Najbolja mesavina tla za biljke Monstera osnovni saveti

Sve što treba da znate o Monstera biljkama i zemljištu!

Biljke monstere nude ponešto za svakoga, sa vrstama koje se kreću od velike i rupičaste Monstera delicosa do srebrnaste i delikatne Monstera siltepecana. Bez obzira koju vrstu Monstere posedujete, potrebno je da je postavite za uspeh uz odgovarajuću mešavinu tla. Iako je ovaj rod biljaka raznovrstan, sve one zahtevaju slične mešavine za saksije. Pridružite nam se dok vam pomažemo da izaberete najbolju mešavinu zemljišta za vaše voljene biljke Monstera.


Najbolja mešavina tla za biljke Monstera – esencijalne
Zašto je izbor zemljišta bitan
Znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za biljke Monstera
Važnost dobro drenirajućeg tla za saksije za biljke Monstera
Koji pH je najbolji za biljke Monstera?
Kako oblik saksije i veličina biljke utiču na izbor tla
Najbolje tlo za presađivanje biljaka Monstera
Recept za vrhunsku mešavinu biljaka Monstera
Najbolja mešavina tla za biljke Monstera – esencijalne
Biljke monstere najbolje rade u mešavini za saksije koja zadržava vlagu, ali i dobro drenira. Oni preferiraju mešavinu zemljišta sa blago kiselim pH, u rasponu od 5,5-6,5. Mešavina zemljišta koja sadrži 1 deo tresetne mahovine/kokosovog kokosovog vlakna, 1 deo perlita i 4 dela sitne borove kore je odlična mešavina za monstere.

Zašto je izbor zemljišta bitan

Kada izaberete mešavinu zemljišta, želite da ona obezbedi vašim biljkama pet stvari.

Mesto za sidrenje
Pravilna razmena gasa
Prava količina vode
Kontrola temperature
Nutrients
Ako izaberete mešavinu za saksije koja ne odgovara vašoj biljci, vaša biljka će se boriti da dobije ono što joj je potrebno. To može dovesti do ozbiljnih problema, pa čak i smrti.

Znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za biljke Monstera

Ako koristite pogrešnu mešavinu zemlje, vaša Monstera će vas obavestiti. Evo nekoliko uobičajenih znakova da nešto nije u redu sa mešavinom koju koristite.

Žuti ili žuti listovi monstere i/ili opušteni listovi su znak da vaša biljka možda ne dobija dovoljno vazduha ili vode.

Ako koristite mešavinu koja ne nudi dovoljno drenaže, vaša biljka će sedeti u vodi. Jednostavno rečeno, davi se!

Ako koristite mešavinu koja ne sadrži dovoljno vode, vaše biljke možda neće moći da prime vodu koja im je potrebna. Ovo takođe može izazvati žuto lišće.

Smeđe mrlje na biljkama Monstera su simptom truleži korena uzrokovane prekomernim zalivanjem. Ove tačke mogu izgledati male, a zatim se uvećati i/ili proširiti po biljci tokom vremena.

Čak i ako zalivate samo jednom u nekoliko nedelja, nepravilna mešavina zemljišta može sprečiti da se zemlja osuši. Kako korenje stoji u stalnoj vlazi, počinje da trune i vaša biljka ne može pravilno da preuzme vodu ili hranljive materije.

Važnost dobro drenirajućeg tla za saksije za biljke Monstera

Jedan od najlakših načina da naškodite svojoj biljci Monstera je da je pustite u vodi. Prečesto zalivanje Monstere može izazvati ovaj problem, ali korišćenje loše drenirane zemlje za saksije takođe može dovesti do problema.

Dobro drenirajuća zemlja za saksije omogućava da se višak vode kreće kroz tlo, umesto da sedi u zemljištu. Ako odaberete mešavinu gde višak vode može da pobegne, koren vaše biljke neće biti u vlazi, što sprečava probleme sa truljenjem korena.

Još jedan razlog zašto je ključno da voda može da otiče iz tla odnosi se na odgovarajuću aeraciju. Ako su svi vazdušni prostori u mešavini zemljišta ispunjeni vodom, korenje ne može pristupiti kiseoniku.

Pored toga, korisni mikrobi u tlu će takođe umrijeti ako ne mogu uzeti vazduh koji im je potreban. Ovo je posebno važno za nedavno razmnožene biljke Monstera.

Koji pH je najbolji za biljke Monstera?
Sve vrste biljaka Monstera najbolje uspevaju u zemljištu sa blago kiselim pH. Zapamtite da je neutralni pH 7,0, a svaki broj ispod ovog se smatra kiselim.

Monstere najbolje rade u mešavini sa pH između 5,5-6,5.

Kako oblik saksije i veličina biljke utiču na izbor tla

Oblik saksije i veličina biljke ne utiču na tlo koje odaberete. Sve vrste biljaka Monstera u svim vrstama kontejnera najbolje će se ponašati u mešavini zemljišta koja dobro drenira sa blago kiselim pH.

Uz to, veličina kontejnera i biljke će uticati na to koliko vam je potrebno zalivati.

Veće biljke u većim saksijama zahtevaće više vode nego manje biljke u manjim saksijama. Ali, to ne znači da treba da izaberete mešavinu zemljišta koja drži više vode. Umesto toga, nanesite veću količinu vode svaki put kada biljci date piće.

Najbolje tlo za presađivanje biljaka Monstera

Kada dođe vreme da presadite svoju Monsteru, koristite mešavinu za saksije koja ima iste kvalitete navedene gore. Uvek zamenite zemljište kada presađujete biljke kako biste uklonili bilo kakav problem sa zbijanjem i bolestima.

Recept za vrhunsku mešavinu biljaka Monstera

Ako želite da napravite mešavinu za saksije za svoje biljke Monstera, imate sreće. Lako je napraviti odličnu mešavinu kod kuće, sve dok imate pristup nekoliko materijala. Bez obzira koju vrstu Monstera posedujete, svideće joj se mešavina za saksije navedena u nastavku.

Pokrićemo osnovne komponente odlične mešavine za saksije, a zatim ćemo dati recept.

Komponente mešavine za zalivanje Monstera
Sphagnum tresetna mahovina ima fine čestice, ali grubu teksturu. Ovo dovodi do velikog kapaciteta zadržavanja vode i hranljivih materija uz dobru aeraciju.

Kokos kokos se pravi od ljuske kokosa. Ima sličnu teksturu kao tresetna mahovina, ali se vremenom malo više zbija.

Pine borove kore su mali komadi četinara kao što su jele, borovi i smrče. Ova kora ima visok procenat lignina, što znači da zadržava svoj oblik tokom vremena. Stoga je odličan u otpornosti na sabijanje i stvaranju vazdušnih džepova.

Perlit je vrsta ekspandirane stene. Izgleda i oseća se kao stiropor. Ne upija vodu, tako da je odličan u obezbeđivanju aeracije i drenaže mešavine zemljišta.

Najbolji recept za mešavinu monstere
Sada kada ste malo razumeli šta svaka komponenta pruža mešavini za saksije, evo odličnog recepta koji treba slediti. Nudi odličnu aeraciju i drenažu, ali takođe zadržava dovoljno vode da vaša biljka preuzme sve što joj je potrebno.

Ova mešavina se sastoji od:

4 dela sitne borove kore
1 deo perlita
1 deo sphagnum tresetne mahovine ILI kokosovog kokosovog vlakna
Da biste napravili mešavinu, dodajte sve sastojke u veliku posudu, a zatim dodajte vodu dok ne postane vlažna. Temeljno pomešajte sastojke, a zatim napunite Monstera saksije.

Monstera mešavina za zalivanje kupljena u prodavnici
Ako ne želite da pravite mešavinu za saksije kod kuće, možete je kupiti u prodavnici i dodati još malo kore perlita ili mešavine orhideja da biste povećali drenažu.

Standardna mešavina za saksije za kućne biljke pruža dobru osnovu. Evo nekoliko opcija koje će dobro funkcionisati:

Dirtco. Zemljište za saksije za kuće i tropske biljke
Fokfarm Ocean Forest Potting Mik
Miracle Grov Indoor Potting mešavina
Da bi mešavina bila još bolja, pomešajte 5 delova mešavine za saksije sa 1 delom kore orhideje i 1 delom perlita.

Ne bi trebalo da koristite kaktuse ili sočnu mešavinu zemljišta za monstere. Međutim, kao što je gore navedeno, možete pomešati mešavinu zemlje za orhideje sa standardnom mešavinom za saksije da biste povećali drenažu i aeraciju.

Okončanje
Sada kada znate sve o najboljoj mešavini tla za biljke Monstera, možete održavati svoje biljke zdravim i srećnim.

Česta pitanja o savetima o zemljištu za biljke Monstera

Koji pH je najbolji za biljke Monstera?
Biljke monstere najbolje rade u zemljištu sa blago kiselim pH. Zapamtite da je neutralni pH 7,0, a svaki broj ispod ovog se smatra kiselim. Monstere najbolje rade u mešavini sa pH između 5,5-6,5.

Možete li koristiti zemlju za kaktuse za Monstera?
Koja su glavna razmatranja tla prilikom presađivanja biljke monstere?
Uvek promenite svoje zemljište kada presađujete svoje biljke Monstera kako biste uklonili sve probleme sa zbijanjem i bolestima.

Kako mešati zemlju Monstera?
Da biste napravili mešavinu tla Monstera, dodajte sve sastojke u veliku posudu, a zatim dodajte vodu dok ne postane vlažna. Temeljno pomešajte sastojke, a zatim napunite Monstera saksije.

Da li Monstera voli vlažno tlo?
Biljke monstere najbolje rade u mešavini za saksije koja zadržava vlagu, ali i dobro drenira. Uverite se da vaša posuda za saksije ima drenažni sistem kako bi se višak vode mogao raspršiti tokom ciklusa zalivanja.