jednostavnih metoda za susenje ruza vodic korak po korak

Ruže su prelepe drvenaste trajnice poznate po svojim mirisnim, šarenim cvetovima . Ruže se obično sade napolju i uživaju u punom cvetu od kasnog proleća do rane jeseni. Međutim, možete sušiti i sačuvati ruže da biste ih cenili u zatvorenom prostoru u bilo koje doba godine. U ovom članku ću istražiti pet najboljih metoda za sušenje i očuvanje ruža.


5 najboljih metoda za sušenje ruža Česta pitanja:

Najbolje metode za sušenje ruža – najvažnije
Ruže možete sušiti tako što ćete ih okačiti na hladnom, suvom i tamnom mestu. Takođe možete sušiti ruže koristeći mikrotalasnu pećnicu ili sredstvo za sušenje kao što je silika gel – alternativno, sušite ruže pritiskom na presu za cveće ili tešku knjigu. Osušenim ružama je potrebno jednu do tri nedelje da se osuše i obično traju jednu do tri godine.

O ružama
Ruže ( Rosa spp.) su listopadne višegodišnje biljke iz porodice Rosaceae. Ruže su poreklom iz Azije, Evrope, Severne Afrike i Severne Amerike. Većina ruža je podeljena u tri glavne grupe; stare baštenske ruže, vrste ruža i moderne ili hibridne.

Ruže imaju jednostruke, dvostruke ili polu-dvostruke cvetove koji mogu proizvesti opojne mošusne ili opojne mirise. Ruže takođe imaju naizmenične listove sa nazubljenim ivicama. Većina ruža raste kao žbunje ili penjačka loza sa drvenastim lozama prekrivenim trnjem .

Koliko dugo traju osušene ruže?

U zavisnosti od toga kako ih sušite, sušene ruže mogu trajati otprilike jednu do tri godine. Osušene ruže su delikatni predmeti sa kojima treba pažljivo rukovati. Da bi vaše osušene ruže trajale što je duže moguće, držite ih na suvom mestu dalje od direktne sunčeve svetlosti.

Što duže držite osušene ruže, više će izbledeti. Koristite narandžaste ili žute ruže ako možete, jer one zadržavaju boju bolje od ružičastih ili ljubičastih ruža. Crvene ruže takođe mogu postepeno da izgube boju i obično postanu braon.

Kako pripremiti ruže za sušenje
Da biste postigli najbolje rezultate, važno je da pravilno pripremite ruže pre nego što ih osušite. Sakupite odabrane ruže neposredno pre nego što počnete da ih sušite. Korišćenje svežih ruža olakšava očuvanje boje i strukture svakog cveta.

Kada birate ruže za sušenje, birajte one sa cvetovima koji su skoro potpuno otvoreni ili su se tek otvorili. Ne berite cveće koje već gubi latice, jer neće biti sveže. Izbegavajte sve uvenuće ruže koje imaju smeđe mrlje na laticama.

Kada isečete svoje ruže, malo odrežite stabljike i ostavite rez pod uglom na dnu stabljike. Zatim držite svoje ruže u vazi sa vodom dok pripremate opremu za odabrani način sušenja.

5 najboljih metoda za sušenje ruža
Postoji pet osnovnih metoda sušenja ruža. Neke metode, kao što su sušenje na vazduhu ili presovanje, su jednostavne i ne zahtevaju mnogo alata. U ovom odeljku ćemo pogledati svaki proces i objasniti kako da osušite svoje ruže.

Sušenje na vazduhu

Sušenje na vazduhu je najlakši i najjeftiniji način sušenja cvetova ruže. Ova metoda najbolje funkcioniše ako želite da sušite mnogo ruža odjednom. Takođe je dobar način sušenja dužih stabljika ruža za bukete ili vaze. Evo vodiča koji objašnjava kako da sušite ruže na vazduhu:

Izaberite gomilu svežih ruža i uklonite većinu listova.
Koristeći kanap, kanap ili gumene trake, povežite gomilu ruža zajedno.
Zavežite dužu kanap na dnu snopa i okačite ih za stalak. Uverite se da su cveće naopačke i okrenute prema podu.
Okačite svoj buket na hladno, suvo i tamno mesto otprilike dve do tri nedelje. Ne ostavljajte cveće na suncu jer će izgubiti boju.
Kada se cveće osuši, možete ga poprskati normalnim lakom za kosu. Ovo učvršćuje cveće, pomažući im da zadrže svoj oblik i duže traju. Ako ih prskate, ostavite ih još dva ili tri dana da se sprej osuši.

Ruže koje se suše na vazduhu u vazi
Još jedan jednostavan način za sušenje ruža je da ih pustite da se prirodno osuše u vazi. Ovo je još jedan oblik sušenja na vazduhu, ali ne zahteva stalak za vešanje. Evo kratkog vodiča koji opisuje kako sušiti ruže u vazi:

Očistite keramičku vazu ili drugu posudu toplom vodom sa sapunom i ostavite da se osuši.
Izaberite sveže ruže i uklonite listove.
Odrežite stabljike vaših ruža da odgovaraju vazi i stavite ih u posudu.
Ostavite vazu na hladnom i suvom mestu u tamnom prostoru otprilike dve do tri nedelje.
Kao što je gore navedeno, možete poprskati ruže lakom za kosu kada se osuše. Ako jeste, ostavite ih još nekoliko dana dok se i lak za kosu ne osuši.

Korišćenjem silika gela
Jedan od najefikasnijih načina sušenja cvetova ruže je upotreba sredstva za sušenje kao što je silika gel. Silika gel je dostupan na mreži ili u zanatskim radnjama. Upotreba silika gela daje najprirodnije rezultate i pomaže u očuvanju jarke boje vaše ruže. Međutim, ova metoda je pogodnija za kratke stabljike ili velike cvetove, a ne za ruže sa dugim stabljikama.

Izaberite sveže, zdrave ruže i odrežite stabljike na oko centimetar.
Napunite hermetički zatvorenu posudu otprilike do pola sa malo silika gela.
Koristite papirni peškir da nežno uklonite preostalu vlagu sa cvetova ruže.
Stavite svaki cvet licem nadole u ​​gel sa stabljikama okrenutim nagore.
Koristite više silika gela da potpuno pokrijete svoje cveće.
Zatvorite posudu i ostavite je na hladnom, suvom i tamnom mestu oko nedelju dana.
Uklonite cvetove i nežno otresite ostatak silika gela.

Korišćenje mikrotalasne pećnice
Takođe možete koristiti mikrotalasnu pećnicu za sušenje cvetova ruže. Međutim, morate voditi računa o ovoj metodi kako biste izbegli spaljivanje cveća. Ova metoda ne radi za dugačke stabljike jer se ne uklapaju u većinu mikrotalasnih pećnica. Evo kako da osušite cvetove ruže u mikrotalasnoj pećnici:

Izaberite sveže, zdrave ruže i odrežite stabljike tako da stanu u mikrotalasnu pećnicu.
Položite svoje ruže na papir otporan na masnoću ili voštani papir i stavite ih u mikrotalasnu pećnicu.
Koristeći najnižu moguću postavku, pećite ruže u mikrotalasnoj pećnici dok se potpuno ne osuše.
Proveravajte svoje ruže svakih 30 do 45 sekundi da biste bili sigurni da nisu izgorele.
Kada završite, izvadite ruže iz mikrotalasne pećnice i ostavite ih da se ohlade na suvom i tamnom mestu.

Presing
Prešanje je jedan od najugodnijih načina sušenja cvetova ruže. Cveće od presovanih ruža može biti uokvireno za izlaganje ili korišćeno u raznim zanatskim projektima. Iako su dostupne specijalne prese za cveće, možete koristiti i nekoliko teških knjiga.

Otvorite veliku, tešku knjigu prema poleđini i stavite list papira za upijanje na stranicu.
Odrežite stabljike nekih svežih, zdravih ruža kako bi odgovarale vašoj knjizi ili presi za cveće.
Stavite svoje ruže na papir za upijanje i pokrijte ih drugim listom papira za upijanje.
Pažljivo zatvorite knjigu i dodajte još jednu tešku knjigu na vrh. Ako koristite presu za cveće, stavite ruže sa papirom za upijanje i zategnite presu za cveće.
Ostavite svoje ruže na hladnom i suvom mestu na tamnom mestu oko dve do tri nedelje.
Otvorite knjigu ili pritisnite svakih nekoliko dana i zamenite listove upijajućeg papira dok vam se cveće ne osuši.
Nežno uklonite svoje cveće i čuvajte ih na hladnom, suvom i tamnom mestu.

5 najboljih metoda za sušenje ruža Česta pitanja:

Kako sušite ruže da biste ih zauvek sačuvali?
Kako god da ih sušite, osušene ruže neće trajati večno. Čak i uz najbolju negu, osušene ruže obično traju ne više od tri godine.

Koliko dugo je potrebno da se osuši ruža?
U zavisnosti od metode koju koristite, potrebno je nekoliko dana do oko tri nedelje da se ruža osuši. Korišćenje mikrotalasne pećnice ili silika gela je obično najbrži metod.

Kako sušite ruže u mikrotalasnoj pećnici?
Da biste sušili ruže u mikrotalasnoj pećnici, stavite ih na neki masni ili voštani papir. Koristeći najnižu postavku, peći svoje ruže u mikrotalasnoj dok se potpuno ne osuše. Proveravajte ih u intervalima od 30 sekundi da biste bili sigurni da ne izgore.

Koliko će trajati sušena ruža?
Osušene ruže obično traju između jedne i tri godine. Da bi osušene ruže duže trajale, poprskajte ih lakom za kosu nakon što ih osušite.

Kako čuvate ruže lakom za kosu?
Lak za kosu pomaže da se osušene ruže očuvaju malo duže tako što ih učvršćuju. Poprskajte svoje osušene ruže lakom za kosu i ostavite ih još nekoliko dana dok se i sprej ne osuši.

Okončanje
Osušene ruže traju otprilike jednu do tri godine uz pažljivo rukovanje. Sušenje na vazduhu ili presovanje su najlakši načini za sušenje ruža. Takođe možete sušiti ruže u mikrotalasnoj pećnici ili koristeći silika gel. Uvek koristite sveže ruže sa cvećem koje je skoro ili nedavno potpuno otvoreno. U zavisnosti od odabranog metoda, sušenje ruža traje između dva dana i tri nedelje.