Floriografija, ili „jezik cveća“, ima dugu, romantičnu istoriju koja datira još iz biblijskih vremena.

Vilijam Šekspir je imao sklonost ka cvetnoj simbolici, ali je floriografija porasla u zapadnoj popularnosti tokom 19. veka, kada su Viktorijanci koristili poze, poznate kao tussie-mussies ili nosegais, da šalju tajne poruke svojim ljubavnicima.

Svaki cvet je imao svoj značaj, od ružičastih hrizantema, što znači dobre želje, do belih božura, što znači stidljivost. Ovaj šarmantni cvetni rečnik je izdržao test vremena, zbog čega i danas šaljemo crvene ruže, što znači ‘budi moj’, predmetu naše ljubavi.

Inspirisani da pošaljete sopstvenu simboličnu grančicu? Hajde da vas upoznamo sa svim značenjima cveća. Ne brinite, floriografiju je mnogo lakše naučiti nego francuski.

Šta znače ruže?

Značenja crvenih ruža

Vrhunski, bezvremenski simbol romantike, crvene ruže simbolizuju strast, naklonost i želju. Da li ste ikada shvatili da je ime „ruža“ anagram Erosa, grčkog boga ljubavi? Crvene ruže takođe mogu značiti hrabrost, zbog njihove povezanosti sa Ratovima ruža iz 15. veka. Jedna crvena ruža prenosi ljubav na prvi pogled, dok desetak crvenih ruža daje do znanja srećnom primaocu da mislite na njih tokom cele godine. Ako želite da ih ne sumnjate da ih volite beskrajno, nudimo vam buket od 200 crvenih ruža!

Značenja ružičastih ruža

Lepe ružičaste ruže na jeziku cveća znače radost, razigranost i divljenje. Oni su savršeni cvetovi za slanje simpatiji ili kao zahvalnost, jer takođe znače zahvalnost.

Značenja belih ruža

Klasične i elegantne, bele ruže dugo su simbolizovali čistoću, večnu ljubav i sećanje, pa otuda i njihova trajna popularnost na venčanjima (ponekad se zovu „mladačke ruže“) i sahranama.

breskve, žute, bele, roze i lila ruže u nizu

Značenja ljubičastih ruža

Ovi prelepi i neobični cvetovi dolaze upotpunjeni svojim magičnim značenjem. Ruže lavande i jorgovana označavaju očaranost i ljubav na prvi pogled, dok dublje ljubičaste asociraju na luksuz i trajnu ljubav.
Značenje žutih ruža

Ovo veselo cveće predstavlja prijateljstvo, sreću i odanost. Ako se vaša drugarica oseća na smetlištima, vesela gomila žutih ruža će im sigurno ulepšati dan i podsetiti ih da ćete uvek biti tu.

Značenja crnih ruža

Simbolizirajući smrt i tamnu magiju, crne ruže su zapravo veoma tamno crvene ili ljubičaste. Iako daleko od konvencionalnog izbora, oni čine zapanjujući, neobičan poklon za prijatelja sa alternativnim ukusima.
Šta znače ljiljani?

Značenja belih ljiljana

U viktorijanskoj floriografiji, ako ste dobili ljiljan slatkog mirisa, to je značilo da ste voljeni. Ljiljani, a posebno beli ljiljani, takođe su korišćeni za izražavanje saučešća u vremenima tuge. Danas su oni najpopularniji pogrebni cvet, u znak pažnje na njihovu prolaznu lepotu i značenje mira, odanosti i obnovljene čistote nakon smrti.

Značenja ružičastih ljiljana

Poznati kao simbol ženstvenosti i plodnosti, grčke i rimske neveste nosile su ružičaste ljiljane u kosi u verovanju da će im doneti porodicu i bogatstvo. Oni su na sličan način vezani za sreću u Kini, kao i za 100 godina ljubavi, što ih čini popularnim izborom i za kineske neveste.

Buket ružičastih orijentalnih ljiljana

Značenja ljiljana

Ovi egzotični cvetovi simbolizuju veličanstvenost na jeziku cveća, pa ih pokažite kada želite da date izjavu kao domaćin. Oni takođe mogu da prenesu vernost i uvažavanje, što ih čini jedinstvenim izborom za dugotrajno ljubavno interesovanje koje zaslužuje posebnu poslasticu. Naš buket Mi Everithing sigurno će ih ostaviti u nesvesti.

Šta znače orhideje?

Orhideje su povezane sa snagom i integritetom u floriografiji, što ih čini najboljim izborom za slanje svima kojima je potrebno podizanje morala. Oni simbolizuju sofisticiranost i prefinjen ukus, jer su se u tropima nalazili samo tokom viktorijanskog doba, pa ako tražite savršen poklon za tog oh-tako šik, prijatelja koji je teško zadovoljiti, ne tražite dalje . Savet: naša Couture kolekcija sadrži eklektičan asortiman vrhunskih buketa za pregledavanje..

Buket roze dendrobijum orhideja

Šta znače karanfili?

Značenja crvenih karanfila

Slično crvenim ružama, crveni karanfili simbolizuju ljubav, divljenje i ponos, što ih čini idealnim cvetom za godišnjicu da svojoj drugoj polovini date do znanja koliko vam je stalo.

Značenja ružičastih karanfila

Ružičasti karanfili prenose ljubav žene, posebno majke, pa ih kupite kao novi buket za bebe. Legenda kaže da su rođeni od suza Device Marije tokom Hristovog raspeća, pa stoga sada simbolizuju večnu ljubav majke.
roze i bele karanfile

Značenja belih karanfila

Primetili ste temu sa belim cvetovima na jeziku cveća – pogađate, to odražava čistoću, iako mogu značiti i sreću. Samo se klonite prugastih karanfila, što znači odbijanje, ili žutih karanfila, koji simbolizuju odbacivanje, razočarenje ili prezir.

Šta znače božuri?

Značenja ružičastih božura

Oni mogu samo kratko da cvetaju početkom leta, ali bluzasti božuri su uvek zapanjujući prizor. U floriografiji, crveni i ružičasti božuri simbolizuju ljubav, sreću, zdravlje i prosperitet – skoro sve što biste poželeli u braku, pa otuda i njihova popularnost među nevestama!

Ružičasti božuri na klupi od belog kamena

Značenje belih božura

Ovo bajkovito cveće znači stidljivost, što ih čini sigurnim izborom kada treba da se izvinite cvećem ili da prenesete svoje saosećanje.

Šta znače suncokreti?

Najveći, najhrabriji i verovatno najlepši od svih letnjih cveća, raskošni suncokreti imaju niz značenja širom sveta. Najčešće označavaju lojalnost, snagu i pozitivnost, ali mogu značiti i čestitke ili sreću, pa ih kupite svima koji diplomiraju, polažu vozački ispit ili započinju novi posao. Naš buket letnjih suncokreta je jedan od naših omiljenih svih vremena – to je blistava eksplozija radosti!

buket suncokreta

Šta znače hortenzije?

Viktorijanci su često slali hortenzije ljubavnim interesima koji su ih odbacili, jer je njihov upadljiv cvet simbolizovao taštinu i aroganciju. Srećom, primanje ovih izjava cveća sa njihovim obiljem skupljenih latica više se ne smatra uvredom – upravo suprotno! Danas su hortenzije omiljeni cvet za zahvalnost, jer prenose iskrene emocije i zahvalnost. Među našim luksuznim asortimanom naći ćete sorte vruće roze i bebi plave.

Šta znače alstromerija?

Ove dugotrajne lepotice, poznate i kao peruanski ljiljani, imaju primarno značenje trajnog prijateljstva na jeziku cveća – veruje se da njihovih šest latica predstavljaju empatiju, razumevanje, humor, posvećenost, strpljenje i poštovanje, a njihovi uvrnuti listovi simbolizuju vezu. kroz nevolje.

Ali alstromerija svih boja takođe može da simbolizuje postizanje ciljeva. Poznajete nekoga kome treba malo sreće pre intervjua, univerzitetskog ispita ili vozačkog ispita? Pregledajte naš veliki izbor buketa alstromerije i pomozite im na putu ka uspehu.


Crvena alstromerija

Šta znači lisianthus?

Purpurni lisianthus značenja

Neosporno veličanstveni svojom kraljevskom bojom, izložite ljubičasti lisianthus, poput onih u našem Letterbok Frangipanu, kada želite da prenesete osećaj sofisticiranosti ili ugodite prijatelju istančanog ukusa. Oni takođe mogu značiti divljenje, pa ih pošaljite da vam čestitaju i proslave uspeh, bilo da je to diploma ili novi posao.

Pink lisianthus značenja

Poput mnogih cveća u boji slatkiša, ružičasti lisianthus ili „lizi“ odražavaju ljubav, privrženost i doživotnu vezu. Pastelno roze varijanta simbolizuje mladost i nevinost, ako želite da ponesete gomilu cvetova na tuširanje beba ili da ih pošaljete da dočekate novopridošlicu.
Pink & Vhite Lisianthus

Žuti lisianthus značenja

Sunčano žuta uvek izmami osmeh na lice, zbog čega ovo cveće označava radost, optimizam i nove početke – savršen novi dom ili rođendanski poklon.

Značenja belog liziantusa

Još jedan popularan venčani cvet, tako elegantni beli lisianthus, simbolizuje duhovnost, čistotu i trajnu ljubav.
Šta znače hrizanteme?

Značenje belih hrizantema

Bele hrizanteme se često koriste za oproštaj, posebno u njihovoj rodnoj Aziji, što ih čini popularnim cvetom za sahrane i poklone pored groba. Pošaljite ih kao znak utehe i prijateljstva nekome ko tuguje ili prolazi kroz težak period, možda tugu, razvod ili višak, jer predstavljaju simpatije u Evropi.

Bele hrizanteme okružene ljiljanima, kengurovim šapama i hortenzijama.

Značenje žutih hrizantema

Japanci veruju da žute hrizanteme predstavljaju sunce i svetlost, što zauzvrat simbolizuje besmrtnost. „Kiku“ je njihov nacionalni simbol i oni slave godišnji Festival sreće u čast „zlatnog cveta“.

Značenja ružičastih hrizantema

Ružičaste hrizanteme simbolizuju dugovečnost i duboku vernost, što ih čini odličnim izborom za godišnjicu venčanja. Viktorijanci su ih poslali prijateljima da im prenesu dobre želje. Za romantičan poklon izaberite crvene hrizanteme, ili „mame“, jer opet znače ljubav i strast.

Šta znače dalije?

Postoji preko 50.000 sorti dalija, u rasponu boja od ružičaste, ljubičaste i crvene do narandžaste, žute pa čak i plave. Floriografija kaže da većina predstavlja bogatstvo, kreativnost, odanost i dostojanstvo.

Za Viktorijance, oni su označavali trajnu posvećenost i večnu ljubav, sa crvenim dalijama koje se smatraju simbolom moći i ponovnog rođenja (savršeno za prijatelja koji se oporavlja ili nekoga ko preuzima novi izazov).

Breskve, roze i žute dalije

Šta znače lale?

Tulipani su prolećni favoriti sa dobrim razlogom, jer su bezvremenski lepi. Nije ni čudo što je usledila „lalamanija“ u Holandiji kada su prvi put doneti iz Azije u 16. veku! U floriografiji, oni imaju tendenciju da se zalažu za duboku, bezuslovnu ljubav, zbog svoje trajne popularnosti. Vreme njihovog cvetanja, na početku nove sezone, takođe ih povezuje sa nadom i ponovnim rođenjem, dok su ih Viktorijanci smatrali simbolom dobročinstva.

Što se tiče boja, njihova značenja su slična onima mnogih drugih cvetova navedenih ovde – crvena znači strast, ružičasta znači naklonost, a ljubičasta znači kraljevstvo. Sanjajte o belim lalama, i novi početak vam stiže. U međuvremenu, žuti lali označavaju vedrinu i sreću. Za Viktorijance su značili „U tvom osmehu je sunce“. Koliko je to dirljivo?

Buket roze belih i žutih lala

Šta znače zumbuli?

Ovo fantastično mirisno cveće se često nalazi u hrišćanskim crkvama, jer na odgovarajući način simbolizuje mir, posvećenost, postojanost i ljubav na jeziku cveća. Druga značenja koja se pripisuju prolećnom zumbulu, posebno tokom 19. veka, uključuju sreću, ponos, razigranost i moć.

Pošaljite ljubičaste zumbule ako treba da tražite oproštaj, bele zumbule ako se molite za nekoga i plave zumbule da izrazite saučešće. Samo izbegavajte žute zumbule, koji znače ljubomoru i tugu – osim ako se ne osećate izdano i ako vam treba neko da dobijete nagoveštaj, naravno.