Proleće je ovde, a svet je ponovo u cvetu! Neki od naših omiljenih cvetova su u sezoni u proleće, uključujući tulipane, zumbule i narcise.

Evo svega što treba da znate o ovim prelepim prolećnim cvećem.

Prolećni klasik, tulipani su puni boja i nije iznenađenje da su jedno od najpopularnijih prolećnih cveća. Dostupni su u širokom spektru tonova, uključujući ružičastu, ljubičastu, žutu, crvenu, belu i roze. Šaljemo ih u pupoljcima, ali će se otvoriti nakon nekoliko dana u vodi kako bi otkrili svoje divne cvetove u obliku čaše.

Na jeziku cveća, lale označavaju duboku ljubav, dok druge boje imaju različita značenja. Ružičasti cvetovi simbolizuju sreću, dok žuti tulipani šalju poruku veselja. Beli tulipani su povezani sa oproštenjem, a ljubičasti lale označavaju kraljevstvo.

Lale su poreklom iz Centralne Azije, i kao rezultat toga igraju centralnu ulogu u mitovima i legendama iz regiona. Najvažnije, oni su značajni u turskoj i perzijskoj priči o Farhadu i Šarinu. Danas se, međutim, lale najčešće vezuju za Holandiju. Od marta do aprila, gradski parkovi su ispunjeni raznobojnim cvetovima, a nedaleko od grada postoje zadivljujuća polja lala. U zlatnom dobu Holandije, „manija lala“ se proširila širom nacije, a cene lukovica lala dostigle su nivoe bez presedana, pre nego što su nedugo zatim bez ceremonije pale.

Još jedan prolećni favorit, zumbuli imaju upečatljive vrhove gusto zbijenih cvetova i nezaboravan, opojan miris. Oni su savršen način da ispunite svoj dom mirisom proleća i predstavljaju prelepu stabljiku za bukete. Boje zumbula uključuju zeleno plavu, fušiju, pastelno roze i belu.

Za razliku od većine rezanog cveća, ne bi trebalo da obrezujete stabljiku po dolasku. To je zato što je debela, zdepasta baza u stvari deo sijalice i pomaže im da ostanu dobro hidrirani. Zumbuli takođe stižu u obliku pupoljaka, što znači da postaju šareniji nakon nekoliko dana u vodi, a u početku mogu izgledati prilično bledi.

U viktorijansko doba, za zumbule se govorilo da simbolizuju sport i igru, a plavi zumbuli predstavljaju iskrenost.

Hijacinti su porijeklom iz Turske i Bliskog istoka, a pominju se u grčkoj i rimskoj poeziji. Naziv „zumbul“ potiče od grčkog imena „Hiakinthos“. Hiakinthos je bio sportista koga je ubio Zefir, bog zapadnog vetra, koji je bio ljubomoran na njegovu veštinu u obliku diska. Rečeno je da je zumbul izrastao iz krvi ubijenog čoveka.

Uobičajen prizor u Britaniji u proleće, narcisi su jedno od najprepoznatljivijih prolećnih cvetova. Ovo radosno cveće se nalazi širom sveta, a njihov prirodni raspon pokriva mnoge zemlje u Evropi i severnoj Africi.

Njihovo latinsko ime „Narcis“ pokazuje njihovu vezu sa grčkom mitologijom. Narcis je bio sujetan i arogantan čovek, koga je Nemezida, bog osvete, namamio u reku. Bio je potpuno zanesen sopstvenim odrazom i nije mogao da se udalji. U zavisnosti od verzije, ili je pretvoren u narcisa, ili je pao u reku i udavio se, a cveće koje je raslo u blizini je tada nazvano po njemu.

Uprkos ovoj prilično mračnoj priči, narcisi su simbol nade i obnove. Njihovi veseli žuti cvetovi izbijaju na kraju zime i predstavljaju nove početke, preporod i samo proleće.

Narcisi su takođe nacionalni cvet Velsa i tradicionalno se izlažu i nose na Dan Svetog Davida.

Takođe deo porodice Narcis, papirnato belo ima delikatno, kremasto belo cveće i moćan, sladak miris. Manji su od narcisa, sa grozdovima lepih cvetova na svakoj stabljici.

Ne vole svi miris – u stvari, često je slučaj da ga ljudi vole ili mrze! To je zbog organske hemikalije „indola“ koja se takođe nalazi u drugom cveću poput jasmina.

Poput narcisa, oni su povezani sa ponovnim rođenjem, obnovom i početkom proleća. Oni su jedan od najranijih prolećnih cvetova koji se pojavljuju, a mogu čak i da cvetaju na kraju zime.

Tulipani nastavljaju da rastu kada se seku

Ako ste ikada imali buket lala, možda ste primetili da stabljike postaju duže u vodi, čak i nakon što su obrezane. To je zato što su tulipani veoma prijemčivi na sunčevu svetlost, pa će nastaviti da rastu prema njoj. Njihovo cvetanje se takođe zatvara noću kada sunce zađe!

Ako vaši tulipani počnu da prerastaju druge stabljike u vašem buketu, ne brinite – možete ih samo ponovo odrezati kako bi odgovarali ostalima. Kako rastu, mogu se i malo savijati i spuštati. Preporučujemo vam da koristite užu vazu da biste bili čvrsti i uspravni. Takođe može biti od pomoći da rotirate vazu tako da se cveće ne savija previše u jednom pravcu.