vrsta belog cveca sa imenima i slikama

Iako većina cveća ima svoja jedinstvena simbolička značenja, belo cveće, generalno, obično predstavlja nevinost, čistotu i simpatiju. Oni takođe daju elegantan, dostojanstven izgled vanjskoj bašti, pružajući spokojan pejzaž u kojem se možete lako opustiti. Bez obzira da li želite da napravite potpuno belu baštu ili cvetni aranžman ili se nadate da ćete integrisati novo cveće u dizajn vaše bašte, postoji mnogo jedinstvenih i lepih cvetova koje možete otkriti. Pridružite nam se dok istražujemo 75 izuzetnih vrsta belog cveća.


Popularne vrste belog cveća
Pregled sadržaja:

75 popularnih vrsta belog cveća:
Često postavljana pitanja o vrstama belog cveća:

75 popularnih vrsta belog cveća :
1. Zvončići ( Campanula )
Beli zvončići (Campanula) u cvetu
O tome:

Više od 500 vrsta i bezbroj podvrsta cvetnih biljaka pripada rodu Campanula u okviru porodice biljaka Campanulaceae .

Uobičajeno nazvane zvončići , ove biljke dobijaju svoje naučno ime za rod (latinski za „malo zvonce“) i uobičajeno ime po zvonastim oblicima cveća koje proizvode. Većina vrsta zvončića je porijeklom sa Bliskog istoka i Kavkaza. Međutim, postoje domaće vrste koje rastu u umerenim i suptropskim regionima širom severne hemisfere.

Rod sadrži razne jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje cveće. Pored bele, različite sorte cvetaju i plavom, ljubičastom i roze.
2. Mesečev cvet ( Ipomoea alba )
Dva čista bela mesečeva cveta (Ipomoea alba) naspram šumskog zelenog lišća
O tome:

Takođe se obično naziva mesečeva loza i tropska slava, mesečev cvet ( Ipomoea alba ) je jedna od više od 600 vrsta u rodu Ipomoea koja pripada porodici biljaka Convolvulaceae (jutarnja slava).

Ove biljke potiču iz tropskih i suptropskih regiona Amerike, ali su omiljene za sadnju u noćnim baštama širom sveta. Biljka je drvenasta loza koja cveta noću i može narasti do oko 100 stopa dugačka ili visoka.

Cvetovi u obliku trube mogu biti beli ili svetlo ružičasti i veliki, sa najvećim cvetovima koji se protežu skoro 6 inča. Takođe emituju jak, sladak miris – posebno kada se otvore noću.
3. Cveće zumbula ( zumbul )
Grozd cvetova belog zumbula raste blizu zemlje u bašti
O tome:

Poreklom iz regiona istočnog Mediterana, Hiacinthus je rod lukovičastih višegodišnjih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Asparagaceae (špargla).

Zumbuli su značajan prolećni cvet, jer su među prvim trajnicama koje procvetaju posle zime, ponekad provlačeći svoje stabljike kroz sneg da bi to učinili. Iako je rod mali, postoji nekoliko vrsta, a ona koja se najčešće uzgaja u baštama i nalazi u cvetnim aranžmanima je Hiacinthus orientalis .

Biljke zumbula proizvode jedan do tri klasove ili grozdove skupljene sa intenzivno mirisnim cvetovima u nijansama poput bele, plave, ljubičaste, crvene, ružičaste, breskve i žute.
4. Magnolija ( Magnolija )
Jedna grana ispunjena cvetovima bele magnolije u cvetu
O tome:

Rod magnolija sadrži stotine cvetnih biljaka koje pripadaju porodici Magnoliaceae (Magnolia) . Pošto su evoluirale pre pčela, biljke iz roda magnolija privlače i oprašuju ih bube.

Magnolije nemaju pravo cveće sa laticama. Umesto toga, imaju mlečno-bele tepale. Biljke magnolije imaju dva centra porekla, jedan se proteže kroz Ameriku, a drugi u istočnoj i jugoistočnoj Aziji.
5. Larkspur ( Delphinium )
Visoki klasovi rascvetanog cveća bele Larkspur koji rastu u polju
O tome:

Porijeklom iz većeg dijela sjeverne hemisfere i nekih planinskih područja tropske Afrike, Delphinium je rod od otprilike 300 vrsta cvijeća koje pripadaju porodici biljaka Ranunculaceae (ranunculus) i obično se nazivaju larkspur . Rod sadrži i jednogodišnje i višegodišnje sorte.

Kada cvetaju, biljke proizvode stabljike cvetova u nijansama ljubičaste, plave i ružičaste pored bele. Ime roda potiče od starogrčke reči delfinion , što znači „delfin“ i odnosi se na oblik cvetova nalik delfinu.
6. Bebin dah ( Gipsophila )
Kolekcija cveća belog bebinog daha (Gipsophila).
O tome:

Gipsophila je rod od oko 150 cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Cariophillaceae (karanfil). Cveće se obično naziva bebin dah ili bebin dah. Omiljeni su zbog svojih ogromnih prskalica sitnih, nežnih, belih cvetova.

Ove biljke imaju relativno širok izvorni raspon, prirodno rastu u Evropi, Aziji, severnoj Africi, Australiji i na pacifičkim ostrvima. Uprkos popularnosti biljke u svežim i sušenim cvetnim aranžmanima , na mnogim mestima se smatra korovom zbog svojih invazivnih navika u rastu.
7. Cveće hrizanteme ( Chrisanthemum )
Puno i živopisno cveće bele hrizanteme u cvatu na svetlo plavom nebu sa razbacanim oblacima
O tome:

Hrizantema je rod od oko 40 cvetnih grmova ili zeljastih višegodišnjih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Asteraceae (tratinčica). Prirodno rastu u severoistočnoj Evropi i istočnoj Aziji, a većina vrsta potiče iz Kine.

U divljini su najčešće zlatne ili žute, ali cvetaju u skoro svim bojama. Sorte bele hrizanteme dostupne su u nekoliko oblika cveta, uključujući refleksnu, zakrivljenu, srednju, pomponsku, pojedinačnu, anemonu, kašiku i pero.
8. Lisičarke ( Digitalis )
Izbliza snimka cvetova bele lisice u cvetu sa pegavim smeđim sredinama
O tome:

Rod Digitalis iz porodice biljaka Plantaginaceae (plantain) sadrži oko 20 vrsta višegodišnjih i dvogodišnjih cvetnih biljaka i žbunova. Obično se zovu lisičarka i poreklom su iz severozapadne Afrike, Evrope i zapadne Azije.

Lisičarke proizvode visoke klasove iz kojih cvetaju obilni cvetovi u obliku cevi u nijansama ljubičaste, ružičaste i bele, stvarajući prilično velike, ukrasne grozdove. Oni privlače leptire i moljce u bašte.
9. Cveće petunije ( petunija )
Grozd cvetova bele petunije u obliku trube u cvetu
O tome:

Rod petunija sadrži 20 vrsta višegodišnjih cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Solanaceae (velenka) i poreklom su iz Južne Amerike. Hibridi petunije su veoma popularne baštenske biljke koje rastu sa grudvastim ili pratećim navikama, što ih čini savršenim izborom za kontejnere, viseće korpe i prozorske kutije.

Oni proizvode cevaste cvetove u obliku zvezda u raznim nijansama bele i kombinacije bele sa drugim živim bojama. Pored toga, cvetaju u skoro svim drugim bojama i kombinacijama boja, sa čvrstim, prugastim ili šarenim laticama.
10. Cveće hortenzije ( Hidrangea )
Velika cvetna glava bele hortenzije u cvetu
O tome:

Uobičajeno nazvana hortenzija ili hortenzija, oko 75 cvetnih biljaka pripada rodu Hortenzija iz porodice biljaka Hidrangeaceae. Ove biljke su porijeklom iz Amerike i Azije, ali većina potiče iz Japana, Kine i Koreje.

Biljke hortenzije rastu ili kao drvenasta loza ili malo drveće, i mogu biti listopadne ili zimzelene, ali većina popularnih baštenskih sorti je listopadna. Oni proizvode grozdove atraktivnog cveća u obliku kugle koji su prirodno zelenkasto-bele boje. Cveće se, međutim, takođe može pojaviti u nijansama od šećerne vate ružičaste, plave i ljubičaste , u zavisnosti od pH vrednosti zemljišta.
11. Dahlia Flovers ( Dahlia )
Tri kremasto bela cveta Dalije u cvetu u bašti blizu azurno obojenog zida
O tome:

Član porodice biljaka Asteraceae , rod Dahlia trenutno sadrži 42 vrste (i bezbroj sorti i hibrida) zeljastih višegodišnjih biljaka poreklom iz Centralne Amerike i Meksika .

Dalije su omiljene zbog svojih upadljivih cvetnih glava, koje proizvode brojne slojeve šiljastih latica koje se šire iz centra cveta u upečatljivim geometrijskim šarama. Dalije cvetaju u širokom spektru boja i kombinacija boja, uključujući nekoliko sorti sa kremastim nijansama bele.
12. Cveće božura ( Paeonia )
Meki, delikatni i sjajno beli cvet božura u cvetu po sunčanom danu u bašti
O tome:

Jedini rod u porodici biljaka Paeoniaceae , Paeonia je rod koji sadrži sporan broj ( između 25 i 40 ) vrsta cvetnih biljaka koje su poreklom iz zapadne Severne Amerike, Evrope i Azije. Trenutno su 33 vrste božura zvanično prihvaćene u rod.

Božuri su uglavnom zeljaste trajnice, ali rod sadrži i neke koje rastu kao žbunje. Oni proizvode atraktivno lišće i zadivljujuće cvetove koji dolaze u različitim oblicima i varijantama, uključujući jednostruke, polu-dvostruke (lotos, ruža i hrizantema) i dvostruke (anemona, stotinu proliferacija, zlatni krug, kruna od hiljadu latica i kuglasta hortenzija) .
13. Bouvardia ( Bouvardia )
Izbliza snimak sićušnih belih cvetova Bouvardia na zelenim stabljikama i lišću
O tome:

Oko 50 vrsta cvjetnih zimzelenih grmova i biljaka pripada rodu Bouvardia u porodici biljaka Rubiaceae (kafa). Sve vrste, osim one koja raste na jugozapadu Sjedinjenih Država, porijeklom su iz Meksika i Centralne Amerike.

Biljke Bouvardia proizvode delikatne grozdove cveća sa četiri režnja u nijansama žute, ružičaste, crvene i bele. Popularno se uzgajaju u zatvorenom prostoru kao kućne biljke ili kao biljke na otvorenom u toplim klimama.
14. Vitlejemska zvezda ( Ornithogalum )
Bela zvezda Vitlejema cveta sa žutim središtima
O tome:

Poreklom iz južne Afrike, južne Evrope i Kavkaza, Ornithogalum je rod lukovičastih, cvetnih višegodišnjih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Asparagaceae (špargle).

Obično se nazivaju Vitlejemska zvezda u vezi sa svetlo-belim cvetovima u obliku zvezda sa šest latica koje biljke proizvode od travnatih grudvica lišća.
15. Steptocarpus ( streptocarpus )
Grozd cvetova belog steptocarpusa sa limenozelenim sredinama
O tome:

Streptoc a rpus je rod poreklom iz afrotropskog regiona sveta koji pripadaporodici biljaka Gesneriaceae . Ime roda potiče od dve grčke reči koje se prevode kao „uvrnuto voće“, opisujući oblik dugih i mršavih plodova nalik na kljove koje biljka proizvodi.

Biljke streptocarpusa imaju centralne rozete velikih, sjajnih, jajastih listova iz kojih se uzdižu mršave stabljike. Na ovim stabljikama cvetaju blago cevasti cvetovi koji podsećaju na cvetove orhideje.
16. Narcis ( narcis )
Cveće belog narcisa raste u bašti
O tome:

Poreklom iz južne Evrope i severne Afrike, rod Narcisa sadrži oko 50 vrsta cvetnih višegodišnjih biljaka koje se obično nazivaju narcis , jonkuil i narcis . Ovo cveće pripada porodici biljaka Amarillidaceae (amarillis). Oni su skoro sinonim za proleće jer su među prvima koji cvetaju na početku sezone, a ponekad i početkom zime. Daju vesele zvezdane cvetove sa istaknutim nosovima u obliku trube u belim i jarko žutim nijansama.
17. Osmantus ( Osmanthus )
Cveće belog osmantusa u cvatu
O tome:

Osmanthus je rod od oko 30 cvetnih biljaka koje pripadaju porodici Oleaceae (masline). Ovo drvenasto grmlje i mala drveća proizvode atraktivno, jajoliko lišće boje žalfije i prskanje sitnog, belog cveća ispresecanog listovima duž stabljika biljke, skoro kao grudve snega na granama.

Većina vrsta osmantusa je porijeklom iz istočne Azije. Međutim, nekoliko vrsta prirodno raste na Sumatri, Novoj Kaledoniji i Kavkazu.
18. Peruanski ljiljan ( Alstromerija )
Beli peruanski ljiljani cvetaju u zatvorenom prostoru
O tome:

Poreklom iz Južne Amerike, Alstroemeria je rod od oko 50 vrsta (plus stotine sorti i hibrida) cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Alstroemeriaceae . Uglavnom su dugovečne trajnice i obično se zovu peruanski ljiljan ili ljiljan Inka.

Pored belog, ovo cveće cveta na visokim stabljikama u nijansama ružičaste, crvene, narandžaste, ljubičaste i zelene. Cvetovi imaju mrlje, pruge i tačke u tamnijim nijansama braon i crne.
19. Mock Orange ( Filadelf )
Belo ružno narandžasto cveće sa žutim prašnicima
O tome:

Poreklom iz jugoistočne Evrope, Azije, Severne Amerike i Centralne Amerike, Philadelphus je rod od otprilike 60 vrsta cvetnih, uglavnom listopadnih grmova. Rod pripada porodici biljaka Hidrangeaceae .

Biljka je dobila svoje uobičajeno ime, lažna narandžasta, po izgledu i mirisu njenih simboličnih cvetova . Lepršavi, beli cvetovi sa žutim sredinama jako podsećaju na cvetove narandže i limuna. Takođe emituju slatki, citrusni miris sa blagim podtonom jasmina.
20. Cvet trube ( brugmansija )
Cveće bele trube visi kao ukrasi za jelku sa biljke
O tome:

Takođe se obično naziva i anđeoske trube, cvetovi trube odnose se na sedam vrsta cvetnih biljaka iz roda Brugmansia koje pripadaju porodici biljaka Solanaceae (velenka). Poreklom iz tropskih regiona Južne Amerike, ovaj rod sadrži i drvenaste žbunje i drveće koje daju iznenađujuće velike (između 6 i 20 inča dugačke) cveće u obliku trube (koje su veoma toksične) koje vise kao ukrasi za božićno drvce iz velike biljke . lišće.
21. Lisianthus Flovers ( Eustoma )
Cveće belog lizijanta u cvatu
O tome:

Poreklom iz Južne Amerike, Kariba , Meksika i južnih Sjedinjenih Država, Eustoma je rod od samo tri vrste zeljastih jednogodišnjih cvetnica iz porodice biljaka Gentianaceae (encijan).

Pored lisianthusa , cveće iz roda Eustoma se takođe obično naziva prerijskim encijanom. Rađaju dugačke, tanke stabljike i prelepe cvetove sa cvetovima u obliku vijuga, skoro nalik ruži.
22. Šumski duvan ( Nicotiana silvestris )
Biljke duvana Voodland sa visećim belim cvetovima u obliku cevi koji se otvaraju u široke, bele zvezde na svojim krajevima.
O tome:

Nicotiana silvestris je cvetna biljka koja pripada porodici biljaka Solanaceae (velenka). Pored šumskog duvana, uobičajena imena uključuju južnoamerički duvan i duvan koji cveta.

Ove biljke mogu biti dvogodišnje ili višegodišnje, ali višegodišnje sorte su kratkotrajne. Biljke narastu skoro 5 stopa i proizvode viseće cveće u obliku cevi koje se otvaraju u široke, bele zvezde na svojim krajevima.
23. Cosmos Flovers ( Cosmos )
Cveće belog kosmosa u cvetu sa zračastim cvetovima i cvetovima centralnog diska.
O tome:

Kosmos je rod od 36 vrsta zeljastih višegodišnjih cvetnih biljaka koje pripadaju porodici Asteraceae. Većina kosmos vrsta je poreklom iz Meksika, ali neke se nalaze u delovima severozapadnih Sjedinjenih Država, Centralne Amerike i Južne Amerike.

Imaju vretenaste stabljike nalik na travu i jednako vretenaste listove koji biljkama daju čudan izgled dok se njišu na vetru. Oni proizvode veselo cveće sa upadljivim zračastim cvetovima i centralnim diskastim cvetovima. Cveće vrste Cosmos bipinnatus je prirodno belo.
24. Orhideja moljac ( phalaenopsis )
Izbliza snimak orhideje belog moljca (Phalaenopsis) u cvetu
O tome:

Oko 70 vrsta epifitskih biljaka pripada rodu Phalaenopsis u porodici biljaka Orchidaceae (orhideja). U osnovi, ove biljke proizvode velike, voštane listove u dubokoj nijansi zelene boje. Iz središta ovog lišća rastu dugačke drvenaste stabljike iz kojih cveta nekoliko dugotrajnih, mirisnih cvetova.

Ove biljke se obično nazivaju orhideje moljca ili se ponekad nazivaju imenom njihovog roda. Većina orhideja phalaenopsis je poreklom sa Filipina i Indonezije, ali nekoliko drugih vrsta dolazi iz delova južne Kine, Indije, Malezije, Nove Gvineje i Kvinslenda u Australiji.
25. Meadovsveets ( Spiraea )
Bela livada (Spiraea) sa velikim metlicama, kukovima ili opuštenim grozdovima cveća koje skoro pokrivaju ceo žbun cvetovima
O tome:

Između 80 i 100 vrsta drvenastih cvetnih grmova pripada rodu Spiraea u porodici biljaka Rosaceae (ruža). Uobičajeno se nazivaju šikari ili livadski slatkiši . Ponekad se nazivaju imenom njihovog roda, koje se takođe može pisati kao “spirea”.

Ovi grmovi imaju atraktivno lišće, ali su pravi spektakli kada cvetaju. Oni proizvode velike metlice, kukuljice ili opuštene grozdove cveća koje skoro pokrivaju ceo grm cvetovima. Cveće izgleda malo i nejasno zbog brojnih prašnika koji vire iz cvetova.
26. Obična tratinčica ( Bellis perennis )
Obična tratinčica (Bellis perennis) koja prikazuje prstenove belih latica oko veselog žutog centra
O tome:

Poreklom iz Evrope, Bellis perennis je vrsta višegodišnje zeljaste cvetnice koja pripada porodici Asteraceae ili tratinčice. Ova vrsta je tipična tratinčica sa prstenom belih latica oko veselog žutog centra.

Njena imena uključuju daisi, obična tratinčica, engleska tratinčica i tratinčica . Iako vrsta najčešće ima belo cveće, različite sorte cvetaju u nijansama ružičaste, crvene i žute.
27. Calla Lili ( Zantedeschia )
Cvet belog žutog ljiljana koji prikazuje upadljivu špagu koja podseća na zakrivljenu laticu u obliku levka i centralni žuti špadiks u obliku prsta.
O tome:

Rod Zantedeschia , koji pripada porodici biljaka Araceae , potiče iz južne Afrike. Sadrži osam vrsta zeljastih, višegodišnjih, cvetnih biljaka koje se obično nazivaju kala ili arum ljiljani, iako nisu ni prave kale ni pravi ljiljani .

Izrasli na čvrstim zelenim stabljikama, cvetovi kala su lažni cvetovi sa cvastim koji se sastoji od upadljivog pleha koji podseća na zakrivljenu laticu u obliku levka i centralnog žutog lopatica u obliku prsta. Pet vrsta cveta u beloj, ružičasto-beloj, žućkasto-beloj i/ili krem boji.
28. Cveće hibiskusa ( hibiskus )
Jedan cvet belog hibiskusa u cvetu naspram zelenog lišća
O tome:

Hibiskus je veliki rod sa nekoliko stotina cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Malvaceae (mallov). Oni prirodno rastu u tropskim, suptropskim i umerenim regionima širom sveta.

Lako su prepoznatljivi zahvaljujući svojim velikim, upadljivim cvetovima egzotičnog izgleda koji cvetaju u vatrenim nijansama. Takođe cvetaju u pastelnim i belim bojama. Neki beli cvetovi hibiskusa imaju čisto bele stigme, dok drugi imaju jarko crvene, ružičaste ili čak žute koje vire iz centra papirnatih cvetova u obliku trube.
29. Cveće amarilisa ( Amarilis )
Mala kolekcija cveća belog amarilisa
O tome:

Poreklom iz Južne Afrike, rod Amarillis sadrži dve vrste lukovičastih, cvetnih biljaka i pripada porodici biljaka Amarillidaceae . Ovo cveće proizvodi cvetove koji su oblikovani slično kao kod zvezdastih ljiljana . Zahvaljujući dostupnim belim i crvenim varijantama u odelu Deda Mraza, one su popularne lukovice za poklone i prisiljavanje da cvetaju tokom zimskih praznika.
30. Gerbera Daisi Flovers ( gerbera )
Bela Gerbera Daisi Cveće u cvetu
O tome:

Poreklom iz tropskih regiona Afrike, Gerbera je rod zeljastih višegodišnjih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Asteraceae . Daju rozete jajastih listova iz kojih se uzdižu jake, blago nejasne stabljike, noseći atraktivne cvetove u obliku tratinčice sa debelim naborima latica i istaknutim, kružnim središtima. Gerbera tratinčice cvetaju u različitim živim nijansama, što ih čini popularnim izborom cvećara. Takođe su dostupni u pernatoj nijansi bele.
31. Nemesia ( Nemesia )
Cveće bele nemezije koje prikazuje grozdove neobičnog cveća koje imaju dve usne latica. Gornja usna ima četiri režnja, a donja dva.
O tome:

Unutar porodice biljaka Scrophulariaceae (smokva), rod Nemesia sadrži 64 vrste (pored bezbrojnih sorti i hibrida) višegodišnjih i jednogodišnjih cvetajućih grmova poreklom iz Južne Afrike. Oni proizvode grozdove neobičnog cveća koji imaju dve usne latica. Gornja usna ima četiri režnja, a donja dva.

Narastu do oko stope u visinu, poznate su po upotrebi kao ivične biljke u bordurama, kao pokrivač tla i u kontejnerima. Pored bele, imaju cveće u nijansama žute, lavande, ljubičaste, ružičaste i narandžaste.
32. Vinter Heath ( Erica carnea )
Vinter Heath (Erica carnea) proizvodi redove zadivljujućih, visećih, zvonastih belih cvetova
O tome:

Erica carnea je vrsta cvjetnog, zimzelenog grmlja koja pripada porodici biljaka Ericaceae (heath). Poreklom je iz istočnih, centralnih i južnih evropskih planinskih regiona, gde raste na kamenitim padinama ili u šumama koje sadrže četinarsko drveće. Grane nose bodljikave zimzelene iglice i proizvode redove zadivljujućih, visećih cvetova u obliku zvona u nijansama od bele do tamno ružičaste. Druga uobičajena imena uključuju alpsko vresište, prolećno zdravlje i vrijesak koji cveta zimu.
33. Dianthus Flovers ( Dianthus )
Jedan beli cvet Dianthusa (Dianthus) sa blago naboranim ili cik-cak ivicama na laticama.
O tome:

Rod Dianthus iz porodice biljaka Cariophillaceae (ružičaste) sadrži oko 340 vrsta koje su prvenstveno porijeklom iz Azije i Evrope, osim nekoliko vrsta koje dolaze iz Afrike i jedne iz arktičkog regiona Sjeverne Amerike . Ovaj rod sadrži i popularne vrste Dianthus plumarius i Dianthus cariophiullus koje su poznate kao ružičaste i karanfile.

Ime roda se prevodi sa grčkog na „Zevsov cvet“. Smatra se da uobičajeno ime, roze, potiče od starog glagolskog oblika roze što znači perforirati i verovatno se odnosi na blago naborane ili cik-cak ivice latica ovog cveća.
34. Cveće lala (tulipa)
Kolekcija cvetova belih lala koje cvetaju u polju
O tome:

Oko 75 lukovičastih cvetnih biljaka koje se obično nazivaju lale , pripadaju rodu Tulipa u porodici biljaka Liliaceae (ljiljan). Iako su lale vekovima naturalizovane i kultivisane u baštama širom sveta, oni su poreklom iz zapadne i centralne Azije. Međutim, oni su se brzo proširili duž veoma korišćenih trgovačkih puteva i na kraju su kultivisani u hiljade sorti i hibrida. Neke popularne vrste belih lala uključuju Tulipa clusiana , Tulipa bifloriformis , Tulipa tukestanica i Tulipa buhseana .
35. Japanska glicinija ( Visteria floribunda ‘Alba’ )
Japanska glicinija (Visteria floribunda ‘Alba’) sa visećim grozdovima delikatnih belih cvetova na svetlo plavom nebu po sunčanom danu
O tome:

Visteria floribunda ‘Alba’ je zapanjujuća sorta bele glicinije koja, zajedno sa drugim vrstama iz roda Visteria , pripada porodici biljaka Fabaceae (mahunarke). Drvenasta loza sa navikom da raste, bela japanska glicinija se često vijuga uz drveće da bi proizvela 2 metra dugačke, viseće grozdovi nežnih belih cvetova, stvarajući magični prikaz. Ova bela sorta glicinije se čuveno pojavljuje u Giverni, francuskom vrtu Kloda Monea i na Japanskom mostu.
36. Cveće bele ruže ( Roza )
Jedna bela ruža u cvetu dok se sunce probija kroz pokrivač drveća u pozadini
O tome:

Više od tri stotine vrsta višegodišnjih cvetnih biljaka (plus desetine hiljada sorti) pripada rodu Rosa u porodici biljaka Rosaceae (ruža). Većina vrsta ruža je porijeklom iz Azije. Međutim, postoje i vrste koje prirodno rastu u Severnoj Americi, Evropi i Africi. Sa toliko vrsta i sorti ruža, postoji veliki izbor biljaka i cveća. Neke od najpopularnijih belih ruža su Vendela, Vollerton Old Hall i Desdemona.
37. Lobelia ( Lobelia )
Grupa biljaka lobelije cveta sa snežno belim cvetnim glavama i zelenim lišćem
O tome:

Lobelia je rod od 415 vrsta velikih i malih, jednogodišnjih i višegodišnjih, žbunastih, cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Campanulaceae. Oni prirodno rastu u umerenim, suptropskim i tropskim regionima širom sveta.

Kada cvetaju, cvetovi sa slatkim režnjama, donji deo, pokrivaju žbunje nežnim nijansama plave i ružičaste, pored snežno bele. Obično se koriste kao ukrasne baštenske biljke i odličan su dodatak ivicama, krevetima i velikim kontejnerima.
38. Japanska Andromeda ( Pieris japonica )
Japanska Andromeda (Pieris japonica) sa visećim grozdovima cveća u obliku urne raširenih poput prstiju u svetlim nijansama belo-krem.
O tome:

Član porodice biljaka Ericaceae (heath), Pieris japonic a je cvetna biljna vrsta koja može narasti do 13 stopa. Poreklom je iz planinskih područja istočne Azije. Iako imaju jednostavno lišće, prvo se pojavljuju ili crvene ili bronzane pre nego što pređu u duboku nijansu zelene. Ova biljka takođe proizvodi prelepe, viseće grozdove cveća u obliku urne raširenih poput prstiju u svetlim nijansama bele, krem i roze.
39. Lupin ( Lupinus )
Kolekcija cveća lupine sa visokim, kitnjastim grozdovima cveća.
O tome:

Član porodice biljaka Fabaceae, rod Lupinus sadrži 199 vrsta zeljastih, uglavnom višegodišnjih, cvetnih biljaka prvenstveno poreklom iz Severne i Južne Amerike, sa nekoliko vrsta koje prirodno rastu na Mediteranu i Severnoj Africi.

Cvetovi lupina imaju visoke, kitnjaste grozdaste cvetove koji, pored bele, cvetaju u nijansama plave, ljubičaste i ružičaste. Danas se prvenstveno uzgajaju kao ukrasno cveće u baštama, ali seme lupine, koje su mahunarke, se hiljadama godina uživa kao hrana u regionima širom sveta.
40. Clematis Clematis ( Clematis )
Grozd cveća belog klematisa (klematis)
O tome:

Otprilike 300 vrsta cvetnih biljaka pripada rodu Clematis u porodici biljaka Ranunculaceae (putir). Biljke klematisa su uglavnom drvenaste loze sa navikama penjanja, ali neke vrste rastu kao zeljaste trajnice, a druge kao mali grmovi.

Osim jedne vrste porijeklom iz Britanije, one su prvenstveno porijeklom iz Japana i Kine. Između različitih vrsta, hibrida i sorti, cveće klematisa nudi veliku raznolikost u izgledu i boji . Svi, međutim, pružaju zadivljujuću simetriju i imaju privlačno prisustvo u bašti.
41. Pincushions ( Scabiosa )
Jedan čisto beli cvet Pincushion (Scabiosa) u cvatu naspram zelenog lišća u pozadini
O tome:

Član porodice biljaka Caprifoliaceae (orlovi nokti), Scabiosa je rod cveća poreklom iz Azije, Evrope i Afrike. Dok neke vrste imaju uobičajena imena koja uključuju reč “šugav” o nazivu roda, većina vrsta se obično naziva jastučastim cvetovima. Ovo ime potiče od izgleda cvetova nalik na jastučiće, sa naboranim laticama koje okružuju kuglu šiljastih listova i čašica.
42. Uskršnji ljiljan ( Lilium longiflorum )
Uskršnje cveće ljiljana (Lilium longiflorum) sa belim cvetovima nalik na trubu
O tome:

Lilium longiflorum je cvetna biljna vrsta koja pripada porodici biljaka Liliaceae (ljiljan). Biljke ljiljana rastu od oko 20 inča do tri stope visoke i imaju tamnozelene stabljike sa dugim, jajastim listovima koji se protežu duž stabljike od osnove do vrha, gde cvetaju grupe čisto belih cvetova ljiljana u obliku zvezda. U hrišćanstvu, uskršnji ljiljani se značajno koriste za ukrašavanje crkava i oltara tokom Pashalne sezone jer simbolizuju vaskrsenje Hristovo.
43. Begonia Flovers ( Begonia )
Cveće bele begonije (Begonija) u cvetu
O tome:

Član porodice biljaka Begoniaceae, vrste iz roda Begonia su porijeklom iz tropskih i suptropskih područja Afrike, Azije i Amerike. Sa ukupno 2.002 prihvaćene vrste, najveći je od svih rodova cvetnih biljaka.

Cvetovi begonije imaju širok izbor lišća koje se kreće u bojama od tamnozelene do tamnocrvene i cvetova u nijansama ružičaste, žute, narandžaste i crvene. Sa mekanim laticama cveća, bele begonije imaju nijansu od snežno bele do mlečne, tople krem boje.
44. Butterfli Bush ( Buddleja )
Leptir sedi na vrhu belog cveća leptira
O tome:

Član porodice biljaka Scrophulariaceae (smokva), Buddleja je rod od više od 140 prvenstveno cvetnih grmova (osim nekoliko vrsta klasifikovanih kao mala stabla). Poreklom su iz Amerike, Afrike i Azije. Poput vatrometa koji osvetljava noćno nebo, beli grmovi leptira cvetaju sa šiljastim čunjevima malih belih cvetova koji kao da eksplodiraju iz centralnog lisnatog grmlja koji ih proizvodi.
45. Sneg Kilimandžara ( Euphorbia leucocephala )
Sneg Kilimandžara (Euphorbia leucocephala) sa delikatnim čistim belim cvetnim laticama
O tome:

Član porodice biljaka Euphorbiaceae (spurge), Euphorbia leucocephala je cvetajući grm ili malo drvo poreklom iz Meksika i delova Centralne Amerike. Pored snega Kilimandžara, uobičajena imena biljke uključuju belu čipkastu euforbiju, snežni grm, božićni cvet i grm snežne pahulje. Kada cveta, mali, beli cvetovi na kraju prestignu drvo, čineći da izgleda kao da je prekriveno sveže palim snegom.
46. ​​Cveće azaleje ( rododendron )
Grozd cvetova bele azaleje (rododendron) u cvetu
O tome:

Poreklom iz Severne Amerike, Evrope i Azije, biljke azaleje su cvetni grmovi koji pripadaju rodu rododendrona u porodici biljaka Ericaceae . Mogu biti zimzelene ili listopadne, cvetati u proleće sa velikim grozdovima lepršavih cvetova u nijansama crvene, ružičaste i bele. Pošto su njihovi cvetovi tako živahni i atraktivni, mnogi gradovi u Sjedinjenim Državama, Japanu, Koreji i Hong Kongu slave festivale azaleje tokom sezone cvetanja.
47. Snovdrop ( Galanthus )
Cveće bele pahuljice (Galanthus) sa zvonastim cvetnim glavama prošaranim žutom na vrhu
O tome:

Poreklom iz Evrope i Bliskog istoka, Galanthus je rod od oko 20 vrsta lukovičastih, zeljastih, cvetnih višegodišnjih biljaka. Rod pripada porodici biljaka Amarillidaceae .

Uobičajeno nazvane snežne kapljice , razne vrste ovog cveća cvetaju u ranu zimu, kasnu jesen ili rano proleće. Imaju snežno bele cvetove koji niču iz centralnog šiljka lišća.

Cvetovi su viseći, ali kada okrenete cvet da biste videli njegovo lice, videćete da imaju upečatljivu i jedinstvenu lepotu – posebno za cvet koji inače deluje prilično prosečno.
48. Candituft ( Iberis )
Nisko rastuće cveće belog candituft-a (Iberis) cveta u baštenskom krevetu
O tome:

Član porodice Brassicaceae (senf), Iberis je rod od oko 30 vrsta drvenastih, cvetnih, jednogodišnjih i višegodišnjih, zimzelenih grmova. Poreklom su iz nekoliko regiona Starog sveta, a njihovo zajedničko ime potiče od Kandije, prethodnog naziva ostrva Krit danas poznatog kao Iraklion. Grmovi slatkice su divni u baštama, jer proizvode bujanje cvetova kada su u cvetu. Snežna pahulja (Iberis sempervirens) je posebno lepa opcija.
49. Cveće jorgovana ( Siringa )
Grozd mekih cvetova belog jorgovana (Siringa) u cvetu sa žutim sredinama
O tome:

Dvanaest cvetnih biljaka koje se obično nazivaju jorgovanima pripadaju rodu Siringa u porodici biljaka Oleaceae (masline). Ovo drvenasto grmlje i malo drveće su poreklom iz Evrope i Azije. Imaju divno listopadno lišće. Iako su njihovi veliki, konusni grozdovi cvetova relativno kratkotrajni, jorgovani su veoma voljeni i pažljivo negovani zbog svog nepogrešivo slatkog, klasičnog mirisa. Pored bele, jorgovani cvetaju u nežnim nijansama roze, lavande, plave.
50. Puzavi dren ( Cornus canadensis )
Nisko rastuće belo cveće puzavog drena (Cornus canadensis) sa sitnim cvetnim glavicama i velikim zelenim listovima
O tome:

Član porodice biljaka Cornaceae ( dren ), Cornus canadensis je poreklom iz Severne Amerike i istočne Azije. Cvetna biljka ima naviku sporog, puzavog rasta. Od rizoma stvaraju kratke, zvezdaste rozete lopatolikih listova (visoke četiri do osam inča) iz kojih cvetaju pojedinačni beli cvetovi sa četiri latice.

Ovo popularno sezonsko cveće čini atraktivan pokrivač tla za područja u kojima ne planirate da šetate u svojoj bašti. Pored puzavog drena, biljka ima nekoliko uobičajenih imena, uključujući kanadsku bunchberri, kuatre-temps, kanadski patuljasti dren i krekerberri.
51. Ranunculus Cveće ( Ranunculus )
Kitnjasto papirnato belo cveće ranunculusa (Ranunculus) sastavljeno u vaznom aranžmanu
O tome:

Deo porodice biljaka Ranunculaceae (ljutica), Ranunculus je rod od oko 600 vrsta uglavnom višegodišnjih, zeljastih, cvetnih biljaka. Neki su vodeni , a drugi kopneni.

Rod sadrži cveće koje se obično naziva vrančićem, ljutikom i kopljanikom, pored cvetova ranunculusa koje cvećari popularno koriste. Imaju prstaste listove koji obično formiraju rozetu blizu osnove stabljike biljke. Cvetovi – posebno kultivisanih hibrida vrste Ranunculus asiaticus – ukrašeni su čvrsto spiralno zavojenim laticama.
52. Pasiflora ( Passiflora foetida )
Egzotična bela pasiflora (Passiflora foetida) u cvetu naspram tropskih zelenih listova
O tome:

Passiflora foetida je vrsta pasiflore koja pripada porodici biljaka Passifloraceae. Poreklom je iz Južne Amerike, Centralne Amerike, Meksika, jugozapadnih Sjedinjenih Država i Kariba. Cveće je veoma neobično i privlačno, sa izrazitim slojevima cvetova bele zrake i peteljki oko ljubičastih centara. Iako su lepi za posmatranje, njihovo lišće (ako je poremećeno) emituje pomalo oštar miris, zbog čega je biljka dobila naziv „smrdljiva pasiflora“.
53. Čipka kraljice Ane ( Daucus carota )
Biljka čipke kraljice Ane (Daucus carota) sa velikom, zamršenom cvetnom glavom ispunjenom sitnim mekim belim cvetovima.
O tome:

Član porodice Apiaceae (šargarepa), Daucus carota je zeljasta cvetna biljka koja je poreklom iz umerenih regiona Starog sveta. Njeni uobičajeni nazivi su divlja šargarepa, biskupska čipka i ptičje gnezdo.

Ako se za bilo koju biljku može opisati da ima fine karakteristike, onda je to nesumnjivo to. Listovi cvetova čipke kraljice Ane su zamršenog oblika kao da su izvezeni, a korimbovi biljke imaju sitne, nežne, bele cvetove koji izgledaju kao čipka. Lišće ima blago svež miris nalik šargarepi.
54. Cveće kamelije ( Camellia )
Izbliza snimak prelepog cveta bele kamelije u cvetu
O tome:

Kamelija je rod malih, cvetajućih, zimzelenih stabala i žbunova koji pripadaju porodici biljaka Theaceae (čaj). Tačan broj vrsta prihvaćenih u rodu je sporan. Trenutno ih ima između 100 i 300. Sa oko 3.000 hibrida, ovaj rod nudi razno lišće i cveće koje cveta u belim, ružičastim i crvenim nijansama. Kamelije su poreklom iz istočne i južne Azije. Uzgajaju se i zbog svog lepog cveća i zbog lišća koje se koristi za pravljenje čaja.
55. Tuberoza ( Agave amica )
Grupa cvetova bele tuberoze (Agave amica) u cvetu
O tome:

Poreklom iz Meksika, Agave amica je zeljasta, cvetajuća, višegodišnja biljka koja pripada porodici Asparagaceae (špargle). Biljke rastu iz gomoljastog korenovog sistema i daju visoke, tanke stabljike iz kojih cvetaju konusne grozdaste cvetove u obliku trube.

Cvetovi tuberoze su veoma atraktivni za gajenje u baštama, ali su takođe široko kultivisani zbog svojih esencijalnih ulja jakog mirisa, koja se obično koriste za dodavanje cvetnih nota mirisima.
56. Cveće floksa ( floks )
Cveće floksa koje raste u bašti sa grozdovima malih belih cvetova na tamnozelenom lišću
O tome:

Phlok je rod koji sadrži 67 vrsta jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Polemoniaceae. Osim jedne vrste koja potiče iz Sibira, ostale prirodno rastu u Severnoj Americi.

Različite vrste floksa imaju različite oblike i različite navike rasta, uključujući uspravne, puzeće i prostirke. Oni proizvode živo zeleno lišće i atraktivno cveće koje je ili skupljeno ili pojedinačno, u zavisnosti od vrste.
57. Slatki alisum ( Lobularia maritima )
Slatki alisum (Lobularia maritima) sa grozdovima sitnih belih cvetova sa žutim sredinama
O tome:

Poreklom iz Mikronezije i mediteranskih regiona, Lobularia maritima je jednogodišnja cvetna biljka koja pripada porodici biljaka Brassicaceae (senf). Biljke su niskog rasta sa dugim, uskim i jako razgranatim stabljikama koje stvaraju grozdove malih belih cvetova oko vrhova grana. Često se sade kao pokrivač zemlje, oko ivica podignutih baštenskih gredica i u visećim korpama jer njihove dugačke grane imaju divnu naviku rasta.
58. Lažna kozja brada ( Astilba )
Lažna kozja brada (Astilba) koja prikazuje grudve gustog, zelenog lišća i istaknute, plamene klasove belog cveća koji izgleda kao pero.
O tome:

Član porodice biljaka Sakifragaceae, Astilbe je rod koji sadrži 18 cvetnih biljaka poreklom iz Severne Amerike i Azije. Obično se nazivaju lažna spireja ili lažna kozja brada.

Biljke proizvode grudve gustog, zelenog lišća i istaknute, plamene klasove cveća koje izgledaju kao perje. Cvetaju u nijansama crvene, roze, lavande, bele i krem. Preferiraju uslove preplavljene vodom, što ih čini odličnim izborom za sadnju u blizini ribnjaka ili u glinenom ili slabo drenirajućem tlu.
59. Cvetovi peršuna ( Primula vulgaris )
Cvetovi belog peršuna (Primula vulgaris) cvetaju na tamnozelenim listovima i lišću
O tome:

Poreklom iz Evrope, Afrike i Azije, Primula vulgaris je cvetna biljna vrsta koja pripada porodici biljaka Primulaceae (peršun). Zovu se peršun, obični peršun ili engleski peršun i imaju rozetu lišća iz koje u rano proleće izlazi nekoliko cvetova. Cvetovi su obično beli i žuti, ali ponekad mogu biti i ružičasti. Japanski peršun je takođe dostupan u belim cvetovima.
60. Đurđevak ( Convallaria majalis )
Đurđevak (Convallaria majalis) sa delikatnim stabljikama iz kojih cvetaju prskalice debelih, zvonastih belih cvetova.
O tome:

Convallaria majalis je cvetna biljka koja pripada porodici biljaka Asparagaceae (špargla) i obično se naziva đurđevak . Vrsta je porijeklom iz većeg dijela umjerenih regiona sjeverne hemisfere u Aziji i Evropi.

Međutim, smatra se invazivnom vrstom u Severnoj Americi (ne treba je mešati sa Convallaria majalis var. montana , koja je poreklom iz Severne Amerike). Ova biljka proizvodi tanke, nežne stabljike iz kojih cvetaju bujne, zvonaste bele cvetove. Imaju sladak miris koji se obično koristi u parfemima.
61. Stefanotis ( Stefanotis )
Vinova loza Stephanotis u cvetu sa jarko belim cevastim cvetovima.
O tome:

Rod Stephanotis sadrži devet drvenastih, cvetnih loza koje pripadaju porodici biljaka Apocinaceae (dogbane). Njihova izvorna distribucija je prilično raštrkana, a vrste prirodno rastu na mestima uključujući Madagaskar, Japan, Kubu, Maleziju i Borneo. Biljke se često uzgajaju u tropskim baštama ili staklenicima zbog svog atraktivnog, voštanog lišća i intenzivnog mirisa, belih cevastih cvetova.
62. Vodeni isop ( Bacopa monnieri )
Vodeni isop (Bacopa monnieri) sa dugim, duguljastim, sočnim listovima i malim belim cvetovima.
O tome:

Član porodice biljaka Plantaginaceae (plantain), Bacopa monnieri prirodno raste na svim kontinentima osim na Antarktiku – ova višegodišnja, puzava, nearomatična biljka. Iako atraktivna, biljka je pomalo neobičnog izgleda, sa duguljastim, sočnim listovima i malim belim cvetovima. Biljka je korišćena u tradicijama ajurvedske medicine kao metod za poboljšanje pamćenja i rešavanje drugih bolesti. Međutim, ima neželjene efekte i nije ga odobrila FDA u medicinske svrhe.
63. Angelonija ( Angelonia )
Cveće bele anđelonije (Angelonija) sa šiljastim listovima nalik na koplja i visokim grozdovima belih cvetova nalik na zmaj
O tome:

Oko 30 zeljastih cvetnih biljaka pripada rodu Angelonia u porodici biljaka Plantaginaceae. Većina vrsta je poreklom iz severoistočnog Brazila, gde rastu u šumi Caatinga, polusušnom staništu i sezonski suvoj tropskoj šumi.

Biljke imaju šiljaste listove nalik na koplja i visoke grozdaste cvetove nalik na zmaj koji cvetaju u raznim bojama, uključujući belu. Ukrasne sorte su lepe u baštama, ali zahtevaju tople temperature i mnogo direktne sunčeve svetlosti. Dakle, obavezno ih posadite dalje od senke.
64. Cveće od bobiča ( Vinča )
Izbliza snimka belog cveća perivinke (Vinča) u cvetu
O tome:

Član porodice biljaka Apocinaceae (dogbane), rod Vinča sadrži sedam vrsta grmova i zeljastih biljaka koje proizvode sjajno lišće i cvetove u obliku salvera koji su najčešće plave boje, ali povremeno su i beli.

Obično se zovu perivink (zajedno sa nekoliko vrsta biljaka iz drugih rodova). Poreklom su iz regiona Mediterana i Severne Afrike , ali su uvedeni u nekoliko drugih oblasti. Smatraju se invazivnom vrstom u Sjedinjenim Državama (naročito duž obale Kalifornije ), Kanadi, Novom Zelandu i Australiji.
65. Vetroc ( Anemone )
Grupa jarko belih cvetova vetra (Anemone) cveta sa žutim središtima
O tome:

Poreklom iz suptropskih regiona Severne i Južne Amerike, Afrike, Evrope i Azije, rod Anemone sadrži oko 120 cvetnih višegodišnjih biljaka koje se obično nazivaju vetrovcima. Rod pripada porodici biljaka Ranunculaceae (ljutica).

Oblik cveta vetropolja veoma podseća na cvet koji većina ljudi crta kada nehajno crta cvet. Imaju kružno središte okruženo listovima nalik sepalima u beloj, naravno, i raznim drugim svetlim bojama.
66. Gardenia Flovers ( Gardenia )
Jedan kremasto beli cvet Gardenije u cvetu naspram tamnozelenog lišća
O tome:

Rod Gardenia sadrži 140 prihvaćenih vrsta cvjetnih zimzelenih grmova i malih stabala koji pripadaju porodici biljaka Rubiaceae (kafa). Poreklom su iz tropskih i suptropskih područja Australije, pacifičkih ostrva, Madagaskara, Afrike i Azije.

Cveće raznih vrsta dolazi u nekoliko oblika, ali većina poprima klasičan oblik vijuga sa snežno belim laticama. Međutim, neke sorte imaju žuto cveće. Oni su cenjeni i široko kultivisani ne samo zbog svoje ukrasne vrednosti već i zbog snažnog, prijatnog cvetnog mirisa koji se često koristi u parfemima.
67. Dren ( Cornus )
Cveće drena u cvetu sa blistavo belim laticama po sunčanom danu na intenzivno plavom nebu
O tome:

Poreklom iz Evrope, Azije i Severne Amerike, rod Cornus sadrži između 30 i 60 vrsta biljaka i pripada porodici biljaka Cornaceae . Vrste su prvenstveno drvenasto listopadno drveće, žbunje i grmlje. Nekoliko vrsta su zeljaste trajnice, a neke su zimzelene. Svi oni proizvode bele cvetove u proliferaciji dok cvetaju, što ih čini atraktivnim grmljem i drvećem za svaku baštu.
68. Mirni ljiljan ( Spathiphillum )
Svetlo bela špaga iz biljke ljiljana mira
O tome:

Član porodice biljaka Araceae (arum), Spathiphillum je rod sa 47 vrsta cvetnih, zimzelenih, zeljastih, višegodišnjih biljaka poreklom iz tropskih regiona jugoistočne Azije i Amerike.

Uobičajeno nazvane miroljubivi ljiljani , ove biljke proizvode prelepo, sjajno, zeleno lišće sa velikim listovima koji prskaju iz centra biljke u gustom rafalu. Kada cvetaju, stabljike izbijaju uvis iz lišća prekrivene belim lopaticama u obliku lopatica koje okružuju lopatice nalik prstima.

Pored mira, ljiljani mira simboliziraju čistoću, nevinost, simpatiju i prosperitet . Sa svojstvima prečišćavanja vazduha, mirni ljiljani čine prelepe sobne biljke.
69. Cveće jasmina ( Jasminum )
Cveće belog jasmina (Jasminum) u cvetu
O tome:

Poreklom iz tropskih i suptropskih oblasti Okeanije, Australazije, Afrike, Azije i Evrope, oko 200 cvetnih loza i žbunova pripada rodu Jasminum u porodici biljaka Oleaceae . Rod sadrži i listopadne i zimzelene biljke sa raznim vrstama lišća.

Cvetovi jasmina cvetaju u grozdovima i imaju samo oko jedan inč u prečniku i obično su beli, žuti ili imaju blagu crvenkastu nijansu. Uprkos svojoj maloj veličini, cveće je veoma mirisno. Osim što se uzgaja kao ukrasna biljka, jasmin se takođe koristi u čaju, parfemima i nekoliko kulturnih tradicija.
70. Heliotrop ( Heliotropium arborescens ‘Albans’ )
Heliotrop (Heliotropium arborescens ‘Albans’) koji prikazuje grozdove sitnih belih cvetnih glavica

Poreklom iz severne Južne Amerike, Heliotropium arborescens ‘Albans’ je vrsta cvetne, višegodišnje biljke koja pripada porodici biljaka Boraginaceae (nezaboravne). Ova vrsta tradicionalno ima cvetove lavande ili ljubičaste boje, ali ova sorta je uzgajana da proizvodi snežno bele cvetove. Heliotropi karakterišu grozdovi malih cveća unutar grmljastih, zimzelenih grmova. Njihovo cveće je veoma omiljeno zbog svog slatkog mirisa nalik vaniliji.
71. Lažna djetelina ( Okalis triangularis )
Svetlo belo cveće izvire iz biljke lažne deteljice (Okalis triangularis)
O tome:

Član porodice biljaka Okalidaceae (drveni kiseljak), Okalis triangularis je vrsta cvetanja, višegodišnja biljka poreklom iz južnih regiona Južne Amerike. Uobičajeno nazvana lažna djetelina, ova biljka ima listove tamnoljubičaste ili zelene boje sa tri letaka koja se često brkaju sa pravom djetelinom.

Biljka proizvodi male bele cvetove u obliku zvezda sa po pet latica i lako se širi kroz gomoljaste rizomatske korenovske sisteme.
72. Vodeni ljiljan ( Nimphaeaceae )
Jedan cvet belog lokvanja (Nimphaeaceae) u cvatu sa jarko žutim prašnicima u sredini
O tome:

Nimphaeace ae je porodica vodenih cvetnih biljaka. Porodica sadrži pet odvojenih rodova i 70 vrsta biljaka koje se obično nazivaju lokvanjima . Poreklom su iz tropske, suptropske i umerene klime širom sveta.

Biljke imaju korenje koje se drži u tlu ispod vodenih površina i plutajućeg lišća (koji se obično nazivaju jastučići ljiljana). Šiljate latice u simetričnim aranžmanima formiraju cvetove u obliku čaše ili zdele koje imaju istaknute sredine u upečatljivim nijansama koje su u suprotnosti sa primarnom bojom cveća.

Cveće cveta u nekoliko nijansi bele, ružičaste, crvene, ljubičaste, plave, narandžaste i žute.
73. Božićna ruža ( Helleborus niger )
Mala grupa belih cvetajućih božićnih ruža (Helleborus niger)
O tome:

Poreklom iz nekih planinskih regiona Evrope, Helleborus niger je vrsta zimzelene višegodišnje biljke koja pripada porodici biljaka Ranunculaceae . Prilično je otrovan, ali proizvodi prelepe cvetove u obliku zvezda sa snežno belim laticama i svetlo žutim središtima. Pored božićne ruže, ova vrsta se ponekad naziva i crni kumer u odnosu na crno obojeno korenje biljke.
74. Columbine Flovers ( Akuilegia )
Belo cveće (Akuilegia) raste na stenovitom mestu
O tome:

Poreklom sa velikih nadmorskih visina širom severne hemisfere, Akuilegia je rod od oko 60 do 70 vrsta zeljastih, višegodišnjih biljaka. Cvetovi Columbine imaju karakteristične latice, a hibridi i sorte ovog roda su stvoreni da budu još upečatljivije ukrašeni sa raznobojnim cvastima sa slojevima različitih oblika, tekstura i nijansi u raznim kombinacijama koje sadrže belu. Rodni koloradski plavi kolumbin je državni cvet države Centennial State.
75. Cveće hajdučke trave ( Achillea millefolium )
Cvetovi hajdučke trave (Achillea millefolium) sa ravnim vrhovima sitnih, belih cvetova, svaki sa ravnim diskastim oblikom.
O tome:

Poreklom iz umerenih regiona severne hemisfere, Achillea millefolium je zeljasta višegodišnja vrsta koja pripada porodici biljaka Asteraceae . Biljke proizvode grozdove sitnog cveća sa ravnim vrhovima, svaki sa ravnim diskom. Cvetovi su u nijansi od bele do ružičaste i pružaju raznovrsnu upotrebu za divlje životinje, od obloga za ptičja gnezda do hrane za insekte.
Često postavljana pitanja o vrstama belog cveća:
Koji je najređi beli cvet?

Kaktus Holanđana ( Epiphillum okipetalum ) se smatra jednim od najređih belih cvetova prvenstveno zbog činjenice da retko cveta. Kada se to dogodi, to se dešava samo noću, a cveće nestaje pre zore.
Koji je beli cvet najslađeg mirisa?

Neki od najmirisnijih belih cvetova su jasmin, orlovi nokti, lažna narandža, slatki alisum, đurđevak, frezija, klematis, plumerija i jorgovan.
Koji je najlepši beli cvet?

Dok lepota može biti donekle subjektivna, neki od najlepših belih cveća uključuju Mesečevo cveće, Larkspur, Dalije, Božure, Kosmos, Clematis, Ranunculus, Čipku kraljice Ane i Božićnu ružu.
Napravite miran vrt nevinosti i čistoće sa prelepim belim cvećem

Sa brojnim vrstama belog cveća koje cvetaju u skoro svim regionima i klimatskim uslovima sveta, ne postoji nedostatak opcija pri odabiru biljaka za vaš otvoreni ili zatvoreni vrt. Iako možda nisu tako upadljivi ili svetli kao druge boje cveća, belo cveće upareno sa nežnim nijansama drugih nijansi može stvoriti umirujući i miran dizajn.