razmnožavati ZZ reznice stabljike u zemljištu. Evo kako taj metod funkcioniše:

Odrežite zdravu stabljiku i ostavite da se formira kalus
Stavite odsečeni kraj u dobro drenirajuću, vlažnu zemlju
Stavite lonac na indirektno svetlo i ostavite da se odmori
Koreni treba da se razviju nakon nekoliko meseci; ovaj proces može trajati godinu dana ili više

Uobičajeni problemi, pitanja i lekovi u vezi sa razmnožavanjem ZZ biljaka:

Kada je najbolje godišnje doba za razmnožavanje ZZ biljaka?
Kao opšte pravilo, najbolje je razmnožavati ZZ biljke tokom prolećnih i letnjih meseci kada je biljka najmuževnija. Ovo je takođe najbolje doba godine za rezidbu i presađivanje ZZ biljaka.

Koliko je potrebno ZZ biljci da se ukorijeni u vodi?
U uslovima staklenika, ukorenjavanje lista ili stabljike u vodi će trajati nekoliko meseci. Proces ukorenjavanja traje godinu dana ili više u uslovima koji se obično nalaze u prosečnoj kući.

Može li ZZ biljka zauvek živeti u vodi?
Ne, biljke ZZ ne mogu večno da žive u vodi. Kada se na reznici lista ili stabljike formiraju koreni, prenesite reznicu u posudu napunjenu odgovarajućom mešavinom zemlje.

Koliko vremena je potrebno ZZ biljci da se razmnoži?
Kada se razmnožava metodom podele, razmnožavanje je skoro trenutno, jer ponovo sadite ZZ biljku koja već raste. Razmnožavanje kroz reznice listova ili stabljika može trajati do godinu dana ili više.

Da li je ZZ biljke teško razmnožavati?
ZZ biljke se lako razmnožavaju. Metoda podele je brza, a metode rezanja lista/stabljike su jednostavne, ali traju mesecima.

Možete li uzgajati ZZ biljku iz slomljenog lista?
Ako se slomljeni list stavi u vodu ili zemlju i održava, vremenom će se formirati koreni. Budite strpljivi, jer ovaj proces traje mnogo meseci.

Može li ZZ biljka da raste iz jednog lista?
ZZ biljke mogu rasti iz jednog lista. Jednostavno umetnite isečeni, žuljeviti kraj u vodu ili zemlju i održavajte vlažnim. Biljka će formirati korenje i stabljike nakon mnogo meseci.

Zašto moj ZZ Plant ne ukorjenjuje?
Postoji mnogo razloga zašto biljka ZZ ne formira korenje. U većini slučajeva, uslovi uzgoja nisu pravi; na primer, okruženje za uzgoj može biti previše hladno, vruće, vlažno ili suvo (takođe česti uzroci opadanja ZZ biljaka). Pored toga, pazite na uobičajene štetočine i bolesti biljaka ZZ.

Okončanje

ZZ biljke su omiljene među baštovanima u zatvorenom prostoru zbog njihovog bujnog, tropskog izgleda koji dodaje atraktivan dodir svakoj prostoriji. Takođe su popularni zbog svoje opraštajuće prirode. Ova priroda sa malim održavanjem proteže se i na razmnožavanje: ZZ biljke možete lako razmnožavati na tri načina: deljenjem rizoma, uzimanje lisnih reznica ili uzimanje reznica stabljika. Uz malo strpljenja i pažnje, razmnožavanje je odličan način da povećate svoju kolekciju ZZ biljaka.

Ako tražite svoju sledeću ZZ fabriku, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju ZZ biljke širom zemlje.