Kako uočiti usamljenost i šta učiniti povodom toga

Lako je zamisliti da je usamljenost samo problem koji pogađa veoma stare. Ali istina je da usamljenost može pogoditi bilo koga, bilo kada.

I dok je ova godina bila teška za sve nas – terajući nas da se odvojimo od onih koje volimo – pandemija je samo poslužila da ubrza zabrinjavajući trend: da se, uprkos tome što živimo u svetu u kojem nikada nismo bili bolje povezani, mnogi od nas osećaju usamljenost nego ikad.

Kao deo naše kampanje da prekinemo tišinu o usamljenosti, udružili smo se sa dobrotvornom organizacijom za mentalno zdravlje Samaritans kako bismo podigli svest o ovom problemu i pomogli u uklanjanju svake stigme povezane sa osećanjem usamljenosti.

Čitajte dalje za vrhunske savete Samarićana koji će vam pomoći da uočite usamljenost u drugima, kao i savete i pomoć kako da se izborite sa njom.
Kako uočiti znake usamljenosti

To može biti najmanja stvar koja kod nekoga izaziva usamljenost, ali da li znate koji su znakovi da se neko možda ne oseća dobro?

Savet Samarićana je da traže promene u svojoj uobičajenoj rutini i bilo kakvom ponašanju koje je van norme. Zapitajte se…

Da li izgledaju letargičnije i umornije nego inače?
Zar više ne nalaze zadovoljstvo u stvarima u kojima bi inače uživali?
Da li se aktivno distanciraju od drugih, čak i virtuelno?
Ili naprotiv, da li provode mnogo vremena ‘skrolovajući’ na društvenim mrežama? (Velika upotreba društvenih medija povezana je sa osećanjem društvene izolacije).

Ako je odgovor da, mogli bi da se bore. Sada je vreme da se obratite.
Šta učiniti ako ste zabrinuti da se neko oseća usamljeno

Iako još uvek praktikujemo priličnu količinu socijalnog distanciranja, važnije je nego ikada ranije da proverimo naše prijatelje i porodicu – ne samo one za koje znate da se bore, već čak i one za koje se čini da se dobro nose (zapamtite, možete se sakriti mnogo iza filtera društvenih medija).

Sada definitivno nije vreme da se brinete o tome da ste dosadni prijatelj. Podignite telefon ili mu pošaljite poruku, bez razmišljanja! Želiš da budeš bolji? Posegnite u stvarnom životu jer hajde da se suočimo sa tim da lajk na Fejsbuku jednostavno nije isto što i ostvariti pravi trenutak ljudske veze. Svratite na (društveno distancirano) razgovor. Ostavite poklon na njihovom pragu. Pošaljite nešto da pokažete da vam je stalo. Preduzimanje tog prvog koraka moglo bi napraviti veliku razliku za nekoga ko se oseća izolovano.

Još uvek se borite da znate kako da doprete do nekoga za koga ste zabrinuti? Samaritans ima fantastičan skup saveta prilagođenih COVID-u koji će vam pomoći da napravite prvi korak i onlajn vodič koji će vam pomoći da postanete bolji slušalac za one kojima je potrebna – vodič dobrotvorne organizacije „SUSH“ – pa obavezno pogledajte i osvežite na svoje veštine.
Šta da radite ako se osećate usamljeno?

Svi se s vremena na vreme osećamo usamljeno. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se nosite sa tim:

Ne upoređujte se sa drugim ljudima na društvenim mrežama. Upamtite, često gledate njihov vrhunac.
Provedite vreme napolju – boravak u prirodi dokazano pomaže vašem blagostanju
Pokušajte da se dovoljno naspavate jer to može imati veliki uticaj na to kako se osećate
Jedite uravnoteženu ishranu i redovno vežbajte – i jedno i drugo može pomoći u stabilizaciji raspoloženja
Pokušajte da se otvorite nekome kome verujete

Ako se ne osećate prijatno da se otvorite ljudima koje poznajete, možete pokušati da razgovarate sa terapeutom ili koristite uslugu vršnjačke podrške.

Možda trenutno ne možete da vidite svoje prijatelje i porodicu, ali tu mogu pomoći dobrotvorne organizacije kao što su Samarićani.

Vreme je da počnete da prekidate tišinu o usamljenosti na ovaj ili onaj način, tako da se ne plašite da se otvorite i doprete do drugih – možemo vam garantovati da niste sami bez obzira na to kako se osećate.